Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Εχω ξαναγράψει γιά το θέμα , αφού παιδί φίλου είχε μπλέξει με το σύστημα αυτό .

 

Η ανωτέρω έκφραση έχει γίνει πιά "σίριαλ" αγαπητέ συνάδελφε.

Καλά ό  .....  άλλος πήγε και χρεώθηκε στην Αγγλία χωρίς να ερευνήσει το θέμα ?

Ηθελέστα και παθέστα !!!

  • Απαντήσεις 35
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Μάνο (εσύ που ανήρτησες την είδηση), καλημέρα.

Κατ' αρχήν, όχι, ΦΥΣΙΚΑ και δεν το έκανες διακριτό το ότι απλά "ήθελες να ενημερώσεις για τα τεκτενόμενα", απλά βάζοντας 3 τελείες. Οπότε, δικαίως έγινε όλη η παραπάνω κουβέντα. Άσε που δεν θεωρώ ότι όλα όσα δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο είναι άξια προσοχής, αλλά και πάλι, αυτό είναι προσωπική κρίση του καθενός. Από ότι διαπίστωσες, η κίνησή σου μετεξελίχθηκε σε δυναμική κουβέντα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Καταλαβαίνω ότι μοιράζεσαι και εσύ την επιφυλακτικότητα των λοιπών συναδέλφων. Συγνώμη λοιπόν αν σε "πήρα από τα μαλλιά", αλλά και πάλι όχι, 3 τελείες δεν κάνουν την διαφορά, θα έπρεπε να το ξέρεις.

 

Κατά τα άλλα, εξαιρετικά ελπιδοφόρα η απόφαση των φοιτητών αρχιτεκτονικής Ε.Μ.Π. σήμερα να ζητήσουν το χάσιμο του εξαμήνου, σηματοδοτεί ελπίζω μία αρχή σοβαρής αντιμετώπισης της πραγματικότητας.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Η αξία των πτυχίων στη χώρα μας θα ανέβει όταν πέσει επιτέλους η "αξία των χαρτιών" και όταν η κάθε σχολή θα προσελκύει τον φοιτητή με βάση την ποιότητα και όχι "το δικαίωμα" (Αλήθεια, η έννοια Επαγγελματικό Δικαίωμα είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να συνδεθεί με έναν τίτλο εκπαίδευσης, μετά την ένοια "μόριοδότηση")

 

Τι διαφορά εχει σε "δικαιωματα" το Imperial από το Ανω Ραχουλα νον φορ προφιτ κωλετζ? τιποτα. Απλά το πρώτο είναι καλύτερο (όχι επειδή το "λένε", ούτε γιατί εχει 20001 μόρια επειδή απλά το επέλεξαν πολλοί λόγω κεντρικής πόλης, λόγω μοδάτων ειδικοτήτων ή λογω μικροαστικών απωθημένων, αλλά επειδή έτσι αξιολογείται) Το αποτέλεσμα είναι να μαζεύει τους φιλόδοξους και όχι τους χαρτοκηνυγούς-μοριοφύλακες (νταξει, τρελή γενικευση, αλλά καταλάβατε το ποιντ μου)

Δημοσιεύτηκε (edited)

Πανεπιστήμια: Ιδιωτικοί Μύθοι και Ανακρίβειες

κ. Περικλής Γκόγκας

Οι επιστήμονες πρέπει να είμαστε ακριβείς. Ό,τι λέμε να το βασίζουμε στα δεδομένα και τις παρατηρήσεις και να μην αναπαράγουμε άκριτα ότι ακούμε. Ένας πολύ trendy μύθος είναι εδώ και χρόνια η πανάκεια των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πώς η ίδρυσή τους θα φέρει ανταγωνισμό με τα υπόλοιπα και έτσι όλα θα πάνε πολύ καλύτερα, θα έχουμε ανάπτυξη, πλούτο, κλπ και ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα. Όπως όλοι οι μύθοι βέβαια και εδώ υπάρχουν ανακρίβειες, υπερβολές και πράγματα που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Παρακάτω αναλύω συνοπτικά τα βασικά επιχειρήματα υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

· «Θα υπάρξει ανταγωνισμός». Καλό αυτό, αλλά πώς ακριβώς θα γίνει δεν μας λέει κανείς. Με ποιους πόρους το δημόσιο πανεπιστήμιο χωρίς δίδακτρα θα ανταγωνίζεται ένα ιδιωτικό με δίδακτρα (φυσικά) πανεπιστήμιο; Και γιατί θα ανταγωνιστώ το ιδιωτικό; Ήδη δεν ανταγωνίζομαι τα υπόλοιπα τμήματα Οικονομικών Επιστημών στην Ελλάδα; Γιατί θα μου κάνει διαφορά; Στόχος μου είναι να είμαι ο καλύτερος σε ότι κάνω, παραγωγικός και αποτελεσματικός. Έτσι είναι η επιστήμη.

 

· «Τα ιδιωτικά πανεπιστήμιο υπάρχουν σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ελλάδα». Μεγάλη ανακρίβεια αυτή και μάλιστα είναι ιδιαίτερα ανακριβές στις χώρες που είναι πιο αναπτυγμένες και πιο γνωστές σε μας. Υπάρχουν μεν, αλλά είναι τελείως αποτυχημένα κατά κανόνα, με λίγους φοιτητές, κακό επίπεδο σπουδών, είναι γνωστά για αδιαφανείς επιλογές φοιτητών και καθηγητών, για οικονομικά και άλλα σκάνδαλα, για απονομές πτυχίων παράτυπα, για διαφθορά κλπ, με αποτέλεσμα να κλείνουν πολλά από αυτά είτε οικειοθελώς είτε από τις αρχές.

 

Ας δούμε λοιπόν τι γίνεται στον κόσμο με στοιχεία και όχι τι ακούσαμε από τον διπλανό μας:

 

- Τα πανεπιστήμια στον Καναδά που έκανα εγώ τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές μου είναι όλα κρατικά. Τα μόνα ιδιωτικά είναι 2-3 πολύ μικρές σχολές τύπου επαγγελματικής κατάρτισης και τεχνικής σχολής.

- Στην Αυστρία τα ιδιωτικά αναγνωρίστηκαν πριν 15 χρόνια και παραμένουν λίγα, μικρά και πολύ χαμηλής ποιότητας.

- Στην Γαλλία είναι λίγα και ακόμα λιγότερα παρέχουν σοβαρές σπουδές.

- Στην Γερμανία υπάρχουν 83 ιδιωτικά πανεπιστήμια όπου σπουδάζει μόλις το 1% των Γερμανών φοιτητών! Σίγουρα δεν τα γνωρίζετε γιατί δεν είναι αξιόλογα και πολλά είτε κλείσανε είτε οδηγούνται σύντομα εκεί.

- Στην Ιρλανδία είναι πολύ λίγα και το ίδιο κακά με τις παραπάνω χώρες.

- Στην Ολλανδία τα κρατικά κυριαρχούν σαν αν μην υπάρχουν τα πολύ λίγα ιδιωτικά.

- Στην Πορτογαλία από το 1980 ακολουθήθηκε η «μαγική» συνταγή που προτείνουν και για την Ελλάδα. Ανοίξανε εκατοντάδες πανεπιστήμια και κλείσανε τα περισσότερα λόγω τραγικής ποιότητας και έλλειψης φοιτητών!

- Στην Ελβετία τα ιδιωτικά και δημόσια έχουν ελάχιστα δίδακτρα γιατί επιδοτούνται από το δημόσιο… άρα δεν είναι και τόσο ιδιωτικά…

- Μεγάλη Βρετανία: από τα 120 πανεπιστήμια εκεί που σπουδάζουν χιλιάδες ελληνόπουλα, μόνο 4 είναι ιδιωτικά και δεν θα τα ξέρετε γιατί απλά δεν είναι καλά πανεπιστήμια.

- Στη Αυστραλία υπάρχουν 2-3 ιδιωτικά πανεπιστήμια το ίδιο άγνωστα και κακά όπως στις παραπάνω χώρες.

- Στις ΗΠΑ υπάρχουν συνολικά 3500 πανεπιστήμια που από αυτά τα 100 είναι πολύ καλά και τα υπόλοιπα 3400 είναι από μέτρια έως πολύ χειρότερα από τα ελληνικά ΙΕΚ. Τα ιδιωτικά καλά πανεπιστήμια (Harvard, Yale, MIT) δεν είναι αυτό που εννοούμε στην Ελλάδα ιδιωτικά πανεπιστήμια γιατί:

- Δημιουργήθηκαν πριν 300-400 χρόνια πολύ πριν την νεότερη Ελλάδα.

- Έχουν endowments, δηλαδή περιουσιακά στοιχεία από δωρεές για την λειτουργία τους της τάξης των $20 - $30 δις δολαρίων (20% του ελληνικού ΑΕΠ).

- Δεν είναι κερδοσκοπικά και διοικούνται από επιτροπές με κριτήρια όχι ιδιωτικοοικονομικά (το ΜΙΤ πλέον δεν χρεώνει δίδακτρα στους νέους φοιτητές του).

- Δέχονται λίγους φοιτητές κάθε χρόνο: το Harvard φέτος δέχτηκε 1500 νέους φοιτητές δηλαδή το 0,0005% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Αναλογικά για την Ελλάδα θα ήταν 50 φοιτητές ανά έτος σε όλο το πανεπιστήμιο και όλες τις σχολές.

Επί πλέον ας μην ξεχνάμε ότι τα δίδακτρά τους είναι της τάξης των €30,000 το χρόνο.

 

Τέλος, τα ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπάρχουν από πάντα στην Ελλάδα, είτε με τον τίτλο «εργαστήρια ελευθέρων σπουδών» είτε με τον πιο πρόσφατο «κολέγια». Γιατί λοιπόν δεν γίνονται τόσο καλά όσο τα δημόσια; Πού είναι ο ανταγωνισμός;  Γιατί δεν τα βοήθησε ο ανταγωνισμός που επικαλείται ο κάθε μη-σχετικός με το θέμα; Γιατί τα παιδιά μας ταλαιπωρούνται και δίνουν εξετάσεις για να έρθουν στα δημόσια πανεπιστήμια; γιατί μετά την φοίτησή τους στα δημόσια συνεχίζουν μεταπτυχιακά στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου χωρίς πρόβλημα; Γιατί τα ιδιωτικά περιορίζονται σε σπουδές στα οικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων, κλπ; Γιατί ακόμα και αυτά που έχουν δεν πλησιάζουν καν το πολύ υψηλότερο επίπεδο των δημόσιων πανεπιστημίων; Γιατί διδάσκουν στα ιδιωτικά κολέγια άνθρωποι χωρίς καν διδακτορικό τίτλο σπουδών και χωρίς ερευνητικό έργο;  Γιατί οι καθηγητές των δημόσιων πανεπιστημίων οι οποίοι κατά συντριπτική πλειοψηφία έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακά και διδακτορικά σε ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη και κατά τεκμήριο γνωρίζουν τον κλάδο άριστα δεν τα εγκαταλείπουν για να διδάξουν στα ιδιωτικά κολέγια;

 

Δεν νομίζω να είναι ο τίτλος «κολέγιο» αυτό που κρατά στην ανυπαρξία τα ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το ΜΙΤ είναι “Massachusetts Institute of Technology”, ούτε καν πανεπιστήμιο, ούτε κολέγιο και είναι κορυφαίο στον κόσμο.

 

Η λύση είναι η διαρκής βελτίωσης της ποιότητας της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που χτίστηκε εδώ και δεκαετίας από τους φόρους των Ελλήνων, η στήριξή τους από το κράτος, την κοινωνία και τους καθηγητές. Με λιγοστούς πόρους μετά την κρίση, χωρίς δίδακτρα και ελάχιστα μέσα κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά από όλα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που ιδρύθηκαν με τους ίδιους ευκαιριακούς όρους και μύθους σε όλες τις παραπάνω χώρες.

Και αυτό είναι δεδομένο βασισμένο στα δεδομένα και όχι στους μύθους.

 

ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=607582

 

Ο κ. Περικλής Γκόγκας είναι επίκουρος καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και Διεθνών Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης

 
Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 3
  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Για όσους έχουν ελπίδες ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι μία θετική εξέλιξη για την παιδεία στη χώρα μας, ας ρίξουν μια ματιά στις απίστευτες επώνυμες καταγγελίες που γίνονται για τα αντίστοιχα ιδιωτικά γυμνάσια-λύκεια όπου οι μαθητές δίνουν εξετάσεις με λυμένα εκ των προτέρων τα θέματα και μάλιστα άκουσον άκουσον οι βαθμοί που παίρνουν τόσο από τις (μαϊμού) εξετάσεις όσο και από τους καθηγητές (που πληρώνονται από τους μαθητές) μετρούν για την εισαγωγή στα δημόσια πανεπιστήμια.

Τι σχέση έχουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις με τις ενδοσχολικές και τους βαθμούς που παίρνουν;

 

Δε νομίζεις ότι είναι λίγο γελοίο να συζητάμε για το αν κάποιος μελλοντικός ή εν ενεργεία συνάδελφος μας πήρε απ' τον καθηγητή του στο Λύκειο ένα χαριστικό 20άρι κι εμείς στο αντίστοιχο μάθημα 15;

 

Δε μ' ενδιαφέρει τι γίνεται ούτε στα ιδιωτικά σχολεία ούτε στα Ιδιωτικά Α.Ε.Ι. αγαπητέ από τη στιγμή που δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού από άτομα που προσπαθούν να πάρουν πτυχία και βαθμούς με τέτοιες πρακτικές!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.