Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Το ΚΕΠΕ αποκαλύπτει πώς οι εργαζόμενοι έγιναν συνταξιούχοι μεσούσης της κρίσης και πώς τα Ταμεία πληρώνουν σήμερα περισσότερα για συντάξεις, παρά τις τεράστιες περικοπές.

 

Ενοποιήσεις Ταμείων αλλά και όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης. Κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους. Εκ βάθρων αλλαγές στο σύστημα είσπραξης των εισφορών, με ορίζοντα το 2017, οπότε οι αντίστοιχοι μηχανισμοί των Ταμείων θα ενσωματωθούν στις εφορίες. Επανάκριση όλων των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα.

 

Αυτό θα είναι το περιεχόμενο της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης την οποία πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για ψήφιση εντός του ερχομένου φθινοπώρου.

 

Το περίγραμμα των αλλαγών περιγράφει η αναλογιστική μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών (ΚΕΠΕ) την οποία παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής».

 

Τη μελέτη (τελικό κείμενο και προτάσεις), την οποία πρόκειται να παραδώσει ως το τέλος Ιουλίου ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ κ. Νίκος Φίλιππας στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θα μελετήσει ο υπουργός κ. Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος από την πλευρά του έχει δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα ότι τα νέα μέτρα θα οριστικοποιηθούν εντός του Σεπτεμβρίου, θα ψηφισθούν τον Οκτώβριο και θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2015.

 

Τα μέτρα

Πάντως το υπουργείο Εργασίας προετοιμάζει τον πλήρη επανασχεδιασμό του ασφαλιστικού συστήματος, τόσο οργανωτικά όσο και σε επίπεδο παροχών.

 

«Κεντρική φιλοσοφία» του νέου - υπό δημιουργία - Ασφαλιστικού είναι η διασφάλιση της οικονομικής αυτοδυναμίας του, δηλαδή η κάλυψη των υποχρεώσεών του, χωρίς την ανάγκη της συνεισφοράς του κρατικού προϋπολογισμού.

 

Ωστόσο αυτό μπορεί να γίνει δυνατό με την προσαρμογή - μείωση των παροχών στα όρια των δυνατοτήτων των εσόδων, δηλαδή των εισπράξεων από εισφορές.

 

Οι περαιτέρω ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων - η κυβερνητική πρόταση μιλάει για τρία ταμεία κύριας ασφάλισης -, η καθιέρωση ενιαίων κανόνων και όρων ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους, οι νέες περικοπές συνταξιοδοτικών παροχών (κύριες και επικουρικές) και οι μειώσεις των εσόδων από το ασφαλιστικό σύστημα με την κατάργηση των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων) αποτελούν τις κεντρικές κατευθύνσεις της νέας μεταρρύθμισης.

 

Τα σενάρια μέτρων που εξετάζονται αφορούν την πλήρη κατάργηση όλων των συνταξιοδοτήσεων για ηλικίες κάτω των 62 ετών. Σε αυτή την περίπτωση θα αυξηθούν άμεσα τα όρια ηλικίας που ισχύουν σήμερα για τη συνταξιοδότηση σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, αλλά και θα καταργηθούν όλες οι ευνοϊκές διατάξεις που παραμένουν σε ισχύ στο ΙΚΑ για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά.

 

Επιπλέον συζητείται η θέσπιση νέας μείωσης των συντάξεων λόγω πρόωρης εξόδου, πέραν του 6% για κάθε χρόνο πριν το γενικό όριο που ισχύει σήμερα ως το ανώτατο όριο ποινής (συνολική μείωση 30%) σε όσους αποχωρούν πρόωρα.

 

Η ποινή για πρόωρη έξοδο θα αυξάνεται για κάθε χρόνο που υπολείπεται από το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης καθιστώντας την πρόωρη έξοδο ασύμφορη για τους ασφαλισμένους.

 

Καθιέρωση ενιαίων εισφορών αλλά και ενιαίων παροχών στο σύνολο των ασφαλισμένων, είτε απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα είτε σε ΔΕΚΟ, τράπεζα ή σε επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα. Δηλαδή, συζητείται η κατάργηση των ειδικών διατάξεων που διατηρούνταν μετά την ένταξη π.χ. των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ και προέβλεπαν διαφορετικές εισφορές και διαφορετικές παροχές.

 

«Στόχος είναι η καθιέρωση ενιαίων εισφορών και παροχών για όλους τους ασφαλισμένους» σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο θεωρείται βέβαιον ότι η «ενιαιοποίηση» όλων αυτών θα γίνει επί τα χείρω, δηλαδή με την εξομοίωση των υψηλότερων παροχών με τις χαμηλότερες.

 

 

«Πυξίδα» για τις αλλαγές που έρχονται

Σωρεία ευρημάτων που καταδεικνύουν ότι το ασφαλιστικό σύστημα συνεχίζει να νοσεί κατέδειξε η αναλογιστική μελέτη. Ενδεικτικά είναι ορισμένα από αυτά:

 

«Συνταξιούχοι ετών 50 σε μια δημογραφικά γερασμένη και οικονομικά προβληματική χώρα».

 

«Κατακερματισμός και διοικητική πολυδιάσπαση των Ταμείων αλλά και “Βαβέλ” παροχών».

 

«Επιφανειακές, πρόχειρες, αναποτελεσματικές και δημοσιονομικά επιβλαβείς οι ως τώρα ενοποιήσεις Ταμείων – ενοποιήσεις “θυρωρείων” και όχι των υπηρεσιών».

 

«Ενοποιήσεις με διατήρηση διαφορετικών λογιστηρίων, μη συμβατών πληροφοριακών συστημάτων, αλλά και με... παροχή επιλογής παροχών με το παλαιό ή το νέο σύστημα».

 

«Πολυνομία και διαφορετικότητα και στις παροχές, επιδόματα (π.χ., τυφλών) πολλών ταχυτήτων, ακόμη και εντός του ίδιου Ταμείου».

 

«Ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΙΚΑ (13 δισ. το 2013) που ξεπερνούν τις ετήσιες παροχές που κατέβαλε το Ταμείο (10,8 δισ. ευρώ)».

 

«Μέτρα βελτίωσης της εισπραξιμότητας των Ταμείων ώσπου το έργο αυτό να αναλάβουν οι εφορίες». «Σηµαντική αύξηση του αριθμού των νέων συνταξιούχων από το 2010 ως το 2013».

 

«Η νέα νομοθεσία 2010 και 2012 οδηγεί σε βάθος χρόνου σε καθυστέρηση εξόδου προς τη σύνταξη, αλλά την περίοδο που ψηφίστηκε συνέτεινε στο να αυξηθεί ο αριθµός των νέων συνταξιούχων».

 

«Η πλειονότητα των συνταξιούχων του ΙΚΑ φεύγει νωρίτερα κάνοντας χρήση ειδικών διατάξεων, ενώ οι ένστολοι καθίστανται συνταξιούχοι στο 53ο έτος της ηλικίας τους».

 

Οι διαπιστώσεις αυτές της αναλογιστικής μελέτης δίνουν το στίγμα των όσων θα πρέπει να ακολουθηθούν για την τόνωση των εσόδων και την περικοπή παροχών του συστήματος ώστε να διατηρηθεί «ζωντανό» την κρίσιμη οικονομική περίοδο που διέρχεται η χώρα.

 

Πηγή: http://www.tovima.gr...cle/?aid=616803

 

Click here to view the είδηση

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Λόγια , λόγια και μελέτες επί μελετών που πληρώνονται ακριβά γιά να μας πουν κάτι που το βλέπουμε δίπλα μας .

 

Η πλειοψηφία των γνωστών και φίλων που εργαζόταν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα , και είναι άνω των 50 ετών , είναι πλέον συνταξιούχοι .

 

Πρόσφατες περιπτώσεις , δάσκαλος στα 54 και υπάλληλος ΙΚΑ στα 53 .

 

Αυτό ήταν το μεγάλο κόλπο των κομμάτων στην εποχή της κρίσης .

 

Μειώσαμε το δημόσιο , βγάζοντας τους στην σύνταξη και έτσι πληρώνονται από άλλο κωδικό και είναι ευχαριστημένοι οι πελάτες .

  • Upvote 4
Δημοσιεύτηκε

και  με  αυτον  τον  τροπο  ειναι  ολοι  ευχαριστημενοι  και  το  δημοσιο 

 εμφανιζει   λιγοτερους  υπαλληλους  ,  και  οι  50ρηδες   συνταξιουχοι 

  εχουν  την  ψευδαισθηση  οτι  κοροιδεψαν  το  κρατος 

και  ανοιγουν  νεοι  οριζοντες  για  νεες  προσληψεις   , για  τους  πολιτικους  μας 

 τωρα  βεβαια  εχουμε  ενα  πολυ  

μεγαλο  προβληματακι   ,  μια  καταχρεωκοπημενη  χωρα  και  δυο  βηματα  προ 

την  πτωχευση  η  οποια  μενει  στην  ζωη  μονο  και  μονο  εξαιτειας  της  γεωπολιτικης  της  θεσης 

και  των  διαφορων  αλλων  θησαυρων  που  βρισκονται  στο  υπεδαφος της  και   οι  οποιοι  δινονται  σταδιακα   

εναντι  πινακιου  φακης  στα  κορακια   προς  εξοφληση  παλαιων  και  νεων  χρεων   ,  εχει  καμμια  πιθανοτητα   

να  ανακαμψει  πριν  περασει  μισος  αιωνας  . ,  και  ποια  θα  ειναι  η  ζωη  των   υπηκοων  της  μεσα  σε  αυτη  την  50 ετια

μηπως  θα  ειναι  πιο  μαυρη  απο  καταμαυρη  ;;; 

απλα  ερωτημα  που  η  ιστορια   θα  απαντησει .

  • Upvote 6
Δημοσιεύτηκε

καιρός να σταματήσουν οι νέοι να πληρώνουν τους συνταξιούχους. Να σταματήσουν να πληρώνουν εισφορές στα ταμεία. Σήμερα συνταξιούχος σημαίνει δημόσιος υπάλληλος.

  • Upvote 2
  • Downvote 6
Δημοσιεύτηκε

Nα  ήξερες μόνο πόσοι συνταξιούχοι συντηρούν ή στηρίζουν τους νέους επαγγελματίες.....

  • Upvote 3
Δημοσιεύτηκε

καιρός να σταματήσουν οι νέοι να πληρώνουν τους συνταξιούχους. Να σταματήσουν να πληρώνουν εισφορές στα ταμεία. Σήμερα συνταξιούχος σημαίνει δημόσιος υπάλληλος.

 

Και μετά θα μαζευτεί μια οφειλή 5000ευρώ και όταν θα αποσταλλούν τα κατασχετήρια θα γκρινιάζεις οτι φταίει το κράτος. Το κράτος για εμένα έπρεπε να μειώσει τουλάχιστον 20-30% για να μην πώ 50% τις εισφορές στα ταμεία και ειδικά στον ΟΑΕΕ, έτσι θα είχαν περισσότερη άνεση να πληρώσουν οι επιχειρήσεις και οι Ελ.Επ, δεν θα υπήρχε αύξηση των οφειλών και η μεγέθυνση του προβλήματος της εισφοροδιαφυγής στο ΙΚΑ όπως σήμερα. Για άλλη μια φορά επέλεξαν τον λάθος δρόμο. Τώρα θα κοπούν οι συντάξεις θέλουν δεν θέλουν.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.