Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 30
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Με δεδομενο τον τροπο κατασκευης τετοιων τοξων, ειναι δυνατη μια τετοια "καθιζηση"??

Δημοσιεύτηκε

Terry, όλα είναι θέμα της γραμμής ωθήσεων...Δεν τίθεται ποτέ ζήτημα αστοχίας στις αψίδες λόγω υπέρβασης της θλιπιτικής αντοχής τέτοιου ογκόλιθου (για το λιθόσωμα λέω)....

 

Παίρνουμε μια διατομή, την χωρίζουμε σε 3 ίσα τμήματα, άμα η γραμμή ωθήσεων περνάει μέσα από το κεντρικό 1/3 της διατομής, τότε δε θα έχεις ποτέ πρόβλημα...

 

Αν και οι καλύτερες, βάσει στατικού σχεδιασμού, είναι οι παραβολικές αψίδες, ετούτες εδώ οι ημικυκλικές, δεν έχουνε πρόβλημα, άμα αυξηθεί τοπικά το ύψος της διατομής, και συνήθως, όλοι οι μελετητές και η πρακτική εφαρμογή πάρα πολλά χρόνια τώρα, βάζουν το ύψος της διατομής να είναι το 1/10 της ακτίνας της ημικυκλικής αψίδας. Δηλαδή εδώ, αν υποθέσουμε ότι όπως μας είπε ο φίλος μας kan62, η διάμετρος είναι 4,5 μ., άρα ακτίνα 2,25 μ., μιλάμε για ένα ύψος διατομής λιθοσώματος στα 23 εκατοστά, που στη φωτογραφία αυτή είναι πολύ παραπάνω, μπορεί να είναι και 80 - 90 εκατοστά....

 

Όσο λοιπόν η διατομή είναι υπό θλίψη, δε θα χεις ποτέ πρόβλημα!...

 

Άλλωστε και στα σεισμικά φορτία, η κατακόρυφη συνιστώσα του σεισμού, πολλαπλασιάζει τα κατακόρυφα φορτία, άρα μετατοπίζεται κατά τη διάρκεια του σεισμού η γραμμή ωθήσεων....

 

Αυτό δε σημαίνει ότι η αψίδα θα πέσει....Αρκεί η διατομή να θλίβεται....

 

Έτσι και η κατακόρυφη πλαστική παραμόρφωση των 18 εκατοστών....Μπορούμε να δεχτούμε ότι ήταν τόσο μεγάλη, και επί τοις πράγμασι, η μετακίνηση της γραμμής ωθήσεων δεν δημιούργησε πρόβλημα αστοχίας της αψίδας ανά τους αιώνες, παρά μόνο η βύθιση "έφαγε" τα φτερά και κατ' επέκταση το κεφάλι της Σφίγγας....

  • Upvote 5
Δημοσιεύτηκε (edited)

Συμβαίνει συχνά να βλέπουμε τεράστιες παραμορφώσεις (πχ βύθιση κλείδας 0,5m) σε μακεδονικούς τάφους.

[Βλέπε τάφος της κρίσεως, τάφος Μακρίδη, αλλά και πολλούς μικρότερους, έως πολύ μικρότερους, πχ τάφοι στην Βεργίνα ή τάφος Αγίου Αθανασίου, όπου αναλογικά οι παραμορφώσεις είναι εντυπωσιακές]

 

Επίσης, βλέπουμε συχνά αστοχία υλικού (θολιτών) λόγω εξάντλησης της θλιπτικής αντοχής.

 

Όλα αυτά τα βλέπουμε ως συνέπεια των τεράστιων πιέσεων που ασκεί το επίχωμα του τύμβου επί της κατασκευής.

Όχι ως συνέπεια κάποιου σεισμού.

Επίσης, τα βλέπουμε σε κατασκευές πλησίον του κέντρου του τύμβου, όχι στις παρυφές του τύμβου όπου το ύψος του επιχώματος είναι μικρό.

Τέλος, τα βλέπουμε σε τυπικές κατασκευές με πάχος καμάρας ~10% του ανοίγματος. Όχι σε θηριώδη τόξα σαν και αυτό του Καστά.

 

 

Αλλά, στην υπόθεση Καστά πρέπει, πέρα από την αχαλίνωτη φαντασία -ειδημόνων και μη- που παραφιλολογούν αναρμοδίως και ασυστόλως, να ξανασκεφτούμε την έννοια της ανασκαφής στον 21ο αιώνα...

 

Διότι, οι λατρεμένοι μας αρχαίοι Μακεδόνες, θεωρούσαν μνημείο τον τύμβο, και όχι τον τάφο. Και η κατάσταση του τύμβου δεν είναι η καλύτερη...

Όχι βεβαίως εξαιτίας της αποκάλυψης του περιβόλου, η ανάδειξη του οποίου είναι αναντίρρητα αναγκαία, αλλά λόγω των παράπλευρων εργασιών, στις οποίες φαίνεται πως ο τύμβοςαντιμετωπίζεται περίπου ως δανειοθάλαμος.

 

 

 

 

post-33892-0-64809600-1408725389_thumb.jpg

 

post-33892-0-13422900-1408725267_thumb.jpg

 

post-33892-0-47934700-1408725407_thumb.jpg

Edited by AlexisPap
  • Upvote 4
Δημοσιεύτηκε

Αποκλείετε συνάδελφοι το ενδεχόμενο οι σφίγγες να μεταφέρθηκαν από κάπου αλλού....... και επειδή δεν χωρούσαν κάτω από το τόξο να αφαιρέθηκαν τα κεφάλια και τα φτερά τους?????

Δημοσιεύτηκε (edited)

..... και επειδή δεν χωρούσαν κάτω από το τόξο να αφαιρέθηκαν τα κεφάλια και τα φτερά τους?????

Ούτε μια στο εκατομμύριο δεν δίνω πιθανότητα σε σενάριο σαν αυτό. Θα έκοβαν το κεφάλι του γλύπτη των βοηθών του κλπ και τα χέρια τους….

 


Πέρα απ αυτό και ενημερωτικά μπας και βοηθήσει να βγουν και άλλα συμπεράσματα που ξεκίνησε ο Kan62 Alex κλπ.

  • Σε όλο το μνημείο έγινε κατάχωση από τους Ρωμαίους 8 μέτρα ύψος.
  • Υπαρχει ο θόλος ο οποίος έχει μετρημένο ύψος εσωτερικό περίπου 5 μέτρα.
  • Από την ρωμαϊκή κατάχωση τα χώματα που εισήλθαν στον θόλο έχουν μια μη συνηθισμένη κατανομή. Δηλαδή το συνηθισμένο θα ήταν να αφήνουν στα άνω σημεία κενά αφού λογικά όταν πέφτουν από πάνω σχηματίζουν βουναλάκι. Αντί για αυτό είναι χωρίς κενά οπότε υπαρχει και άλλος παράγοντας που επηρέασε την κατανομή τους….

 

Το «καθάρισμα» του χώρου φυσικά γίνεται αργά και βασανιστικά. Πριν κάθε βήμα πρέπει να γίνουν στερεώσεις οπότε για τον λόγο αυτό δινει μεγάλο χέρι βοήθειας και η γνώση και εμπειρία που υπαρχει από την ακρόπολη Αθηνών με τεχνικές και χρήση ακόμα και τιτάνιου.

 

Αποφεύγουν να «μπουν» από άνω διότι όπως κρίνουν συχνά αυτό κρύβει παγίδες.

Σίγουρα η εμπειρία η γνώση και το πάθος που έχουν η αρχαιολόγος Περιστέρη και ο αρχιτέκτονας Λεφαντζή με την γνώση από την ακρόπολη θα φέρει καλά αποτελέσματα ….

Αρκεί να τους αφήσουν στην ησυχία τους όσοι αναζητούν δημοσιότητα στα ΜΜΕ ή ακόμα να ψαλιδίσουν φτερά για να μη μειωθεί η αίγλη από άλλους ….

Edited by Didonis
Δημοσιεύτηκε

Αυτό φυσικά είναι δεδομένο.

Ότι ήταν προσβάσιμο και είχε αξία το πήραν. Αρκετά τμήματα που δεν βοηθούσαν την κατάχωση τα μετέφεραν και τα πέταξαν στον Στρυμόνα ποταμό.

 

Όμως αν πρόσεξες γράφω ότι ήταν προσβάσιμο.

Οπότε πάντα υπάρχουν ελπίδες κάποια τμήματα του μνημείου να είχε χαθεί η πρόσβαση επί ρωμαίων για διάφορους άλλους λόγους.

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.