Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα έως 25.000 ευρώ


Engineer

Recommended Posts

Βελτιώσεις στο σύστημα παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ προωθεί η κυβέρνηση μετά τις γραφειοκρατικές ακρότητες της νομοθεσίας τις οποίες εδώ και αρκετά χρόνια βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

 

Σχετική διάταξη που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπει την κατάργηση της υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης του φόρου.

 

Ταυτόχρονα, σε προχωρημένες συζητήσεις με την τρόικα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο για την απαλλαγή από την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ επιτηδευματιών με ετήσια εισοδήματα έως 25.000 ευρώ.

 

Βέβαια, το όριο των ακαθαρίστων εσόδων μέχρι του οποίου θα ισχύσει η απαλλαγή είναι υπό διαπραγμάτευση ακόμη με τους δανειστές. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ετοιμάσει διάφορα σενάρια τα οποία και θα εξεταστούν από κοινού με την τρόικα.

 

Μεταξύ αυτών είναι να απαλλαγούν οι υπόχρεοι με ετήσιους τζίρους από 10.000 έως 20.000 ευρώ. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο όριο καλύπτει το σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων με μικρό τζίρο καθώς και αυτούς που αμείβονται με «μπλοκάκια» και εμπίπτουν στα «γρανάζια» του ΦΠΑ.

 

Διαφορετικά αν ισχύσει η πρόταση του ΔΝΤ για το όριο των 25.000 ευρώ τότε εκτιμάται ότι ένας στους δύο επιτηδευματίες (για την ακρίβεια, το 52% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών) θα σταματήσει να υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδίδει τον φόρο κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 επιτηδευματίες θα απελευθερωθούν από τον «βραχνά» του ΦΠΑ.

 

Παρ' ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης αναγνωρίζει πως ανάλογες απαλλαγές ισχύουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συνεργάτες του τονίζουν πως το μέτρο δεν μπορούν να φτάσει σε τέτοια υψηλά όρια απαλλαγής λόγω του βεβαρημένου της παραβατικότητας που έχει ο κλάδος των ελεύθερων επαγγελματιών.

 

Σε κάθε περίπτωση το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015 ενώ με διατάξεις του νομοσχεδίου υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας» που τέθηκε χθες σε διαβούλευση επέρχονται απλοποιήσεις στο καθεστώς ΦΠΑ.

 

Ειδικότερα:

 

1. Καταργείται η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής. Σημειώνεται ότι η εκκαθαριστική δήλωση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σύνοψη των περιοδικών δηλώσεων που υποβάλλονται ανά μήνα ή ανά τρίμηνο ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων. Τα στοιχεία αυτά είναι ήδη στη διάθεση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με τις περιοδικές δηλώσεις και δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να υποβάλλονται και οι ετήσιες εκκαθαριστικές. Μόνο έξτρα χρόνος και διοικητικό κόστος εκπλήρωσης των τυπικών φορολογικών υποχρεώσεων για τους φορολογούμενους.

 

2. Δεν απαιτείται αίτηση για την επιστροφή του ΦΠΑ αφού πλέον καταργείται η υποχρέωση των φορολογουμένων να υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση επιστροφής ΦΠΑ η οποία θα προκύπτει από την περιοδική δήλωση.

 

3. Απλοποιούνται οι διαδικασίες υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ. Δηλώσεις δεν υποβάλλουν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδράνεια ή αναστολή εργασιών, εφόσον υποβάλλουν σχετική δήλωση μεταβολής ή όταν η επιχείρηση μεταφέρει εκτός της χώρας την οικονομική της δραστηριότητα . Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει πρώτα να υποβληθούν οι προβλεπόμενες δηλώσεις ΦΠΑ και να καταβληθεί ο οφειλόμενος φόρος.

 

4. Οι εφημεριδοπώλες, μπορούν να επιλέξουν τη μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, εφόσον με δήλωσή τους επιλέξουν τη μη διενέργεια έκπτωσης του φόρου εισροών. Η δήλωση αυτή υποβάλλεται μέσα σε τριάντα ημέρες από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου και δεν μπορεί να ανακληθεί πριν την παρέλευση πενταετίας.

 

5. Όταν το ποσό της έκπτωση ΦΠΑ είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο στην ίδια περίοδο, η επιπλέον διαφορά μεταφέρεται για έκπτωση σε επόμενη περίοδο ή επιστρέφεται.

 

«Σκούπα» στα ΑΦΜ

 

Με άλλη διάταξη που κατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο καταργείται η απαίτηση δημοσίευσης ετήσιων οικονομικών καταστάσεων και εταιρικών ανακοινώσεων ενώ χωρίς Αριθμό Φορολογικού Μητρώου θα μείνουν σύντομα εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, τα οποία, για την εφορία, δεν έχουν δώσει σήμα ζωής τα τελευταία χρόνια.

 

Πρόκειται κυρίως για νομικά πρόσωπα που ενώ έκαναν έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας και δηλώθηκαν στο Taxis έκτοτε εξαφανίστηκαν από την εφορία και την αγορά.

 

Με την απενεργοποίηση του ΑΦΜ «μπλοκάρονται» καταθέσεις, δάνεια αλλά και σειρά από άλλες κατηγορίες τραπεζικών συναλλαγών οι οποίες ξεπερνούν το όριο των 500 ευρώ και οι επιχειρηματίες είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από τα γκισέ των τραπεζών για να τις υλοποιήσουν.

 

Το μέτρο έχει ως κυρίως στόχο να απαλλάξει το δημόσιο από περιττό διοικητικό κόστος για την παρακολούθηση εταιριών χωρίς ουσιαστικό φορολογικό ενδιαφέρον (για το φόβο και μόνον για έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων με τα στοιχεία τους) και υπολογίζεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση άνω των 30 εκατ. ευρώ το χρόνο.

 

Πηγή: http://dns1.bankingn...5-000-ευρώ.html

 

Click here to view the είδηση

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 98
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δηλαδή για να καταλάβουμε γιατί τα λέει μπερδεμένα, δεν θα χρειάζεται όποιος έχει εισόδημα μέχρι το όριο που θα οριστεί να πληρώνει το 23% ή απλά θα αλλάξει ο τρόπος που θα δηλώνεται και θα πληρώνεται ο φόρος;

Link to comment
Share on other sites

Έχει ξαναπαίξει αυτό το σενάριο και πιο παλιά και όπως και τότε, έτσι και τώρα δεν μιλάει κανείς ξεκάθαρα.

Προσωπικά με αγχώνει και φοβάμαι ότι μάλλον είναι ένας τρόπος να σου ''κάψουν'' το Φ.Π.Α. που μεταφέρεις από 3μηνο σε 3μηνο όταν είσαι πιστωτικός.

Θα μάθουμε...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

στην ουσια για λογους ανταγωνισμου και απλοποιησης δεν θα ασχολεισαι με ΦΠΑ.ετσι ειναι στην αγγλια πχ.εισαι μικρος ελευθερος επιχειρηματιας οποτε σε βοηθανε καθως γινεσε αμεσως 23% (ΦΠΑ) φτηνοτερος απο μια μεγαλη επιχειρηση. εχω την εντυπωση ομως οτι πανε να περασουν τα σαινια τα δικα μας μαζι με το ΦΠΑ να μην δηλώνεις και εξοδα...οπως τα μπλοκακια ας πουμε......για να δουμε..... 

Link to comment
Share on other sites

Κανουμε βηματα να γινουμε κι εμεις ευρωπη  :mrgreen:

 

Δε νομιζω πως πανε να κοψουν τα εξοδα στα μπλοκακια, απλα θα τα περναμε ως μη εκπιπτομενα του ΦΠΑ μιας και περιοδικες δε θα υποβαλουμε...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το εχουν διαρευσει 15 φορες τα τελευταια 2 χρονια...........στο τελος ακομα και αν γινει, θα γινει με προϋποθέσεις, ορους και ορια, ώστε να μην το δικαιουτε σχεδόν κανενας...........

εγω δεν περιμενω τιποτα από αυτους........

Edited by savas76
  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

Όντως το έχουν ξαναφέρει και παλιότερα, παρόμοιο σύστημα λειτουργεί στην Αγγλία με το σκεπτικό αυτός που κάνει μικρότερους τζίρους να κρατά (όχι να είναι φτηνότερος) το ΦΠΑ αντί να το αποδίδει ετσι ώστε π.χ. να ξοδεύει-καταναλώνει περισσότερο = ανάπτυξη ή να επενδύει στην επιχείρηση του με σκοπό να αναπτυχθεί και κάποια στιγμή να κάνει μεγαλύτερους τζίρους...

 

Στην χώρα μας πιθανόν να σκέφτονται πώς, αυτά που θα δώσουν, θα τα πάρουν πίσω. Και δεδομένου οτι μας θεωρούν "κλέφτες" θα μας "σφυρίξουν" και ένα επι πλέον φόρο και νά το πίσω το ΦΠΑ... 

 

Προσωπικά με ΦΠΑ χάρισμα ή όχι τέτοια φορολογία δέν την βαστάω ούτε φυσικά τις εισφορές

 

Είμαστε τελικά χαϊλάντερ σαν κλάδος ... στο τέλος θα μείνει μόνο ένας...

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Οσοι χαρηκατε, εχετε σκεφτει οτι ο ΦΠΑ των εξοδων δε θα εκπιπτει?

Και καλα τα ψιλοπραγματα (χαρτια, στυλο, τηλεφωνο), αλλα οι αγορες παγιων?

Ή μηπως να ψαχνεται να βρειτε καποιον με εισοδημα κατω των πχ 25000Ε για να σας τιμολογησει?

Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά δύο πιθανα ενδεχόμενα παίζουνε ή δεν θα αποδίδουμε καθόλου ΦΠΑ και φόρους παρακρατήσεων όταν κόβουμε αποδείξεις  ή απλά δεν θα εκπίπτει  ΦΠΑ εξόδων και θα αποδίδουμε όλο το ΦΠΑ εσόδων με κάποιο τρόπο (;)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.