Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κομισιόν: Η Ελλάδα έχει την τέταρτη χειρότερη αγορά ηλεκτρισμού στην ΕΕ


Engineer

Recommended Posts

Έκθεση για την κατάσταση που επικρατεί στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στα κράτη-μέλη της, δόθηκε στη δημοσιότητα και για τις τιμές ηλεκτρισμού στη χώρα μας αναφέρεται ότι θα πρέπει να αντανακλούν καλύτερα το κόστος παραγωγής.

 

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι τιμές ηλεκτρισμού απελευθερώθηκαν πλήρως τον Ιούλιο του 2013, όμως αυτό δεν έγινε με αποτελεσματικό τρόπο στην αγορά και η ΔΕΗ παραμένει ο βασικός προμηθευτής. Μάλιστα, η Κομισιόν αναφέρεται στην απομάκρυνση, το 2012, τεσσάρων προμηθευτών από την αγορά λιανικής, γεγονός που περιόρισε σημαντικά τις επιλογές για τους καταναλωτές.

 

Η έκθεση κάνει αναφορά στην κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος από το 2012, με βασικά αίτια τους απλήρωτους λογαριασμούς, την έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης και τις δομικές δυσλειτουργίες που επηρέασαν την θέση της ΔΕΗ, αλλά και τα αντίστοιχα προβλήματα του ΛΑΓΗΕ σε ότι αφορά τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ.

 

Η Επιτροπή σημειώνει ακόμη ότι η ελληνική λιανική αγορά ηλεκτρισμού είναι η τέταρτη χειρότερη στην ΕΕ, με επιδόσεις που είναι 7 μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (65 μονάδες στην Ελλάδα έναντι 72 στην ΕΕ). Συνολικά δε η ικανοποίηση των καταναλωτών είναι η δεύτερη χειρότερη στην ΕΕ και ο αριθμός των παραπόνων ο δεύτερος υψηλότερος, αναφέρει η έκθεση. Στην έκθεση επισημαίνεται η σημαντική αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρισμού για τους οικιακούς και τους βιομηχανικούς καταναλωτές το 2012 (29% και 37,3% αντίστοιχα), λόγω της επιβολής φόρων, αλλά και λόγω της απομάκρυνσης των σταυροειδών επιδοτήσεων.

 

Σε ότι αφορά το δίκτυο ηλεκτρισμού, η Κομισιόν θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί λόγω της γεωγραφικής της θέσης να αποτελέσει κόμβο για την ευρύτερη περιοχή και στα πλαίσια αυτά γίνεται αναφορά στα δύο μεγάλα έργα διασύνδεσης με τη Βουλγαρία και την Κύπρο που κατατάσσονται στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε.

 

Για τη χονδρεμπορική, η Επιτροπή αναφέρεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης σε ότι αφορά την «μικρή ΔΕΗ», καθώς και στην προσπάθεια της ΡΑΕ να αναμορφώσει την αγορά μέσω των κινήτρων για μονάδες φυσικού αερίου και για πιο ορθολογικό υπολογισμό των τιμών ώστε να αντανακλούν τα κόστη.

 

Σε ό,τι αφορά ειδικά στην αγορά φυσικού αερίου, η Επιτροπή αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη ανεξάρτητη λειτουργία της ΔΕΣΦΑ μετά την ιδιωτικοποίησή της θα πρέπει να διασφαλιστεί από την ελληνική ρυθμιστική Αρχή.

 

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στη δρομολόγηση ενός χρονοδιαγράμματος και ενός προγράμματος δράσης για τη διευκόλυνση στη μετάβαση ενός πιο ώριμου μοντέλου αγοράς για το φυσικό αέριο, που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στη λιανική και θα δίνει τέλος στα αποκλειστικά δικαιώματα περιφερειακών παρόχων φυσικού αερίου, ώστε οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν παρόχους και να έχουν οφέλη από την απελευθερωμένη αγορά.

 

Όπως τονίζει η Επιτροπή, η επίδοση της Ελλάδας είναι 4 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (78 μονάδες στην Ελλάδα έναντι 74 στην ΕΕ) κάτι που αντιστοιχεί στην 6η θέση στην ΕΕ.

 

Οι Έλληνες καταναλωτές εκφράζουν το τρίτο υψηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης στους παρόχους. Το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που άλλαξαν πάροχο ή τιμολογιακό πρόγραμμα τους τελευταίους 12 μήνες ήταν το χαμηλότερο στην ΕΕ (κάτω από 1% έναντι τουλάχιστον 10% στην ΕΕ), υπογραμμίζεται στην έκθεση.

 

Σχετικά με τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας, η Επιτροπή τονίζει τις ελλείψεις σε πόρους και προσωπικό που έχει να αντιμετωπίσει η ΡΑΕ τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η μείωση του προϋπολογισμού της Αρχής το 2012 κατά 11% στα 7,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι ελλείψεις δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο της.

 

Πηγή: http://polytexnikanea.gr/WP3/?p=36518

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.