Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τρίγωνο γείωσης


RyDeR

Recommended Posts

Συνάδελφε, maneni, θίγεις δυο θέματα ταυτόχρονα:

 

(α) Από την μια πλευρά βρίσκεται το ερώτημα, αν η ηλεκτρική εγκατάσταση είναι ασφαλής εφόσον δεν περιλαμβάνει ΔΔΡ ή αποκλίνει από τη γνωστή ΚΥΑ περί θεμελιακής κλπ. Η απάντησή μου είναι ξεκάθαρα ΝΑΙ, εφόσον η ηλεκτρική εγκατάσταση είναι σύμφωνη με το Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 [η το οσονούπω διάδοχό του, το ΕΛΟΤ HD 60364]. Οι διαφοροποιήσεις είναι επιτρεπτές αποκλίσεις για τις περιπτώσεις ηλεκτρικών εγκαταστάσεων που καλύπτουν τα Πρότυπα.

 

(β) Το δεύτερο αφορά, το πώς αντιμετωπίζει ο μηχανικός την κακή νοοτροπία και πρακτική του Έλληνα νομοθέτη να "υπερ-ρυθμίζει" τα πάντα, και, τελικά, όλα να μένουν χύμα! Δυστυχώς, δεν υπάρχει γιατρικό. Συνήθως [αλλά, ευτυχώς, όχι συχνά], το κουβάρι ξεμπλέκεται στα δικαστήρια [αστικά ή και ποινικά]. Πάντως, με το θέμα της υποχρεωτικής τοποθέτησης ΔΔΡ με ΙΔν<=0,03Α, που να προστατεύει όλα τα κυκλώματα της εγκατάστασης, έχει "πεταχτεί" στα χέρια των υπογραφόντων τις ΥΔΕ και στους Τεχνικούς Ασφαλείας μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα: Σε πόσες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις υπάρχει ΔΔΡ στην αρχή της εγκατάστασης [να προστατεύει και το παροχικό καλώδιο]; Σε πόσες μεγάλες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις υπάρχουν παντού ΔΔΡ με ΙΔν το πολύ 0,03Α;

Λάβε υπόψη σου,ακόμη, ότι το ίδιο το ΥΠΕΚΑ, στις οδηγίες που έχει εκδώσει για τα μικρά Φ/Β [αναζήτησέ τις στο δίκτυο], θεωρεί την τοποθέτηση του ΔΔΡ με ΙΔν 0,03Α προβληματική. Επίσης, οι ελεγκτές δόμησης, ελέγχουν την ύπαρξη ΔΔΡ ΜΟΝΟ στους πίνακες φωτισμού [στους υπόλοιπους τι γίνεται;].

 

ΥΓ: Για την νομιμοποίηση της "αυθαιρεσίας", ισχύει η γενική διαδικασία περί αυθαιρέτων. Δες το γενικό νομικό πλαίσιο που βάζει ο ΝΟΚ, άρθρο 4, παρ. 5. Αλλά, εδώ ισχύει το γνωστό, "πάρ' τ' αυγό και κούρευτο"!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.