Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ύψος αναφοράς Ζi για εύρεση συντελεστή Ce(Zi)


 

Recommended Posts

Παιδιά γεια σας και χαίρομαι για τη γνωριμία, μιας και είναι πρώτη φορά που γράφω στο forum.

 

Θα ήθελα να μου διευκρινίσετε μία απορία που έχω σχετικά με τον συντελεστή έκθεσης Ce(Ζi). Ποιο είναι το ύψος αναφοράς Zi που χρησιμοποιείτε όταν θέλετε να βρείτε το συντελεστή έκθεσης Ce(Zi) στην εξίσωση της εσωτερικής πίεσης;

Link to comment
Share on other sites

panmat καλώς όρισες!

 

Ευρωκώδικας 1991-1.4 Δρασεις Ανέμου

 

7.2.9 (7) Το ύψος αναφοράς για τις εσωτερικές πιέσεις z,i θα λαμβάνεται ίσο με το ύψος αναφοράς για τις εξωτερικές πιέσεις z,e (βλέπε 5.1) των πλευρών που με τα ανοίγματα τους συνεισφέρουν στη δημιουργία της εσωτερικής πίεσης. Εαν υπάρχουν πολλά ανοίγματα η μεγαλύτερη τιμή του z,e θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τον καθορισμό του z,i.

 

Σου σημειώνω ακόμα ότι όπως θα δεις σε όλο το κεφάλαιο 7 του κανονισμού το ύψος αναφοράς της εξωτερικής πίεσης είναι ίσο με το μέγιστο εξωτερικό ύψος για κάθε είδος στέγης (συνήθη βιομηχανικά κτίρια).

Link to comment
Share on other sites

7.2.9 (7) Το ύψος αναφοράς για τις εσωτερικές πιέσεις z,i θα λαμβάνεται ίσο με το ύψος αναφοράς για τις εξωτερικές πιέσεις z,e (βλέπε 5.1) των πλευρών που με τα ανοίγματα τους συνεισφέρουν στη δημιουργία της εσωτερικής πίεσης. Εαν υπάρχουν πολλά ανοίγματα η μεγαλύτερη τιμή του z,e θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τον καθορισμό του z,i.

 

Aυτό πρακτικά τί σημαίνει; Στην περίπτωση μου σχεδιάζω ένα μεταλλικό βιομηχανικό κτίριο με άνοιγμα μόνο στη μία πλευρά του όπου υπάρχει η πόρτα. Το ύψος zi δηλαδή θα ισούται με το ύψος ze για τη συγκεκριμένη πλευρά;

 

Όπως καταλαβαίνεις φίλε και συνονόματε Παναγιώτη είμαι φοιτητής πολιτικός μηχανικός και η εμπειρία μου είναι περιορισμένη γιαυτό και ρωτάω. Συγγνώμη εάν οι απορίες μου φαντάζουν γελοίες.

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα και εγώ δεν είμαι απόλυτα βέβαιος για το παρακάτω αλλά η θεώρηση ότι η εσωτερική πίεση είναι σταθερή σε όλες τις πλευρές και σε όλα τα ύψη ενός χώρου νομίζω ότι δεν πρέπει να απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.

 

Επιπροσθέτως αν λάβεις z,e = z,i είσαι από την πλευρά της ασφάλειας σε κάθε περίπτωση.

 

Για να απαντήσεις με βεβαιότητα θα πρέπει να ψαχτείς αρκετά με τις αεροδυναμικές πιέσεις ώστε να καταλάβεις τι συμβαίνει. Αν θέλεις μπορείς να κοιτάξεις και στο ακόλουθο βιβλίο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα φορτία ανέμου σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 1 http://www.papasotiriou.gr/product.gbook.asp?pfid=1523799&prid=778113&deid=0

 

Ακόμη στα downloads θα βρεις κάποια προγραμματά για την εξαγωγή των φορτίων ανέμου

Link to comment
Share on other sites

σε αυτό που είπε συνάδελφος ότι εφόσον είναι τα πάντα κλειστά στο κτίριο - άρα δεν έχουμε ταχύτητα ανέμου πρέπει η εσωτερική πίεση να είναι ίση με μηδέν τι έχεις να πεις?

Link to comment
Share on other sites

Ότι είναι σίγουρα λάθος. Το ότι δεν έχεις ταχύτητα ανέμου δε σημαίνει ότι δεν έχεις εσωτερική πίεση. Σκέψου ένα δοχείο μέσα στο οποίο βρίσκεται αέριο (ρευστό για την ακρίβεια) υπό πιεση. Εκεί προφανώς έχεις μηδενική ταχύτητα αλλά η πίεση είναι, επίσης προφανώς, υπαρκτή. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβαίνει και σε ένα κτίριο θεωρώντας ότι είναι κλειστό. Η πίεση βέβαια αν έχεις πολλά δωμάτια με διαφορετικό προσανατολισμό και εμβαδό ανοιγματων ή πολλούς ορόφους προφανώς δεν είναι σταθερή. Αλλά όπως συνήθως όταν δεν μπορείς να προσεγγίσεις με ακρίβεια ένα φαινόμενο αρχίζεις να αφαιρείς πολυπλοκότητα.

 

Η πραγματική συμπεριφορά ενός κτιρίου είναι δύσκολο να προσομοιωθεί. Ποιος ξέρει ποιες πόρτες ανοίγουν πόσο συχνά κτλ. Μη ξεχνάμε ότι και ο ευρωκώδικας δεν είναι παρά ένας κανονισμός για να τον χρησιμοποιήσουν μηχανικοί. Κατά συνέπεια προσπαθεί μεσω απλοποιητικών θεωρήσεων να προσομοιώσει περίπλοκα φαινόμενα με τέτοιο τρόπο ώστε οι θεωρήσεις να βρίσκονται πάντα προς την πλευρά της ασφαλείας. Έχοντας αυτό κατά νου νομίζω ότι εξηγείται αρκετά ικανοποιητικά η θεώρηση που κάνει ο EC1 σχετικά με τα όρια αρνητικής και θετικής πίεσης. Τώρα το ποιες είναι οι συνθήκες εκείνες στις οποίες παρουσιάζονται οι θετικές ή οι αρνητικές πιέσεις είναι κάτι που δεν το ξέρω. Θέλει ψάξιμο...

Link to comment
Share on other sites

συμφωνώ με αυτά που λες και σε ευχαριστώ Παναγιώτη.

Απλά στο δοχείο είπες ότι υπάρχει πίεση. Σε ένα κτίριο που να βρεθεί η πίεση?

 

Μήπως όλα είναι απλά ένας τρόπος για να υπολογίσουμε τις συνολικές δυνάμεις? Δηλαδή ναι μεν μπορεί να μην υπάρχει εσωτερική πίεση όταν είναι όλα κλειστά αλλά έτσι όπως είναι κατασκευασμένος ο κανονισμός πρέπει να την λαμβάνουμε υπόψιν μας για να έχουμε σωστό αποτέλεσμα?

Link to comment
Share on other sites

Αν και τελευταία έχω κόψει τον EC1 γιατί ανακάλυψα ότι με πειράζει στα νεύρα...

Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα, με τα σχόλια του, στο συνημμένο jpg.

 

Νομίζω ότι από τα σχόλια καθίσταται προφανές, οτι όταν ο EC1 αναφέρεται σε ανοίγματα, εννοεί μόνιμα ανοίγματα, όπως ανοικτά παράθυρα, γρίλιες, διαπερατότητα των θυρών, κλπ όπως αναφέρονται στο πρώτο υπογραμμισμένο τμήμα.

 

Την περίπτωση κάποιο παράθυρο ή πόρτα να ανοίξει κατά την διάρκεια ανεμοθύελλας, την θεωρεί τυχηματική, με τους αντίστοιχους βέβαια συντελεστές και συνδυασμούς φορτίσεων.

 

Και αφού αναφερόμαστε σε μόνιμα ανοίγματα, έχει έννοια και η υπερπίεση ή υποπίεση στο εσωτερικό του κτιρίου.

 

Οσον αφορά το ύψος αναφοράς, για να μην επαναλαμβανόμαστε, συμφωνώ με τον Παναγιώτη.

post-4079-131887217315_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Γενικά, όλη την επιστημονικότητα τους οι συντάκτες του EC1 την εξάντλησαν στον υπολογισμό των φορτίων ανέμου. Δικαίως εν μέρει, αφου αποτελεί συνήθως την καθοριστική φόρτιση, και ένα πολύπλοκο φαινόμενο.

 

Η έννοια της απλούστευσης - δυσμενούς- προς χάρην της στοιχειώδους ευκολίας εφαρμογής δεν τους απασχόλησε καθόλου άραγε?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.