Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στο εξωτερικό υπάρχει ΕΠΑΕ ;


iliekater

Recommended Posts

Ίσως θυμόσετε που ρωτάω κάτι τέτοιο , ίσως με πετάξετε με τις κλωτσιές , ίσως θα έπρεπε να το ξέρω ήδη . Αλλά και πάλι , αν δε ρωτήσω , πώς να ξέρω ;

Αν λοιπόν ανέχεσθε την ερώτησή μου , πείτε με , στο εξωτερικό τι γίνεται ; Υπάρχει ΕΠΑΕ ; Μήπως λύνεται αλλιώς το θέμα ;

Link to comment
Share on other sites

Ναι υπάρχουν ανάλογες επιτροπές. Επίσης γίνεται ενημέρωση κατοίκων περιοχής, δημόσιες παρουσιάσεις και υπάρχει δικαίωμα ενστάσεων. Υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση από πόλη σε πόλη. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα ο δήμος στέλνει επιστολές συμμόρφωσης με τους τοπικούς κανονισμούς (Κτιριοδομικούς, Πολεοδομικούς, κλπ) σε θέματα όπως εξ. βαφές, συντηρήσεις πεζοδρομίων, ύψος χλοοτάπητα, κλπ. Σε μη συμμόρφωση υπάρχουν πρόστιμα. Παράλληλα υπάρχουν προγράμματα επιχορηγήσεων για ανακαινίσεις, εσ. & εξωτερικές, βοήθεια σε φτωχούς κλπ. Υπάρχει μεγαλύτερη οργάνωση, ουσιαστικός έλεγχος από αρχές σε όλα τα στάδια ανοικοδόμησης/ επισκευών, με αυστηρότητα σε θέματα ασφάλειας. Φυσικά για όλες αυτές τις υπηρεσίες απαιτούνται χρήματα και οι ετήσιοι τοπικοί φόροι ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες το χρόνο. Παρόλα αυτά επειδή όλα αυτά γίνονται για πολλά χρόνια, υπάρχει εξοικείωση, σωστή ενημέρωση, επαγγελματισμός, και ο πολίτης δεν νοιώθει καταπιεσμένος ή αδικημένος. Υπάρχει δηλαδή εκτενής νομοθεσία και έλεγχος αλλά όχι καταδυνάστευση.

Τα ασφαλιστικά και αμοιβές είναι ιδιωτική υπόθεση - καμία σχέση με την ελληνική γραφειοκρατία. π.χ Κάθε εργάτης/ τεχνίτης έχει τη δική του ασφάλεια υποχρεωτική μέχρι κάποιο ποσό (υγειονομική, εργασιών, κλπ) Δεν έχουν ανάμειξη οι μηχανικοί σε τέτοια θέματα.

Link to comment
Share on other sites

Ο συνάδελφος έχει δίκιο, άπλα να προσθέσω ότι για να περιγράψει κανείς το σύστημα αλλών τόπων (όπως η Αγγλία όπου δούλεψα περίπου 4 χρόνια), θα πρέπει κανείς να γράψει κάποιους τόμους.

Μην ξεχνάμε ότι εκεί προκειμένου να έχεις το νομικό δικαίωμα να χρησιμοποιήσεις το τίτλο του αρχιτέκτονα πρέπει να περάσεις το Part 3, σπουδές ουσιαστικά όπου μαθαίνεις την νομοθεσία, ποιος κάνει τι και πότε κτλ. Με κανονικές εξετάσεις που εννοείται ότι κόβεσαι εάν δεν θεωρηθείς έτοιμος. Κάτι παρόμοιο δηλάδη με τις δικές μας εξετάσεις στο ΤΕΕ. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Και δεν είναι πάντα θέμα μόνο δημοσίων φορέων. Στη Ελβετία (όπου τα δημοψηφίσματα είναι κοινός τόπος) η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης Basel αντιτέθηκε στο αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη νέα αίθουσα μουσικής Neues Stadt-Casino. Και πολύ απλά, αν και η υπογραφή ήταν Hadid, το πρότζεκτ έφαγε άκυρο.

 

Μαθήματα Δημοκρατίας , κύριες και κύριοι!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.