Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απουσία αγωγού προστασίας σε ρευματοδότες παλιών εγκαταστάσεων


NIKOS ASTROS

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

Γνωρίζεται αν ισχύει όπως και στο παροχικό μην υποχρέωση για τις εσωτερικές γειώσεις τους χώρου πχ: ρευματοδοτών σε αρκετά παλιές εγκαταστάσεις????

Edited by NIKOS ASTROS
Link to comment
Share on other sites

Δες ελοτ hd,  413 .1 .3 κ κάτω κ βγάλε συμπέρασμα

 Βρε Νίκο ο ΚΕΗΕ δεν ισχύει για τις παλιές εγκαταστάσεις, που εμπλέκεται ο ΕΛΟΤ? Βοήθα αν τα έχω μπερδέψει....

Link to comment
Share on other sites

Οταν ο αγωγός του ουδέτερου είναι ο κοινός με τον αγωγό προστασίας ονομάζεται σύστημα TN-C , σήμερα μπορεί να έχει καταργηθεί  αλλά με αυτό το σύστημα είχαν  φτιαχτεί αρκετές ΕΗΕ στην Ελλάδα, ο ελοτ 384 λοιπόν το αναγνωρίζει ……………..τα υπόλοιπα στο πρότυπο 

Link to comment
Share on other sites

Στον παλιό κανονισμό [ΚΕΗΕ], δεν υπήρχε τόσο ξεκάθαρος διαχωρισμός των συστημάτων γείωσης [π.χ., ΤΝ-C, TN-S], όπως υπάρχει και εφαρμόζεται σήμερα. Στην πραγματικότητα, μπορούσαν να συνυπάρχουν στην ίδια ηλεκτρική εγκατάσταση όλα τα συστήματα γειώσεων της οικογένειας ΤΝ, ανάλογα με τις συνθήκες του χώρου [ξηρός και μονωτικός, υγρός κλπ.]. Το κρίσιμο θέμα, όμως, που θίγεται στο #1, δηλαδή η ύπαρξη ή μη επαφή γείωσης στους ρευματοδότες είναι πιο ξεκάθαρο: Σε όλες τις νόμιμες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, που κατασκευάστηκαν μετά τις 11/5/1966, η ύπαρξη ακροδέκτη γείωσης στους ρευματοδότες είναι υποχρεωτική. [Σε παλιότερες νόμιμες εγκαταστάσεις, η ύπαρξη ακροδέκτη γείωσης σε ξηρούς και μονωτικούς χώρους, υπό προϋποθέσεις ήταν προαιρετική.] Επομένως, ο ηλεκτρολόγος μπορεί να εκδώσει ΥΔΕ, αν επιθεωρεί εγκατάσταση κατασκευασμένη προ του 1966, στην οποία δεν υπάρχουν αγωγοί γείωσης στις πρίζες, εφόσον - κατά την απόλυτη κρίση του - δεν έχουν αλλάξει οι προϋποθέσεις που πρόβλεπε ο ΚΕΗΕ, όπως ίσχυε στον χρόνο κατασκευής της ηλεκτρικής εγκατάστασης [βλ. ΦΕΚ 59Β/11-4-1955]. Ωστόσο, αν η νομιμότητα της εγκατάστασης δεν προκύπτει ξεκάθαρα, ή γενικά ο ηλεκτρολόγος έχει αμφιβολίες, τότε, πριν την έκδοση της σχετικής ΥΔΕ, θα πρέπει να γίνει η προσαρμογή της εγκατάστασης στις τρέχουσες απαιτήσεις [ΕΛΟΤ 384].

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

   Κύριοι συνάδελφοι αυτό που ουσιαστικά θέλω να θέσω ως συζήτηση με το  ερώτημα μου είναι το εξής. Με βάση την εσωτερική εγκύκλιο του ΔΕΔΔΕΗ σε μια (παλιά προφανώς) εγκατάσταση δικτύου ΤΝ όπου η παροχή( γραμμή πίνακα-μετρητή ΔΕΗ) δεν έχει αγωγό γείωσης μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί και φυσικά να εκδοθεί ΥΔΕ. Μία τέτοια λοιπόν εγκατάσταση μου έτυχε πριν λίγους μήνες (χειμώνα) όπου έριξα γειώσεις σε όλους τους ρευματοδότες, τις μάζεψα στον πίνακα αλλά μετά ΠΑΠΑΛΑ..... Έψαχνα να βρω αγωγό γείωσης να τις στείλω στην γη.....  

    Κλείνοντας, σας ρωτώ, ποιο το νόημα της όλης εργασίας μου να γειώσω όλες τις πρίζες αφού δεν έχω παροχική γείωση και ποιο το νόημα στην επόμενη εγκατάσταση να το κάνω αφού η ίδια η ΔΕΗ σου λέει σε συνδέω χωρίς παροχικό αγωγό προστασίας???? Να μαζεύουμε καλώδια στην μπάρα γείωσης σαν μακαρόνια?? Κάτι δεν μου αρέσει εδώ με αυτήν την εγκύκλιο και τους το είπα στην ΔΕΗ με υψηλούς τόνους.... Παρεμπιπτόντως στο προαναφερθέν διαμέρισμα πληρώθηκα για την εργασία των γειώσεων στους ρευματοδότες και έφυγα χωρίς να κάνω ΥΔΕ αφού η πελάτισσα δεν ήθελε να πληρώσει για να της κατεβάσω παροχικό αγωγό γείωσης και φώναξε έναν παλικαρά και της την έκανε σε 5 λεπτά απ' ότι μου είπε... Φταίω εγώ να τον στείλω τον <<ΜΑΓΚΑ>> αδιάβαστο??? Φταίω????

Link to comment
Share on other sites

   . Φταίω εγώ να τον στείλω τον <<ΜΑΓΚΑ>> αδιάβαστο??? Φταίω????

 

  για ποιο λόγο ?

 

θα μπορούσες κάλλιστα να κάνεις TN-S μέσα στον πίνακα σου έτσι ώστε να μπει κ ο rcd

Link to comment
Share on other sites

 

"για ποιο λόγο ?" Δεν έκανα την ΥΔΕ???

 

"α μπορούσες κάλλιστα να κάνεις TN-S μέσα στον πίνακα σου έτσι ώστε να μπει κ ο rcd" Το έκανα βρε Νίκο άλλα με όσους φίλους ηλεκτρολόγους μίλησα κάνεις δεν δέχτηκε να το υπογράψει, ο φόβος φυλάει τα έρμα και καλά κάναμε.. Αν σε αυτήν την εγκατάσταση κοπεί ο ουδέτερος της παροχής (ΝΥΑ 6αρι του 1960κατι) με ασφάλεια 35A απο τον πελάτη ωστε να μην καίγεται διαρκώς αφού τα βάζει όλα μαζί, γίνει μια διαρροή, το rcd έχει κολλήσει γιατί δεν έπεσε ποτέ και κανείς δεν πάτησε το Test τότε τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση? Θεωρώ ότι δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από το rcd.....

 Πριν καιρό με φώναξε μια πελατισσα, μιας και που ο άνδρα της συγχωρέθηκε (παλιός μεγαλόηλεκτρολόγος) γιατί δεν είχε ρεύμα στο σπίτι της. Αφού έλυσα τον πίνακα και τα σχετικά, πάω και κάτω στους μετρητές να ελέγξω την ασφάλεια της. Βλέπω λοιπόν τον ουδέτερο της (πολύ πολύ τυχερή) από την είσοδο του μετρητή της μέχρι το μπαροκιβώτιο της ΔΕΗ κυριολεκτικά κάρβουνο.... :shock:  Κυριολεκτικά μου πετάχτηκαν τα μάτια έξω. Με τα λίγα με τα πολλά ανεβαίνω επάνω, κοιτάω τη Αμπέρ γράφει η Ντιαζέδ και Βλεπωωωωωωω 63Αμπεεεεεεεεεεεεεεερ, σε παροχή με ΝΥΑ 6αριιιιι.....εκεί τα είδα όοοοοολαααααα..... Αν αυτή η γυναίκα δεν είχε αγωγό γείωσης, αφού Rcd δεν διαθέτει (και αν διέθετε είχε κολλήσει) και πήγαινε να κάνει μπάνιο με ανοιχτό τον θερμοσίφωνα τι θα πάθενεεεεε??? :sad:  :sad:  :sad:  :sad: 

Edited by NIKOS ASTROS
Link to comment
Share on other sites

Αν αυτή η γυναίκα δεν είχε αγωγό γείωσης, αφού Rcd δεν διαθέτει (και αν διέθετε είχε κολλήσει) και πήγαινε να κάνει μπάνιο με ανοιχτό τον θερμοσίφωνα τι θα πάθενεεεεε??? :sad:  :sad:  :sad:  :sad: 

 

Μπανάκι και κάρβουνο.

Link to comment
Share on other sites

 κάρβουνο.

Αρα να μην τα περιμένουμε όλα από το Rcd........

Aλήθεια υπάρχουν καπου καταγεγραμμενα τα ατυχήματα από ηλεκτροπληξία ώστε να τα έχουμε προς ενημέρωση των πελατών μας?

Edited by NIKOS ASTROS
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.