Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

το πλατος των διαμορφωσεων δεν αναφερεται καπου,οπως στο γοκ που η διαμορφωση επιτρεποταν 1,50μ καθε 5,00μ.αρα μπορω να το κανω και ανα 1,5μ υψος 1,5 πλατος;

  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα

Ισχύει πως η μέγιστη οικοδομήσιμη κλίση είναι το 45%; Έτσι μου είπαν από την πολεοδομία Σύρου αλλά δεν μπορώ να το βρω κάπου γραμμένο.

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

To μόνο που βρίσκω να σχετίζεται με την κλίση είναι η παράγραφος 10 άρθρου 1 ΦΕΚ 270/Δ/85 όπως ισχύει μετά το ν. 3212/03:

10. "Επιτρέπεται η κατασκευή κτίσματος ανεξάρτητα από την κλίση του εδάφους. Αν η κλίση υπερβαίνει το 35% στη θέση που τοποθετείται το κτίσμα, το εμβαδόν των υπόγειων βοηθητικών χώρων που δεν προσμετράται στο συντελεστή δόμησης δεν μπορεί να υπερβεί το 20% της επιτρεπόμενης δόμησης". 

 

Όμως, ενδέχεται στην περιοχή που εξετάζεις να υπάρχουν περιορισμοί αναφορικά με την κλίση λόγω ειδικών διατάξεων (π.χ να έχουν επιβληθεί από την Αρχαιολογία).

 

Υ.Γ. Στην ερώτηση που έκανες στην Υ.ΔΟΜ δεν τους ζήτησες και το ΦΕΚ ή το διάταγμα που το αναφέρει;

  • 4 weeks later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Δημήτρη δεν είπα για τροποποίηση του 270Δ, σε τροποίηση του ΝΟΚ είναι η παράθεσή μου ...

Και ως γνωστόν υπερισχύει (ή ότι αντίκειται καταργείται) ...

 

Τελικά ότι εφαρμόζεται για τα Εκτός Σχεδίου από ΝΟΚ (με βάση το άρθρο 1 παρ.2 του ΝΟΚ) υπερισχύουν του 270 Δ (στα αντίστοιχα θέματα) ή ισχύει το αντίστροφο;... για παράδειγμα, για την τροποποίηση του ΦΕ σε οικόπεδα με κλίση >20% ισχύουν μέγιστη εκσκαφή 2μ. και επίχωση 1 μ. κλπ. ; Επίσης, ότι από τα δυο ισχύει, που βρίσκουμε την σχετική αναφορά; Ευχαριστώ!

Edited by Forma
  • 2 months later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους, έχω την παρακάτω περίπτωση τεμαχίου, όπου θα ήθελα την άποψή σας σχετικά με τις διαμορφώσεις του φ.ε.

 

Σε αγροτεμάχιο, με κλίση άνω του 20%, επιτρέπεται η εκσκαφή του φ.ε. έως 2,00μ και η επίχωσή του έως 1,50μ, σύμφωνα με τον Ν. 4280 παρ.7 Αρθ-28.

 

Στην περίπτωση όπου θέλω να υπερβώ την επίχωση και να την πάω στα 2,00 ή στα 2,50μ αυτό μπορεί να γίνει έπειτα από έγκριση του Σ.Α. ή δεν επιτρέπεται και αφορά μόνο ειδικά κτίρια;;;

 

Η περίπτωσή μου έχει να κάνει με κατοικία, οπότε δεν είναι ειδικό κτίριο.

 

Παλαιότερα, βάσει του ΓΟΚ, η ΕΠΑΕ μπορούσε να εγκρίνει τροποποιήσεις του φ.ε. μεγαλύτερες του +-1,50μ, σήμερα κατά ΝΟΚ, επιτρέπεται;;

 

Παράλληλα, με βάσει την εκτός σχεδίου δόμηση, το Άρθ. 1 παρ. 10, όριζε ότι:

''Επίσης στην περίπτωση κεκλιμένου εδάφους επιτρέπεται η διαμόρφωση του γηπέδου με αναλημματικούς τοίχους ή πρανή μεγίστου ύψους ένα και μισό (1,50) μ. και επίπεδα ελαχίστου πλάτους πέντε (5) μέτρα. 'Οταν οι κλίσεις του εδάφους απαιτούν την κατασκευή τοίχων υψηλότερων του ένα και μισό (1,50) μ., ή επιπέδων πλάτους μικρότερου των πέντε (5) μ. απαιτείται η γνώμη της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. ''. Αυτό ισχύει ή έχει καταργηθεί;;

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Δημοσιεύτηκε

10. «Επιτρέπεται η κατασκευή κτίσματος ανεξάρτητα από την κλίση του εδάφους. Αν η κλίση υπερβαίνει το 35% στη θέση που τοποθετείται το κτίσμα, το εμβαδόν των υπόγειων βοηθητικών χώρων που δεν προσμετράται στο συντελεστή δόμησης δεν μπορεί να υπερβεί το 20% της επιτρεπόμενης δόμησης.»

Επίσης στην περίπτωση κεκλιμένου εδάφους επιτρέπεται η διαμόρφωση του
γηπέδου με αναλημματικούς τοίχους ή πρανή μεγίστου ύψους 1,50 μ. και
επίπεδα ελαχίστου πλάτους 5 μέτρα. Οταν οι κλίσεις του εδάφους απαιτούν
την κατασκευή τοίχων υψηλότερων του 1,50 μ., ή επιπέδων πλάτους
μικρότερου των 5 μ. απαιτείται η γνώμη της Επιτροπής Ενασκήσεως
Αρχιτεκτονικού Ελέγχου

 

δες τα ΠΜ

  • 1 year later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

άρθρο 17 παρ.3

-Στους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου ή γηπέδου επιτρέπονται οι παρακάτω διαμορφώσεις :

α)      Η τροποποίηση της φυσικής στάθμης του εδάφους των ακαλύπτων χώρων του οικοπέδου μόνο για τη διευκόλυνση της φυσικής απορροής ομβρίων και μέχρι στάθμης ±1,00 μ. από το φυσικό έδαφος, εκτός των περιπτώσεων που εγκρίνονται από Συμβούλια Αρχιτεκτονικής. Σε περίπτωση εκσκαφής ακαλύπτων χώρων του οικοπέδου με κλίση μεγαλύτερη του 20%, η στάθμη του φυσικού εδάφους μπορεί να υποβιβαστεί τεχνητά έως 2,00 μ. Εκσκαφές ή επιχώσεις εδάφους που υπερβαίνουν τα παραπάνω όρια, για κτίρια δημόσιου ενδιαφέροντος και σημασίας επιτρέπονται ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

 

Η εφαρμογή του υπογραμμισμένου ελέγχεται τοπικά ή στο σύνολο; Δηλαδή,  σε ένα γεωτεμάχιο που δεν έχει κλίση συνολικά > 20%, μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά εκσκαφή στο -2.00 μ. σε τμήματα που η κλίση είναι >20 % και μόνον σε αυτά (πχ. δείχνοντας το τμήμα αυτό μέσω τοπικής τομής των ισοϋψών); Σε περίπτωση που ο έλεγχος γίνεται στο σύνολο του οικοπέδου, με ποιόν τρόπο γίνεται; Με μέτρηση της κλίσης από γωνία σε γωνία του οικοπέδου; Και αν ισχύει αυτό, έστω η πιο απλή περίπτωση οικοπέδου με 4 σημεία, αν στα μεταξύ ανα δυο ισχύει η ανίσωση ενώ  σε κάποια άλλα όχι, τι υπερισχύει γενικά; Τέλος, δεν ξέρω αν έχει νόημα ο έλεγχος γενικά, καθώς μπορεί να υπάρχει γεωτεμάχιο που να μην καλύπτει το >20% γενικά, αλλά να παρουσιάζει πολύ έντονες κλίσεις τοπικά...

Edited by Ellital
  • Upvote 1
  • 7 months later...
Δημοσιεύτηκε
On 11/11/2015 at 9:23 ΠΜ, dimitris GM said:

ΝΟΚ αρθρο 17

 

3. Στους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου ή γηπέδου επιτρέπονται οι παρακάτω διαμορφώσεις:

«α) Η τροποποίηση της φυσικής στάθμης του εδάφους των ακαλύπτων χώρων του οικοπέδου για την προσαρμογή του κτιρίου σε αυτό και μέχρι στάθμης ±1,50 μ. από το φυσικό έδαφος. Σε περίπτωση εκσκαφής ακαλύπτων χώρων του οικοπέδου με κλίση μεγαλύτερη του 20%, η στάθμη του φυσικού εδάφους μπορεί να υποβιβαστεί τεχνητά έως 2,00 μ. και να επιχωθεί μέχρι «1,50 μ.». «Εκσκαφές ή επιχώσεις εδάφους που υπερβαίνουν τα παραπάνω όρια, για κτίρια δημοσίου ενδιαφέροντος και σημασίας, καθώς και για ειδικά κτίρια, επιτρέπονται ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.»».

Η τροποποίηση της φυσικής στάθμης του εδάφους και μέχρι ±1,50 μ. ισχύει και για τις εκτός σχεδίου περιοχές ή μόνο για εντός σχεδίου; Υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στο 1,50 μ.;

Δημοσιεύτηκε
1 ώρα πριν, Caterina12 said:

Η τροποποίηση της φυσικής στάθμης του εδάφους και μέχρι ±1,50 μ. ισχύει

Ναι ισχύει και εκτός!Το ίδιο,1.50μ.

  • Upvote 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.