Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας,

 

θα ήθελα τη συμβουλή σας σε ένα θέμα που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των μηχανικών και μαστόρων στην οικοδομή μου. Ο εργολάβος χρησιμοποίησε μεταλλότυπο και κόντρα πλακέ θαλάσσης για τα μπετά της οικοδομής μου. Μάλιστα ο μηχανικός προτίμησε αυτή τη λύση ως καλύτερη από την παραδοσιακή. Εγώ σε αυτό το σημείο δε γνώριζα τα παρακάτω που θα αναφέρω οπότε και εμπιστεύτικα προφανώς τον μηχανικό μου. Τώρα που τελείωσαν τα μπετά και έρχονται οι οικοδόμοι, ένα ποσοστό μου λέει ότι τα μπετά είναι σαν εμφανή και δε θα πιάσει ο σοβάς. Καλύτερα να προτιμούσα απλά ξύλα. Μάλιστα ο ένας μου ανέφερε ότι δεν εγγυάτε την οροφή γιατί μετά από κάποιο καιρό μπορεί να πέσει ο σοβάς στο κεφάλι μου. Θα ήθελα λοιπόν τη γνώμη σας για το θέμα και συγκεκριμένα :

 

1) έχουν δίκιο ή υπερβάλουν ; γιατί υποτίθεται ότι κυκλοφορούν ενισχυτικά πρόσφρησης (αν θυμάμαι καλά)

2) ο μηχανικός μου λέει ότι πρέπει να σοβαντίσω για να προσφέρω και μόνωση στα μπετά (νομίζω όμως ότι ο σοβάς δεν προσφέρει μόνωση, αλλά το πλαστικό χρώμα).

3) στο υπόγειο και γενικά στην οικοδομή μπορώ να μη σοβαντίσω καθόλου αλλά να βάλω ένα υλικό για να βελτιωθούν οι μικρές ατέλειες στους τοίχους και μετά απλά να βαφτεί ;

4) τα υλικά μπετοτάκ (αν το λένε έτσι) είναι αξιόπιστο ή "ζουμιά" όπως μου λένε κάποιοι ;

 

Θα σας παρακαλούσα πραγματικά όπου μπορέσετε να μου απαντήσετε με συγκεκριμένες λύσεις/μάρκες υλικών. Καθημερινά ανακαλύπτω ότι στην οικοδομή υπάρχει τρομερή άγνοια και δυστυχώς από όλους τους κλάδους που σχετίζονται με την ανέγερση. Το αποτέλεσμα είναι κάθε μέρα να αγχώνομαι για τα πάντα...

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

 

Δημοσιεύτηκε

Είναι εύκολο να δείξεις κάποιες φωτογραφίες?

1. Και εμφανή να είναι τότε σημαίνει αφενός ότι είναι ένας λόγος παραπάνω να μπει σοβάς για προστασία, και αφετέρου είναι πιο τραχιά οπότε έχει καλύτερη πρόσφυση πάνω στην επιφάνεια

2. Θα συμφωνήσω με το μηχανικό ότι πρέπει να σοβατίσεις, όχι μόνο για μόνωση (περισσότερο από τις μπογιές συμβάλλει στη μόνωση ο σοβάς), αλλά όπως προανέφερα κυρίως για προστασία του σκυροδέματος!

3. Να σοβατίσεις ΌΛΕΣ τις εξωτερικές πλευρές που είναι εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες αλλά και όλο το μέσα!

 

Η θερμομόνωση του δαπέδου (την πολυστερίνη εννοώ) τοποθετήθηκε στο πάτωμα ή στο ταβάνι?  

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα

Θα διαφωνήσω με τον μεταλλατζη, διότι:

- Οι επιφάνειες του σκυροδέματος που έχουν καλουπωθεί με μεταλλότυπο ή κόντρα πλακέ, δεν προσφέρονται για πρόσφυση επιχρίσματος, διότι ενδεχομένως υπάρχουν κατάλοιπα λαδιού με το οποίο επαλείφονται τα καλούπια (εκτός κι αν γίνει ειδική επεξεργασία, αλλά ποιος εγγυάται το αποτέλεσμα?).

- Σαφώς και ο σοβάς συνεισφέρει στη θερμομόνωση περισσότερο από το χρώμα. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο στα εμφανή, αλλά η προστασία του οπλισμού από την υγρασία, η οποία επιτυγχάνεται με ένα καλό στεγανωτικό. Παρεμπιπτόντως: δεν έχουν θερμομονωθεί τα φέροντα στοιχεία εξωτερικά ?

- Αν οι εξωτερικές επιφάνειες του σκυροδέματος δεν έχουν θερμομόνωση (γιατί άραγε?), είναι καλύτερο να ΜΗ σοβατιστούν, διότι αν δεν επιτευχθεί άριστη πρόσφυση ο σοβάς θα αποκολληθεί. 

- Οι επιφάνειες του υπογείου δεν χρειάζονται επίχριση. Ένα καλό στοκάρισμα, και μετά βάψιμο.

- Για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα των διαφόρων υλικών, θα σε ενημερώσει ο μηχανικός σου. 

Τέλος, στις οροφές, και αν η πρόσφυση του σοβά δεν είναι εγγυημένη, καλό είναι να τοποθετηθεί γυψοσανίδα. Επίσης μπορείς να επενδύσεις με γυψοσανίδα όσες εσωτερικές κατακόρυφες επιφάνειες νομίζεις ότι θα έχουν πρόβλημα πρόσφυσης του επιχρίσματος.. 

Δημοσιεύτηκε (edited)

1. Ασφαλως και υπαρχουν και δουλευουν μια χαρα αν χρησιμοποιηθουν στις σωστες αναλογιες.

2. Δεν ξερω τι σημαινει "μονωση" και απο ποτε ο σοβας αποτελει μονωση?

Για ποιες επιφανειες μιλαμε? Εξωτερικες ή εσωτερικες?

Αν θες να εχεις εμφανες μπετο, υπαρχουν τροποι προστασιας, απο υδροφοβισμο, μεχρι εμποτισμο και σφραγιση πορωδους, ακομα και για εκτεθειμενες εξωτερικες επιφανειες (βλ μεγαλα τεχνικα εργα, γεφυρες κτλ, τα οποια ειναι ανεπιχριστα)

3. Για ποιο λογο να σοβατισεις το υπογειο?????

Εσωτερικα διαβασε το 2.

Εξωτερικα υγρομονωση με καποιο καταλληλο υλικο.

4. Τι ειναι το μπετοτακ?

Edited by terry
Δημοσιεύτηκε

tetris από ότι κατάλαβα στο πρώτο έχουμε διαφωνία. Δεκτό αυτό με τα κατάλοιπα λαδιού εκεί όντως να μην μπορεί να επιτευχθεί πρόσφυση.

Στα υπόλοιπα δεν εξέφρασα αντίθετη άποψη. Απλά θεώρησα δεδομένο ότι η οικοδομή θα έχει θερμομονωθεί.

Ανέφερα να σοβατιστούν όλες οι εξωτερικές επιφάνειες εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες άρα δε συμπεριέλαβα το εξωτερικό του υπογείου το οποίο είναι μέσα στο έδαφος. Εσωτερικά στο υπόγειο γιατί να μη σοβατιστεί?

Εννοείται ότι αν δεν έχει θερμομονωθεί το κτίριο, πρέπει απαραιτήτως να θερμομονωθεί!

Δημοσιεύτηκε

Ο λογος που "προτεινα" να μην σοβατιστει το υπογειο ειναι θεμα κοστους.

Αν εχει μπει παντου μεταλλοτυπος (ο οποιος λογικα πληρωθηκε εξτρα) γιατι να το σοβατισεις?

Ασχημο ειναι να μεινει ετσι?

Δημοσιεύτηκε

Δεν έχω καταλάβει γιατί έγιναν τόσα έξοδα ώστε να γίνουν εμφανή τα μπετά (λεία επιφάνεια) ενώ στη συνέχεια στις κολώνες και τα δοκάρια εξωτερικά θα πρέπει να μπει θερμομόνωση. 

Συνήθως εμφανή αφήνονται κούτελα-στηθαία μπαλκονιών για να βαφούν με τις ειδικές βαφές και ίσως οι κάτω επιφάνειες των εξωστών 

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα και σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

 

Εκτός από το ημι-υπόγειο που θα σκεπαστεί εξωτερικά οι υπόλοιπες κολόνες έχουν μονωθεί εξωτερικά με fibran. Στη μελέτη όμως δεν έχουμε προβλέψει θερμοπρόσοψη γιατί ο μηχανικός ήταν αρνητικός. Στο ημι-υπόγειο προβλέπεται να μείνουμε ένα διάστημα μέχρι να τελειώσουμε το υπόλοιπο σπίτι (καθαρά για οικονομικούς λόγους). Στα μπετά έχουμε βάλει και στεγανωτικό μάζης για να το προστατεύσουμε από υγρασίες. Δυστυχώς όλη η ανατολική πλευρά είναι ένα τοιχίο αντιστίρηξης και τοίχος μαζί. Αυτό το τοιχίο δε μπόρεσα να το μονώσω εξωτερικά γιατί δεν είχα χώρο και ο γείτονας δε με άφησε να σκάψω λίγο παραπάνω και να κάνω διπλό τοιχίο και μόνωση. Έγινε λοιπόν μονόπαντο και εξωτερικά μπήκε αφρολέξ και μετά νάυλον.

Τα μπετά δεν τα επέλεξα να γίνουν εμφανή, ο εργολάβος είχε τον εξοπλισμό και τον προτίμησε ο μηχανικός. Δεν ήξερα όμως ότι αυτό ουσιαστικά θα ήταν εις βάρος μου στους σοβάδες...

 

Λέω να κάνω το εξής : να βάλω σοβά εξωτερικά παντού, εσωτερικά παντού εκτός από οροφή που θα γίνει γυψοσανίδα και θα περάσουν και τα καλώδια. Να σοβαντίσω το υπόγειο ή απλά να το σπατουλάρω και να το βάψω ; Προσφέρει μόνωση εσωτερικά ο σοβάς ;

 

Ευχαριστώ πολύ.

 

Υ.Γ. θα ανεβάσω και φωτογραφίες σύντομα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.