Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Δεν έχω τη διάθεση να διαβάσω τόσα κακοσκαναρισμένα pdf για να μάθω ακριβώς τα επ. δικαιώματα του ΧΜ αλλά διάβασα το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, που αν κ είναι πληρέστατο στο αντικείμενο του, η έννοια Θέρμανση-Ψύξη δεν καλύπτεται με ένα 3ωρο μάθημα. Κ φυσικά δε μιλάω καν για κτίρια. Τι θέλω να πω: ότι όποιος έφτιαξε αυτό τον κανονισμό δε σεβάστηκε ΤΙΠΟΤΑ. Απλά βόλεψε καταστάσεις έτσι ώστε οι του ΤΕΕ να είναι όλοι ικανοποιημένοι αφού θα έχουν όλοι δάχτυλα στο μέλι, δώσανε κ κάτι ψίχουλα στους Μηχανικούς ΤΕ να φανούν μεγαλόκαρδοι κ τέλος. Κ επειδή εγώ ας πούμε είμαι προκατειλημμένος για τους Μηχανικούς ΤΕ, ο Μηχανολόγος Μηχανικός 5 χρόνια σπούδαζε για να κάνει τη δουλειά του ο Χημικός Μηχανικός; Άρα τσάμπα σπούδαζε κ γενικά σπουδάζουμε αφού το επάγγελμα μας μπορεί να το σφετερίζετε ο καθένας που φοράει τη κουκούλα του ΤΕΕ. Κ το κερασάκι στη τούρτα: το ΤΕΕ μιλάει για ανεργία, ετεροαπασχόληση κ αλλοίωση του επαγγέλματος...

Δημοσιεύτηκε

Αντιγράφω από το pdf

Ι(i) Το περιεχόμενο των προπτυχιακών σπουδών των σχολών που αποφοίτησαν είναι συγγενές με θέματα κτιρίου και εγκαταστάσεών του και περιλαμβάνει κατάρτιση τουλάχιστον σε έναν από τους παρακάτω τομείς της επιστήμης:

1. Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός,

2. Θέρμανση, Ψύξη, Κλιματισμός,

3. Οικοδομική,

4. Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια,

I(ii) Έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές σε ενεργειακά θέματα κτιρίων

I(iiι) Έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης εγκεκριμένο από το Τ.Ε.Ε. με εισήγηση του ΦΕΑ

 

Για να καταλάβω η άποψη σου ποια είναι?Οτι μοναδικός αρμόδιος είναι ο μηχανολόγος μηχανικός? Οτι ο Χ.Μ ,ΗΜ κλπ με μεταπτυχιακές σπουδές σε ενεργειακά θέματα κτιρίων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν?

Δημοσιεύτηκε

Kαθίστε διαβάστε προσεχτικά το σχέδιο νόμου και μετά γκρινιάξτε όσο θέλετε.

Λέει ότι μπορούν ελεύθερα όλοι οι Πτυχιούχοι διπλωματούχοι μηχανικοί (Π.Ε.) δηλαδή ή πτυχιούχοί μηχανικοί (Τ.Ε.) ή λοιποί; πτυχιούχοι 4ετούς ή 5ετούς φοίτησης (έπειτα από απόφαση της επιτροπής!!!!!(ποιοι άλλοι δηλαδή Φυσικοί,Χημικοί;;;) εφόσον πληρούν ΟΛΑ τα παρακάτω κριτήρια.

1. ι) Προπτυχιακά μαθήματα σχετικά με α)Αρχιτεκτονικό σχεδιασμό,

β) Θέρμανση, Ψύξη, Κλιματισμός γ) Οικοδομική,δ)Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια

ιι) Μεταπτυχιακό στα ενεργειακά

ιιι) Πρόγραμμα κατάρτισης από το ΤΕΕ

2. Περάσει τις εξετάσεις από το υπουργείο ανάπτυξης οι οποίες για ένα χρόνο θα γίνονται από το Τ.Ε.Ε.

3. 3ετής εμπειρία.

 

Κανονικά θα έπρεπε να φωνάζετε για να ζητάνε 2 από τα 3 από την 1η κατηγορία .Νομίζω ότι και τα 3 είναι υπερβολικά πολλά και θα βοηθηθούν μόνο μεγάλες εταιρείες που έχουν πολλά στελέχη ή είναι πιστοποιημένες από το εξωτερικό.Επίσης θα έπρεπε να φωνάζετε για τις εξετάσεις ώστε να είναι αδιάβλητες.Κατά πόσο το ΤΕΕ θα τις εφαρμόσει στο πρότυπο των Πανελληνίων.

Φυσικοί , Χημικοί αυτόματα αποκλείονται γιατί δεν έχουν προπτυχιακά μαθήματα.

Αντίστοιχα αρχιτέκτονες ,πολιτικοί μηχανικοί αποκλείονται από θέρμανση ,ψύξη γιατί δε τα έχουν διδαχθεί.

Μηχανολόγοι , Ηλεκτρολόγοι κτλ. αποκλείονται από το κέλυφος επειδή δεν έχουν διδαχτεί οικοδομική.

Αρκεί να τηρείται ο έλεγχος των προπτυχιακών μαθημάτων από το αρμόδιο υπουργείο.Προσωπικά πιστεύω ότι το προσχέδιο αφήνει παραθυράκια και όσοι έχουν τις γνωριμίες στο υπουργείο θα το παίρνουν εύκολα.

Αν γίνουν όλα αξιοκρατικά και από τα 3 της 1ης παραγράφου χρειάζονται τα δύο τότε για μένα όλα θα είναι εντάξει.

Να χωρίσουν την πιστοποίηση σε τρία μέρη όπου κάθε ειδικότητα να υπογράφει μόνο για αυτά που ξέρει.

1. Κέλυφος.

2. Θέρμανση.

3. Ψύξη.

Αλλά στην Ελλάδα ...................................

Δημοσιεύτηκε

Αυτό που διάβασα εγώ και έκανα και COPY-PASTE παραπάνω γράφει :

περιλαμβάνει κατάρτιση τουλάχιστον σε ΕΝΑΝ από τους παρακάτω τομείς της επιστήμης

ΕΠΙΠΛΕΟΝ θέλει και μεταπτυχιακές σπουδές σε ενεργειακά θέματα κτιρίων

 

και το έφερα σε αντιδιαστολή με τις ΜΠΕ που ΟΛΕΣ οι ειδικότητες μηχανικών κάνουν χωρίς έλεγχο.΄Κάποιοι που φωνάζουν για την "επιστημονικη επάρκεια" θα αρχίσουν τις πιέσεις για να αρχίσουν οι "εκπτώσεις" και να μην μείνουν απ'έξω

Δημοσιεύτηκε

MΠΕ ακόμα και οι βιολόγοι κάνουν.

Τουλάχιστον από τις 4 κατηγορίες περιβαλλοντικών ,τις 2 ή 3 μεγαλύτερες θα έπρεπε να τις υπογράφουν μόνοι οι περιβαντολλόγοι μηχανικοί.Γιατί ίδρυσαν άλλωστε ξεχωριστές σχολές;

Δεν είμαστε πανμηχανικοί.

Ζaxous κατάρτιση σε έναν από τους 4 τομείς χρειάζεται σύμφωνα με το προσχέδιο γι'αυτό πρότεινα να σπάσουνε την ενεργειακή πιστοποίηση σε 3 ή 4 κομμάτια ώστε κάθε ειδικότητα να υπογράφει αυτό που ξέρει.Τόσο δύσκολο είναι να το σκεφτούνε εκεί στο υπουργείο.

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ αφού είμαι και ΜΗΠΕΡ Ας μείνουμε όμως on topic ,ι τουλάχιστον για το προσχέδιο που μιλάμε έχει ως προυπόθεση ΕΠΙΠΛΕΟΝ το μεταπτυχιακό + επιμόρφωση + εμπειρία οπότε τα πράγματα θα είναι σαφώς καλύτερα και ξαναρωτάω : Θα αρχίσουμε τώρα τις πιέσεις για να γίνουν πιο light τα κριτήρια?

Δημοσιεύτηκε

Δε λέω να γίνουν εκπτώσεις στις γνώσεις αλλά το εξειδικευμένο μεταπτυχιακό είναι υπερβολή αφού στο εξωτερικό δε το ζητάνε.Υποτίθεται ότι π.χ. ένας μηχανολόγος διδάσκεται για λέβητες και συστήματα ψύξης ήδη από τη σχολή του.΄

Πιο αντικειμενικές για μένα είναι οι γραπτές εξετάσεις.Ας είναι δύσκολες και αδιάβλητες.

Απλά φοβάμαι ότι αυτό είναι ένα τρικ ώστε να πας στη β περίπτωση, δηλαδή να πιστοποιηθείς από ξένο φορέα.

Δημοσιεύτηκε

Τώρα που το ξαναδιαβάζω πως το καταλαβαίνω εγώ:

Ενεργειακός επιθεωρητής δε γίνεσε σε όλα τα πεδία, επιλέγεις ανάλογα με το πεδίο σπουδών σου, χωρίς να σε εμποδίζει τίποτα να γίνεις κ στα 3. Το κριτήριο Ι καλύπτεται με 3 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ. 1) Σπουδές με ανάλογο αντικείμενο 2)Μεταπτυχιακό στα ενεργειακά 3)Πρόγραμμα κατάρτισης από το ΤΕΕ

Αυτό το καταλαβαίνω από το: "Εφόσον ο ενδιαφερόμενος πληρεί τους όρους της παραγράφου Ι(i) αλλά έχει ολοκληρώσει και μεταπτυχιακές σπουδές, σε δύο από τους προαναφερόμενους, στην παράγραφο Ι(i), τομείς της επιστήμης, τα έτη των σπουδών αυτών λαμβάνονται ως επαγγελματική εμπειρία."

Δηλαδή αν έχεις σπουδάσει σε σχετικό αντικείμενο κ έχεις κ μεταπτυχιακό πάνω σε αυτό τότε ο χρόνος σπουδών του μεταπτυχιακού μετριέται κ ως χρόνος εμπειρίας, επειδή ακριβώς υπερκαλύπτεις το Ι κριτήριο.

Αν κάνω λάθος διορθώστε με.

[edit] τώρα που το ξαναδιαβάζω μάλλον κάνω λάθος. Το μεταπτυχιακό το να μετράει ως χρόνος εμπειρίας είναι για να ξεχωρίσει αυτούς που έχουν σπουδάσει στο αντικείμενο κ έχουν κ μεταπτυχιακό, από αυτούς που έχουν σπουδάσει κάτι άσχετο κ απλά έχουν ένα μεταπτυχιακό.

 

Τώρα στο προκείμενο. Ποιος θα λέει ότι το αντικείμενο σπουδών του καθένα καλύπτει το Ιi κριτήριο; Το ΤΕΕ, άρα θα κάνει ότι θέλει. Λες κ το αντικείμενο σπουδών της κάθε σχολής δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων ώστε ο νομοθέτης να ορίσει ποια αντιστοιχούν που κ να τελειώνει εκεί το θέμα.

Το αστείο του να πιστοποιεί το ΤΕΕ Μηχανικούς ΤΕ καταντάει εφιάλτης όταν ντύνετε κάτω από το μανδύα του αδιάβλητου εξετάσεων τύπου πανελληνίων. Μόνο κ μόνο για αυτό πρέπει να ακυρωθεί το προσχέδιο αυτό κ να γίνει κάποιο που να είναι σε επαφή με τη πραγματικότητα.

Κ δείτε την εξής πονηριά: στους μηχανικούς ΠΕ αναφέρει ότι μπορεί να γίνει επιθεωρητής κ στους 3 τομείς ενώ στους Μηχανικούς ΤΕ απλά τους αναφέρει. Δηλαδή ένας ΜΜ ΤΕ δεν μπορεί να πιστοποιεί κ λέβητες κ κλιματισμό; Μάλλον σκέφτηκαν να το κάνουνε έτσι κ ανάλογα με το κράξιμο που θα φάνε, να μας τη φέρουνε ή όχι.

 

@ZaXoYs o XM μπορεί να αναλάβει ευθύνη για την εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση εγκαταστάσεων ΘΨΚ; Προφανώς όχι. Πως μπορεί να πιστοποιεί τη λειτουργία τους λοιπόν; Αυτό βεβαία σε περίπτωση που δεν έχει πάρει μεταπτυχιακό στην ενεργειακή διαχείριση ή κάτι τέτοιο.

Δημοσιεύτηκε

κοιτάξτε να δητε,καταρχάς ως επίσημως φορές σε θέματα ΑΠΕ και ΕΞΕ που είναι το ΚΑΠΕ στην ελλάδα και (αντιστοιχα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ένα αντιστοιχο ΚΑΠΕ υπάρχει)!όχι ΤΕΕ ούτε Πανεπιστήμια δεν κάνουν αυτή την δουλεία ιδίως το ΤΕΕ που ρεζιλευέτε με τα καμοματά του και με τον πρόεδρο που έχει ,έχει γνωμοτότηση επι του θέματος πρός το ΥΠ.ΑΝ για το ΚΕΝΑΚ ποιο θα πρέπει να είναι το περιεχόμενο του!

Συμφωνα με το 700 σέλιδο κείμενο που έχει στείλει το ΚΑΠΕ και που συνταξε ,το ΥΠ.ΑΝΑΠΤ καταστρατίγησε το περιεχόμενο του όσον αφορά με το ποιοι θα έχουν αυτές τις αρμοδιότητες.

Οποίος θέλη να δει συμφωνα με το ΚΑΠΕ ποιος είναι αρμόδιος ας δει το τον οδηγο :http://www.cres.gr/kape/education/guide_a_gr.pdf

 

σελίδα 12 ως εξης

Για την καταρχήν εγγραφή ενός υποψήφιου ενεργειακού επιθεωρητή σε συγκεκριµένη

κατηγορία και τάξη ενός µητρώου διαπιστευµένων ενεργειακών επιθεωρητών, θα

πρέπει να λαµβάνονται υπόψη τα ακόλουθα προσόντα :

• Το είδος του βασικού πτυχίου της ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσής του (π.χ.

Δίπλωµα Μηχανολόγου Ηλεκτρολόγου ή Ενεργειακού Μηχανικού, Πτυχίο

Ενεργειακού Τεχνολόγου, κ.λπ.).

• Οι όποιες επίσηµες µεταπτυχιακές σπουδές ή/και σεµινάρια εξειδίκευσης-

κατάρτισης που έχει παρακολουθήσει, στους τοµείς της εξοικονόµησης ενέργειας και

της ενεργειακής επιθεώρησης-διαχείρισης. Οι επίσηµες µεταπτυχιακές σπουδές θα

πρέπει να είναι σε επίπεδο Master of Science και τα σεµινάρια να είναι διάρκειας

τουλάχιστον 300 ωρών.

• Η πιστοποιηµένη εργασιακή εµπειρία στο πεδίο των ενεργειακών συστηµάτων ή

υπηρεσιών, και ειδικότερα σε θέµατα σχετικά µε την κατηγορία των επιθεωρήσεων

στην οποία πρόκειται να εισαχθεί ο ενδιαφερόµενος.

Η εργασιακή εµπειρία ενός υποψήφιου ενεργειακού επιθεωρητή στα ενεργειακά

συστήµατα και σε θέµατα σχετικά µε την εξοικονόµηση ενέργειας µπορεί να αποδειχθεί

µε τα ακόλουθα παραστατικά:

• Πιστοποιητικά από τους εργοδότες από τα οποία να προκύπτει ο τύπος και ο

βαθµός ενασχόλησης του υποψήφιου σε σχετικά µε την ενέργεια θέµατα (τεχνικές

µελέτες, εµπορικές υπηρεσίες, ενεργειακές καταγραφές-επιθεωρήσεις, κ.λπ.).

• Κατάλογος των ενεργειακών έργων τα οποία διεκπεραιώθηκαν ή/και συντονίστηκαν

από τον υποψήφιο.

• Άδεια εξάσκησης επαγγέλµατος και τίτλοι σπουδών ανώτερης εκπαίδευσης.

• Πιστοποιητικά κατάρτισης.

• Αντίγραφα εκθέσεων των ενεργειακών επιθεωρήσεων που διενεργήθηκαν από τον

υποψήφιο.

 

Η κίνηση αυτή τις Ν.Δ είναι πολιτικούς σκοπούς,σκοπούς συμφερόντων γάυτό και θα έπρεπε να σχολιάσουμε το εν λόγο κείμενο στέλνοντας την άποψη μας στο email του ΥΠ.ΑΝΑΠΤ (εώς τη Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2008, στην διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας [email protected] )

Δημοσιεύτηκε
@ZaXoYs o XM μπορεί να αναλάβει ευθύνη για την εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση εγκαταστάσεων ΘΨΚ; Προφανώς όχι. Πως μπορεί να πιστοποιεί τη λειτουργία τους λοιπόν; Αυτό βεβαία σε περίπτωση που δεν έχει πάρει μεταπτυχιακό στην ενεργειακή διαχείριση ή κάτι τέτοιο.

 

Μα προφανώς για να γραφτεί και τις τρεις (3) κατηγορίες των ενεργειακών επιθεωρητών (Κτιρίων, Λεβήτων, Κλιματισμού). είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ το αντίστοιχο μεταπτυχιακό (και ΕΑΝ τους επιτραπεί να γραφτούν και στις 3 ) με την διατύπωση που έχει τώρα το σχέδιο ,δεν καταλαβαίνω που είναι το παράλογο ,αν τους εγραφαν ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΑ σε ΟΛΕΣ τις κατηγορίες όπως στις ΜΠΕ χωρίς ΜΑΣΤΕΡ στο αντικείμενο /χωρίς επιμόρφωση θα συμφωνούσα οτι έχεις δίκιο

 

Αν και επαναλαμβάνω οτι προβλέπω εκπτώσεις ...

Το οτι ο μηχανικός υπολογιστών γνωρίζει τα ίδια ή λιγότερα στο συγκεκριμένο αντικείμενο με τον χημικό μηχανικό δεν καταλαβαίνω γιατί σας προκαλεί έκπληξη.Απλώς είπα οτι κατα την γνώμη μου χρειάζονται την αντίστοιχη επιμόρφωη ή Μαστερ και οι 2 παραπάνω

πράγμα που ίσως να μην συμβαίνει με τον μηχανολόγο (τουλάχιστον για λέβητες/κλιματισμό)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.