Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας

Είμαι νέος Μηχανολόγος,πριν 2 μήνες πήρα το πτυχίο μου και πριν μια εβδομάδα ανέλαβα τη πρώτη μου μελέτη πυρασφάλειας σε εστιατόριο-καφέ.

Ξεκίνησα διαβάζοντας την νομοθεσία και εχω σχεδόν τελειώσει την μελέτη.

Η βοήθεια που χρειάζομαι είναι στον υπολογισμο της πυρασφάλειας της κουζίνας.

Εκει θα υπάρχει ενα συστημα μόνιμο,τοπικής εφαρμογής με SPRINKLER.

To πρόβλημα μου είναι πώς υπολογίζω το μέγεθος και το είδος του πυροσβεστήρα που θα τροφοδοτεί το όλο σύστημα και γενίκα πως κάνω σωστά τη μελέτη εκει.

Ψάχνοντας βρήκα οτι ο υπολογισμός πάει ανάλογα με το τι υπάρχει εκει.Δηλαδή πρέπει να υπολογίσω τις μονάδες ροής

Στη κουζίνα λοιπόν έχω 

2 φούσκες ιδίως διαστάσεων 2,00χ0,90m

ΦΡΙΤΕΖΑ ΔΙΠΛΗ 7+7 ΛΙΤ.ΜΕ ΛΕΚΑΝΑΚΙ Φ.501 680Χ470Χ23

T-73ΣXΑΡ. YΓΡΑΕΡΙΟΥ ΤΡΙΠΛΗ Τ-73 113Χ70Χ43 ΒΑΡ. ΤΥΠΟΥ

ΓΥΡΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ND2 (ΜΗΚΟΣ ΣΟΥΒΛΑΣ 60εκ.) 50Χ50Χ86

ΕΣΤΙΑ ΑΕΡΙΟΥ ΜΒΜ 4 ΜΑΤΙΑ G4S6 58Χ60 

και οι σωλήνες εξαερισμού θα είναι 300 mm.

Εγώ τα υπολόγισα και μου βγαίνει οτι τα απαιτούμενα λίτρα είναι 12.Δέν ξέρω όμως αν έιναι σωστο.(θα ήθελα μια επαλήθευση παρακαλώ)

Αν λοιπον πούμε οτι είναι.

Τι είδους πυροσβεστήρα πρέπει να ζητήσω να τοποθετηθεί?Πόσα λίτρα?Κάτι μου είπαν στην πυροσβεστική(με το ζόρι δηλαδή)οτι αν ειναι πάνω απο 10 λίτρα χρείάζεται διαφορετικο είδος πυροσβεστήρα.

Επίσης αυτά τα συστήματα εχω δει και έχουν διαφορετικές ονομασίες.Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο που χρησιμοποιούμε?η όλα αυτά ειναι ιδια απλά αλλάζουν τις ονομασίες οι εταιρίες?

Επίσης μια δεύτερη ερώτηση.

Στο θέμα της μελέτης υγραεριου..

θα χρησιμοποιηθούν δυο μπουκάλες 30 lt που θα έιναι συνδεδεμένες (σε σειρα?),θα είναι εξωτερικά αλλα απ οτι είδα ζητάει μια ηλεκτροβάνα εξω εκει που θα ειναι η εγκατάσταση και μέσα στη κουζίνα.

Η πυροσβεστική μου ζήτησε να συμπληρώσω τα τεχνικά χαρακτηριστικά της.

Εχετε κάποια να μου προτείνετε??Η οτι βρώ τοποθετώ?

Αυτά για την ώρα.

Ελπίζω να μην σας κούρασα..

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Υ.Γ Παρακάτω σας παραθέτω και την τεχνική έκθεση,όποιος θέλει ας ρίξει μια ματια.Ευχαριστώ

 

 

 

ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΑΚΛΑΣ.doc

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας

Είμαι νέος Μηχανολόγος,πριν 2 μήνες πήρα το πτυχίο μου και πριν μια εβδομάδα ανέλαβα τη πρώτη μου μελέτη πυρασφάλειας σε εστιατόριο-καφέ.

Ξεκίνησα διαβάζοντας την νομοθεσία και εχω σχεδόν τελειώσει την μελέτη.

Η βοήθεια που χρειάζομαι είναι στον υπολογισμο της πυρασφάλειας της κουζίνας.

Εκει θα υπάρχει ενα συστημα μόνιμο,τοπικής εφαρμογής με SPRINKLER.

To πρόβλημα μου είναι πώς υπολογίζω το μέγεθος και το είδος του πυροσβεστήρα που θα τροφοδοτεί το όλο σύστημα και γενίκα πως κάνω σωστά τη μελέτη εκει.

Ψάχνοντας βρήκα οτι ο υπολογισμός πάει ανάλογα με το τι υπάρχει εκει.Δηλαδή πρέπει να υπολογίσω τις μονάδες ροής

Στη κουζίνα λοιπόν έχω 

2 φούσκες ιδίως διαστάσεων 2,00χ0,90m

ΦΡΙΤΕΖΑ ΔΙΠΛΗ 7+7 ΛΙΤ.ΜΕ ΛΕΚΑΝΑΚΙ Φ.501 680Χ470Χ23

T-73ΣXΑΡ. YΓΡΑΕΡΙΟΥ ΤΡΙΠΛΗ Τ-73 113Χ70Χ43 ΒΑΡ. ΤΥΠΟΥ

ΓΥΡΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ND2 (ΜΗΚΟΣ ΣΟΥΒΛΑΣ 60εκ.) 50Χ50Χ86

ΕΣΤΙΑ ΑΕΡΙΟΥ ΜΒΜ 4 ΜΑΤΙΑ G4S6 58Χ60 

και οι σωλήνες εξαερισμού θα είναι 300 mm.

Εγώ τα υπολόγισα και μου βγαίνει οτι τα απαιτούμενα λίτρα είναι 12.Δέν ξέρω όμως αν έιναι σωστο.(θα ήθελα μια επαλήθευση παρακαλώ)

Αν λοιπον πούμε οτι είναι.

Τι είδους πυροσβεστήρα πρέπει να ζητήσω να τοποθετηθεί?Πόσα λίτρα?Κάτι μου είπαν στην πυροσβεστική(με το ζόρι δηλαδή)οτι αν ειναι πάνω απο 10 λίτρα χρείάζεται διαφορετικο είδος πυροσβεστήρα. Ναι ισχύει αυτό

Επίσης αυτά τα συστήματα εχω δει και έχουν διαφορετικές ονομασίες.Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο που χρησιμοποιούμε?η όλα αυτά ειναι ιδια απλά αλλάζουν τις ονομασίες οι εταιρίες?

Επίσης μια δεύτερη ερώτηση.

Στο θέμα της μελέτης υγραεριου..

θα χρησιμοποιηθούν δυο μπουκάλες 30 lt που θα έιναι συνδεδεμένες (σε σειρα?) δες την ΚΥΑ  31856 - (3-9-2003) - Τεχνικός Κανονισμός Υγραερίου για κτήρια,θα είναι εξωτερικά αλλα απ οτι είδα ζητάει μια ηλεκτροβάνα  + ανιχνευτή υγραερίου εξω εκει που θα ειναι η εγκατάσταση και μέσα στη κουζίνα + ανιχνευτή υγραερίου. Αν οι ανιχνευτές είναι πάνω απο 3, θα σου ζητήσουν να βάλεις σύστημα πυρανίχνευσης με πίνακα.

Η πυροσβεστική μου ζήτησε να συμπληρώσω τα τεχνικά χαρακτηριστικά της.

Εχετε κάποια να μου προτείνετε??Η οτι βρώ τοποθετώ? Πας σε 'εναν (στη περιοχή σου) που πουλάει πυροσβεστικά είδη και βλέπεις τι έχει και επιλέγεις

Αυτά για την ώρα.

Ελπίζω να μην σας κούρασα..

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Υ.Γ Παρακάτω σας παραθέτω και την τεχνική έκθεση,όποιος θέλει ας ρίξει μια ματια.Ευχαριστώ

 

Αυτά για την ώρα.

Για περισσότερα θα σου τα πουν άλλοι συνάδελφοι....τέτοια ώρα δεν θυμάμαι

Σου επισυνάπτω εν μέρει συμπληρωμένη μελέτη (με κόκκινα)

ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΑΚΛΑΣ - ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΗ.doc

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.θα ελέγξω αυριο το πρωι τον τεχνικό κανονισμό υγραερίου.

Θα περιμένω και άλλες απαντήσεις σχετικά με το θέμα της πυρασφάλειας στη κουζίνα

Δημοσιεύτηκε

Δεν απαιτείται πλέον μελέτη υγραερίου.

Στα αρχικά αναφέρεις και την 31856 μετά την 3η και τις τροποποιήσεις της. Κ.Υ.Α. 31856 (ΦΕΚ 1257/Β’/03-09-2003)

Στο Β15 αναφέρεις είδος και αριθμό φιαλών και από κάτω :

Με ευθύνη του ιδιοκτήτη και του εγκαταστάτη μηχανικού, τηρούνται και λειτουργούν καλώς όλα τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την Κ.Υ.Α 31856 (ΦΕΚ 1257/Β’/03-09-2003).

Στον πιν Γ4, στις παρατηρήσεις : 3 από Π.Δ. 3/81, 2 (?) από Κ.Υ.Α. 31856 

 

Αυτά με μια γρήγορη ματιά...

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ tasxan.

μπορεί καποιος άλλος να με βοηθήσει με ολα τα προηγούμενα εκτός απο το υγραέριο??

  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Λογικά έχεις ΄βρει απαντήσεις μετά από 15 μέρες , θα σου πω όμως τα εξής :  

Το Σύστημα τοπικής εφαρμογής, με τις συσκευές που αναφέρεις, κανονικά πρέπει να τοποθετήσεις ένα σύστημα τύπου F, και όχι ξηράς σκόνης.

Τα συστήματα αυτά υπολογίζονται και περιγράφονται με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή τους. Υπάρχουν 5-6 εταιρείες που έχουν από λίγο μεταξύ τους εώς πολύ

διαφορετικά συστήματα.

Αφού καταλήξεις ότι θα τοποθετήσεις σύστημα της Χ εταιρείας βρίσκεις το τεχνικό της εγχειρίδιο (παντού στο ιντερνετ) και  φτιάχνεις μια τεχνική περιγραφή ακολουθώντας τις οδηγίες που είναι σαφέστατες.

 

 

ΥΓ. Βλέπω  σε αυτό που ανέβασες  131 μέτρα συνολικής επιφάνειας, 31 μ2 αφαιρούμενους χώρους και 60 μ2 ωφέλιμο. κάπου λείπουν 40 μ2....

 

ΥΓ.2 ΠΟΤΕ  μην υπογράψεις Υ/Δ για το πιστοποιητικό πυροπροστασίας αν όλα δεν έχουν γίνει σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη σου.

 

Καλή επιτυχία.

Δημοσιεύτηκε (edited)

@ tasxan :

 

Το έντυπο είναι μελέτη, αυτό που αναφέρεις για το Β15 ότι τηρούνται με ευθύνη ιδιοκτητη και μηχανικού κλπ, σε επίπεδο μελέτης δεν τηρείται ακόμα τίποτα.Και επιπρόσθετα, η νομοθεσία αναφέρει ότι για τις εγκαταστάσεις κατηγορίας 0  την ευθύνη της τήρησης των απαιτούμενων προδιαγραφών τη φέρει αποκλειστικά ο ιδιοκτήτης.

Δεν ξέρω αν εκεί που δραστηριοποιείσαι σας ζητάνε να γράφετε τέτοιο πράγμα στη μελέτη,  αλλά νομίζω ότι αν είναι έτσι κακώς σας το ζητάνε.

Edited by MECH
Δημοσιεύτηκε

Καλά, με ένα 'θα' έγινε μελέτη!

Είναι σχετικά φρέσκο το θέμα... Απρίλιο νομίζω μου 'τα άλλαξαν'.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.