Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Άρα Κωνσταντίνε αν κατάλαβα καλά συμφωνείς πως υπάρχει κληαμτική αλλαγή, συμφωνείς πως υπάρχει αυξανόμενη αύξηση της στάθμης της θάλασσας και συμφωνείς πως πρέπει τα ανεπτυγμένα κράτη να δράσουν.

Επομένως δεν έχω καταλάβει σε τι από όλα αυτά που είπα διαφωνούσες.

Εξάλλου δεν μίλησα ποτέ για γεωμηχανική. Προφανώς και η λύση δεν είναι να ρυπάνουμε και άλλο την ατμόσφαιρα με αιωρούμενα σωματίδια μόνο και μόνο για να μπαίνει λιγότερη ακτινοβολία.

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου πως δεν πρέπει να βάλουμε φρένο στην ανάπτυξη των υποανάπτυκτων κρατών αλλά να τους βοηθήσουμε να χτίσουν την οικονομία τους με πράσινες τεχνολογίες.

Και απο την πρώτη στιγμή λεω πως πρέπει εμείς τα ανεπτυγμένα κράτη να δράσουμε κυρίως.

Όμως θέλω να διαχωρήσω την θέση μου από μερικούς εδω μέσα (τώρα θα μιλήσω γενικα, όχι για σένα Κωνσταντίνε). Από ό,τι κατάλαβα όλοι συμφωνούν ότι πρεπει να δράσουμε.
Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε πως δεν θα δράσουμε εθελοντικά μόνο από την καλή μας την καρδιά για να προστατεύσουμε τον περιβάλλον επειδή είμαστε καλοί άνθρωποι. Αυτό δεν αρκεί.
Πρέπει να γίνει αντιληπτός ο κίνδυνος που υπάρχει και να δράσουμε για να τον αποτρέψουμε. Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία του δυτικού πολιτισμού και δεν γίνει αντιληπτός ο λόγος και η σπουδαιότητα για την οποία θέλουμε να προστατέψουμε το περιβάλλον, δεν πρόκειται να δουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Και δεν μιλάω για τρομοκρατεία και κινδυνολογία, μιλάω για σωστή ενημέρωση με υπευθηνότητα.
Μην περιμένετε λοιπόν να δείτε καμία δράση από Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Ινδία επειδή είναι ''καλό να προστατεύουμε το περιβάλλον'' γενικά και αόριστα. Δεν θα γίνει ποτέ, η τουλάχιστον μέχρι να αρχίσουν να τελειώνουν τα αποθέματα άνθρακα.

Και θα το ξαναπώ, όσο οι αβάσιμες και λανθασμένες θεωρίες κατά της κλιματικής αλλαγής αναπαράγονται δεν πρόκειται να γίνει καμία δράση.
Άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ της μόδας να πηγαίνει ο κόσμος κόντρα στο ρεύμα γιατί "έτσι του αρέσει" και επειδή "δεν καταπίνει τα παραμύθακια των ΜΜΕ και των συμφερόντων" αλλά από ουσία μηδέν. Είναι ωραίο να ξεχωρίζεις απο το πλήθος και ακόμη ωραιότερο να τα βάζεις με τα "μεγάλα συμφέροντα".

Με ακριβώς την ίδια λογική (μια ψεύτικη έρευνα που δημοσιέυτηκε πριν 20 χρόνια και δεν έχει καμία επιστημονική βάση) ξεκίνησε και στην Αμερική το κίνημα κατά των εμβολίων και πλέον το βλέπουμε να έρχεται και στην Ελλάδα. Έτσι τα βάζουμε και με τις μεγάλες φαρμακευτικές που μας βάζουν να δηλητηριάζουμε τα βρέφη μας για να πλουτίσουν. Προφανώς και δεν είναι άγιες εταιρίες οι φαρμακευτικές αλλα παραλείπουμε εντελώς το γεγονός πως με τα εμβόλια εξαφανίστηκαν δεκάδες αρρώστιες και πολύ πιθανόν χωρις αυτά πολλοί απο εμάς να είχαμε πεθάνει πολύ μικροί.
Ε ακριβώς το ίδιο συμβαίνει για μένα και με την κλιματική αλλαγή.
 

  • Απαντήσεις 287
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε (edited)

Άρα Κωνσταντίνε αν κατάλαβα καλά συμφωνείς πως υπάρχει κληαμτική αλλαγή, 

Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ξαναδιατυπώσω τα ίδια.

Oι εικόνες με τη γη στην τοστιέρα, τη γη στη σούβλα :D, τη γη παϊδάκια, την περιπλανώμενη αρκουδίτσα πάνω στην παγοκολόνα  :lol:το αμίμητο "αν δράσουμε τώρα θα σωθεί το περιβάλλον" και άλλες βλακείες γεννούν την αμφισβήτηση και όχι οι σκεπτικιστικές απόψεις μερικών επιστημόνων έστω και αν αναφέρονται στη θάλασσα των Σαργάσσων. Έτσι κι αλλιώς και τώρα να δράσουμε, αν θα απολαύσουμε αποτελέσματα, αυτά θα είναι μετά το 2070. Τώρα απολαμβάνουμε ανεπιστρεπτί τα αποτελέσματα του 1970 – 80 – 90. 

Η θεωρία του Θ. έχει επιστημονική βάση αλλά τη δέχομαι κατά σύμβαση διότι δεν έχουν ερευνηθεί επαρκώς οι πιθανές επιδράσεις στο κλίμα ορισμένων άλλων παραγόντων (βρίσκονται κυρίως στα χέρια των φυσικών) όπως οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες διαστημικής κλίμακας και η μετατόπιση των μαγνητικών πόλων της γης. Προσοχή δεν μιλάω για το βαρυτικό πεδίο το οποίο αλλάζει μέσω της απώλειας πάγων στους πόλους.

 Για την ώρα η κλιματική αλλαγή γίνεται αισθητή κυρίως στους πόλους. Στην καθημερινότητα φαίνεται μια χρονική καθυστέρηση των ενδιάμεσων εποχών και μια επιμονή στους καύσωνες, χωρίς όμως γενικά η μέση αισθητή θερμότητα της γης να ανεβαίνει. Ο κλιματικός κύκλος που περιγράψαμε στο  #240 (φαντάζομαι ότι συμφωνείς) έχει αποσβέσει πολλά επακόλουθα με αντίτιμο όμως την ανεπιστρεπτί; απώλεια πάγων από τους πόλους. Άρα λοιπόν εκεί θα επικεντρωθεί η συζήτηση έστω και αν μείναμε δύο.

Για τη στάθμη της θάλασσας κρατάω μικρό καλάθι. Για την ώρα ανεβαίνει. Αν πάρεις όμως υπ’ όψη σου τις πιθανολογίες (έστω και ειρωνικές) μερικών επιστημόνων εξαρτώνται πολλά από το μικροκλίμα των πολικών περιοχών. Κατά τη γνώμη μου θα συνεχίσει να ανεβαίνει η θαλάσσια στάθμη τα επόμενα 4 -5 χρόνια.

 

Κι ερχόμαστε τώρα στις δράσεις. Να ρωτήσω κάτι; 

1) Το Ελληνικό Δημόσιο θα φορολογήσει εμάς για να αγοράσει περιβαλλοντικές τεχνολογίες π.χ. από τη Γερμανία, θα αυξήσει ως επακόλουθο το ρεύμα στην εγχώρια βιομηχανία και μετά θα αγοράζει φθηνότερα προϊόντα από τη ρυπογόνο Κίνα, επιτρέποντας παράλληλα τον ελεύθερο ανταγωνισμό τους στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά προϊόντα; Να σου λύσω την απορία. Λόγω εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα!

2) Η Γερμανία πουλάει περιβαλλοντικές τεχνολογίες όταν οι μισές επιχειρήσεις της είναι σε Κίνα και Τουρκία;

3) Θα χρεωθούμε ένα κάρο λεφτά για αλλαγή ενεργειακού εξοπλισμού τη στιγμή που η χώρα του λιθάνθρακα και του λιγνίτη αρμενίζει με τα αεροπλανοφόρα της όπου γης παριστάνοντας τον πλανητάρχη;

Σου φαίνονται λογικά αυτά; Και απέναντί σε αυτά τα φαινόμενα τι δράσεις θα έχουμε, πολιτικές ή ποδηλατικούς γύρους;  

Edited by Konstantinos IB
  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Oι εικόνες με τη γη στην τοστιέρα, τη γη στη σούβλα :D, τη γη παϊδάκια, την περιπλανώμενη αρκουδίτσα πάνω στην παγοκολόνα  :lol:το αμίμητο "αν δράσουμε τώρα θα σωθεί το περιβάλλον" και άλλες βλακείες γεννούν την αμφισβήτηση και όχι οι σκεπτικιστικές απόψεις μερικών επιστημόνων έστω και αν αναφέρονται στη θάλασσα των Σαργάσσων.

Κάνεις λάθος. Οι εικόνες αυτές απλά προκαλούν το γέλιο σε όσους το βλέπουν.

Οι ψευδοθεωρίες που αναπαράγονται συνεχώς (και μου τις είπαν και πολλοί εδω μέσα) είναι που μας κρατάνε πίσω.

Όταν ψευτικές μελέτες έχουν χρησιμοποιηθεί στα Κοινοβούλια χωρών και σε Ομιλίες σε διεθνής οργανισμούς και έχουν ΠΕΤΥΧΕΙ να κρατήσουν στάσιμα τα πράγματα, τότε μιλάμε για σοβαρά πράγματα.

 

"Έτσι κι αλλιώς και τώρα να δράσουμε, αν θα απολαύσουμε αποτελέσματα, αυτά θα είναι μετά το 2070. Τώρα απολαμβάνουμε ανεπιστρεπτί τα αποτελέσματα του 1970 – 80 – 90."

Τι επιχείρημα είναι αυτό τώρα;

Προφανέστατα και τα αποτελέσματα τις οποιασδήποτε δράσης θα εμφανιστούν μετά απο αρκετές δεκαετίες.

Αλλά όσο πιο πολύ καθυστερήσουμε να δράσουμε, τόσο πιο αργά θα δούμε αποτελέσματα και φυσικά τόσο πιο μεγάλες θα είναι οι συνέπειες.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πλέον έχουμε μπει σε φάση μη αντιστρεπτών καταστάσεων. Οπότε όσο πιο αργά και πιο ήπια δράσουμε, τόσο λιγότερες συνέπειες θα μπορούμε να αντιστρέψουμε.

Άρα δεν νομίζω ότι έχουμε την πολυτέλεια να λέμε "ας περιμενουμε να δουμε τι θα γίνει τα επόμενα 10 χρόνια και μετά να δράσουμε"

 

"Δεν έχουν ερευνηθεί επαρκώς.....οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες διαστημικής κλίμακας και η μετατόπιση των μαγνητικών πόλων της γης"

Μην ανησυχείς και η κοσμική ακτινοβολία έχει μελετηθεί επαρκώς και δεν παίζει κανένα ουσιώδη ρόλο στο κλίμα, υπήρξαν δε 2 προσπάθειες για μια ενοποίηση της θεωρίας των κοσμικών ακτινοβολίών με την ηλιακή δραστηριότητα, αλλά ήταν τόσο τραγικές που ούτε τηλεβιβλιοπώλης δεν τις πουλάει. Συνεχίζουν όμως να έχουν μια μικρή πέραση.

 

 "Για την ώρα η κλιματική αλλαγή γίνεται αισθητή κυρίως στους πόλους."

Βασικά γίνεται αισθητή σε όλη τη Γη απλά στους πόλους βρίσκονται οι πάγοι οπότε είναι πιο έντονα τα αποτελέσματα. Όμως όπου αλλού υπάρχουν πάγοι (ηπειρωτικοί) μειώνονται με ραγδαίους ρυθμούς ενώ οι μέσες θερμοκρασίες και η θερμοκρασιακή ανωμαλία συνεχίζουν να αυξάνονται.

 

"χωρίς όμως γενικά η μέση αισθητή θερμότητα της γης να ανεβαίνει."

Από που προκύπτει αυτό; Και τι εννοείς μέση αισθητή θερμότητα; Αν εννοείς τις μέσες θερμοκρασίες, τότε κάνεις λάθος γιατί ανεβαίνουν.

Αυτό πάντως είναι η αισθητή θερμότητα. Η αλλαγή της θερμοκρασίας. Και ταυτόχρονα έχει μετρηθεί πως δεν αυξάνεται μόνο η αισθητή αλλά και η λανθάνουσα θερμότητα της ατμόσφαιρας.

 

"Κατά τη γνώμη μου θα συνεχίσει να ανεβαίνει η θαλάσσια στάθμη τα επόμενα 4 -5 χρόνια."

Κατα την δικιά μου (και των επιστημόνων που διαβάζω) θα συνεχίσει να ανεβαίνει και μάλιστα με αυξανόμενους ρυθμούς για πολύ περισσότερα χρόνια. :)

 

Τώρα στο 1 και 2 των δράσεων δεν κατάλαβα τι θες να πεις αλλά για το 3 μην ανησυχείς και όλα (η σχεδόν όλα δεν παίρνω και όρκο) τα αεροπλανοφόρα και υποβρύχια του αμερικάνικου στρατού δουλεύουν με πυρηνική ενέργεια :)

Επίσης είναι γεγονός ότι η κιλοβατόρα των ΑΠΕ αυτή την στιγμή φαίνεται να κοστίζει περισσότερο από το να την παράγαμε με λιγνίτη.

Πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε και το κόστος του λιγνίτη, του νερού, των εδαφών και των αποζημειώσεων που προσφέρει το κράτος. Ολα αυτά η ΔΕΗ τα έχει ΤΖΑΜΠΑ.

Όλα τα αποθέματα λιγνήτη έχουν παραχωρηθεί τζάμπα στην ΔΕΗ. Το ίδιο ισχύει και για την χρήση του νερού. Το ίδιο ισχύει και για την χρήση των εκτάσεων.

Επίσης δεν έχει υπολογιστεί ποτέ το έμμεσο κόστος που πληρώνει το κράτος μέσω της Υγείας για όλες τις αναπνευστικές και λοιπές ασθένειες που προκαλούν οι συμβατικές πηγές ενέργειας.

Επίσης η ενέργεια που παράγεται στα νησιά από μαζουτ και πετρέλαιο είναι πολύ πιο ακριβή από τις ΑΠΕ.

 

Άρα και τώρα χρεώνεται ο φορολογούμενος για την ενέργεια που παράγει από τις συμβατικές πηγές ενέργειας, απλά είναι όλα έμμεσα και ύπουλα.

 

Πάντως εγώ πιστεύω πως αν τα υπόλοιπα κράτη δεν πιέσουν με την εξωτερική αλλά και εσωτερική τους στάση τις ρυπογόνες χώρες, δεν πρόκειται να δούμε αποτελέσματα.

Όταν λοιπόν δει η Αμερική ή η Κινα πως όλοι οι άλλοι έχουν κάνει 5-6 βήματα και αυτοί 0 θα αναγκαστούν να κάνουν κάτι και αυτοί.

Επίσης αν γίνει στροφή προς τις πράσινες τεχνολογίες και δημιουργηθεί κάποιο ''κινημα'' κατά των "βρώμικων" προιόντων θα αναγκαστούν και οι βιομηχανίες να αλάξουν την παραγωγική τους διαδικασία.

Αν θες να το πάμε και παραπέρα υπάρχουν αυτην την στιγμή πράσινες τράπεζες όπου (πέρα από όποιες πράσινες εταιρικές δραστηριότητες ή πρασίνισμα των γραφείων τους) σου δίνουν αναφορά που επενδύουν τα κέρδη τους. Και τα κέρδη αυτών των τραπεζών επενδύονται μόνο σε περιβαλλοντικά έργα και έργα που δεν βλάπτουν το περιβάλλον.

Γενικώς υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν αρκεί να μην βάζουμε το "ναι μεν αλλά".

 

Όλα καταλήγουν στο αν πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να μας λένε πως πρέπει να δράσουμε.

Η επιστημονική κοινότητα κατα πλειοψηφιά λέει πως όχι μόνο πρέπει να δράσουμε αλλά για ορισμένες πτυχές της κλιματικής αλλαγής είναι και αργά!

Δημοσιεύτηκε (edited)

"Δεν έχουν ερευνηθεί επαρκώς.....οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες διαστημικής κλίμακας και η μετατόπιση των μαγνητικών πόλων της γης"

Μην ανησυχείς και η κοσμική ακτινοβολία έχει μελετηθεί επαρκώς και δεν παίζει κανένα ουσιώδη ρόλο στο κλίμα, υπήρξαν δε 2 προσπάθειες για μια ενοποίηση της θεωρίας των κοσμικών ακτινοβολίών με την ηλιακή δραστηριότητα, αλλά ήταν τόσο τραγικές που ούτε τηλεβιβλιοπώλης δεν τις πουλάει. Συνεχίζουν όμως να έχουν μια μικρή πέραση.

Λάθος το κατάλαβες(ή λάθος το διατύπωσα). Δεν εννοώ την κοσμική ακτινοβολία αλλά την ηλεκτρομαγνητική. Αυτή που δημιουργεί ο άνθρωπος για τις επικοινωνιακές ανάγκες των δορυφόρων. Καμία σχέση με την ηλιακή δραστηριότητα. 

Edited by Konstantinos IB
Δημοσιεύτηκε (edited)

Τώρα στο 1 και 2 των δράσεων δεν κατάλαβα τι θες να πεις αλλά για το 3 μην ανησυχείς και όλα (η σχεδόν όλα δεν παίρνω και όρκο) τα αεροπλανοφόρα και υποβρύχια του αμερικάνικου στρατού δουλεύουν με πυρηνική ενέργεια :) Δεν πιστεύω να νομίζεις ότι εννοώ ότι τα Αμερικάνικά υποβρύχια  δουλεύουν με λιγνίτη;  :P Αν κουράστηκες να σταματήσουμε την κουβέντα.

Επίσης είναι γεγονός ότι η κιλοβατόρα των ΑΠΕ αυτή την στιγμή φαίνεται να κοστίζει περισσότερο από το να την παράγαμε με λιγνίτη. Λάθος. Αυτή τη στιγμή η kWh των ΑΠΕ κοστίσει ακριβότερα ακόμη και από την σημερινή τιμή της kWh όπως την έχουν διαμορφώσει τα ιδιωτικά συμφέροντα των "συμπαραγωγών" (Μυτιληναίων κλπ). Οι οποίοι μάλιστα πέτυχαν να έχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις αποζημιώσεων και λογαριάζονται κι αυτοί ως παραγωγοί ρεύματος από ΑΠΕ παρότι χρησιμοποιούν φ.α. και να παίρνουν φθηνό ρεύμα για τις επιχειρήσεις τους.

Πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε και το κόστος του λιγνίτη, του νερού, των εδαφών και των αποζημειώσεων που προσφέρει το κράτος. Ολα αυτά η ΔΕΗ τα έχει ΤΖΑΜΠΑ. Ναι ακριβώς αυτό είναι που έχει βάλει στο μάτι η φίλη μας η Γερμανία. Από αυτό ενοχλείται. Σκυλιάζει για την ακρίβεια.

Όλα τα αποθέματα λιγνήτη έχουν παραχωρηθεί τζάμπα στην ΔΕΗ. Το ίδιο ισχύει και για την χρήση του νερού. Το ίδιο ισχύει και για την χρήση των εκτάσεων. 

Επίσης δεν έχει υπολογιστεί ποτέ το έμμεσο κόστος που πληρώνει το κράτος μέσω της Υγείας για όλες τις αναπνευστικές και λοιπές ασθένειες που προκαλούν οι συμβατικές πηγές ενέργειας.

Επίσης η ενέργεια που παράγεται στα νησιά από μαζουτ και πετρέλαιο είναι πολύ πιο ακριβή από τις ΑΠΕ.

Πάντως το 'χεις πιάσει το υπονοούμενο για τις δράσεις στην Αμερική την Κίνα και τη Ρωσία βλέπω. Δεν έχασες ευκαιρία και επιτέθηκες στη ΔΕΗ και το λιγνίτη. Όλες οι οικολογικές δράσεις στη ΔΕΗ καταλήγουν. 

Άρα και τώρα χρεώνεται ο φορολογούμενος για την ενέργεια που παράγει από τις συμβατικές πηγές ενέργειας, απλά είναι όλα έμμεσα και ύπουλα.

Έμμεση και ύπουλη είναι η οικολογική δράση μερικών εκπροσώπων ξένων συμφερόντων που έχουν βάλει στόχο την υπάρχουσα παραγωγή ενέργειας της χώρας.

Πάντως εγώ πιστεύω πως αν τα υπόλοιπα κράτη δεν πιέσουν με την εξωτερική αλλά και εσωτερική τους στάση τις ρυπογόνες χώρες, δεν πρόκειται να δούμε αποτελέσματα. Σου έφερα παράδειγμα τη Γερμανία. Φοβερή πίεση και μέσα και έξω. Τι να σου πω...Κατενάτσιο.

Όταν λοιπόν δει η Αμερική ή η Κινα πως όλοι οι άλλοι έχουν κάνει 5-6 βήματα και αυτοί 0 θα αναγκαστούν να κάνουν κάτι και αυτοί.

Επίσης αν γίνει στροφή προς τις πράσινες τεχνολογίες και δημιουργηθεί κάποιο ''κινημα'' κατά των "βρώμικων" προιόντων θα αναγκαστούν και οι βιομηχανίες να αλάξουν την παραγωγική τους διαδικασία. Τρίχες. Το μόνο κίνημα που υπάρχει είναι αυτό που εναντιώνεται στην ηλεκτροπαραγωγή της Ελλάδας με λιγνίτη. Πουθενά αλλού δεν υπάρχει άλλο κίνημα. Ούτε στην Γερμανία εναντίον του λιθάνθρακα ούτε στη Σουηδία ή τη Μ. Βρετανία εναντίον της πυρηνικής ενέργειας και φυσικά ούτε στην Αμερική ούτε στην Κίνα. Άσε να δημιουργηθεί πρώτα και μετά θα εισχωρήσω κι εγώ. Α, να μην ξεχάσω έχουμε και το κίνημα "σώστε την καρέτα - καρέτα" 

Αν θες να το πάμε και παραπέρα υπάρχουν αυτην την στιγμή πράσινες τράπεζες όπου (πέρα από όποιες πράσινες εταιρικές δραστηριότητες ή πρασίνισμα των γραφείων τους) σου δίνουν αναφορά που επενδύουν τα κέρδη τους. Και τα κέρδη αυτών των τραπεζών επενδύονται μόνο σε περιβαλλοντικά έργα και έργα που δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Έκτακτα. Κίνημα λοιπόν των πράσινων τραπεζών.Αν σου πω ότι το είχα καταλάβει τι θα πεις;

Γενικώς υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν αρκεί να μην βάζουμε το "ναι μεν αλλά".

 

Όλα καταλήγουν στο αν πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να μας λένε πως πρέπει να δράσουμε.

Η επιστημονική κοινότητα κατα πλειοψηφιά λέει πως όχι μόνο πρέπει να δράσουμε αλλά για ορισμένες πτυχές της κλιματικής αλλαγής είναι και αργά!

Edited by Konstantinos IB
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Αν η Ε.Ε. ενδιαφερόταν για την κλιματική αλλαγή θα είχε φροντίσει να υποχρεώσει όλους τους ιδιοκτήτες κτιρίων να εγκαταστήσουν φ/β όψεις τουλάχιστον 5 kW ανά 400m2 (λέω τώρα ένα νούμερο) ωφέλιμης επιφάνειας και να δώσει ρολόγια αυτοπαραγωγών. 

Θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμα στα ενεργοβόρα κτίρια και να έχει μεριμνήσει προ πολλού για το φ.α. σε πολυκατοικίες.

Να προωθήσει φοροελαφρύνσεις για τους έχοντες ΑΠΕ στα κτίριά τους.

Το να φωνάζω εγώ για ΑΠΕ τη στιγμή που αυτές συγκεντρώθηκαν σε ελάχιστα χέρια είναι σα να ενδιαφέρομαι και μάλιστα δωρεάν για τις τσέπες των ιδιωτών και των πράσινων τραπεζιτών.

Για το κίνημα κατά των εμβολίων δε γνωρίζω, το εμβόλιο του Η1Ν1 πάντως το θεωρώ marketing για δύο λόγους:

1)  Από τη στιγμή που ο Ελληνικός λαός του γύρισε την πλάτη δεν ξανάπαιξε το διαφημιστικό "σήμερα πέθαναν 5 από τον Η1Ν1 και αύριο αναμένουμε άλλους 10".

2)  Από τη στιγμή που πέρυσι κόντεψα να σκάσω από μια άλλη μορφή γρίπης που δεν είναι καν γνωστή. Το αντιτετανικό όμως που είναι δοκιμασμένο και όχι εμβόλιο του ποδαριού και επιπλέον μου χρειάζεται λόγω δουλειάς (κατασκευών) το έχω κάνει εδώ και πολύ καιρό. Εξάλλου στο παρελθόν έχουμε ζήσει κι άλλες υστερίες με τον  ιό Coxcackie κ.λ.π.  

Όποιος θέλει βεβαίως να εμβολιαστεί ελεύθερα. Δεν εμποδίζουμε κανέναν εμείς οι "σκεπτικιστές". 

Edited by Konstantinos IB
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Κωνσταντίνε πλάκα μου κάνεις τώρα;

Σου λέω ότι η κιλοβατόρα των ΑΠΕ είναι πιο ακριβή από την συμβατική και μου λες λάθος είναι πιο ακριβη απο την συμβατικη. Ε μα το ίδιο πράγμα λέμε.

Και τι μου λες για Γερμανίες κλπ;
Τα πράγματα είναι απλά. Η τιμή του ρεύματος είναι:
απόσβεση κόστους επένδυσης + κόστος λειτουργίας + κέρδος.
Απο την στιγμή που βάζεις το κόστος επένδυσης και όλα τα υπόλοιπα κόστη μέσα στην τιμή της κιλοβατώρας των ΑΠΕ (που αυτό στην ουσία γίνεται, η τιμή των ΑΠΕ είναι υψηλή διότι γίνεται απόσβεση του υψηλού κόστους επένδυσης) γιατί να μην βάλουμε και το πραγματικό κόστος επένδυσης και λειτουργίας και στην συμβατική κιλοβατώρα; Δεν πρέπει να συγκρίνουμε με τα ίδια κριτήρια;

Είναι ψέμα λοιπόν ότι η ΔΕΗ έχει δωρεάν όσο νερό, όση γή και όσο λιγνίτη θέλει;
Είναι ψέμα ότι η ΔΕΗ παίρνει τα λεφτά που της λείπουν για να πληρώσει του πετρέλαιο και το μαζουτ των νησιών από τον Λογαριασμό που πηγαίνει το τέλος ΑΠΕ;
Είναι ψέμα ότι το κράτος πληρώνει εκατομμύρια για την περίθαλψη και θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων, καρκίνων και άλλων ασθενειών που προκαλούνται από τον άνθρακα.
Είναι ψέμα ότι το κράτος αναγκάζεται να μεταφέρει και να αποζημιώσει ολόκληρα χωριά;
Είναι ψέμα ότι η ΔΕΗ δανείστηκε 1,2 δισεκατομμύρια από τις Γερμανικές τράπεζες για να χτίσει την Πτολεμαίδα 5 εν έτει 2014; 

Γιατί λοιπόν δεν συμπεριλαμβάνουμε όλα τα παραπάνω κόστη στα λεφτά τα οποία δίνει ο φορολογούμενος για τις συμβατικές μονάδες ενέργειας;

Υπάρχουν δύο μελέτες άλλωστε. Η μία του πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης και η άλλη του Ευρωπαικού Οργανισμού Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Greenpeace. Ξέρω πως δεν έχουμε σε εκτίμηση τις ΜΚΟ αλλά οι μελέτες υπάρχουν στο διαδίκτυο μαζί με την μεθοδολογία τους και είναι ανοιχτές σε κριτική.
Λοιπόν αυτές οι δύο μελέτες υπολογίζουν το κόστος του άνθρακα (περίθαλψη, φαρμακα, αποζημιώσεις, χαμένες εργατοώρες, μέτρα αντιρρύπανσης και απορρύπανσης κλπ).
Για την Ελλάδα το πραγματικό κόστος του άνθρακα υπολογίζεται κάθε χρόνο
στα 2.3-3.6 δις ευρώ.
Μπορει να αμφισβητίσει κάποιος τα νούμερα αλλά ακόμη και αν το πραγματικό νούμερο είναι το 1/5 από αυτά, μιλάμε για πάρα πολλά λεφτά.
Επίσης η νέα μονάδα λιγνίτη (Πτολεμαίδα 5) που κατασκευάζεται, υπολογίζεται από τις παραπάνω μελέτες ότι θα προκαλέσει περίπου 102 πρόωρους θανάτους.

Όσο για τις τράπεζες σου έδωσα ένα παράδειγμα. Αν είναι να εξασκήσεις τις τεχνικές τηλεπάθειας και πρόβλεψης όπως ο tsak πιο πριν, κάνε το για να προβλέψεις τι θα γίνει με την κλιματική αλλαγή :)

Τώρα αυτά που μου λες για την ΕΕ μου φαίνονται οξύμωρα.
Εδώ μόνο τις άδειες ρύπων και τις επιδοτήσεις μας "επέβαλαν" και μιλάνε όλοι για τα ύπουλα συμφέροντα της Γερμανίας.
Αν γινόντουσαν υποχρεωτικά τα φωτοβολταικά και πέφτανε πρόστιμα για τα ενεργοβόρα κτίρια θα γινότανε χαμός. Θα μιλούσε όλη η Ευρώπη για αυταρχισμό και πράσινα συμφέροντα.
Δεν γίνεται απο τη μια να βλέπουμε με καχυποψία και να χλευάζουμε τις μικρές δράσεις που γίνονται και απο την άλλη να ζητάμε αυστηρότερες δράσεις!
Και άσε που πριν λίγο καιρό όταν η ΕΕ προσπάθησε να αναθεωρήσει για πιο αυστηρές περιβαλλοντικές ρυθμίσεις πέσαν όλες οι μεγάλες βιομηχανίες και απειλησαν με απολύσεις και κλείσιμο.

Τελοσπάντων έχουμε ξεφύγει νομίζω. Και ακόμη δεν έχω καταλάβει σε τι διαφωνείς ή που έχεις τις αμφισβητήσεις σου. Κατάλαβα ότι έχεις τις επιφυλάξεις σου για τους πόλους (προσωπικά νομίζω ότι μεγαλοποιείς το γεγονός ότι τοπικά η Ανταρκτική έμφανίζει αύξηση της επιφάνειας πάγου, αν και σου έστειλα λινκ που αποδεικνύει πως η μάζα μειώνεται) ενώ έχεις και τις επιφυλάξεις σου για της αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Για ποιο λόγο θεωρείς ότι μετά από 5-6 χρόνια θα σταματήσει η αύξηση;
Και επίσης δεν είναι μόνο η θάλασσα το πρόβλημα.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Και για τα εμβόλια είναι ένα τεράστιο off-topic θέμα.
Δεν αναφέρομαι στα εποχιακά αλλά στα βρεφικά.

Έχει ξεκινήσει ένα κίνημα από την Αμερική που λέει πως τα εμβόλια είναι αχρηστά και είναι μόνο για να πλουτίζουν οι φαρμακευτικές. Και όλο αυτό ξεκίνησε από μία ψεύτικη μελέτη που εν τέλει αποσύρθηκε και ο Γιατρός που την δημοσίευσε έχασε την άδεια του καθώς όσα έγραφε ήταν απάτη.
Παρόλαυτα η μόδα αυτή έφτασε και στην Ελλάδα.
Για εμένα παρουσιάζει πολλά κοινά σημεία με το θέμα της άρνησης της κλιματικής αλλαγής.

Ο κόσμος ακούει ή διαβάζει κάτι αβάσιμο στο διαδίκτυο και το υιοθετεί χωρίς περαιτέρω ψάξιμο. Και νομίζει πως έχει δίκιο μόνο και μόνο επειδή φαίνεται να τα βάζει με τα μεγάλα συμφέροντα.

Τελοσπαντων δεν είναι της ώρας.

 

Δημοσιεύτηκε

Και στο κάτω κάτω υπάρχουν εργοστάσια στην Ελλάδα που παράγουν φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες. Αν  θελουμε δεν βοηθάμε ούτε τα γερμανικά ούτε τα κινέζικα συμφέροντα. Ας μεγαλώσουμε την παραγωγή μας (τεχνογνωσία έχουμε μπόλικη άλλωστε) και ας δυναμώσουμε τα δικά μας συμφέροντα.

Και μάλιστα χωρίς να πλουτίσουμε τους εγχώριους "μεγάλους".
Άλλωστε το παράδειγμα της Ανάβρας και άλλων οικισμών μας δείχνουν τον δρόμο.

Δημοσιεύτηκε (edited)
 

Τα πράγματα είναι απλά. Η τιμή του ρεύματος είναι:
απόσβεση κόστους επένδυσης + κόστος λειτουργίας + κέρδος.
Απο την στιγμή που βάζεις το κόστος επένδυσης και όλα τα υπόλοιπα κόστη μέσα στην τιμή της κιλοβατώρας των ΑΠΕ (που αυτό στην ουσία γίνεται, η τιμή των ΑΠΕ είναι υψηλή διότι γίνεται απόσβεση του υψηλού κόστους επένδυσης) γιατί να μην βάλουμε και το πραγματικό κόστος επένδυσης και λειτουργίας και στην συμβατική κιλοβατώρα; Δεν πρέπει να συγκρίνουμε με τα ίδια κριτήρια;

Είναι ψέμα λοιπόν ότι η ΔΕΗ έχει δωρεάν όσο νερό, όση γή και όσο λιγνίτη θέλει;
Είναι ψέμα ότι η ΔΕΗ παίρνει τα λεφτά που της λείπουν για να πληρώσει του πετρέλαιο και το μαζουτ των νησιών από τον Λογαριασμό που πηγαίνει το τέλος ΑΠΕ;
Είναι ψέμα ότι το κράτος πληρώνει εκατομμύρια για την περίθαλψη και θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων, καρκίνων και άλλων ασθενειών που προκαλούνται από τον άνθρακα.
Είναι ψέμα ότι το κράτος αναγκάζεται να μεταφέρει και να αποζημιώσει ολόκληρα χωριά;
Είναι ψέμα ότι η ΔΕΗ δανείστηκε 1,2 δισεκατομμύρια από τις Γερμανικές τράπεζες για να χτίσει την Πτολεμαίδα 5 εν έτει 2014; 

Γιατί λοιπόν δεν συμπεριλαμβάνουμε όλα τα παραπάνω κόστη στα λεφτά τα οποία δίνει ο φορολογούμενος για τις συμβατικές μονάδες ενέργειας;

Στη χαρίζω και τ' αφήνω ασχολίαστα  :mrgreen:. Και αυτό γιατί δεν είσαι ο μόνος που βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Δυστυχώς είναι κι άλλοι στο χώρο των μηχανικών που ασχολούνται με την ενέργεια και δεν ξέρουν τα βασικά. Για να μπεις λίγο στο νόημα για το πως καθορίζονται οι τιμές της χονδρικής αγοράς ηλεκτρενέργειας και το "Τέλος ΑΠΕ" κοίταξε εδώ:

http://www.rae.gr/site/categories_new/electricity/market/wholesale/price.csp (Οριακή τιμή συστήματος)

και εδώ:

http://www.pospief.gr/wp-content/uploads/2014/01/meleti_emp-kapros-martios-2011.pdf

Του οποίου καθηγητή το πρόσωπο σέβομαι απολύτως καθώς και τη μελέτη του που έγινε "σημαία πάλης" του οικολογικού κινήματος στην Ελλάδα αλλά δεν την ασπάζομαι. Ωστόσο οι εκτιμήσεις του είναι εντός πραγματικότητος. Θα μπορούσε να είναι κι έτσι. Ότι θέλεις μπορούμε να συζητήσουμε αλλά αφού προηγουμένως ενημερωθείς.

 

Εδώ όμως δεν...

Και τι μου λες για Γερμανίες κλπ; Ω ναι. Οι Γερμανοί...είναι φίλοι μας. :D 
Υπάρχουν δύο μελέτες άλλωστε. Η μία του πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης και η άλλη του Ευρωπαικού Οργανισμού Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Greenpeace. Ξέρω πως δεν έχουμε σε εκτίμηση τις ΜΚΟ αλλά οι μελέτες υπάρχουν στο διαδίκτυο μαζί με την μεθοδολογία τους και είναι ανοιχτές σε κριτική.

Για την Ελλάδα το πραγματικό κόστος του άνθρακα υπολογίζεται κάθε χρόνο
στα 2.3-3.6 δις ευρώ.
Μπορει να αμφισβητίσει κάποιος τα νούμερα αλλά ακόμη και αν το πραγματικό νούμερο είναι το 1/5 από αυτά, μιλάμε για πάρα πολλά λεφτά.
Επίσης η νέα μονάδα λιγνίτη (Πτολεμαίδα 5) που κατασκευάζεται, υπολογίζεται από τις παραπάνω μελέτες πάλι απ' τη Στουγκάρδη; ότι θα προκαλέσει περίπου 102 πρόωρους θανάτους. Αυτό είναι μοντέλο πρόβλεψης! Να τι θα πει Ευρωπαϊκή συνέπεια!! Ούτε 101 ούτε 103.

Να σου πω αμέσως για τις Γερμανίες. Είναι γεγονός ότι η Γερμανία ιδιωτικοποίησε την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος και έδωσε του ΑΗΣ της σε μια Σουηδική Εταιρεία την Vattenfall. Η εν λόγω λοιπόν Εταιρεία αφού απέλυσε 1800 εργαζόμενους άρχισε να χρησιμοποιεί  λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος, αντλώντας μόνο το 1,4% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Στο τέλος δε, με αφορμή την απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ να διακόψει την λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων της χώρας, αμέσως μετά το ατύχημα στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, κατέθεσε μήνυση εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η απάντηση των Σουηδών ήταν να απαιτήσουν ως αποζημίωση 1 εκ. ευρώ για κάθε μέρα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση την οποία μάλιστα έσυραν στο Διεθνές Κέντρο Διευθέτησης Επενδυτικών Διαφορών της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτό λοιπόν το αποτυχημένο μοντέλο που οι Γερμανοί ζητούν δημοψήφισμα για να το ανακαλέσουν, η κυρα Μέρκελ θέλει να το επιβάλει στην Ελλάδα και εκεί μας οδηγεί σταδιακά.  Πες λοιπόν στην Greenpeace (αν τους ξέρεις και αφού είναι "διεθνής"  :D ΜΚΟ) να αρχίσει να ασχολείται λίγο με τις οικολογικές ευαισθησίες των Γερμανών και να μας αφήσει στην ησυχία μας με τις μπαρούφες της. Έτσι κι αλλιώς εμείς δεν τη χρηματοδοτούμε. Άλλοι την χρηματοδοτούν. ;)

Επίσης επικεντρώνεσαι στην "Πτολεμαΐδα 5" αγνοείς όλα τα δάνεια που έχει πάρει η ΔΕΗ από την Ε.Κ.Τ. για εγκαταστάσεις πάρκων φ/β και α/γ και τα βήματα που έχει κάνει στον συγκεκριμένο τομέα. Αυτά. Τελευταία φορά που ασχολούμαι με τις άρες μάρες κουκουνάρες της Greenpeace. Ας συνεχίσουμε τον αγώνα μας και ας μην ανησυχούμε καθόλου. Σε λίγο η ΔΕΗ θα βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια των Φον Αρπάχτεν και των Βαν Φάτεν. Και τότε να δούμε τις οικολογικές ευαισθησίες του καθενός μας. Όσο για το επιχείρημα έχουμε κι εδώ εργοστάσια ΑΠΕ να σε πληροφορήσω ότι δεν απευθύνεσαι ούτε σε φοιτητές ούτε σε μαθητές. Η Χώρες της Β. Ευρώπης και τώρα τελευταία η Κίνα είναι τόσο πολύ μπροστά στον τομέα αυτό τεχνολογικά και παραγωγικά που δεν φαίνονται.    

Edited by Konstantinos IB
  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.