Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαδικασία Διαδοχής (Αλλαγής Ονόματος) Παροχής Φυσικού Αερίου


Recommended Posts

Καλησπέρα Συνάδελφοι,

 

"ανοίγω" το παρόν θέμα με αφορμή συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο είναι δυνατό να αναλυθεί όλη η περιπτωσιολογία και οι επιμέρους-κατά περίπτωση λεπτομέρειες προκειμένου να μειωθεί η ταλαιπωρία δεδομένης της ελλιπούς πληροφορήσεως που παρέχεται από τις Εταιρείες Παροχής Αερίου αναφορικά με τις διαδικασίες αυτές και όχι μόνον αυτές. Θεωρώ ότι είναι ελλιπής καθώς δεν καλύπτονται περιπτώσεις που θα προκύψουν με ικανοποιητική πιθανότητα. Περαιτέρω δε, όταν προκύπτουν οι περιπτώσεις αυτές, οι απαντήσεις που δίδει η εταιρεία είναι ασαφείς (ήξεις αφήξεις). 

Για τη διαδικασία διαδοχής (αλλαγής ονόματος) παροχής φυσικού αερίου σύμφωνα με τη διαθέσιμη πληροφόρηση της Ε.Π.Α. Αττικής ισχύουν τα εξής:

"Στην περίπτωση που αλλάξει ο ένοικος ή ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσέλθετε στα σημεία εξυπηρέτησης της ΕΠΑ Αττικής και να αιτηθείτε ΔΙΑΔΟΧΗ ώστε οι λογαριασμοί να έρχονται στο όνομά σας.
 

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:
 
Σε περίπτωση που ο αιτών είναι ο διάδοχος:
 
«Αστυνομική Ταυτότητα»
 
«Αντίγραφο Συμβολαίου Αγοραπωλησίας ή μισθωτήριο»
 
«1 προηγούμενο λογαριασμό Φ.Α.» (για τις περιπτώσεις που η διαδοχή πραγματοποιείται για ήδη ενεργοποιημένη και τιμολογημένη παροχή).
 
«Α.Φ.Μ. και Δ.Ο.Υ.»
 
Σε περίπτωση που πρόκειται για σύμβαση με Διαχείριση Πολυκατοικιών επιπλέον απαιτείται
 
Αν δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή της παροχής, απαιτείται:
 
«Απόφαση πρακτικού Γεν. Συνέλευσης (50% των ψήφων ιδιοκτησίας  + 1 ψήφος)»
 
Αν έχει γίνει η κατασκευή της παροχής, απαιτείται:
 
«Αίτηση του διαχειριστή ή του κατασκευαστή για αλλαγή ονόματος»
 
Σε περίπτωση που ο αιτών έχει εξουσιοδότηση από το διάδοχο επιπλέον απαιτείται:
 
«Εξουσιοδότηση επικυρωμένη από Δημόσια Αρχή (ΚΕΠ ή Αστυνομία)  προς τρίτο φυσικό πρόσωπο»
 
Σε περίπτωση Α.Ε. - Ε.Π.Ε ή Επαγγελματικής χρήσης χρειάζεται:
 
«ΦΕΚ Σύστασης και Πρακτικό συγκρότησης σε σώμα του Δ.Σ. της εταιρείας. Επικυρωμένο αντίγραφο του καταστατικού, όπως δημοσιεύθηκε στο Πρωτοδικείο κατά την υπογραφή της Σύμβασης Φυσικού Αερίου».
 
«Υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου ότι δεν υπάρχει μεταβολή του καταστατικού ή επικυρωμένο αντίγραφο αυτής εφόσον υπάρχει μεταβολή»
 
«Αστυνομική Ταυτότητα του νόμιμου εκπροσώπου ή εξουσιοδότηση επικυρωμένη από Δημόσια Αρχή (ΚΕΠ ή Αστυνομία)  προς τρίτο φυσικό πρόσωπο,  ώστε να προβεί σε κάθε ενέργεια για την εκτέλεση της ανωτέρω Υπηρεσίας».
 
 Σε περίπτωση δημόσιων οργανισμών είναι τα αντίστοιχα της Α.Ε. και επιπλέον:
 
«ΦΕΚ Σύστασης και Πρακτικό συγκρότησης σε σώμα του Δ.Σ. της εταιρείας»
 
Σε περίπτωση που εξουσιοδοτείται τρίτο φυσικό πρόσωπο πλην του νομίμου εκπροσώπου (δ/νων σύμβουλος) να υπογράψει τη σύμβαση Φ.Α. και να προβεί σε κάθε ενέργεια για την εκτέλεση της σύμβασης απαιτείται: «είτε πρακτικό Δ.Σ. με το οποίο εξουσιοδοτεί το τρίτο πρόσωπο ή εξουσιοδότηση του νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας (δ/ντος συμβούλου) προς το τρίτο φυσικό πρόσωπο, θεωρημένη από Δημόσια Αρχή (ΚΕΠ ή Αστυνομία».
 
Χρέωση υπηρεσίας:
 
Στον προκάτοχο θα επιστραφεί η εγγύηση και θα χρεωθεί ο διάδοχος την εγγύηση.
 
(Εγγύηση = Ισχύς (σε kcal/h) * 0,0033) = Ισχύς (σε KW) * 2,8375 περίπου
 
Τρόποι εξόφλησης εγγύησης:
 
Η εξόφληση από το διάδοχο γίνεται:
 
στο ταμείο της ΕΠΑ στην οδό Αμερικής 11 Αθήνα-Κολωνάκι, από 08:00 έως 15:00, ή
 
στα αυτόματα μηχανήματα πληρωμής στην οδό Αμερικής 11 Αθήνα-Κολωνάκι, από 08:00 έως 17:00
 
Σημεία Εξυπηρέτησης :
 
Μπορείτε να απευθύνεστε στο κατάστημα εξυπηρέτησης καταναλωτών της ΕΠΑ Αττικής:
 
Αμερικής 11, 10672 Αθήνα - Κολωνάκι, Τηλ. 1133 (Δευτέρα έως Παρασκευή από 8.00 έως 17.00 και το ταμείο από 8.00 έως 15.00)"
 

Να σημειώσω ότι σε περίπτωση που ο προκάτοχος είναι αποθανών ζητείται επιπλέον :

Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου
 

Κάποια ερωτήματα λοιπόν που διετύπωσα αλλά δεν έλαβα σαφή απάντηση είναι τα εξής:

1) Στην περίπτωση που η Διαδοχή θα πραγματοποιηθεί από συγκύριο επί οριζοντίας ιδιοκτησίας με ποσοστό Α ενώ ο έτερος συγκύριος έχει ποσοστό Β με Α+Β=100 και Α<Β απαιτείται και συναίνεση επί Υπευθύνου Δηλώσεως του συγκυρίου με το μεγαλύτερο ποσοστό (Β) ; Επιβάλλεται η διαδοχή να πραγματοποιείται μόνον από το συγκύριο με το μεγαλύτερο ποσοστό ;

Σημ. Στην ερώτηση αυτή έλαβα την απάντηση ότι μάλλον μπορεί και δεν απαιτείται άλλο δικαιολογητικό εφόσον ο διάδοχος έχει ποσοστό κυριότητος μεγαλύτερο από 50%

2) Εάν ο προκάτοχος είναι αποθανών πού θα επιστραφεί η εγγύηση ; Στους κληρονόμους ; Και τι απαιτείται σε αυτήν την περίπτωση, συμβολαιογραφικό έγγραφο κληρονομιάς ; Και εάν δεν υφίσταται τέτοιο έγγραφο τι γίνεται ; Και πώς επιστρέφεται η εγγύση ; Κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό που θα υποδειχθεί ;

Εάν γνωρίζει κάποιος Συνάδελφος πώς αντιμετωπίζονται οι ανωτέρω περιπτώσεις ας με διαφωτίσει. Επίσης:

3) Εάν δεν υπάρχει κανένας λογαριασμός για να κατατεθεί αφού ο προκάτοχος είναι αποθανών και η παροχή δεν έχει κατανάλωση για χρόνια τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση ;

4) Εάν η διαδοχή πραγματοποιηθεί τελικώς από το συγκύριο με το μεγαλύτερο ποσοστό (Β) και πραγματοποιείται στα πλαίσια του Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον (εγκατάσταση επιτοιχίου λέβητος φ.α.) για το οποίο έχει υποβάλλει αίτηση ο συγκύριος με το μικρότερο ποσοστό (Α) είναι δυνατό να υπάρξει κάποια διένεξη στη διαδικασία ;  

5) Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αίτηση διαδοχής ; (Δε βρήκα ούτε στην Ε.Π.Α. Αττικής τέτοιο έγγραφο ούτε και στην ιστοσελίδα της ακόμα και στην ενότητα των συνεργατών)  

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Συνάδελφοι,

 

έλαβα κάποιες απαντήσεις τηλεφωνικώς και όχι απολύτως σαφείς και παραθέτω:

 

1) Εφόσον ο αιτών δεν είναι ο διάδοχος η εξουσιοδότηση θα πραγματοποιείται από το συγκύριο με το μεγαλύτερο ποσοστό κυριότητος (Β) προς τον αιτούντα και εντός του σώματος αυτής θα αναφέρεται ότι διάδοχος ορίζεται ο συγκύριος με το μικρότερο ποσοστό κυριότητος (Α)

 

Σημ.: Συνιστώ καλού-κακού - αν και μου διεμήνυσαν ότι δεν απαιτείται - και Υπεύθυνη Δήλωση του συγκυρίου με το μικρότερο ποσοστό κυριότητος (Α) ότι αποδέχεται τον ορισμό του ως διαδόχου 

2) Η εγγύηση επιστρέφεται στους κληρονόμους του διαμερίσματος που αφορά η παροχή. Οι κληρονόμοι είναι οι συγκύριοι ως αυτοί εμφανίζονται στη συμβολαιογραφική πράξη. Είτε κατατίθεται σε λογαριασμό είτε συμψηφίζεται.

3) Ο λογαριασμός κατατίθεται προκειμένου να καταστεί γνωστός ο αριθμός του μετρητή. Εάν είναι γνωστός ο αριθμός του μετρητή, δεν απαιτείται η κατάθεση αντιγράφου λογαριασμού

4) -

5) Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αίτηση. Όλα θα αναφέρονται στην εξουσιοδότηση. Εάν απαιτηθεί η συμπλήρωση κάποιας αιτήσεως θα πραγματοποιηθεί επί κάποιου εγγράφου αιτήσεως (π.χ. γενική αίτηση)

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.