stayros Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 3 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 3 , 2009 Ούτε και εγώ καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείς. Αυτό που είπα είναι ότι η συνεισφορά του σωστού Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού (για τον οποίο πλεόν αρμόδιος είναι ο Αρχιτέκτονας Μηχανικός) στην ενεργειακή συμπεριφορά ενός κτιρίου είναι μεγαλύτερη από τις μηχανολογικές μελέτες Εννοώ λόγο της καλλιτεχνικής φύσης της δουλειάς του αρχιτέκτονα μπορεί άλλος αρχιτέκτονας να την κρίνει; Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσει για αυτό το σκοπό εφαρμογές τις θερμοδυναμικής, πάλι ένας ΜΜ δεν είναι καταλληλότερος;
Παναγιώτης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 3 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 3 , 2009 off topic Εννοώ λόγο της καλλιτεχνικής φύσης της δουλειάς του αρχιτέκτονα μπορεί άλλος αρχιτέκτονας να την κρίνει;μμμ... Αν και είμαι πολιτικός μηχανικός, πιστεύω ότι με αρκετή βεβαιότητα μπορώ να σου πω την απάντηση που θα σου έδινε ένας αρχιτέκτονας : ΝΑΙ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!! Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι μάλλον μπορούν ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν (που στην τελική είναι το ίδιο πράγμα) Απόδειξη τα εκατομύρια βιβλία που έχουν γραφεί για αυτό το σκοπό. μην πέσετε να με φάτε, χιούμορ κάνω. Επίσης, εκτός από χιούμορ, αντιγράφω τις τακτικές επιφανέστατου συμφορουμίτη... on topic απαντώντας τώρα επί της ουσίας. Σου επαναλαμβάνω ότι αναφέρομαι σε καινούρια κτίρια. Σε κτίρια που δεν έχουν κτιστεί ακόμη. Που τώρα σχεδιάζονται. Σε αυτά ναι ο αρχιτέκτονας είναι πιο σημαντικός από οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα. Μετέπειτα είναι άλλο θέμα. Έκεί συμφωνούμε ότι πλέον αρμόδιος είναι ο ΜΜ όπως μετά το σεισμό είναι ΠΜ κτλ κτλ
petrovich Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4 , 2009 Προσωπικά πιστεύω πως αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί,πιο κοντά και κατ'επέκταση πιο ικανοί για ενεργειακή επιθεώρηση είναι οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί (που από όλους τους Μηχανικούς στα προγράμματα σπουδών τους έχουν τα περισσότερα ενεργειακά μαθήματα-αναμφισβήτητα!) χωρίς να θέλω να αποκλείσω και άλλες συναφείς ειδικότητες. Παρακάτω, βρίσκεται ο ΚΕΝΑΚ και η νομοθεσία για το Σώμα Ενεργειακών Επιθεωρητών που εξέδωσε πρόσφατα το ΥΠΑΝ.Αναμένονται πάντως (για το καλό όλων των Μηχανικών) τροποποιήσεις καθώς υπάρχουν πολλές ενστάσεις από διάφορους φορείς... Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων:ΚΕΝΑΚ Σώμα Ενεργειακών Επιθεωρητών: Σώμα Ενεργειακών Επιθεωρητών
GeorgeS Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4 , 2009 O αρχιτέκτονας που συνήθως σχεδιάζει ένα κτίριο στηρίζεται στην "αισθητική" πλευρά, στην άνεση και τη λειτουργικότητα του κτιρίου εκφράζοντας σε αυτό και την καλλιτεχνική του άποψη και γούστο (γιαυτό ευτυχώς που τα νέα σπίτια τα σχεδιάζουν αρχιτέκτονες και όχι πολιτικοί μηχανικοί - βλέπε πολυκατοικίες δεκαετίας 60-70) . . Για να κάνει ενεργειακό σχεδιασμό φαντάζομαι ότι θα πρέπει, για να είμαστε σοβαροί στη μελέτη, να παραθέσει και μια ποσοτικοποίηση των πραγμάτων. Δηλ. αυτή η αρχιτεκτονική λύση κοστίζει τόσο αλλά μας εξοικονομεί τόση ενέργεια, ή η άλλη λύση κοστίζει τόσο αλλά έχει αυτά τα ενεργειακά πλεονεκτήματα. Είναι σε θέση όλοι οι αρχιτέκτονες για κάτι τέτοιο ???? Κάποιοι ναι , κάποιοι άλλοι όμως δεν ξέρουν ακόμα τη διαφορά του kW από την kWh οπότε εκεί για πιο ενεργειακό σχεδιασμό μιλάμε ?
CHATZI Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17 , 2009 Καλημέρα σε όλους.Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωριζεί κάποιος σε ποιο στάδιο βρίσκεται η σύσταση του σώματος των ενεργειακών επιθεωρητών και αν αξίζει να ασχοληθώ με το θέμα καθότι πτυχιουχός ΤΕΙ ( που ως συνήθως στα πιώ πολλά θέματα είμαστε στην απ εξω).Είχα διαβάσει πριν απο ένα μήνα περίπου ένα προεδρικό διάταγμα που αφορούσε το θέμα αλλα δεν ήτανε το οριστικό.Έχω τελείωση μηχανολόγος στον ενεργειακό τομέα και πιστευω ότι το πρόγραμμα σπουδών μας καλύπτει τα δύο απο τα τρία σκέλη των μελετών που απαιτούναι για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.Έχω διαβάσει αρκετές ιστοσελίδες και έχω μπερδευτεί με το τι ακριβώς χρειάζεται να έχεις ώστε να ενταχθείς στο σώμα αυτό.΄Οποιος συνάδελφος γνωρίζει τι απαιτείται θα του ήμουνα υπόχρεως.
EVAIER Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17 , 2009 Καλημέρα.Αν και είμαι τοπογράφος μηχανικός είχα μια ενημέρωση σχετικά με το θέμα...Γνωρίζω ότι γίνονται κάποια σεμινάρια τα οποία έχουν 3 φάσεις και γίνονται μέσω του ΤΕΕ.Παρακολουθώντας τα παίρνεις στο τέλος την πιστοποίηση ωστε να μπορείς μετά να συμμετάσχεις σε αυτό το σώμα.Δε ξέρω κατά πόσο τα σεμινάρια αυτά είναι υποχρεωτικά αλλά από κάποιους φίλους ηλεκτρολόγους αυτό κατάλαβα.Καλό θα ήταν να επικοινωνήσεις με το τμήμα ΤΕΕ της έδρας σου για να ενημερωθείς σχετικά.
CHATZI Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17 , 2009 Eυχαριστώ για την απάντηση σου.Μήπως γνωρίζεις εαν οι φίλοι σου έχουνε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών πάνω στα ενεργειακά?Αν χρειάζεται δηλαδή τέτοιος τίτλος?
kakoshund Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17 , 2009 Γεια σας. Σχετικα με το θεμα αυτο εχω να πω οτι σαν τοπικο περιφεριακο τμημα Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Λαρισας θα διοργανοσουμε και εμεις σχετικα σεμηναρια για ενεργειακους επιθεωρητες. Βεβαια περιμενουμε να δουμε τον νομο που θα βγει αν και κατα ποσο μας επιτρεπει να ασχοληθουμε με το θεμα αυτο. Αν θες λοιπον κανε μια ερωτηση και εσυ στο τοπικο τμημα ε.ε.τ.ε.μ.
TomA Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17 , 2009 Την προηγούμενη βδομάδα σε ημερίδα που έγινε στην πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ το υπουργείο ανάπτυξης - ο πλέον αρμόδιος φορέας - ανέφερε ότι όλοι οι μηχανικοί αει & τει θα μπορούν να γίνουν επιθεωρητές. Ως προς την διαδικασία ποιστοποίησης υπάρχει ένα μπέρδεμα. Σίγουρα τα σεμινάρια του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ θα βοηθίσουν άλλα δεν ποιστοποιήσε αυτόματα όταν τα παρακολουθήσεις.
emilia Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24 , 2009 Δεν είμαι μομφή είναι καθαρά προσωπική άποψη ,πιστεύω οτι ο μέσος χημικός μηχανικός που αποφοιτά ΣΗΜΕΡΑ με τα ισχύοντα προγράμματα σπουδών έχει καλύτερο υπόβαθρο από τον μέσο ηλεκτρολόγο (πλην ενεργειακών αλλά και αυτό εξαρτάται) σε 1.Θερμοδυναμική και 2.Φαινόμενα μεταφοράς (Μεταφορά θερμότητας και μάζας ) και γενικότερα στα ισοζύγια μάζας και ενέργειας. Επειδη ειμαι Χημικος Μηχανικος μπορω να εγγυηθω για τις γνωσεις μας σε Θερμοδυναμικες,Μεταφορα θερμοτητας και ισοζυγια ενεργειας ,χωρις να σημαινει οτι διεκδικω οπως κανουν οι περισσοτεροι μηχανικοι θεση ενεργειακου επιθεωρητη.Δεν ξερω αν ειναι καταλληλοι ολοι μηχανικοι για ενεργειακοι επιθεωρητες,αλλα σιγουρα με εκπαιδευση στο αντικειμενο και διαβασμα θα μπορουσαν δικαια να γινουν.Βεβαια,οπως φαινεται στο τελος θα γινουν ολοι οι μηχανικοι χωρις εξειδικευση και τα ενεργειακα πιστοποιητικα θα δινονται με το καλημερα...Δυστυχως ,αυτη ειναι η πραγματικοτητα!
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα