Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι έχει κάνει κάποιος μελέτη εξαερισμού για τυφλό wc, πως γίνετε?

Υπάρχει κάποιο πρότυπο?

  • Απαντήσεις 25
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Τα τυφλά wc, αερίζονται με ανεμιστηράκι που απάγει τον αέρα από τον χώρο του wc, και τον οδηγεί σε έναν αγωγό εξόδου που καταλήγει στον ανοιχτό αέρα.

 

H λειτουργία του ανεμιστήρα συνήθως είναι συνδυασμένη με το φως. Οταν ανάβεις το φως παίρνει μπρος και το ανεμιστηράκι, και όταν σβήνεις το φως σβήνει και το ανεμιστηράκι.

 

Αν και όχι πολύ αξιόπιστα, μερικά ανεμιστηράκια, γράφουν την παροχή σε m3/h. Ελλείψει χαρακτηριστικής καμπύλης, εκτιμάς ότι αυτή η παροχή είναι η μέγιστη και ότι η πραγματική είναι ...ανάλογα με την αντίσταση του αγωγού αεξόδου, από 1/3 μέχρι 1/5 της ονομαστικής.

 

Δεν θυμάμαι τους ακριβείς υπολογισμούς μου, πάντως είχα καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι το καλύτερο είναι να ΜΗΝ είναι συνδεδεμένος ο ανεμστήρας με το διακόπτη του φωτός. Μπορεί να είναι με χρονοδιακόπτη, να λειτουργεί 25 λεπτά και να σβήνει 5 λεπτά.

 

Επίσης θα πρέπει να υπάρχει έναν μιρκό άνοιγμα στην πόρτα του wc, π,χ, με διαστάσεις 10Χ15 cm με γρίλλιες για την είσοδο του αέρα, όταν η πόρτα του wc είναι κλειστή.

Δημοσιεύτηκε

Η μελέτη εξαερισμού, συνίσταται δηλαδή σε μία τεχνική περιγραφή του τρόπου εξαερισμού ή θέλει και κάποιους υπολογισμούς?

Δημοσιεύτηκε

Τυποποιημένη μελέτη αερισμού, έχω δει μόνο για κεντρικά συστήματα κλιματισμού. Προφανώς στο wc, η μελέτη αερισμού δεν είναι τυποποιημένη.

 

Στην ερώτησή σου, θα έλεγα ναι, όπως όλες οι μελέτες χρειάζεται μία τεσνική περιγραφή και κάποιος υπολογισμούς. Αλλά αν την μελέτη αυτή σου τη ζητάει κάποιος άλλος και δεν την κάνεις για τον εαυτό σου, τότε τον λόγο έχει αυτός που ζητά την μελέτη.

Δημοσιεύτηκε

Θέλεις να πετύχεις μερικές αλλαγές του αερά στο διάστημα μιας ώρας. Δεν θυμάμαι ακριβώς το νούμερο αλλά είμαι σίγουρος πως αν ψάξεις σε κατάλληλο βιβλίο θα βρεις. Η κάποιος άλλος συνάδελφος αν το θυμάται μπορεί να στο πει.

Πέραν από τις λύσεις που σου πρότεινε ο costasv υπάρχουν ανεμιστηράκια με φωτοκύταρρο κ χρονοκαθυστέρηση, τα οποία θεωρώ πολύ καλή λύση επίσης.

 

@CostasV πιστεύεις πως οι χαραμάδες στα ανοίγματα δεν επαρκούν;

Δημοσιεύτηκε

Προς Σταύρο. Εξαρτάται από το ανεμιστηράκι. Είχα κάνει μία δοκιμή. Ημουν μέσα στο wc και με το ανεμιστηράκι σε λειτουργία, είχα κλέισει με ένα χαλάκι την κάτω χαραμάδα. Κατόπιν είδα αν αυξάνεται ή όχι ο αέρα που περνά από την κλειδαρότρυπα. Επειδή δεν αυξήθηκε ο αέρα από την κλειδαρότρυπα, όταν έβαζα το χαλάκι στη χαραμάδα, υποθέτω ότι ήμουν ήδη στις χαμηλές παροχές (που δεν γίνονταν χαμηλότερες) του ανεμιστήρα. Βέβαια, είχα ελέγξει νωρίτερα ότι όντως βγάζει αέρα από τον αγωγοό εξόδου.

Οπότε καλό κάνουν, κακό δεν κάνουν, τα ανοίγματα στην πόρτα.

Δημοσιεύτηκε

9. ΤΕΧΝΗΤΟΣ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ

 

Στα μπάνια όπου δεν υπάρχει φυσικός αερισμός απαιτείται η τοποθέτηση

τεχνητού εξαερισμού , ακολουθεί ο υπολογισμός :

 

Ο εξαεριστήρας θα ενεργοποιείται από τον διακόπτη φωτισμού του W.C.

 

Εμβαδόν W.C. : Μήκος : 1,80 m

Πλάτος : 1,98 m

 

Συνολικό εμβαδόν :Ε = 1,80 Χ 1,98 = 3,56 m2.

 

Για 36 m3 / h m2 σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ 2423/86 , η απορροφητική ικανότητα του εξαερισμού πρέπει να είναι:

 

V = 3,56 m2 Χ 36 = 128,30 m3 / H .

 

Για παροχή 128,30 m3 / H και ταχύτητα 7 m / sec από το διάγραμμα αντιστάσεων τριβών για αεραγωγούς που επισυνάπτεται προκύπτει αεραγωγός διαμέτρου Φ 80 mm και R = 0,80 mmWS/m, επιλέγουμε αγωγό διαμέτρου Φ 100 .

 

Για μήκος L = 15.00 m έχουμε :

Η = 200 % Χ R X L = 200 % X 0.80 X 15.00 = 24,0 mm Υ.Σ..

 

Η ισχύς του εξαεριστήρα θα είναι :

 

P = V X H X 0.736/ (75 X n X 3600 ) = 128,30 X 24,0 X 0.736/ ( 75 X 0.7 X 3600 )

= 0.012 HP

 

Τελικά επιλέγεται εξαεριστήρας διαμέτρου Φ 11 εκ. με 1400 στροφές ανά λεπτό και απορροφητική ικανότητα 230 m3/h και ισχύς κινητήρα 30watt.

__694.doc

Δημοσιεύτηκε

Θυμήθηκα μια περίπτωση με ένα τζάκι (κακοφτιαγμένο καθώς έτρωγε τον αέρα του σπιτιού αντί να τον παίρνει απέξω) που ο ιδιοκτήτης του σπιτιού λιποθυμούσε λίγο μετά αφού το άναβε επειδή ακριβώς δεν υπήρχε τρόπος αερισμού του σπιτιού με κλειστές πόρτες κ παράθυρα, κ ρώτησα να δω αν είχες ακούσει κάτι παρόμοιο με εξαερισμό.

Δημοσιεύτηκε

το τζακι δεν ακολουθει τους ιδιους κανόνες. το ενα πέρνει το οξυγόνο καιγοντάς το ενω το αλλο μηχανικά.

 

στην μια περίπτωση η φωτιά θα καιει οσο εχει οξυγόνο, στην αλλη ομως το ανεμιστηράκι δεν θα τραβάει το ίδιο.

 

οπως και να εχει μιλάμε για μικρες απορριπτόμενες ποσότητες οπου τα πράγματα δεν ειναι τοσο τραγικα.

 

στα κεντρικα συστηματα ειναι το πρόβλημα οπου απαιτειται ακρίβεια και σωστός υπολογισμος.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.