maria_m Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2008 Share Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2008 Μπορεί ο μηχανικός σε μια οικοδομή για αρχιτεκτονικούς λόγους (π.χ. μείωση μεγάλου πλάτους) να σχεδιάσει φωταγωγό χωρίς παράθυρα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
anka Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2008 Share Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2008 Μα τότε τι νόημα έχει ο φωταγωγός; Link to comment Share on other sites More sharing options...
ss_sk Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2008 Share Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2008 Οποιοδήποτε κενό των απαραίτητων διαστάσεων (Δ ή 2.50, αναλόγως ) μπορεί να εξαιρεθεί από δόμηση/κάλυψη. Οι φωταγωγοί όμως, που έχουν μικρότερες διαστάσεις, αφαιρούνται για λόγους πολύ συγκεκριμένους: ποιότητα διαβίωσης (βλ. αερισμός, φωτισμός). Αν αυτοί οι λόγοι δεν υφίστανται δε γίνεται δεκτός και ο χαρακτηρισμός τέτοιων χώρων ως ''φωταγωγοί''. Link to comment Share on other sites More sharing options...
achille Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2008 Share Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2008 αεραγωγός χωρίς παράθυρα = μηχανολογικό shaft απλά μετράει στη δόμηση Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolvie Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2008 Share Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2008 Μαρία σίγουρα μπορεί να γίνει γιατί το έχω κάνει επανειλημμένως...Απλώς λειτουργεί ως αίθριο (αν φωτίζει χώρο υποκείμενο της οπής) ή είναι απλή οπή στην πλάκα αν έχουμε την περίπτωση τυφλού "φωταγωγού"...Δεν είναι φωταγωγός αφού δε φωτίζει κάποιον χώρο..Εννοείται ότι πρέπει να έχει τις απαραίτητες διαστάσεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γιάννης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2008 Share Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2008 Φωταγωγός με διαστάσεις περίπου Δ(πλάτος) επί 2,00μ (βάθος) σε επαφή με το όμορο, επιτρέπεται; Μετράει όμως στην κάλυψη; Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolvie Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5 , 2008 Share Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5 , 2008 Γιάννη φωταγωγός επιτρέπεται παρα τ' όριο με την προυπόθεση ότι μεσολαβεί προφανώς τοίχος μεταξύ ορίου και φωταγωγού. Προσμετράται στην κάλυψη και όχι στη δόμηση. Η εσοχή απαγορεύεται... ************************************ Η εσοχή επιτρέπεται αν η διάσταση κάθετα στο όριο είναι μεγαλύτερη της Δ και τότε δεν προσμετράται στην κάλυψη.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pk10gr Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5 , 2008 Share Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5 , 2008 κι αυτο παλι δεν ειναι απολυτο λυκε καθως αλλος ελεγκτης θελει να το μετρησει και στη δομηση και αλλος οχι.. καμια φορα ειναι και που θα πεσεις αυτα τα πραγματα.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chronism Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5 , 2008 Share Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5 , 2008 Σύμφωνα με το ΓΟΚ ονομάζεται αίθριο (α Χ β) το οποίο αν έχει διάσταση α,β>1,20 δεν μετράει στην δόμηση (στην κάλυψη μετράει). Για φωτισμό χώρων κύριας χρήσης στην μία πλευρά θα πρέπει να έχει πλάτος 2,50 και μήκος Δ (ναι κάλυψη, όχι δόμηση) Για φωτισμό σε κάθε πλευρά θα πρέπει να έχει διαστάσεις Δ Χ Δ και φυσικά δεν μετράει ούτε στην κάλυψη ούτε στην δόμηση. Στην περίπτωση που δεν χρησιμοποιείται για φωτισμό δηλαδή έχει διαστάσεις μικρότερες από 2,50ΧΔ ή ΔΧΔ τότε δεν επιτρέπεται παράθυρο (δεν έχει και νόημα) Link to comment Share on other sites More sharing options...
erling Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25 , 2009 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25 , 2009 Συνάδελφοι, έχω σχεδιάσει το παρακάτω κτίριο γραφείων, 2/οροφο. Στην πολεοδομία όμως μου λένε ότι δεν μπορώ να έχω αυτόν τον κενό περίκλειστο χώρο στο κέντρο του κτιρίου, ο οποίος έχει διαστάσεις 1.50x2.40 Η απάντησή τους είναι πως ο χώρος αυτός δεν είναι φωταγωγός!!!!! Τους έχω διαβάσει την νομοθεσία αλλά δεν πείθονται. Τους λέω ότι είναι αίθριο που μετράει στην κάλυψη αλλά δεν μετράει στην δόμηση και δεν θέλω να φωτίσω τίποτα από αυτό. 34. Αίθριο είναι το μη στεγασμένο τμήμα του οικοπέδου ή του κτιρίου που περιβάλλεται από όλες τις πλευρές του από το κτίριο ή τα κτίρια του οικοπέδου. Εχουν αρχίσει να μου μπαίνουν ιδέες και μία από αυτές είναι μήπως έχω άδικο. Εχω άδικο? υ.γ. Τις άλλες ιδέες δεν μπορώ να τις αποκαλύψω Δεν είναι το τελικό σχέδιο που κατατέθηκε αλλά το προσχέδιο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα