Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το ...σκέφτονται για το πόθεν έσχες


Recommended Posts

 Επι  6μηνες   δεν γινονταν συμβόλαια γιατι  έπρεπε να αποφασισουν για τον φορο υπεραξιας...

[ειναι υπο καταργηση στο αμεσο  μελλον..και  .λογω έλλειψης εσόδων και λογω της μεγαλης γραφειοκρατιας που ακολουθειται...

δλδ για τον ιδιο λογω που ειχε -ξανα καταργηθει - με τον ν. 3842..]

 

τωρα συζητουν για το ποθεν εσχες

-να ειναι τοσο

-οχι να μην ειναι τοσο

-και πόσο λες να ειναι

-να ειναι τοσο

-και γιατι να ειναι τόσο....

 

η αγορα των ακινήτων  εχει διαλυθει...εσοδα δεν υπαρχουν... 

και  αυτοι

και ξανα μανα τα ιδια...

 

το ξανασυζητουν ακοοομα

[στο μεταξυ, αφου  εγινε γνωστο  αυτο το θεμα...κανενας δεν θα αγοραζει μεχρι να λυθει με  τον εναν ή τον αλλον τροπο]

 

------------------------------------

 

Πόθεν έσχες» για πρώτη κατοικία αλλά σε τμήμα της αντικειμενικής αξίας

[15.09.2014]
 

Η ήπια λύση που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ναι μεν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του «πόθεν έσχες», αλλά οι υποψήφιοι αγοραστές να καλούνται να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων για ένα μέρος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (π.χ. του 70%) και όχι του 100% όπως συμβαίνει σήμερα.

Εισηγήσεις να επανεξεταστούν διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας που «μπλοκάρουν» τις αγοραπωλησίες ακινήτων, ακυρώνοντας στην πράξη τις όποιες ελπίδες ανάκαμψης της κτηματαγοράς, δέχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Κυριότερο εμπόδιο αποτελεί η επιβολή του «πόθεν έσχες» –ακόμη και στην αγορά της πρώτης κατοικίας– επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και όχι επί της αναγραφόμενης στο συμβόλαιο. Υποψήφιοι αγοραστές καταλήγουν να ακυρώσουν τη συναλλαγή ακόμη και την τελευταία στιγμή όταν συνειδητοποιούν τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους που ξεπερνούν ακόμη και το... 46% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Το πρόβλημα έχει ήδη γίνει γνωστό στο υπουργείο Οικονομικών και ασκούνται πιέσεις να επανέλθει η απαλλαγή της αγοράς ακινήτου από την υποχρέωση «πόθεν έσχες» τουλάχιστον για την απόκτηση κύριας κατοικίας. Στην Καραγεώργη Σερβίας εξετάζουν «ηπιότερη» λύση, καθώς η απενεργοποίηση του «πόθεν έσχες» έχει συνδεθεί στο παρελθόν με το άνοιγμα «παραθύρου» προκειμένου να «ξεπλυθεί μαύρο χρήμα» μέσω της κτηματαγοράς.

Η ήπια λύση προβλέπει ναι μεν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του «πόθεν έσχες», αλλά οι υποψήφιοι αγοραστές να καλούνται να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων για ένα μέρος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (π.χ. του 70%) και όχι του 100% όπως συμβαίνει τώρα. Αυτή η λύση εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει θετικά για την κτηματαγορά τουλάχιστον μέχρι το 2017, οπότε και θα ενεργοποιηθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες και θα είναι προσαρμοσμένες στα επίπεδα των πραγματικών.


Πηγή: Καθημερινή

 

 
 
Edited by terry
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

 Υπάρχουν άρθρα στην καθημερινή και στην καθε καθημερινή που τόνοζαν την φοροδιαφυγή και τη διακίνηση μαυρου χρήματος και πολλά άλλα τα οφείλονταν στην απαλλαγή απο την διαδικασία του τεκμηρίου στις αγορές ακινήτων .

 

Οσοι εγραφαν τότε επανέρχονται σήμερα με άλλες απόψεις και με την ίδια ευκολία υποστηρίζουν τα εντελώς αντίθετα.

 

Αν στο ΥΠ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ δεν ξεκαθαρίσουν τις προτεραιότητες άκρη δε θα βγάλουν και θα έχουμε κατά καιρούς πλήρη ανατροπή των ισχυόντων και θα πηγαίνουμε από τη χαλάρωση στο σφίξιμο κλπ κλπ κλπ

Link to comment
Share on other sites

Καλό θα ήταν ΟΤΑΝ μιλάμε για φοροδιαφυγή εμείς οι απλοί πολίτες να κατανοούμε την σημασία της λέξης και όχι τα παραμύθια των παπαγαλακίων της εξουσίας .

 

Ας δούμε λοιπόν την "φοροδιαφυγή" των ακινήτων .

 

Το καλό μας κράτος μέχρι το 1985 που ορίστηκαν οι αντικειμενικές αξίες , για να βγάλει την αξία ενός ακινήτου είχε δώσει την ευχέρεια στον έφορο να κάνει ένα παζάρι , χρησιμοποιώντας κάτι αστεία συγκριτικά στοιχεία και έτσι όλοι έπαιρναν το δώρο τους .

 

Ο πολίτης γλύτωνε φόρο , ο έφορος έπαιρνε μίζα και το κράτος έπαιρνε και αυτό κάτι παραπάνω .

 

Βέβαια ένα έντιμο κράτος εύκολα θα είχε μιά προσέγγιση +-10% των πραγματικών αξιών , αλλά επειδή όλοι βολεύονταν , συνεχιζόταν το παιχνίδι .

 

Αλλωστε μέχρι το 1973 που ήρθε η πρώτη πετρελαική κρίση , η πτωχή πλην τιμία Ελλάς είχε σχεδόν μηδενικό δημόσιο χρέος και μέχρι το 80 είχε κάτω από το 30 % του ΑΕΠ .

 

Ηταν δηλαδή γιά πολλά Α χώρα .

 

Το 1985 λοιπόν ο Τσοβόλας έφτιαξε τις αντικειμενικές αξίες . Εκεί υπήρχε σημείο αναφοράς γιά τον φόρο , αν και θα μπορούσε αντί γιά αντικειμενικές αξίες να ορίσει τον αντικειμενικό φόρο και η υπόλοιπη κουβέντα να μην είχε νόημα .

 

Είπε λοιπόν ο Τσοβόλας . Ορίζω τις αντικειμενικές αξίες , γνωρίζοντας ότι αυτές θα είναι 30 % κάτω από τις εμπορικές και έτσι θα παραμείνουν , ενώ θα επικαιροποιούνται κάθε δύο χρόνια .

 

Ακόμα είπε ότι εν ευθέτω χρόνω θα μπεί ο ΦΠΑ στην οικοδομή .

 

Ο ΦΠΑ μπήκε ξαφνικά , μετά από συνεχείς αναβολές κάθε τέλος του χρόνου , 21 χρόνια μετά το 2006 .

 

Οι επικαιροποιήσεις όμως των αντικειμενικών εξαρτώντο από το πολιτικό κόστος .\

Ετσι άλλαζαν κάθε 2-5 χρόνια και βέβαια παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια η παλαιότητα στην 25ετία , που μπορεί το 1985 να αφορούσε ακίνητα του 50 και παλαιότερα , τα οποία κατεδαφίζονταν γιατί ήταν μονοκατοικίες και γίνονταν πολυκατοικίες , αλλά σήμερα 25ετία έχουν τα πρό του 1990 .

 

Δεν έβαλαν λοιπόν τον αντικειμενικό φόρο , να ησυχάσουν , αλλά αντίθετα με τον υψηλό φόρο μεταβίβασης , τα ακριβά συμβολαιογραφικά , δικαιώματα , παράσταση δικηγόρου , ταμεία και υποθηκοφυλάκεια και πυροσβεστικές (ήταν πόρος του ΦΜΑ) , έφτανε το όφελος γιά τον αγοραστή στο 15-16 % γιά το ποσό που απέκρυπτε .

 

Πάμε τώρα στους πωλητές . Αν ο πωλητής ήταν ιδιώτης , δεν είχε με κάτι να ασχοληθεί . Αν ήταν επαγγελματίας , εκεί το όφελος του ήταν πολύ λιγότερο γιά τον εξής λόγο .

 

Ο κατασκευαστής φορολογείτο μέχρι το 2010 που αυξήθηκε . με συντελεστή καθαρού κέρδους 15 % επί της τιμής του συμβολαίου και ο φόρος ήταν ανάλογος με την νομική μορφή , συνήθως 25-40 % , ανάλογα με τις εποχές . Ετσι το όφελος του πωλητή ήταν από 3,75 % έως 6 % . δηλαδή πολύ λιγότερο από του αγοραστή .

 

Αλλά εδώ είχαμε και άλλα δύο θέματα . Το κράτος δεν αναγνώριζε μειωμένα έσοδα η ζημίες , δηλαδή αν μιά δουλειά δεν πήγε καλά και το κέρδος ήταν 10 % η καθόλου , πάλι γιά 15 % θα πλήρωνες , ενώ δεν πέρναγαν έξοδα που δεν αφορούσαν το έργο , αφού και Γ'  κατηγορίας βιβλία να είχες πάλι ο ίδιος συντελεστής ήταν . Αυτό άλλαξε πριν λίγα χρόνια , αλλά μόνο μερικά , οπότε πάλι υπήρχε στρέβλωση .

 

Το αποκορύφωμα όμως ήταν , ότι έπρεπε να πληρώσεις τον φόρο που αναλογούσε σε κάθε διαμέρισμα που πούλαγες μέσα στο έτος , ανεξάρτητα αν η οικοδομή δεν είχε τελειώσει και δεν είχες κέρδη .

 

Δηλαδή αν μιά οικοδομή 10 διαμερισμάτων ξεκίναγε Σεπτέμβρη , πούλαγες 2 διαμερίσματα μέσα στο έτος , πούλαγες 5 το επόμενο και τα άλλα τρία κοντά στην παράδοση , είχες ήδη πληρώσει τον φόρο των 7 διαμερισμάτων , πριν πουλήσεις το 9ο η το 10ο που θα άρχιζες να βγάζεις κέρδη .

 

Το κράτος λοιπόν είχε φτιάξει μιά κατάσταση όπως το βόλευε , είτε λειτουργικά , είτε κομματικά και σήμερα στην κρίση , έρχεται να παραστήσει τον κριτή , ακολουθώντας την λογική του γάτου τον Γενάρη .

 

Και μας γ...εί και σκούζει .

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Αθήνα
Ανατροπές στις μεταβιβάσεις ακινήτων φέρνει νομοθετική διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή.

Το υπουργείο Οικονομικών «σπάει» τα δεσμά της κτηματογοράς από την εφαρμογή του πόθεν έσχες στις μεταβιβάσεις ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα επί των υψηλών αντικειμενικών αξιών τους.

Βάσει της νέας νομοθετικής διάταξης, το πόθεν έσχες θα εφαρμόζεται όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο αγοραστής και ο πωλητής θα μπορούν να συμφωνούν την τιμή, την οποία θα αναγράφουν στο συμβόλαιο σε επίπεδα ακόμη και πολύ χαμηλότερα από το πραγματικό τίμημα της μεταβίβασης.

Εκτιμάται ότι το μέτρο αυτό θα δώσει μεγάλη ανάσα στην αγορά ακινήτων που έχει καταρρεύσει, καθώς θα αποτελέσει κίνητρο για επενδύσεις από κεφάλαια που σήμερα παραμένουν αδρανή γιατί φοβούνται τον έλεγχο της εφορίας.

 

----------------------------------

 

ναι, αλλά,

 

- να δουμε και εάν τα εξοδα συμβ/φου και μεταγραφης θα υπολογιζονται στο "συμφωνηθέν"  ...ή στον αντικειμενικο...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Θα εχουμε θέματα και στους πλειστηριασμούς και στους φορολογικούς ελέγχους . Μ ετο ισ΄χυον πλαίσιο (αν εφαρμοσθεί σε σχετικό φορολογικό έλεγχο ) νομίζω ότι πολλοί φορολογούμενοι θα αναπολήσουν το παλαιό σύστημα

Link to comment
Share on other sites

Nα μειώσουν τον συντελεστή παλαιότητας και να κατεβαίνει μέχρι το 30 % , η σε κάθε περίπτωση στην αξία της γης . 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.