crimson Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 30 , 2014 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 30 , 2014 Συνάδελφοι και μη καλησπέρα. Έχω το ακόλουθο πρόβλημα: Σε οικοδομή στην οποία γίνεται αναθεώρηση οικοδομικής άδειας ως προς τα Η/Μ και τον ΚΕΝΑΚ, με αρχική άδεια το 2012 ο ΚΕΝΑΚ απαιτεί τοποθέτηση 6.2 τμ ηλιακών συλλεκτών στη στέγη. Γιατί τόσα πολλά? Πρώτον η στέγη δεν έχει καθόλου νότιο προσανατολισμό και αναγκαστικά τα έδειξα στον δυτικό και δεύτερον έχει 4 υπνοδωμάτια. Ο πελάτης βέβαια, επειδή από την αρχή είχε αντιρρήσεις, έβαλε γύρω στα 3 τμ ηλιακού(τα οποία και όπως μου είπε αναγκάζεται να τα καλύψει όταν φέυγει για μέρες από το σπίτι). Από τη μία ο νόμος είναι νόμος(έστω και αν κάνει βλακωδώς υπολογισμούς για συνθήκες Γερμανίας) και από την άλλη και ο ιδιώτης έχει δίκιο μιας και 6.2 τμ είναι απαίτηση για ζεστό νερό αποδυτηρίου ποδοσφαιρικής ομάδας... Μίλησα με την ΕΥΕΠΕΝ και μετά από κανένα μισάωρο συζήτησης με κάποιο συνάδελφο εκεί, αφού καταλήξαμε ότι όντως τα τετραγωνικά είναι υπερβολικά, μου είπε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Έχει συμβεί σε κάποιον άλλο κάτι αντίστοιχο? Με μια τεχνική έκθεση στη νέα μελέτη ΚΕΝΑΚ μπορεί να λυθεί το θέμα? Έχει κανείς καμμία ιδέα για το τι μπορεί να γίνει?
panos-vicious Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 30 , 2014 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 30 , 2014 Στην ΜΕΑ που έχεις στα χέρια σου, πόσα τετραγωνικά μέτρα λέει ότι είναι η επιφάνεια της θερμικής ζώνης (κατοικίας απ' ότι φαίνεται) και πόση ή ετήσια κατανάλωση Ζ.Ν.Χ.; Λες ότι η άδεια είναι του 2012, αλλά πότε το '12; Γιατί έχω την εντύπωση πως η ΜΕΑ είχε εκπονηθεί με τις ΤΟΤΕΕ του 2010 και όχι με αυτές που επισήμως άρχισαν να εφαρμόζονται από την 30/04/2012. Με τον πίνακα 2.5 της παλιάς ΤΟΤΕΕ 20701-2010, όντως προέκυπταν τρελές καταναλώσεις, τουλάχιστον για κατοικίες και κατά συνέπεια και τεράστιοι ηλιακοί συλλέκτες, αν ήθελε κάποιος να πετύχει τουλάχιστον 60% κάλυψη των φορτίων από ηλιακά. Πόσο μάλλον αν δεν βοηθούσε και ο προσανατολισμός. Εφόσον θα γίνει αναθεώρηση, αυτό μπορεί και να αλλάξει, καθώς ο υπολογισμός πλέον γίνεται με βάση τον αριθμό των υπνοδωματίων και όχι με βάση την συνολική θερμαινόμενη επιφάνεια της θερμικής ζώνης. Το πόσα τ.μ. ηλιακών θα χρειαστούν, για τον προσανατολισμό που θα τοποθετηθούν, αυτό θα στο δείξουν οι υπολογισμοί. Αν θες, μπορείς να εξηγήσεις γιατί ο νόμος <<κάνει βλακωδώς υπολογισμούς για συνθήκες Γερμανίας>>; Πάντως, οι τιμές ηλιακής ακτινοβολίας, οι μέρες ηλιοφάνειας, οι θερμοκρασίες αέρα και οι θερμοκρασίες νερού δικτύου, αφορούν πόλεις τις ελληνικής επικράτειας και όχι της γερμανικής, άσχετα από το ότι τους Γερμανούς του οικονομικού επιτελείου τους έχουμε μπάστακες πάνω από τα κεφάλια μας.
crimson Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31 , 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31 , 2014 Συνάδελφε σ'ευχαριστώ για την απάντησή σου, αν και δεν απάντησες στο ερώτημά μου. Η ζώνη είναι 220 τμ.Η μέση ετήσια κατανάλωση μου βγαίνει γύρω στα 110 m3/έτος.Η αρχική άδεια βγήκε το Δεκέμβρη του 2012. Άρα δε μιλάμε για την αρχική ΤΟΤΕΕ.Μιλάμε για την τροποποιημένη. Το αν εσύ δε θεωρείς ότι ο τρόπος υπολογισμού του ΖΝΧ είναι βλακώδης, δε θα το λύσουμε εδώ. Ο καθένας μπορεί να έχει τις προσωπικές του απόψεις, οι οποίες διαμορφώνονται από πολλούς παράγοντες. Το θέμα είναι τι μπορεί να κάνει κανείς όταν έρχεται αντιμέτωπος με ένα τέτοιο παράδοξο(γιατί είναι αναμφισβήτητα παράδοξο) και πώς μπορεί να το παρακάμψει.
dim10 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31 , 2014 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31 , 2014 Κανένα πρόβλημα: η παράκαμψη θα γίνει από τον ενεργειακό επιθεωρητή, αν απαιτηθεί πιστοποιητικό. -Ο τρόπος υπολογισμού δεν είναι απαραίτητα βλακώδης, ο συγκεκριμένος υπολογισμός ίσως είναι. -Ο ιδιοκτήτης να αφαιρέσει ακόμη ένα τετρ. μέτρο επιφάνειας συλλέκτη, διότι έχουμε ...σπατάλη ηλιακής ενέργειας.
timpap Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2014 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2014 Έχω το ακόλουθο πρόβλημα: Σε οικοδομή στην οποία γίνεται αναθεώρηση οικοδομικής άδειας ως προς τα Η/Μ και τον ΚΕΝΑΚ, με αρχική άδεια το 2012 ο ΚΕΝΑΚ απαιτεί τοποθέτηση 6.2 τμ ηλιακών συλλεκτών στη στέγη. Γιατί τόσα πολλά? Τα 110m3/έτος που έβγαλες προκύπτουν από τα 220m2 του σπιτιού με 50l/m2 επιφάνειας του σπιτιού από ότι κατάλαβα. Πλέον όμως όπως είπε και o panos-vicious (sex pistols ψιλιάζομαι!) οι υπολογισμοί γίινονται με τον αριθμό των υπνοδωματίων. Από αυτό που θα βγάλεις σαν ποσότητα, το 60% πρέπει να το καλύψεις με ηλιακά. Γιατί λες ότι ο ΚΕΝΑΚ σε υποχρεώνει για 6,2m2 συλλέκτη? Εσύ υπολογίζεις λίτρα- ποσοστά κάλυψης- τετραγωνικά συλλεκτών και του τα δίνεις σαν στοιχείο, αρκεί να πληρείς τις ελάχιστες τιμές των ΤΟΤΕΕ.
panos-vicious Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2014 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2014 Όχι timpap. Με την καινούργια ΤΟΤΕΕ προκύπτει αυτή η ετήσια κατανάλωση: 27,38 [m3/υπνοδ./έτος] x 4 [υπνοδωμάτια]= 109,52 [m3/έτος] = 300,05 [lt/ημέρα]. Με την παλιά ΤΟΤΕΕ (2,50 [lt/m2/ημέρα] ή 0,91 [m3/m2/έτος]), θα έβγαιναν: 220 [m2] x 0,91 [m3/m2/έτος] = 200,2 [m3/έτος] = 550 [lt/ημέρα]. Γι' αυτά λοιπόν τα 300 λίτρα την ημέρα, αν τα βάλει κάτω στον υπολογισμό (π.χ. με την μέθοδο καμπυλών f) και ανάλογα με το που βρίσκεται γεωγραφικά το κτίριο, τι σκιάσεις μπορεί να δέχονται οι συλλέκτες και παίρνοντας υπόψη ότι -αναγκαστικά- θα έχουν δυτικό προσανατολισμό, υπολογίζει ότι θέλει 6,2 [m2] συλλεκτικής επιφάνειας για να καλύψει τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ για το ΖΝΧ, και να βγει και η ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου, τουλάχιστον Β. Το θέμα είναι πως ο crimson, θεωρεί ότι οι καταναλώσεις που υπολογίζονται με βάση την ΤΟΤΕΕ, είναι βλακώδεις, και κατά συνέπεια και οι απαιτήσεις για συλλεκτική επιφάνεια παράλογες. Ωστόσο, αυτές οι τιμές βασίζονται στο πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 15316.3.1:2008. Δεν έχω το πρότυπο, ούτε και θεωρώ πως κανένα πρότυπο είναι αλάνθαστο, αλλά δεν μπορώ και να το χαρακτηρίσω "βλακώδες". Υ.Γ. off-topic: Να γουστάρω τους παλιούς Sex Pistols, αλλά το δεύτερο συνθετικό, δεν το "έκλεψα" απ' τον μακαρίτη τον Sid. Άλλος την πλήρωσε. Κι αυτός ήταν ο Lou Reed και το τραγούδι του Vicious. Έχω ένα κόλλημα με τον Reed.
crimson Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2014 (edited) Συνάδελφοι, επειδή κολλάτε στις "εκφράσεις" και όχι στην ουσία,σας επισυνάπτω το λόγο για τον οποίο εξηγώ ότι ο τρόπος υπολογισμού είναι "υπερβολικός"(για μένα βλακώδης). https://www.dropbox.com/s/k81ghnm9ptlfsk4/%CE%97%CE%9B%CE%99%CE%91%CE%9A%CE%9F%CE%99.jpg?dl=0 Αυτό από πρόσπεκτ γνωστής ελληνικής εταιρείας του χώρου των ηλιακών και αναφέρεται σε επιλλεκτικούς συλλέκτες πάντα... Όταν μίλησα για ποδοσφαιρική ομάδα στο αρχικό ποστ, κυριολεκτούσα κύριοι... Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. P.S. Για να το "αλαφρώσουμε" λίγο: Edited Σεπτέμβριος 5 , 2014 by crimson
panos-vicious Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2014 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2014 Καλό. Για την ουσία μιλάω κι εγώ, οπότε -αν θες- ρίξε μια ματιά και στα παρακάτω: Addendum e - ashrae http://www.engineeringtoolbox.com/hot-water-consumption-person-d_91.html Φιλικά πάντα.
timpap Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8 , 2014 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8 , 2014 Όχι timpap. Με την καινούργια ΤΟΤΕΕ προκύπτει αυτή η ετήσια κατανάλωση: 27,38 [m3/υπνοδ./έτος] x 4 [υπνοδωμάτια]= 109,52 [m3/έτος] = 300,05 [lt/ημέρα]. Με την παλιά ΤΟΤΕΕ (2,50 [lt/m2/ημέρα] ή 0,91 [m3/m2/έτος]), θα έβγαιναν: 220 [m2] x 0,91 [m3/m2/έτος] = 200,2 [m3/έτος] = 550 [lt/ημέρα]. Γι' αυτά λοιπόν τα 300 λίτρα την ημέρα, αν τα βάλει κάτω στον υπολογισμό (π.χ. με την μέθοδο καμπυλών f) και ανάλογα με το που βρίσκεται γεωγραφικά το κτίριο, τι σκιάσεις μπορεί να δέχονται οι συλλέκτες και παίρνοντας υπόψη ότι -αναγκαστικά- θα έχουν δυτικό προσανατολισμό, υπολογίζει ότι θέλει 6,2 [m2] συλλεκτικής επιφάνειας για να καλύψει τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ για το ΖΝΧ, και να βγει και η ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου, τουλάχιστον Β. Το θέμα είναι πως ο crimson, θεωρεί ότι οι καταναλώσεις που υπολογίζονται με βάση την ΤΟΤΕΕ, είναι βλακώδεις, και κατά συνέπεια και οι απαιτήσεις για συλλεκτική επιφάνεια παράλογες. Ωστόσο, αυτές οι τιμές βασίζονται στο πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 15316.3.1:2008. Δεν έχω το πρότυπο, ούτε και θεωρώ πως κανένα πρότυπο είναι αλάνθαστο, αλλά δεν μπορώ και να το χαρακτηρίσω "βλακώδες". Δεν διαφωνώ σε κάτι. Εσύ ανέλυσες τους υπολογισμούς ενώ εγώ όχι. Λεπτομέρεια επί των υπολογισμών. Δεν είναι 300lt/d. Άλλες οι χειμερινές καταναλώσεις ΖΝΧ και άλλες οι θερινές. Συνάδελφοι, επειδή κολλάτε στις "εκφράσεις" και όχι στην ουσία,σας επισυνάπτω το λόγο για τον οποίο εξηγώ ότι ο τρόπος υπολογισμού είναι "υπερβολικός"(για μένα βλακώδης). https://www.dropbox.com/s/k81ghnm9ptlfsk4/%CE%97%CE%9B%CE%99%CE%91%CE%9A%CE%9F%CE%99.jpg?dl=0 Η διαφορά είναι ότι ο panos μιλάει για υπολογισμούς και νομοθεσία, ενώ εσύ για πρακτικότητα- "ουσία". Δυστυχώς στα πρότυπα συμβαίνει συχνά πυκνά η διαφορά των δύο. Τυπικά βαδίζεις με υπολογισμούς των ΤΟΤΕΕ. Άλλη επιλογή είναι να προχωρήσεις την μελέτη σου με Τεχνική έκθεση όπως ανέφερες και να "μαγειρέψεις" τον ΚΕΝΑΚ στους συντελεστές του συστήματος. Προσωπική μου άποψη "ΟΥΣΙΑ"! Στο φινάλε μηχανικός είσαι και υπογράφεις για την πληρότητα του συστήματος. Οι ΤΟΤΕΕ είναι εργαλεία και όχι πανάκεια.
panos-vicious Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8 , 2014 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8 , 2014 Δεν νομίζω πως η παραπομπή στην Ashrae στερείται ουσίας. Έχουν πάρει υπόψη κάποιους συντελεστές ετεροχρονισμού στη χρήση. Δεν βλέπουν τα πράγματα πίσω από ένα γραφείο χωρίς να γνωρίζουν τι συμβαίνει στην πράξη. Τέλος πάντων... Αν μπορεί κάποιος να πει ότι, π.χ. εγώ θεωρώ ότι θα μένουν δύο ενήλικες και δύο παιδιά, αυτοί δεν θα καταναλώνουν πάνω από 150 λίτρα τη μέρα και δεν πρόκειται να κάνουν π.χ. μπάνιο ο ένας μετά τον άλλον αλλά σε τυχαίες χρονικές περιόδους στο διάστημα της ημέρας, οπότε κρίνω ότι επαρκούν τα 150 λίτρα θερμοδοχείου και 2,75 τ.μ. συλλεκτικής επιφάνειας ηλιακών συλλεκτών, παρά το ότι αυτοί θα είναι τοποθετημένοι με δυτικό προσανατολισμό, τότε ας το κάνει. Κι αν αλλάξουν τα δεδομένα, ας γίνει τροποποίηση της εγκατάστασης. Αν τα παραπάνω τα τεκμηριώνει, δεν υπάρχει λόγος να μπλέκει με τη μαγειρική εκτός κι αν του αρέσει.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα