Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

«Ωρολογιακή βόμβα» χαρακτηρίζεται ο κατεστραμμένος πυρηνικός αντιδραστήρας του Τσερνομπίλ. Η κατασκευή ενός σύγχρονου προστατευτικού περιβλήματος κινδυνεύει λόγω έλλειψης πόρων.

 

Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο έργο. Το προστατευτικό κέλυφος που θα καλύψει τον αντιδραστήρα θα έχει ύψος 100 μέτρων και μήκος 165 μέτρων. Κατασκευάζεται σε ασφαλή απόσταση από τα ερείπια του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνομπίλ. Αργότερα, πάνω σε ράγες θα μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις και θα καλύψει τον παλιό πυρηνικό αντιδραστήρα.

 

Η όλη κατασκευή θα έχει τριπλάσιο όγκο από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, εάν βέβαια ολοκληρωθεί ποτέ το έργο. Προς το παρόν λείπουν τα χρήματα για κάτι τέτοιο. Και όπως επισημαίνει ο γερμανός υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιόχεν Φλάσμπαρτ: «Κάτι τέτοιο δεν έχει προηγούμενο. Πρόκειται για μια εξαιρετική κατασκευή και φυσικά υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, οι οποίοι οφείλονται ακριβώς στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο πρότυπο για αυτού του είδους την κατασκευή».

 

To G7 είχε υποσχεθεί να συμβάλει στο κόστος της κατασκευής

 

 

Οι πόροι που λείπουν μέχρι το τέλος του χρόνου ανέρχονται στα 600 εκατομμύρια ευρώ, καθώς το πρότζεκτ είναι τελικά ακριβότερο από ό,τι προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Εάν δεν καλυφθούν, θα σταματήσουν οι εργασίες.

 

Το θέμα απασχολεί και το G7, κατά την σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στη Βόννη. Και αυτό γιατί το κλαμπ των πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη είχε υποσχεθεί στο Κίεβο ότι θα συμβάλει οικονομικά στην κατασκευή του προστατευτικού περιβλήματος.

 

Έχουν περάσει 28 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, περίπου 4 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις συνέπειες του δυστυχήματος. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις ο αριθμός των θυμάτων υπερβαίνει τις 100 χιλιάδες. Η περιοχή γύρω από τον πυρηνικό αντιδραστήρα είναι ακόμη και σήμερα σημαντικά επιβαρυμένη με ραδιενέργεια.

 

Αυτός είναι ο λόγος που κρίθηκε αναγκαία η κατασκευή ενός νέου προστατευτικού κελύφους. Ένα μέρος του έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ στο άλλο συνεχίζονται ακόμη οι εργασίες. Τα χειρότερα ραδιενεργά κατάλοιπα βρίσκονται ακόμη συγκεντρωμένα μέσα στα υπολείμματα του αντιδραστήρα, ο οποίος αρχικά καλύφθηκε με σάκους που περιείχαν άμμο, μόλυβδο και βορικό οξύ, μέχρι τον Δεκέμβριο του 1986, οπότε χτίστηκε μια μεγάλη τσιμεντένια σαρκοφάγος για να σφραγίσει τον αντιδραστήρα.

 

«Ανεπίτρεπτο να μην ολοκληρώνεται ένα ζωτικής σημασίας έργο»

 

Posted Image

 

 

Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου περιβλήματος θα αρχίσει η εξουδετέρωση των πυρηνικών αποβλήτων. Θα έχουν περάσει περισσότερα από 30 χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα, καθώς κανείς πλέον δεν πιστεύει ότι το «κέλυφος» θα είναι έτοιμο σε έναν χρόνο. «Θα υπάρξει καθυστέρηση. Θα απαιτηθούν περισσότερα χρόνια για την ολοκλήρωση του πρότζεκτ. Σήμερα, ωστόσο, είμαστε βέβαιοι ότι οι σχετικές συμφωνίες έχουν συνταχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ολοκλήρωση των εργασιών εντός των επομένων 4-5 ετών», λέει ο γερμανός αξιωματούχος.

 

Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται λόγω έλλειψης χρημάτων εξοργίζουν τους οικολόγους. Η εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα πυρηνικής ενέργειας, Σίλβια Κέτινγκ Ουλ θεωρεί ανεπίτρεπτο να μην ολοκληρώνεται ένα ζωτικής σημασίας έργο, επειδή έχουν εξαντληθεί οι προβλεπόμενοι πόροι. Γερμανία, ΗΠΑ, Καναδάς και Ιταλία είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για την κατασκευή του περιβλήματος. Βρετανία, Ιαπωνία και Γαλλία εμφανίζονται απρόθυμες.

 

Πηγή: http://www.dw.de/προ...φους/a-17998044

 

Click here to view the είδηση

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.