Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

  • 9 months later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας,

Έχω ένα γήπεδο υπερ άρτιο το οποίο τέμνεται από το όριο δύο ζωνών ΖΟΕ οι οποίες έχουν τις ίδιες χρήσεις αλλά άλλους περιορισμούς στη δόμηση. Το ένα τμήμα επιτρέπει 200τμ αλλά έχει πολύ μεγάλη κλίση και βράχο (πρακτιμά δεν κατασκευάζεται κτίριο εκεί) ενώ το άλλο έχει περιορισμό στα 100τμ δόμησης αλλά έχει πιο ομαλές κλίσεις και μπορεί να κατασκευαστεί κτίριο εκεί.

Γνωρίζει κάποιος αν γίνεται να μεταφερθεί η δόμηση του τμήματος που επιτρέπει 200τμ δόμηση σε αυτό που έχει περιορισμό 100τμ δόμηση, λόγω της μη δυνατότητας κατασκευεής του κτιρίου σε αυτό το τμήμα;

Δημοσιεύτηκε
9 λεπτά πριν, cendroid said:

...(πρακτιμά δεν κατασκευάζεται κτίριο εκεί) ..

Το "πρακτικά" δεν κατασκευάζεται κτίριο κρατάω μεγάλες επιφυλάξεις ..... Πιο σωστό θα ήταν πρακτικά έχει σημαντικά μεγαλύτερο κόστος να κατασκευαστεί κτίριο εκεί .....

 

Όσο για το να μεταφέρεις δικαιώματα δόμησης από ένα γήπεδο σε άλλο (χωρίς καν να κρίνουμε τον λόγο που αναφέρεις) πρακτικά δεν το έχω δει ποτέ έως τώρα να έχει γίνει.

Υποθέτοντας πάντα ότι τώρα είναι δυο διαφορετική γήπεδα και όχι ένα ενιαίο ....

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

Το ''πρακτικά δεν κατασκευάζεται'' σημαίνει ότι το τμήμα αυτό έχει κλίση περίπου 70% βράχος. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και μικρός γκρεμός.

Το γήπεδο είναι εννιαίο. Τα όρια ΖΟΕ δεν προκαλούν κατάτμηση. Ούτε θα μπορούσε να κατατμηθεί γιατί δεν υπάρχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Είναι υπερ άρτιο ως προς το εμβαδό και προυφιστάμενο του 2003.

Άρα το ερώτημα είναι να μεταφερθεί η δόμηση εντός του ίδιου ακινήτου, από ένα τμήμα που επιτρέπονται 200τμ σε ένα άλλο που επιτρέπονται 100τμ για να μην χαθεί η συνολική δόμηση που θεωρητικά του αντιστοιχεί.

Δημοσιεύτηκε
4 λεπτά πριν, cendroid said:

...

Το ''πρακτικά δεν κατασκευάζεται'' σημαίνει ότι το τμήμα αυτό έχει κλίση περίπου 70% βράχος. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και μικρός γκρεμός.

...

και στον γκρεμό κτίζεις.... αρκεί να έχεις την σωστή μελέτη και το χρήμα που θα απαιτηθεί.

άρα ισχύει αυτό που έγραψα ότι πιο σωστό είναι το πρακτικά με μεγαλύτερο κόστος και ας βάλουμε ακόμα πιο μεγάλο κόστος.

 

Για το υπόλοιπο του ερωτήματος σου (αφού παραμένει ενιαίο το γήπεδο), δεν είναι το φόρτε μου τα εκτός σχεδίου οπότε λίγο υπομονή να σου απαντήσουν συνάδερφοι που το κατέχουν.

Δημοσιεύτηκε

Σε ευχαριστώ για την απάντηση,

Θα περιμένω μήπως γνωρίζει κάποιος κάτι που βοηθήσει...

  • 3 months later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

Έχω απορία στο τι θεωρείται φυσικό έδαφος από ένα σημείο και μετά.

Μία μάλλον συνηθισμένη περίπτωση: έχουμε μια κατοικία κατασκευασμένη στο ύψος του δρόμου και το (ανηφορικό) οικόπεδο πίσω έχει σκαφτεί σε αυτό το επίπεδο. Υψομετρική διαφορά στο πίσω όριο 3μ. Από την άλλη μεριά στο πίσω οικόπεδο έχει γίνει κατοικία στο επίπεδο του πάνω δρόμου και το υπόλοιπο οικόπεδο έχει μπαζωθεί. Έτσι καταλήγουμε σε μια διαφορά ύψους 6μ στο όριο των οικοπέδων.

Πάμε τώρα εμείς να γκρεμίσουμε το παλιό και να χτίσουμε νέα οικοδομή (εν προκειμένω το κάτω). Τι θεωρείται πλέον φυσικό έδαφος; Από που μετράει το ±1,50μ μέγιστη προσαρμογή; Από το υφιστάμενο (που είναι έτσι εδώ και 50 χρόνια); Από το +3; Από το +6; Επίσης το +3 και το +6 το λέω εγώ στο περίπου. Πως θα υπολογιστεί τώρα; Αν ήταν +2,5 ή +3,5 πως θα βρεθεί; (άσε που το +3 στα μικρά οικόπεδα φτάνει για να καταστήσει την πυλωτή σχεδόν αδύνατη).

Το ίδιο δημιουργούν και οι δρόμοι που ανοίγονται. Όταν κατασκευάζεται δρόμος στον λόφο η μία πλευρά του δρόμου μπαζώνεται και η άλλη σκάβεται (την εγκάρσια τομή σκεφτείτε). Τα οικόπεδα από την κάτω μεριά ξαφνικά είναι βυθισμένα και τα από πάνω είναι υπερυψωμένα. Σε αυτήν την περίπτωση ποιο είναι το φυσικό έδαφος; Το υφιστάμενο;  Ή το ±0,00 πλέον θεωρείται ο δρόμος;

  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Σύμφωνα με τον ορισμό Άρθ.2 παρ.78 του ΝΟΚ ισχύει ότι: “ Στάθμη Φυσικού Εδάφους είναι η υπάρχουσα στερεομετρική επιφάνεια του φυσικού εδάφους.
Ενώ σύμφωνα με την Τεχνική Οδηγία Άρθ.2 παρ.78 ισχύει ότι: “Ως φυσικό έδαφος θεωρείται το υφιστάμενο έδαφος στο οποίο δεν έχουν γίνει πρόσφατες ανθρωπογενείς επεμβάσεις και η διαπίστωση αυτή προκύπτει μακροσκοπικά με την κοινή εμπειρία & πρακτική (έγγρ.30171/95 ΔΟΚΚ)


 

Τα 50χρόνια για το έδαφος θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ πρόσφατα. Επομένως πρέπει να πάτε με το Φ.Ε.

Ίσως μπορείτε να βρείτε και την υψομετρική μελέτη της οδού για παραπάνω στοιχεία για το ΦΕ

3.PNG.87baab381d30a917b267abda9eb4a9d3.PNG

Edited by Latg
  • 8 months later...
Δημοσιεύτηκε

Την βοήθεια σας παρακαλώ

Για διαμορφώσεις σε γήπεδο με κεκλιμένο έδαφος, το ΠΔ 270/1985 αναφέρει την δυνατότητα κατασκευής αναληματικών τοίχων ή πρανών μεγίστου ύψους ένα και μισό (1,50)μ. και επίπεδα ελαχίστου πλάτους πέντε (5) μέτρα.

Ο ΝΟΚ από την άλλη αναφέρει πεζούλια, βεράντες, φυτεύσεις, κλπ, συνολικού μήκους μικρότερου ή ίσου του 1/2 της όψης στην οποία αντιστοιχεί και μέχρι καθαρού πλάτους 1,50 μ.

Τι ισχύει τελικά;
Αν θέλω να κάνω τοίχους - πρανες του 1,50μ ύψους με φύτευση ώστε να εξομαλύνω την κλίση, τι πλάτος πρέπει να έχει;
min 5.00μ. ή max 1.50 μ.;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.