Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους. Το πρόβλημα έχει ώς εξής:

Τρία τζάκια σε διαφορετικό πάτωμα το καθένα, το ένα κάτω απ΄το άλλο και με ξεχωριστές καμινάδες (τετραγωνικής διατομής περίπου 20cm η πλευρά).

Μετά από πρόσφατο καθαρισμό με βούρτσα από ειδικό συνεργείο στα δυο απ αυτά που οι καμινάδες είναι δίπλα-δίπλα παρατηρείται ότι όταν ανάβει το ένα καπνίζει το άλλο κ αντίστροφα ακόμη κ όταν είναι το τάμπερ κλειστό. Οι απολήξεις των καμινάδων είναι στο ίδιο ύψος και απλά υπάρχει ένα ενιαίο καπέλο και για τα τρία. Οι καμινάδες είναι τσιμεντοσωλήνες με πάχος 8mm. Έχει κάποιος κάποια ιδέα για το τι φταίει και τι διορθώσεις πρέπει να γίνουν? Ευχαριστώ προκαταβολικά.

  • Απαντήσεις 23
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Είναι λάθος να είναι οι απολήξεις η μία δίπλα στην άλλη στο ίδιο ακριβώς επίπεδο.

Αν δεν μπορείς να το διορθώσεις αυτό δοκίμασε να βάλεις κάποιο διαχωριστικό μεταξύ τους.

Έχει εφαρμοστεί στην πράξη και έχει δουλέψει το σύστημα.

Το διαχωριστικό μπορεί να είναι ένα κομμάτι από τσιμεντοσανίδα.

Δημοσιεύτηκε

Δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα στις καμινάδς εσωτερικά. Αν όμως υπάρχει , ένας καθαριστής τζακιών θα σου βρει αν υπάρχει άνοιγμα εσωτερικό και απο εκει και πέρα ....άγνωστο!

Δημοσιεύτηκε

Είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί η κίνηση του αέρα εντός και εκτός κτιρίων. Ακόμη και με τα ποιο σύγχρονα υπολογιστικά προγράμματα και προσομοιώσεις (CFD) οι σχετικές παράμετροι είναι πολλές, ευμετάβλητες και συχνά απρόβλεπτες. Ειδικά για καμινάδες μερικά από τα βασικά στοιχεία που μπορείς να τσεκάρεις:

 

1. Σχεδιασμός και τύπος εστίας

2. Είσοδοι αέρα (διατομές, τοποθεσία, λεπτομέρειες)

3. Ύψος εστίας από δάπεδο.

4. Διατομή καμινάδας

5. Εξαερισμός και αερισμός κτιρίου

6. Μήκος καμινάδας

7. Απολήξεις καμινάδας, καπέλο, εμπόδια, όγκοι στέγης.

8. Χωροθέτηση εστίας/ καμινάδας.

9. Οικόπεδο, κατευθύνσεις ανέμων, προσανατολισμός άλλα εμπόδια (κτίρια, δέντρα, κλπ)

10. Υλικά καμινάδας, μόνωση

 

κλπ

 

Είναι προτιμότερο οι καμινάδες να μην είναι κοντά ώστε να μην επηρεάζει η μια τη λειτουργία της άλλης. Το διαχωριστικό μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένες περιπτώσεις, σε άλλες (ανάλογα με τη κατεύθυνση του ανέμου) μπορεί να δυσχεράνει την ελεύθερη έξοδο των καυσαερίων. Παρομοίως η υψομετρική διαφορά ανάμεσα στις καμινάδες μπορεί να δημιουργεί εμπόδια, αναταραχή και μικροδύνες. Θα πρέπει να ελέγξεις όλες τις παραπάνω παραμέτρους.

Δημοσιεύτηκε

Να κάνω και εγώ μια ερώτηση που δεν ξέρω από τζάκια τίποτα, εμπειρικά πώς μπορείς να σχεδιάσεις στην εστία ενός τζακιού που να "τραβάει". Ποιες πρέπει νσ είναι περίπου οι αναλογίες? Πλάτος/ύψος εστίας? κλίση καπνοδόχου/ύψος?

Δεν μιλάω για τζάκια σε οικοδομές που πρέπει να λάβουμε προφανώς υπόψη όλες τις παραμέτρους που ο eupalinos ανέφερε, αλλα για ένα κανονικό τζάκι μιας μονοκατοικίας.

Δημοσιεύτηκε

iovo, όπου και να είναι το τζάκι, ότι τύπο και να έχεις πρέπει όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις να ληφθούν υπόψιν στο σχεδιασμό. Όλα να έιναι στην εντέλεια αν μια παράμετρος αγνοηθεί (πχ. είσοδος αέρα, καμινάδα, κλπ) κάποια στιγμη θα έχεις πρόβλημα.

 

Αν ενδιαφέρεσαι για τζάκι θα σε συμβούλευα να δεις τα έτοιμα, κλειστού τύπου και να μην μπλέξεις καν με κατασκευή και αναλογίες εστίας. Μερικά συγκριτικά πλεονεκτήματα: ανοιχτού τύπου εστία μέγιστη απόδοση ~15%, κλειστού τύπου απόδοση 70-75%, οικολογικότερη καύση, λιγότερα ξύλα, έλεγχο καύσης, λιγότερα προβλήματα.

Δημοσιεύτηκε

Προς s.a.k.i :

Αφαιρέστε το κοινό καπέλο και βάλτε ανεξάρτητα καπέλα σε κάθε καμινάδα. Τα ανεξάρτητα αυτά καπέλα, καλό θα ήταν να απέχουν καθ'ύψος όσο το δυνατόν περισσότερο, με χαμηλότερα ευρισκόμενο αυτό του χαμηλότερου ορόφου.

 

Αν, συνεχίσει το πρόβλημα, παρακολουθήστε πόσος καπνός "μπαίνει" από το καπέλο στο μη-χρησιμοποιύμενο τζάκι. Εάν δεν μπορέσετε να δείτε καπνό να μπαίνει από το καπέλο στο μη χρησιμοποιούμενο τζάκι, αλλά το μη χρησιμοποιούμενο τζάκι συνεχίζει να φέρνει καπνιά μέσα στο σπίτι (παρότι το τάμπερ είναι κλειστό), θα πρέπει να υποψιαζόμαστε αυτό που είπε ο gio, ότι δηλαδή μπορεί να υπάρχει ενδιάμεσα στο μήκος των καμινάδων, σημείο διαφυγής καπναερίων.

 

Εάν μπορείτε να βρείτε το τηλέφωνο του τεχνίτη (τεχνίτη να τον κάνει ο Θεός) που κατασκεύασε (όχι του αφεντικού, αλλά του ίδιου του τεχνίτη) το τζάκι , καλό είναι να το φωνάξετε επί τόπου. Κάτι παραπάνω θα ξέρει.

 

ΥΓ. Παρατήρησα που είπες "μετά από πρόσφατο καθαρισμό...". Δηλαδή πριν τον πρόσφατο κααθρισμό, δεν υπήρχε το πρόβλημα; Αν είναι έτσι, τότε αυξάνονται έως 100% οι πιθανότητες να δημουργήθηκε, από μικροκινήσεις κατά τον καθαρισμό, σημείο διαφυγής καπναερίων στις ενώσεις (μάλλον) των στοιχείων της καμινάδας.

Δημοσιεύτηκε
...εμπειρικά πώς μπορείς να σχεδιάσεις στην εστία ενός τζακιού που να "τραβάει". Ποιες πρέπει νσ είναι περίπου οι αναλογίες? Πλάτος/ύψος εστίας? κλίση καπνοδόχου/ύψος?...

Η καπνοδόχος πρέπει να είναι κατακόρυφη ακριβώς πάνω απ' την εστία χωρίς S. Στρόγγυλης διατομής και λεία, ανοξείδωτη, θερμομονωμένη, κατάλληλης διαμέτρου. Όσο πιο μεγάλο το μήκος τόσο μικρότερη η διάμετρος, πχ για τον τελευταίο όροφο D=25cm ενώ για τον προτελευταίο D=20cm. Το ύψος της πρέπει να είναι τουλάχιστον 40cm πάνω απ' το μέγιστο ύψος της στέγης. Το ύψος είναι συνήθως 50~60cm και για το πλάτος ακολούθησε τον κανόνα του φ (χρυσής τομής). Το τελευταίο είναι προσωπικής "έμπνευσης" και δε γνωρίζω τι ισχύει στην πράξη. :)

Σημαντικό να υπάρχει εισερχόμενος απ' έξω αέρας που θα οδηγείται μέσω ενός σωλήνα πχ Φ120 μπροστά ακριβώς από την εστία (θα υπάρχουν γρύλιες) ή μπροστά απ' το χώρο όπου γίνεται η καύση ή κάτω απ' το χώρο όπου γίνεται η καύση. Καλό να υπάρχει και ένα κλαπέτο που κλείνει/ανοίγει με ντίζα.

 

Η μαντεμένια εστία έχει πολλά πλεονεκτήματα τα οποία αναφέρθηκαν. Πολλές φορές όμως το τζάκι είναι απλώς διακοσμητικό και για τη δημιουργία "ατμόσφαιρας" και δεν έχει σημασία η απόδοσή του. Μπορεί να μη θέλει κάποιος να φαίνεται το μαύρο μαντέμι και να έχει ένα τζάμι ανάμεσα στη φωτιά και σ' αυτόν. Γι αυτούς τους λόγους προσωπικά προτιμώ τα τζάκια με πυρότουβλα. Εκείνο όμως που μπορεί να γίνει μαντεμένο ανεξάρτητα της αισθητικής παραμέτρου του τζακιού είναι το καπάκι της εστίας. Η άλλη επιλογή είναι να είναι από ειδικό τσιμέντο που όμως δεν έχει την αντοχή του μαντεμιού.

Τα παραπάνω τα μεταφέρω από προσωπικές εμπειρίες και από όσα έχω ακούσει από φίλο που εμπορεύεται τζάκια (δεύτερης γενιάς έμπορος τζακιών) και γνωρίζει όσα γνωρίζει εμπειρικά όπως και ρώτησες.

Δημοσιεύτηκε

Προς CostasV: Κατά τους ιδιοκτητες - χρήστες το πρόβλημα παρουσιάστηκε μετά τον καθαρισμό (το Φεβρουάριο). Αυτό είναι και το πιο ανυσηχητικό και που οδηγεί σε πιθανή αιτία τη ρωγμή σε κάποια από τις ενώσεις των σωληνών τησ καμινάδας. Το γεγονός όμως του ότι η κάθε καμινάδα έχει δική του σωλήνα, θα πρέπει κατά τραγική συγκυρία να εχει ρωγμή στο ίδιο σημέιο κάθε καμινάδα. Έτσι δεν είναι;

 

Προς gio ή CostasV: Πως μπορεί να καταλάβει κάποιος καθαριστής αν υπάρχει άνοιγμα εσωτερικό.

 

Προς ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ: Γιατί τόση σιγουρια πως προέρχεται λόγω της κοινης απόληξης;

 

Πάντως σκέφτομαι να δοκιμάσω το να σφραγίσω τη μια απόληξη κ να δω τα αποτελέσματα.

 

Χάρη συμπληρώνω ότι η ροή του αέρα στο καπέλλο δε θα πρέπει να επηρεάζεται από παρακείμενα εμπόδια (κτίσματα, βράχο κ.α.), ο εισερχόμενος αέρας είναι προτιμότερο να οδηγείται μπροστά από την εστία ώστε να κατευθύνεται προς τα ζεστά και να τα συμπαρασύρει προς τα πάνω και ότι έχω ακούσει από τζακάδες ότι στο καπέλλο έχουν κατασκευασμένο ένα χώρο σε σχήμα V ο οποίος συγκρατεί τη κάπνα κ ανακουφίζει (κρατώντας την κάπνα) όταν για κάποια αιτία στιγμιαία αλλάζει η ροή των καυσαερίων.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.