Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά δεν θέλω να ρωτησώ κάτι. Απλά βρήκα αυτή τη φωτό στο διαδίκτυο και επείδη δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο (ευτυχώς!!) σκέφτηκα να σας τη δείξω. Η λεζάντα λέει:Αστοχία της θεμελίωσης κτιρίων από ρευστοποίηση κατά τον σεισμό του 1964 στην Niigata. Οπότε για να μην αγχωθεί κανείς, σας διαβεβαιώνω ότι δεν ήταν κτίριο που σχεδίασα εγω... :P

post-4773-131887215975_thumb.jpg

Δημοσιεύτηκε

Σελίδα 1 του βιβλίου "Αντισεισμικές Κατασκευές Ι" του Κ. Αναστασιάδη καθηγητή ΑΠΘ.

Ευχαριστούμε πάντως για την φωτογραφία που είναι σε πολύ καλύτερη ανάλυση και έγχρωμη.

Δημοσιεύτηκε

Να πω κάτι; Δεν είναι αστοχία θεμελίωσης αλλά φαινόμενο ρευστοποίησης εδάφους! Από όσα μας έλεγε ένας καθηγητής στη σχολή, οι θεμελιώσεις αυτών των κτιρίων και τα στοιχεία τους δεν είχαν αστοχήσει! Απλά επήλθε απόκλιση από την κατακόρυφο σε όλο το κτίριο.

Δημοσιεύτηκε

Νομίζω ότι ορθώς λέμε αστοχία θεμελίωσης γιατί αν είχαμε πασσάλους (άλλη μορφή θεμελίωσης) δε θα συνέβαινε αυτό που έγινε.

 

Και πύργο στην "άμμο" αν θες χτίζεις αρκεί να ξέρεις α) ότι έχεις "άμμο" και β) πώς να το χτίσεις.

Δημοσιεύτηκε

Χα! Καλή ερώτηση!!! Μάλλον σε κινούμενη άμμο καθώς το φαινόμενο της υγροποίησης είναι αυτό το οποίο ευθύνεται για την κινούμενη άμμο.

 

Το θέμα είναι όμως κατά πόσο στο ηράκλειο, τη Θεσ/νικη την Λάρισα και παντού βασικά, χτίζουμε παλάτια στην άμμο... Η ρευστοποίηση μπορεί να προκύψει από μεταβολή την γραμμής υδροφόρου ορίζοντα όχι μόνο κατά ύψος στα γεωλογικά στρώματα, αλλά και κατά μήκος τους. Δεν νομίζω να είμαστε ποτέ σίγουροι απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, εκτός κι αν έχεις βράχο 5μ κάτω από την θεμελίωση σου και στηρίζεις με πάσσαλους το όλο κτίριο εκεί.

 

edit:

Χάρη, αστοχία του τύπου της θεμελίωσης ναί. Αστοχία στοιχείων θεμελίωσης, όχι. Βασικά το ίδιο λέμε...

Δημοσιεύτηκε

Ο καθηγητής γεωτεχνικής μας είχε πει οτι σε πολλά απο τα σπίτια ήταν τόσο τέλεια η βύθιση και η στροφή τους λόγω ρευστοποίησης που δεν είχαν σπάσει ούτε τα υαλοπετάσματα. Το φαντάζεστε?

Δημοσιεύτηκε

το εν λογω φαινομενο θα μπορουσε να ειναι

1)θραυση εδαφους

2)ρευστοποιηση εδαφους

 

οπως και να χει στη συγκεκριμενη περιπτωση ειναι ρευστοποιηση και για ολα ευθυνονται οι αυξανομενες υπερπιεσεις πορων κατα την σεισμικη ακολουθια.

 

στα λεπτοκοκκα εδαφη ειναι πιο εντονο και πιθανο το φαινομενο εξαιτιας της δυσχερειας του νερου να διαφυγει διαμεσου των λεπτων πορων.

 

ΥΓ α ρε γκαζετα!

Δημοσιεύτηκε

Ελευθερία τι μου θύμισες τώρα.Αυτή τη φωτογραφία είχα βάλει για εξώφυλλο στην εργασία Μπετόν ΙΙΙ (κυρίως γεωτεχνικό φαινόμενο αλλά μου άρεσε η εικόνα της κατάρρευσης).

Πρόκειται ξεκάθαρα για το φαινόμενο της ρευστοποίησης , αντικείμενο της γεωτεχνικής σεισμικής μηχανικής.Ρευστοποίηση λέγεται το φαινόμενο κατά το οποίο έχουμε απώλεια της διατμητικής αντοχής του εδάφους λόγω ανάπτυξης υπερπιέσεων του νερού των πόρων κατά τη διάρκεια του σεισμού.

Χάρης

Νομίζω ότι ορθώς λέμε αστοχία θεμελίωσης γιατί αν είχαμε πασσάλους (άλλη μορφή θεμελίωσης) δε θα συνέβαινε αυτό που έγινε.

Πολύ σωστά ,γιατί αν είχαμε πασσάλους θα το είχαμε αποφύγει.Γιατί θα θεμελιώναμε σε μεγαλύτερο βάθος.Αν θυμάστε από τους κύκλους Μohr-Coulomb η διατμητική αντοχή του εδάφους δίνεται από τη σχέση

τ = c + σ'tgφ. Όπου σ' οι ενεργές τάσεις ήτοι σ'= σ -u

Άρα τ = c + (σ-u)tgφ .Άρα κατά την σεισμική διέγερση επειδή έχουμε φόρτιση σε αστράγγιστες συνθήκες (λόγω μικρού Δt δεν προλαβαίνει να εκτονωθεί το νερό) αναπτύσσονται υπερπιέσεις του νερού των πόρων και μεγαλώνει το u.Σε μεγάλο βάθος όμως η σ είναι πολύ μεγάλη οπότε πρακτικά δεν κινδυνεύεις γιατί σ = γ*z όπου z το βάθος.Πρακτικά το φαινόμενο της ρευστοποίησης δεν εμφανίζεται σε μεγαλύτερα βάθη από τα 20-25 m.

Ποια εδάφη κινδυνεύουν;Kυρίως οι χαλαρές κορεσμένες άμμοι και δευτερευόντως κάποιες ιλυώδες άμμοι.Κορεσμένες για να υπάρχει η πίεση του νερού των πόρων.Επίσης τα ομοιόμορφα εδάφη κινδυνεύουν περισσότερο γιατί έχουν περισσότερα κενά.Υπάρχει δηλαδή συσχέτιση της ρευστοποίησης με το συντελεστή Hazen που δείχνει την ομοιομορφία του εδάφους.Υπάρχει αντίστοιχο διάγραμμα κοκκομετρικών καμπυλών του Βαλαλά που δείχνει σε ποιες άμμους έχει εμφανιστεί.

sundance

στα λεπτοκοκκα εδαφη ειναι πιο εντονο και πιθανο το φαινομενο εξαιτιας της δυσχερειας του νερου να διαφυγει διαμεσου των λεπτων πορων.

Λάθος στα λεπτόκοκκα δεν εμφανίζεται.Λέγοντας λεπτόκοκκα συνήθως εννοούμε τα αργιλικά δηλαδή συνεκτικά εδάφη ( αυτά που έχουν πάνω από ένα ποσοστό που περνάει από το κόσκινο Νο200).Εμφανίζεται στις άμμους συνήθως γιατί δεν έχουν συνοχή άρα η διατμητική τάση δίνεται από τον τύπο τ =(σ-u)tgφ .Στα συνεκτικά εδάφη δίνεται από τον τύπο τ = c + (σ-u)tgφ .Σε αυτά να φοβάσαι καθιζήσεις λόγω στερεοποίησης συνήθως.Σε εργαστηριακές δοκιμές που κάναμε με τη δοκιμή της στήλης συντονισμού αποδείχτηκε ότι όταν αυξάνει το ποσοστό των λεπτόκοκκων στις άμμους (σπάνια βρίσκεις καθαρά εδάφη στην πράξη)

δεν εμφανίζεται το φαινόμενο της ρευστοποίησης.Αν θυμάμαι καλά γύρω στο 15%.Εκτίμηση της ρευστοποιησιμότητας ενός εδάφους κάνεις στο εργαστήριο με τη δοκιμή της στήλης συντονισμού όπου μετράς τα δυναμικά χαρακτηριστικά και όχι τα μηχανικά που συνήθως μετράς με τις άλλες δοκιμές.

acnt

Το θέμα είναι όμως κατά πόσο στο ηράκλειο, τη Θεσ/νικη την Λάρισα και παντού βασικά, χτίζουμε παλάτια στην άμμο...

Προσοχή συντοπίτη για το νέο Αλκαζάρ :lol:

Στη Λάρισα είχε γίνει μια μικροζωνική μελέτη στα μέσα της δεκαετίας του 90 από τους καθηγητές του Αριστοτελείου Τσότσο ,Πιτιλάκη κ.α. από την οποία προέκυπταν σημαντικά αποτελέσματα.Υπάρχουν περιοχές στη Λάρισα οι οποίες είναι επικίνδυνες για ρευστοποίηση κυρίως κατά μήκος του Πηνειού αλλά και άλλες οι οποίες δεν είναι συγκεντρωμένες σε μία περιοχή αλλά διάσπαρτες σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

΄Αρα θα έπρεπε να γίνονται πραγματικές γεωτεχνικές μελέτες , να καθοριστούν ελάχιστες αμοιβές και να ενσωματωθούν στις αμοιβές μελετών μιας άδειας τουλάχιστον για κτίρια με 3 ορόφους και πάνω.

Όχι μόνο για αυτό ,π.χ. στη Λάρισα έχουν βρεθεί μέχρι και παλιά Τούρκικα νεκροταφεία.Επικίνδυνη περιοχή είναι και η λεωφόρος Νίκης στη Θεσσαλονίκη ή η περιοχή των Νέων Επιβατών στη Θεσσαλονίκη όπου κατά τη διάρκεια του 50 και 60 που χτίστηκαν οι πρώτες πολυκατοιίες στη Θεσσαλονίκη πετούσαν όλα τα μπάζα σε εκείνη την περιοχή.

Συγγνώμη για το μακροσκελές κείμενο

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.