Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου για αυθαίρετα


angel30

Recommended Posts

Παρακαλώ πολύ θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση, και όποιος γνωρίζει σχετικώς αν μπορεί να μου απαντήσει.

Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, http://www.eurocosm.gr/el/blog/ilektroniki-taytotita-ktirioy-kai-ilektroniki-ekdosi-adeion-apo-2015
 χωρίς να ξέρω αν αληθεύει στα σίγουρα και περισσότερες λεπτομέρειες, ότι η βεβαίωση του μηχανικού από την υπαγωγή αυθαίρετων κτισμάτων αντικαθίσταται με την την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Έχουμε υπαχθεί στον Νόμο 4178, με πληρωμένα όλα τα πρόστιμα και το μόνο που εκρεμμεί είναι αυτή η βεβαίωση του μηχανικού η οποία ισχύει για 2 μήνες περίπου αν θυμάμαι καλά.
Εγώ θα τη χρειαστώ τελικά τον Δεκέμβριο, ωστόσο στο άρθρο λέει ότι αναμένεται Δεκέμβριο να ολοκληρωθεί ο νόμος. Θέλω να ρωτήσω 2 πράγματα. Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου έχουν όλα τα κτίρια από τη στιγμή που έχουν υπαχθεί ηλεκτρονικά στη ρύθμιση του Ν. 4178? Δηλαδή έχει αυτόματα ηλεκτρονική ταυτότητα το ακίνητο μου? Δεύτερη ερώτηση:
Εάν εγώ χρειάζομαι τη βεβαίωση υπαγωγής στον Ν.4178 πάση θυσία τον Δεκέμβριο για να προβώ σε μεταβίβαση ακινήτου - συμβόλαια, η οποία αντικαθίσταται με την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου και ο νόμος για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2015 παράδειγμα, θα είναι άκυρα τα συμβόλαια μου??? Διότι στο άρθρο λέει το εξής
Σε περίπτωση μεταβίβασης κτίσματοςπρέπει να συμπληρωθεί ταυτότητα κτιρίου, η οποία θα αντικαταστήσει την βεβαίωση του μηχανικού που συνοδεύει σήμερα τα συμβόλαια. 

Τι γίνεται σε αυτή τη περίπτωση? Είναι άκυρη η μεταβίβαση? Πρέπει πρώτα να εκδοθεί η βεβαίωση του μηχανικού και κατόπιν να συμπληρωθεί η ταυτότητα του κτιρίου? Πόσο χρονοβόρα είναι η διαδικασία συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου? Είναι καλύτερα να περιμένω να βγει ο νόμος για τη ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου? Με λίγα λόγια είναι απαραίτητο να περιμένω τον καινούριο χρόνο για να προβώ σε συμβολαιογραφική πράξη ώστε να είναι έγκυρη κάθε ενέργεια τακτοποίησης του αυθαιρέτου και να μην είναι άκυρη και η συμβολαιογραφική πράξη? Εάν παρόλα αυτά κάνω συμβόλαια τον Δεκέμβριο με βάση μόνο τη βεβαίωση του μηχανικού θα είναι άκυρα μετά όταν θα βγει ο νόμος για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου?
Συγνώμη για το μεγάλο κείμενο. Παρακαλώ πάρα πολύ αν υπάρχει κάποιος μηχανικός που γνωρίζει για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, ας με πληροφορήσει για να γνωρίζω καλύτερα πως θα κινηθώ.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

 

Link to comment
Share on other sites

Η ηλεκτρονική ταυτότητα υπάρχει προς το παρόν μόνο στις εξαγγελίες του υπουργείου, κανείς δεν ξέρει πότε θα εφαρμοστεί και με ποιο τρόπο.

Σε ότι αφορά τη μεταβίβαση και από τη στιγμή που έχει εξοφληθεί το πρόστιμο αλλά και ο συνάδερφος για τις υπηρεσίες του,  η βεβαίωση του 4178 εκδίδεται κανονικά και το συμβόλαιό σας προχωρά χωρίς φόβο ακυρότητας.

 

Για την ηλεκτρονική ταυτότητα κανείς δεν γνωρίζει πότε θα εφαρμοστεί, τι ζητηθεί για τη συμπλήρωσή της και με πιο κόστος.

Επιπρόσθετα, ο 4178 είναι σε ισχύ έως τις αρχές Φεβρουαρίου 2015 και όχι μέχρι το Δεκέμβριο.

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Μέχρι να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα και να ξεκινήσει η διαδικασία εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας συνεχίζει να απαιτείται η βεβαίωση μηχανικού για μεταβίβαση. Σε καμία περίπτωση δε θα είναι άκυρο το συμβόλαιο που θα κάνετε.

 

Η ηλεκτρονική ταυτότητα θα αφορά όλα τα κτίρια (όχι μόνο τα αυθαίρετα) και είναι ανεξάρτητη απ' τη ρύθμιση αυθαιρέτων. Τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία εφαρμογής θα τις μάθουμε όταν εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και τους 2!!!!!!! Αυτό ήθελα πρωτίστως να γνωρίζω ότι είμαι καλυμμένη με την βεβαίωση του μηχανικού και ότι δεν θα είναι άκυρη οποιαδήποτε μεταβίβαση. Το γνωρίζω ότι η προθεσμία ισχύει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015. Υποθέτω με τα λεγόμενά σας ότι προφανώς θα χρειαστεί να συμπληρωθεί στα πρακτικά συμβολαιογραφικών πράξεων η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου. Οπότε δεν τίθεται θέμα εκγυρότητας των συμβολαίων. Ευχαριστώ πολύ. 

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα τεθεί απολύτως κανένα θέμα ακυρότητας των συμβολαίων εξαιτίας αυτού του γεγονότος.

Η διαδικασία της απόκτησης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, στη συνέχεια, θα είναι μια "χρονοβόρα διαδικασία", η οποία θ' αφορά στο ακίνητο και στον τότε ιδιοκτήτη του, θα έχει κόστος και περιθώριο τουλάχιστον πέντε χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για όλες τις απαντήσεις. Με άγχωσε το σημείο του άρθρου που λέει "Σε περίπτωση μεταβίβασης κτίσματοςπρέπει να συμπληρωθεί ταυτότητα κτιρίου, η οποία θα αντικαταστήσει την βεβαίωση του μηχανικού που συνοδεύει σήμερα τα συμβόλαια." 

Γι' αυτό και φοβήθηκα για την εγκυρότητα των συμβολαίων. Χίλια ευχαριστώ που με κατατοπίσατε. Δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να περιμένω την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου αφήνοντας τις προθεσμίες και να βρεθώ εκτός ρύθμισης δίχως λόγο. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα προαπαιτούμενο για κάθε εγγραφή εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου (π.χ. μεταβίβαση κ.λπ.) είναι η Βεβαίωση 4178.

Με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου καταργούνται οι Βεβαιώσεις 4178 και αντικαθίστανται από το Πιστοποιητικό Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και με αυτό πλέον θα γίνονται οι εγγραφές εμπράγματων δικαιωμάτων σε ακίνητα.

Έτσι αναφέρει ο νόμος, που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.

Προβλέπεται ότι, η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων θα γίνει μέσα στο 2015. Αυτοί λένε στις αρχές του 2015. Προσωπικώς το βλέπω προς το τέλος του έτους, ίσως και αρχές του 2016. Δεν είναι ακόμη έτοιμοι. Έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση του σχεδίου του προεδρικού διατάγματος (http://www.opengov.gr/minenv/?p=5107) και αναμένεται να εκδοθεί.

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, δεν μου το διευκρίνησε αυτό ο μηχανικός και το είχα άγχος!!!!! Το λογικό όποτε είναι για όσες μεταβιβάσεις έχουν γίνει με βάση τη βεβαίωση του μηχανικού, να αποκτήσουν την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου όταν εφαρμοστεί ο νόμος!!!!!!!!
Να ρωτήσω κάτι τελευταίο εάν δεν σας κουράζω? Πόσο χρονοβόρα είναι να βγει αυτή η βεβαίωση του 4178 τη στιγμή που είναι όλα εξοφλημένα μηχανικός και τα ανάλογα πρόστιμα? Βγαίνει άμεσα από τη στιγμή που θα τη ζητήσω ή απαιτούνται κάποιες μέρες? Ευχαριστώ πολύ και πάλι

Link to comment
Share on other sites

Χίλια ευχαριστώ να είστε καλά!!!!!!!!! Χρειάζεται και κάποιες σφραγίδες πρέπει να πάμε κάπου να το σφραγίσουμε? Η το σφραγίζει ο μηχανικός κ είναι έγκυρο?

Edited by angel30
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.