Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μισθωτός Μηχανικός και εισφορές.


devotee

Recommended Posts

Σε περίπτωση εργασίας ενός μηχανικου σαν μισθωτος γνωρίζω ότι οι εισφορές καλύπτονται από τον εργοδότη, για να γίνει όμως αυτό απαιτείται κάποια ενέργεια εκ μέρους μου ή τα κανονίζει ο εργοδότης μου;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σε περίπτωση μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών απο μέρους του εργοδότη και έχει λήξει η συνεργασία μεταξύ τους, αυτές τις καταβάλουμε εμείς ή είναι υποχρεωμένος να τις καταβάλει ο εργοδότης ?

 

Και αν είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης, μέχρι πότε πρέπει να τιςκαταβάλει ?

 

Έχει κάποιος συνάδελφος εμπειρεία να μας μεταφέρει το τι έγινε ?

 

Ευχαριστώ

Edited by dib
Link to comment
Share on other sites

Ρωτάω γιατί ακόμα και σήμερα, υπάρχει σύγχυση στο θέμα.

 

Από προσωπική εμπειρία : Ο εργοδότης από σφάλμα του λογιστή (βέβαιωμένο αυτό), έναν ενδιάμεσο μήνα και συγκεκριμένα αυτό του Δεκεμβρίου, δεν κατέβαλε εισφορές (ένω τις αντιστοιχούσες του δώρου τις κατέβαλε). Το έμαθα στο ΤΣΜΕΔΕ από καθαρή τύχη.

 

Ο υπάλληλος με ενημέρωσε πώς αν δεν τις πλήρωνε ο ίδιος, θα μου χρεώνονταν εμένα (δεν διευκρίνησε όμως αν θα μου χρεώνονταν στο ύψος των εισφορών ε.ε. ή αυτές του μισθωτού-το λογικό είναι ε.ε.). Η μόνη περίπτωση να μην γίνει αυτό, ήταν να προβώ σε επίσημη καταγγελία προς το ΤΣΜΕΔΕ και τότε, ακόμα και αν αυτός δεν τις πλήρωνε, δεν θα βάρυναν εμένα.

 

Τελικά, αφού πείστηκε ότι είχε κάνει λάθος ο λογιστής του (γιατί δεν πείθονταν στην αρχή), το θέμα έληξε καλυπτοντας το υπόλοιπο που εκκρεμούσε.

 

Αν θυμάμαι καλά, μου είχαν πει πώς έχω διορία ένα έτος να κάνω την καταγγελία. Για την διορία του εργοδότη μέσα στην οποία πρέπει να είναι συνεπής, δεν γνωρίζω-θυμάμαι από τότε που το έψαξα, για ένα διάστημα κοντά στο τρίμηνο.

 

Ελπίζω να σε βοήθησα.

Edited by nikmmech
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Συνεπώς αν κατάλαβα σωστά, αν δεν πληρώσει τις οφειλόμενες εισφορές ο εργοδότης και ο ''μισαθωτός'' δεν κάνει καταγγελία στον ασφαλιστικό του φορέα (ΤΣΜΕΔΕ εν προκειμένω) εντός 3 μηνών, τις εισφορές τις επομίζεται ο ασφλισμένος?!!!!

 

Δεν το γνώριζα αυτό.

 

Αρά να μην ελπίζω οτι κάποτε θα τις πληρώσει και τελικά θα τις πληρώσω εγω, γιατί έχει περάσει πλέον 1 χρόνος απο τη λύση της συνεργασίας με σύμβαση αορίστου χρόνου.

 

Βοήθεια μου !!!

 

Συνάδελφε ευχαριστώ και πάλι. +1

Edited by dib
Link to comment
Share on other sites

Η καταγγελία από τον εργαζόμενο μπορεί να γίνει εντός έτους! Δες μήπως καλύπτεσαι χρονικά!

 

Και ναι, καλά κατάλαβες. Αυτό το πρωτοφανές συμβαίνει στο ΤΣΜΕΔΕ και όχι πχ στο ΙΚΑ, που εννοείται πώς καμία καταγγελία δεν απαιτείται.

 

Και γιατί να απαιτείται άλλωστε? Όσο διαρκεί η μισθωτή σχέση, εξυπακούεται ότι ο εργοδότης είναι υπεύθυνος να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές...Το ΤΣΜΕΔΕ, δεν ασχολείται με μισθωτούς. Εισφέρουν πολύ περισσότερες εισφορές από τους ε.ε. και παρ'όλα αυτά, είναι σα να είναι αόρατοι για αυτό το ταμείο...

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

Δυστηχώς είναι πάνω απο 18 μήνες :sad:

 

Δεν το γνώριζα οτι έπρεπε να κάνω καταγγελία μέσα σ' ένα χρόνο.

 

Πάντως, πριν κανα μηνα που συνάντησα κατα τύχη το λογιστή του, μου ειπε οτι ειναι υποχρεωμενος (ο εργοδότης του) βάσει νόμου (που δεν μου τον είπε) να τις πληρώσει !!!.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.