Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Σε κάτοψη ισογείου με ανεστραμμένο δοκάρι τι ύψος βάζουμε στις τοιχοποιίες στην ενεργειακή μελέτη?

 

Δηλαδή στις παρακάτω τομές τι ύψος να δηλώσω?

 

 

post-6641-0-66306500-1406106819_thumb.jpg

post-6641-0-02765300-1406106827.jpg

Δημοσιεύτηκε

Προσωπικά,θα έβαζα ύψος όψης 3.40m+πάχος μέχρι την τελική επίστρωση της πλάκας οροφής. Αλλιώς, αν έπαιρνα h=3,95m θα έπρεπε να δηλώσω σαν τοιχοποιίες και όλες τις κατά μήκος και πλάτος προεξοχές των δοκών επάνω από την τελική στάθμη της πλάκας οροφής.

Πάντως αν τυχόν συνέχιζε η θερμομόνωση έτσι ώστε να "τυλίγει" το κτίριο, τότε θα έπαιρνα κανονικά h=3,95m και θα υπολόγιζα σαν κατακόρυφα δομικά στοιχεία και τις προεξοχές.

Άλλο ένα θέμα είναι το αν θα υπολογίσεις θερμογέφυρες και ποιόν τύπο, σε αυτές τις θέσεις. Από τον πίνακα 16δ. δεν βρίσκω κάποια που να προσεγγίζει την κατάσταση.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Σύμφωνα με τη ΤΟΤΕΕ (παρ. 3.3.1 - σχ. 3.1β) έχουμε

 

  • Στον τελευταίο όροφο το ύψος ορόφου ορίζεται μεταξύ της στάθμης της άνω επιφάνειας της πλάκας δαπέδου του ορόφου και της στάθμης της άνω επιφάνειας της πλάκας οροφής. Στην περίπτωση ύπαρξης οροφής κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη, ως ανώτερο όριο για τη μέτρηση του ύψους ορίζεται η στάθμη της άνω επιφάνειας της πλάκας οροφής.
  • Στον κατώτερο όροφο του κτηρίου το ύψος ορόφου μετράται από τη στάθμη της κάτω επιφάνειας της πλάκας δαπέδου, είτε αυτό έρχεται σε επαφή με το έδαφος είτε σε επαφή με αέρα (π.χ. πυλωτή) είτε με μη θερμαινόμενο χώρο (π.χ. υπόγειο) και της στάθμης της άνω επιφάνειας της πλάκας οροφής.

Οπότε σύμφωνα με τα παραπάνω πιστεύω ότι βάζουμε ύψος 3,40μ (και όχι συν το πάχος μέχρι την τελική επίστρωση της πλάκας οροφής) και η ανάλυση της εξωτερικής τοιχοποιίας είναι 2,60μ τούβλο (με μόνωση) και 0,20+0,40+0,20=0,80μ σκυρόδεμα (με μόνωση)

 

 

post-6641-0-47470600-1406182098_thumb.jpg

post-6641-0-27257600-1406182898_thumb.jpg

Edited by zio7
Δημοσιεύτηκε

Και πως θα λάβεις υπόψη σου, αν μη τι άλλο, την θερμομονωτική στρώση εάν αυτή βρίσκεται επάνω από την πλάκα και δεν είναι εσωτερική. Δες, ίσως τα ελληνικά αυτού που συνέγραψε αυτό το κομμάτι της ΤΟΤΕΕ, να είναι φτωχά, αλλά υπάρχει και ο κοινός νούς.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την κατώτερη στάθμη μέτρησης.

 

Οπότε, δες τα δύο παρακάτω που προέρχονται από την ύλη της ΔΕ-2 (σελίδα 22):

  • Στον τελευταίο όροφο, το ύψος ορόφου ορίζεται μεταξύ της στάθμης της άνω επιφάνειας της πλάκας δαπέδου οπλισμένου σκυροδέματος του ορόφου και της τελικής στάθμης της άνω επιφάνειας της πλάκας οροφής. Στην περίπτωση ύπαρξης οροφής κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη, ως ανώτερο όριο για τη μέτρηση του ύψους ορίζεται η στάθμη της άνω επιφάνειας της πλάκας οπλισμένου σκυροδέματος οροφής.
  • Στον κατώτερο όροφο του κτηρίου, το ύψος ορόφου μετράται από τη στάθμη της κάτω επιφάνειας της πλάκας, είτε αυτό έρχεται σε επαφή με το έδαφος είτε σε επαφή με αέρα (π.χ. πυλωτή) είτε με μη θερμαινόμενο χώρο (π.χ. υπόγειο) και της στάθμης της άνω επιφάνειας της πλάκας οροφής. Στην περίπτωση ύπαρξης θερμομόνωσης κάτω από την πλάκα του δαπέδου επί εδάφους, ως κατώτερη στάθμη μέτρησης δεν λαμβάνεται η κάτω στάθμη της πλάκας σκυροδέματος αλλά η κάτω στάθμη της θερμομονωτικής στρώσης.

Και ακόμη πιο επεξηγηματικά, είναι τα παρακάτω από την ύλη της ΔΚ-3 στη σελίδα 17:

Το ύψος των κατακόρυφων δομικών στοιχείων (κατακόρυφες διαστάσεις) μετράται από τα σχέδια των τομών της αρχιτεκτονικής μελέτης, λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω:

  • Στους ενδιάμεσους ορόφους το ύψος ορόφου ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ δύο διαδοχικών άνω σταθμών της φέρουσας πλάκας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιστρώσεις του δαπέδου, ανεξαρτήτως της ύπαρξης θερμομόνωσης.
  • Στον τελευταίο όροφο το ύψος ορόφου ορίζεται μεταξύ της στάθμης της άνω επιφάνειας της φέρουσας πλάκας του ορόφου και της άνω στάθμης του δαπέδου της φέρουσας πλάκας οροφής (δηλαδή συμπεριλαμβανομένων όλων των επιστρώσεών της). Στην περίπτωση ύπαρξης οροφής κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη, ως ανώτερο όριο για τη μέτρηση του ύψους ορίζεται η άνω στάθμη της ανώτερης στρώσης επάνω στην πλάκα οροφής.
  • Στον κατώτερο όροφο του κτηρίου το ύψος ορόφου μετράται από τη στάθμη της κάτω επιφάνειας της φέρουσας πλάκας δαπέδου (συμπεριλαμβανομένων και των στρώσεων κάτω από τη φέρουσα πλάκα), είτε αυτό έρχεται σε επαφή με το έδαφος είτε σε επαφή με αέρα (π.χ. πυλωτή) είτε με μη θερμαινόμενο χώρο (π.χ. υπόγειο) και της στάθμης της άνω στάθμης της φέρουσας πλάκας της οροφής αυτού του ορόφου. Σε περίπτωση που η πλάκα πατά επάνω στο έδαφος οι στρώσεις που βρίσκονται κάτω από αυτήν και είναι ευπρόσβλητες από την υγρασία δεν λαμβάνονται υπόψη και το πάχος τους δεν συμπεριλαμβάνεται στο ύψος του ορόφου. Συνήθως ως κατώτερη στρώση λαμβάνεται η στεγανοποιητική, εφόσον όμως υπάρχει και θερμομονωτική κάτω από αυτήν που δεν προσβάλλεται από την υγρασία, συμπεριλαμβάνεται και αυτή.

 

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΚ3 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ.

Μια από τις θεματικές ενότητες του "Εκπαιδευτικού Υλικού κατάρτισης ενεργειακών επιθεωρητών".

 

Σχετικά με την αντιμετώπιση του θέματος με τις αντεστραμμένες δοκούς, έχετε να προτείνετε κάτι;

 

Ένας επιπλέον λόγος που τελικά δεν γίνεται να μην συνυπολογιστούν και οι προεξοχές των αντεστραμμένων δοκών πάνω από την τελική στάθμη της πλάκας οροφής, είναι πως ο υπολογισμός αυτής (της πλάκας δηλαδή) θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ενότητα 2.1.8. της ΤΟΤΕΕ 201701-2/2010, δηλαδή θα πρέπει να υπολογισθεί σαν σύνθετο δομικό στοιχείο, πράγμα που σημαίνει πως ουσιαστικά αυτές οι δοκοί θα πρέπει να "ντυθούν" εξωτερικά. Σ' αυτή την περίπτωση, ως πλησιέστεροι τύποι θερμογεφυρών μου μοιάζουν η Δ-16 και Δ-18, οι οποίες λειτουργούν ευεργετικά ως προς τον συνολικό συντελεστή θερμοπερατότητας.

Ανάλογα θα προκύψει η τελική συνολική επιφάνεια Α και ο όγκος V, στον έλεγχο της θερμομονωτικής επάρκειας.

Edited by panos-vicious
Δημοσιεύτηκε

Pano με αυτά που έγραψες πείστηκα ότι έχεις δίκιο.

 

Γιαυτό τι έχεις να πείς? 

 

ανάλυση της εξωτερικής τοιχοποιίας είναι 2,60μ τούβλο (με μόνωση) και 0,20+0,40+0,20=0,80μ σκυρόδεμα (με μόνωση)

 

Καμιά άποψη γα το αντεστραμμένο δοκάρι? 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.