Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Πρωτιά καταγράφει η Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη όσον αφορά την αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, που εκτινάχθηκε πάνω από 60% στην εξαετία της κρίσης 2008-2013. Αυξήσεις στο ρεύμα, φόροι και έμμεσες χρεώσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είχαν ως αποτέλεσμα το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας να αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 10% περισσότερο από ό,τι σε κάθε άλλη χώρα στην ΕΕ.

 

Τα παραπάνω διαπιστώνει έρευνα του Οργανισμού Συνεργασίας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER) που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, μία ακριβώς ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια και το Κλίμα.

 

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, η έρευνα επισημαίνει ότι η εκτίναξη του κόστους για τους καταναλωτές στην Ελλάδα οφείλεται στις αυξήσεις του ρεύματος και κυρίως στη φορομπηχτική πολιτική αυξήσεων για τις έμμεσες χρεώσεις, δηλαδή τα δίκτυα, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (που επιδοτεί τις ΑΠΕ). Ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης στο ρεύμα ήταν 7%, σε όλες τις έμμεσες χρεώσεις και φόρους έφτασε στο 13,8%, σχεδόν διπλάσιος.

 

Το παράδοξο είναι ότι τα νοικοκυριά πληρώνουν ακριβά για ενέργεια τόσο για ηλεκτρισμό όσο και για το φυσικό αέριο όταν οι τιμές χονδρικής πέφτουν, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται. Πέρυσι στην Ευρώπη των 28, ο λογαριασμός των νοικοκυριών για το ρεύμα αυξήθηκε κατά μέσον όρο 4,4% και για το φυσικό αέριο 2,7%.

 

Πίσω από το παράδοξο αυτό βρίσκονται οι πολλαπλές χρεώσεις που βαρύνουν τους λογαριασμούς, μαζί με την έλλειψη ανταγωνισμού και τη δεσπόζουσα θέση ενός προμηθευτή σε πολλές χώρες -όπως στην Ελλάδα- που προκαλούν φαύλο κύκλο.

 

Οι μεν καταναλωτές δυσκολεύονται να επιλέξουν άλλο πάροχο, ο δε βασικός προμηθευτής δεν προσφέρει εναλλακτικά πακέτα υπηρεσιών (π.χ. μαζί με ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο), όπως συμβαίνει εκεί όπου η αγορά έχει ανοίξει στην πράξη και όχι στη θεωρία. Εναντι τεσσάρων μόνο προμηθευτών ρεύματος στην Ελλάδα (στοιχεία Δεκεμβρίου 2013), οι γερμανοί καταναλωτές έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 376 εταιρείες, οι Φινλανδοί σε 204, οι Δανοί σε 124, οι Πολωνοί σε 77, οι Ιταλοί σε 30 κ.ο.κ.

 

Στην έρευνα αναλύεται η τιμή ρεύματος μετά φόρων για τα νοικοκυριά σε καθεμιά από τις πρωτεύουσες των 28 χωρών-μελών. Από την ανάλυση προκύπτει ότι στην Ελλάδα η τιμή διαμορφώνεται κατά 53% από το κόστος της ενέργειας (ΔΕΗ), κατά 18% από τις χρεώσεις δικτύου, 18% από φόρους και 12% από χρεώσεις για ΑΠΕ.

 

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι για το 2013 στις πρωτεύουσες των χωρών όπου οι τιμές ηλεκτρισμού παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2012 η αύξηση προήλθε από χρεώσεις για τις ΑΠΕ. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα η Ελλάδα και η Λιθουανία, με τη χώρα μας να εμφανίζει αύξηση κατά 119% στις χρεώσεις που σχετίζονται με τις ΑΠΕ και τη Λιθουανία να ακολουθεί με 44%.

 

Σε απόλυτα νούμερα, πάντως, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα παραμένουν στον μέσο όρο της ΕΕ, με ακριβότερη χώρα τη Δανία. Ενδεικτικά, ένα νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 4.000 κιλοβατώρες, πληρώνει 1.221 ευρώ στη Δανία, 1.204 ευρώ στη Γερμανία, 1.090 στην Ιταλία, 947 στην Κύπρο, 901 στην Ιρλανδία και 698 ευρώ στην Ελλάδα, η οποία μεταξύ των 28 καταλαμβάνει την 14η θέση.

 

Σε κάθε περίπτωση, στην αγορά ηλεκτρισμού όπου ο ανταγωνισμός μοιάζει να λειτουργεί, καλύτερα είναι σε Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Νορβηγία. Το ίδιο ισχύει για την αγορά φυσικού αερίου σε Βρετανία, Τσεχία, Ολλανδία, Γερμανία, Σλοβενία και Ισπανία.

 

Πηγή: http://news.in.gr/gr...?aid=1231359856

 

Click here to view the είδηση

Δημοσιεύτηκε

Αυτη την περιοδο, κανω ερευνα αγορας οσον αφορα τους εναλλακτικους παροχους ηλεκτρικου ρευματος - ακριβως επειδη αυξηθηκε κατακορυφα ο λογαριασμος της ΔΕΗ...

Θα ηθελα, παρακαλω, τα φωτα σας στο θεμα αυτο. Αξιζει να αλλαξει κανεις παροχο; Και αν ναι, ποια ή ποιες εταιρειες ειναι αξιοπιστες;

Ευχαριστω

Δημοσιεύτηκε

Στην έρευνα αναλύεται η τιμή ρεύματος μετά φόρων για τα νοικοκυριά σε καθεμιά από τις πρωτεύουσες των 28 χωρών-μελών. Από την ανάλυση προκύπτει ότι στην Ελλάδα η τιμή διαμορφώνεται κατά 53% από το κόστος της ενέργειας (ΔΕΗ), κατά 18% από τις χρεώσεις δικτύου, 18% από φόρους και 12% από χρεώσεις για ΑΠΕ.

 

.............

 

Σε απόλυτα νούμερα, πάντως, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα παραμένουν στον μέσο όρο της ΕΕ, με ακριβότερη χώρα τη Δανία.

 

άρα οι ΑΠΕ συμμετέχουν με 12% στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας...

 

 

το αν είναι συμφέρουσα ή όχι η αλλαγή παρόχου έχει να κάνει με την κατηγορία του τιμολογίου (οικιακό ή επαγγελματικό....)  στο οικιακό δεν υπάρχουν σοβαρές διαφοροποιήσεις... για μέση κατανάλωση....

 

θέμα αξιοπιστίας από τεχνικής απόψεως δεν υφίσταται, με δεδομένο ότι επί της ουσίας αλλάζει μόνο το ποιος τιμολογεί και τίποτα άλλο....

Δημοσιεύτηκε (edited)

Αυτη την περιοδο, κανω ερευνα αγορας οσον αφορα τους εναλλακτικους παροχους ηλεκτρικου ρευματος - ακριβως επειδη αυξηθηκε κατακορυφα ο λογαριασμος της ΔΕΗ...

Θα ηθελα, παρακαλω, τα φωτα σας στο θεμα αυτο. Αξιζει να αλλαξει κανεις παροχο; Και αν ναι, ποια ή ποιες εταιρειες ειναι αξιοπιστες;

Ευχαριστω

Πρέπει πρώτα να πω ότι στη διαμόρφωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος παίζουν ρόλο πάρα πολλοί παράγοντες. Ο σημαντικότερος είναι το ιδιωτικό κεφάλαιο συμπαραγωγών το οποίο εξασφάλισε επιβεβλημένες αγορές με εγγυημένες τιμές από το 2006. Στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος συμμετέχει η ΔΕΗ Α.Ε. ιδιωτικοποιημένη κατά 49% και οι ανεξάρτητοι ιδιώτες παραγωγοί (κυρίως με συμπαραγωγή). Προηγούνται λοιπόν πάντα οι αγορές από ιδιώτες ενώ τα υδροηλεκτρικά είναι σε αχρηστία. Οι ιδιώτες παραγωγοί με μονάδες φυσικού αερίου (κατέχουν το 70% της συνολικής παραγωγής ρεύματος από φ.α.) έχουν εξασφαλίσει το ότι θα παράγουν ρεύμα όχι σύμφωνα με τις καταναλωτικές ανάγκες αλλά με βάση τις δικές τους ανάγκες κέρδους. Επίσης έχουν εξασφαλίσει μέσω του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους ότι θα πληρώνονται με εγγυημένες τιμές. Άρα ο ανταγωνισμός πάει περίπατο. Από τα συμφραζόμενα κανείς από αυτούς δεν έχει όρεξη να μειώσει τιμές ούτε υπάρχει ένας ανταγωνιστικός μηχανισμός για να τους πιέσει.

Με τις ΑΠΕ συνέβη το εξής. Η αύξηση του τέλους ΑΠΕ κατά 47% αντιστάθμισε το έλλειμμα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), το οποίο διογκώθηκε εξαιτίας της κυβέρνησης Γ.Α.Π. (+1 στον BAS) η οποία δίνοντας αβέρτα άδειες σε νέους παραγωγούς το 2012 υπερκάλυψε σχεδόν σε ενάμισι χρόνο το πλάνο όλης της δεκαετίας (τέλος του 2020). Αν η αύξηση των παραγωγών ΑΠΕ γινόταν σχεδιασμένα και ομαλά δεν θα υπήρχε αυτή η ραγδαία αύξηση μέσα σε εποχή οικονομικής κρίσης και μνημονίου.  

Οι πάροχοι είναι άλλο θέμα. Μερικοί από αυτούς είναι παραγωγοί, μερικοί άλλοι όχι. Είναι μεταπωλητές λιανέμποροι ηλ. ρεύματος και πουλάνε ρεύμα σε καταναλωτές με εγγυημένη τιμή.

Edited by Konstantinos IB
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστω για τις απαντησεις σας, ησαν διαφωτιστικες!

Το οτι παει περιπατο ο ανταγωνισμος ειναι σημαντικο γιατι τωρα μπορει να ειναι φθηνοτερες οι ιδιωτικες εταιρειες απο τη ΔΕΗ, αλλα στο μελλον αυτο ενδεχεται να αλλαξει. Θα μου πειτε, αλλαζει ξανα κανεις παροχο...

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστω για τις απαντησεις σας, ησαν διαφωτιστικες!

Περίμενε...Δεν τελειώσαμε ακόμη. Οι Εταιρείες πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος κάνουν ότι κάνει και το τμήμα πωλήσεων της ΔΕΗ.

Δηλαδή εκτιμούν τους πιθανούς κινδύνους από διάφορους παράγοντες στην παραγωγή του ρεύματος, αγοράζουν ρεύμα απ' όλους τους παραγωγούς (ιδιώτες και κράτος) και μετά εγγυώνται στον καταναλωτή μια ετήσια τιμή ρεύματος. Αν όμως δεν εκτιμήσουν σωστά τους κινδύνους (π.χ. ENERGA και άλλες) υπάρχει η περίπτωση ατά τη διάρκεια του ιδίου έτους να έλθουν στο σημείο να αγοράζουν το ρεύμα ακριβότερο απ' ότι το πουλάνε οπότε...μπουχός για εξωτερικό.  

Για να πάρεις μια γεύση από το πως καθορίζεται η ετήσια εγγυημένη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ κοίτα εδώ:

https://www.dei.gr/documents2/investors/annual%20reports/2013/annual%20report%202013%20gr_low.pdf

Από τη σ.29 και μετά. 

Δημοσιεύτηκε

Το άρθρο τώρα τί θέλει να μας πεί? Πουλήστε την ΔΕΗ, κάντε την κομμάτια και μοιράστε την για να πέσουν οι τιμές?

Πολλοί που αρθογραφούν για το παρόν θέμα εξυπηρετώντας διάφορα συμφέροντα ξεχνουν να αναφέρουν οτι η ΔΕΗ είναι μια ΔΕΚΟ (Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Οφέλειας). Αυτό σημαίνει οτι άν υπήρχε χρηστή πολιτική διοίκηση θα μπορούσε το ρευμα να είναι πραγματικά πολύ φθηνο μιας και η ΔΕΗ για την παραγωγή χρησιμοποιεί δημόσια αγαθά που της έχουν παραχωρηθεί δωρεαν απο τον ελληνικο λαό (λιγνιτες, υδροηλεκτρικα κ.α.). Αξίζει να σημειωθει οτι ακομη και με τοσο φαγοποτι απο διαφορους καρεκλοκένταυρους και μετά απο τόση πολύχρονη απαξιωση η ΔΕΗ μέχρι και την πρό χαρατσιου εποχή ήταν κερδοφόρα. Και τώρα ειναι κερδοφόρα παρ' ολο που χρυσοπληρώνει τους συμπαραγωγους απο φυσικο αεριο βαφτιζοντας τους ΑΠΕ απλώς δέν είχε τις αντίστοιχες ταμιακες εισρροες.

 

Όσον αφορά για τους υπέρμαχους οτι θα έπρεπε να λειτουργει με ιδιωτικοοικονομικα κριτηρια και απαραίτητα να είναι κερδοφόρα, να μας πουν για ποιον να ειναι κερδοφορα. Για παράδειγμα ένα νοσοκομειο πρέπει να είναι απαραίτητα κεροφορο όταν οι υπηρεσιες που "παραγει" ή θα μπορουσε να παραξει έιναι απο μονες τους ένα κερδος για τον τόπο. Το ίδιο και η ΔΕΗ μπορεί να είναι κερδοφορα έχοντας μηδενικο ή και ελλειματικο ισολογισμο εφόσον πουλαει φθηνα στον κυριο μετοχο της τον λαο , και δίνει δουλειες, χρειάζεται βεβαια ξεκαθάρισμα απο τις "βδελες" που την βυζαινουν τοσα χρονια. Δυστυχως η παραπληροφορηση καλά κρατει σε πολλόυς τομεις (βλ. ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.α) και εξυπηρετει αδιαφανεις σκοπους και συμφεροντα. Γεροί να ειμαστε και θα τα δουμε μπροστα μας....

  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.