Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Με εκατοντάδες κτίρια-φαντάσματα έχει γεμίσει η Αθήνα, με το μεγαλύτερο αριθμό τους να... στοιχειώνει το ιστορικό κέντρο. Παρά τις τεράστιες ανάγκες για κοινωνικές δομές, τα κτίρια αυτά, τα οποία στην πλειονότητά τους ανήκουν στο Δημόσιο και σε ασφαλιστικά ταμεία, μένουν ανενεργά και με το πέρασμα του χρόνου η καταστροφή τους οξύνεται.

 

Βασικό «αγκάθι» για τους ιδιοκτήτες τους είναι η οικονομική κρίση και η πτώση του ενδιαφέροντος για επενδύσεις σε ακίνητα, παρ' όλα αυτά, ελάχιστες είναι οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για νέες δημιουργικές και πρωτότυπες ιδέες για την αξιοποίησή τους. Το ιστορικό ξενοδοχείο «La Mirage» είναι ένα από τα 1.200 κτίρια που έχουν βάλει λουκέτο, όταν εκατοντάδες φοιτητές δεν μπορούν να πληρώσουν ενοίκιο και εγκαταλείπουν τις σπουδές τους. Τα πρώην υπουργεία Παιδείας (στη Μητροπόλεως) και Εργασίας (στην Πειραιώς), καθώς και τα πρώην Εφετεία και Πταισματοδικεία στο κέντρο της Αθήνας αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα «κλειστών» κτιρίων.

 

Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας σε άδεια κτίρια του κέντρου, καθώς αυτά γίνονται στέκια ναρκομανών και κακοποιών, ενισχύοντας την έκρηξη της εγκληματικότητας στο κέντρο. Σύμφωνα με μελέτη που είχε ξεκινήσει η Περιφέρεια Αττικής μέσω της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Κεντρικού Τομέα, από το 2008 μέχρι και σήμερα τουλάχιστον 1.200 κτίρια -πολλά εκ των οποίων είναι διατηρητέα- έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ σε αρκετά ήταν αδύνατο να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης!

 

Το 96% των 1.200 εγκαταλειμμένων κτιρίων βρίσκεται στο Δήμο Αθηναίων. Με βάση τις αυτοψίες που έγιναν, το 31% εντοπίστηκε στην 1η Δημοτική Κοινότητα (Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ιλίσια, Κουκάκι, Μακρυγιάννη, Πλάκα, Ψυρρή, εμπορικό κέντρο, πλατεία Βάθη), το 17% στην 6η (Κυψέλη, πλατεία Αττικής, πλατεία Αμερικής, Αγιος Παντελεήμονας, Αγιος Νικόλαος), το 16% στην 4η (Σεπόλια, Κολωνός, Ακαδημία Πλάτωνος), το 15% στην 3η (Πετράλωνα, Θησείο, Ρουφ, Γκάζι, Κεραμεικός, Μεταξουργείο, Βοτανικός), το 9% στην 5η (Αγιος Ελευθέριος, Πατήσια, Προμπονά, Ριζούπολη), το 5% στην 7η (Γκύζη, Πολύγωνο, Γηροκομείο, Τουρκοβούνια, Αμπελόκηποι, Γουδί, Ερυθρός Σταυρός) και το 4% στη 2η (Παγκράτι, Νέος Κόσμος).

 

Στα υποβαθμισμένα στενά πέριξ της Ομόνοιας δεκάδες είναι τα κτίρια του Δημοσίου που ρημάζουν. Στην οδό Σωκράτους, στο ύψος της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, το παλιό Εφετείο μένει κλειστό επί δεκαετίες. Το ακίνητο των 10.000 τ.μ., το οποίο ανήκει στο Επικουρικό Ταμείο Εμποροϋπαλλήλων, αρχικά λειτουργούσε ως ξενοδοχείο και μετέπειτα ως Εφετείο. Οταν τα γραφεία του Εφετείου μεταφέρθηκαν στην Ευελπίδων, δεν κλείστηκε κάποιο... deal για την αξιοποίησή του. Πριν από λίγα χρόνια, έπειτα από «ντου» της ΕΛ.ΑΣ., εκατοντάδες άστεγοι και χρήστες ναρκωτικών εγκατέλειψαν το κτίριο το οποίοι είχαν μετατρέψει σε άντρο παρανομίας. Εκτοτε παραμένει άδειο, με τις λαμαρίνες και τα συρματοπλέγματα να το προστατεύουν.

 

Λίγο πιο κάτω, στην οδό Πειραιώς, το κτίριο το οποίο μέχρι πρότινος φιλοξενούσε το υπουργείο Εργασίας παραμένει άδειο. Ανήκει στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), όμως ακόμα καμία πρόταση δεν έχει κατατεθεί για την αξιοποίησή του, όταν δεκάδες είναι οι υπηρεσίες του Δημοσίου που ενοικιάζουν ιδιωτικούς χώρους. Επειτα από τις τελευταίες καταιγίδες, τα υπόγεια του κτιρίου πλημμύρισαν και αρκετοί σοβάδες έπεσαν, με το ΕΤΕΑ να προσπαθεί ν' αποκαταστήσει τις ζημιές.

 

«Θέλουμε να έρθουν ξανά στο κέντρο δημόσιες υπηρεσίες. Το υπουργείο να ξανανοίξει, για οποιαδήποτε χρήση επιθυμούν, αρκεί να γεμίσει πάλι κόσμο η περιοχή της Ομόνοιας. Το υπουργείο, το ΙΚΑ παρακάτω πρέπει να δώσουν ζωή στην περιοχή. Μένω εδώ κοντά και δεν αντέχω να βλέπω το "ενοικιάζεται" και το "πωλείται" στα τζάμια των καταστημάτων. Εχουμε μείνει μόνοι μας. Οταν δύει ο ήλιος δεν τολμάμε να κυκλοφορήσουμε έξω», περιγράφει τη ζοφερή κατάσταση στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η Μαρία Ουζουνίδου, κάτοικος της περιοχής.

 

Το μεγάλο εργοτάξιο στο κτίριο του ΙΚΑ, απέναντι από την πλατεία Κουμουνδούρου, εδώ και χρόνια προσπαθεί να ολοκληρωθεί. Επειτα από χρόνιες διαβουλεύσεις έχει κατατεθεί η τελική πρόταση, ώστε εκεί να μεταφερθούν τα κεντρικά γραφεία της Διοίκησης του ΙΚΑ, όμως παραμένει άγνωστο το πότε θα συμβεί αυτό. «Δεν μπορούμε άλλο εδώ πέρα. Επειδή το κτίριο είναι έτσι εδώ και πολλά χρόνια, συνεχώς κάνουν την εμφάνισή τους έμποροι ναρκωτικών και χρήστες και μέρα μεσημέρι τους βλέπεις είτε να κάνουν χρήση είτε να αγοράζουν ναρκωτικά, ενώ άλλοι εκδίδονται, μπαίνοντας ακόμα και μέσα στο εργοτάξιο. Ελπίζουμε να επισκευαστεί γρήγορα και να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. Κάθε βράδυ φοβάμαι να φύγω από τη δουλειά μου», σημειώνει σε δραματικούς τόνους η Μαρία Κανελλίδου, υπάλληλος καταστήματος, ακριβώς δίπλα στο εργοτάξιο.

 

«Η πρώτη φάση των αλλαγών θα τελειώσει τον προσεχή Ιούνιο και κατόπιν θα ξεκινήσει η δεύτερη, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες», δηλώνει από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Αυγερινός, διευθυντής του ΙΚΑ στο τμήμα Τεχνικής και Στέγασης, στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

 

Πηγή: http://www.e-typos.c...oun-tin-athina/

 

Click here to view the είδηση

Δημοσιεύτηκε

urban decay...

 

δε νομίζω πως η εγκατάσταση κι άλλων δημοσίων κτιρίων στο κέντρο θα διώξει την εγκληματικότητα, ίσως την αυξήσει κιόλας. η εγκληματικότητα κρύβεται πίσω από την πολυκοσμία. οι περισσότεροι άνθρωποι εκεί είναι περαστικοί και δε τους πολυνοιάζει αν κείτονται συμπολίτες τους στα πεζοδρόμια ή αν κυκλοφορούν κλέφτες και δολοφόνοι. σου λέει πάμε λίγο πιο γρήγορα να φύγουμε από την επικίνδυνη ζώνη και αυτό είναι όλο..

 

οι περιοχές αυτές λόγω του εκσυγχρονισμού των συγκοινωνιακών υποδομών μάλλον έχουν ξοφλήσει από εμπορικής απόψεως. στην καλύτερη περίπτωση να γίνουν ήσυχες γειτονιές, όπως άλλωστε ήταν και παλιά.

 

δεδομένου και του συνωστισμού που επικρατεί στο κέντρο, τα κτίρια αυτά θα μπορούσαν να γκρεμιστούν και να γίνουν πλατείες. οι λειτουργίες του δημοσίου μπορούν να μεταφερθούν σε νέα κτίρια που θα χτιστούν κοντά σε μακρινούς σταθμούς του μετρό.

Δημοσιεύτηκε

θα έπρεπε να ξανα"κατοικηθούν" τα κτίρια, καταρχήν να δούνε τι συμφέρει, μια αποκατάσταση, ώστε να γίνουν πάλι "κατοικίσιμα" ή να πληρώνουν το νοίκι έστω με μια μείωση που μπορούν να πετύχουν. Πρέπει να γίνει αξιολόγηση, να αξιολογηθούν, οι εργασίες ενδεχομένος που χρειάζονται ώστε να ξαναχρησιμοποιηθούν τα κτίρια και να υπολογιστούν πόσα κτίρια χρειάζεται το Δημόσιο. Τα υπόλοιπα αποβάλοντας τον κερδοσκοπικό του χαρακτήρα το Δημόσιο και οι "Δανειστές" του, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν, για τους ανθρώπους, εφαρμόζοντας κοινωνικά κριτήρια, με τις στοιχειώδεις υποδομές. Με μικρό κόστος ή και με καθόλου κόστος να δοθεί η δυνατότητα σε πολίτες να κατοικίσουν με μικρό ή μηδενικό ενοίκιο.

Δεν είναι μακριά η περίπτωση Αθηναίας που παραχώρησε πολυκατοικία σε άστεγους, άτυχους συμπολίτες με μηδενικό ενοίκιο και  τα σπίτια μάλιστα που παραχώρησε ήταν επιπλωμένα!

Το Δημόσιο πρέπει να χάσει τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα, να δουλέψει για τους πολίτες, ανεξαρτήτος χρώματος, κοινωνικού, οικονομικού υπόβαθρου - εδώ χρειάζεται προσοχή, γιατί οι πολίτες ψηλότερου οικονομικού επιπέδου, με δέλεαρ κοιτάνε να δημιουργήσουν σχέση με το Δημόσιο και εν συνεχεία να χρησιμοποιήσουν για τους δικούς τους ακόμα μεγαλύτερους συνήθως οικονομικούς στόχους - Το άρθρο αυτό είναι μια ωραία αφορμή και ένα ωραίο βήμα για να μιλήσουμε, να αφήσουμε τα προσωπικά πιστευω, ανάλογα διαφόρων κριτηρίων και να διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν στην Αθήνα άνεργοι, άστεγοι, οικονομικά δυσμενέστεροι, χωρίς τα στοιχειώδη απαραίτητα στοιχεία ζωής και όλοι να δουλέψουμε, όλοι όμως για το καλό όλων, αφήνοντας σκοπιμότητες και προσωπικά κέρδη, θα πρέπει ο καθένας να συμβάλει και περισσότερο το Δημόσιο να ξεχάσουν λίγο την καρέκλα και να δούνε λίγο το Λαό.   30% ανεργία, 3000 αυτοκτονίες, ζητιάνοι στα σουπερ μαρκετ, άνθρωποι που ψάχνουν το βράδυ τα σκουπίδια, δεν είναι λόγοι να μιλάμε για μικρές επιτυχίες λιγότερων μέτρων με την τροικα αλλά να δούμε τον άνθρωπο. Τον συνάνθρωπο, τον διπλανό, τον παραδιπλανό. Και έτσι θα καταφέρουμε να δούμε το κοινό γενικό καλό, ανά ομάδες ανθρώπων που θα σχηματίσουμε, με ανθρώπινα όμως πρώτα κριτήρια και οχι πρώτα τα οικονομικά κριτήρια.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

κίνητρα για να φύγει ο κόσμος και γκρέμισμα σε ότι κτήριο από μπετόν είναι πάνω από 50 χρόνια Εγώ αν αρχίζανε τα γκρεμίσματα , έδινα και τσάμπα το διαμέρισμα που μεγάλωσα στην Αθήνα (η μάνα μου θα είχε ακόμα αντιρρήσεις :smile: )  για να δω μια Αθήνα πιο ανθρώπινη τουλάχιστον όταν την επισκέπτομαι πια ..... 

Δημοσιεύτηκε

Για να γίνουν πλατείες επιβάλλεται γκρέμισμα τουλάχιστον οικοδομικού τετραγώνου, δεν φτάνει μόνο ένα δύο κτίρια εκτός αν μιλάμε για ιδιομορφίες όπως στο κτίριο του ΟΑΕΕ. Όσα κτίρια είναι ερείπια με πολύ υψηλό κόστος αποκατάστασης θα πρέπει να γκρεμιστούν.

Πριν μήνες είχα διαβάσει παρόμοιο post που έλεγε οτι ο δήμος Αθηναίων θα κοιτούσε να πάρει κάποια εγκαταλελειμμένα κτίρια να τα επισκευάσει για να στεγάσει υπηρεσίες και να τα παραχωρήσει μετά από κάποια χρόνια πάλι στους ιδιοκτήτες. Τελικά δεν έμαθα νέα, μάλλον μόνο στα λόγια θα μείνουμε.

Πρέπει να ψηφιστεί νόμος που να ορίζει οτι για περιπτώσεις δημοσίου-περιβαλλοντικού συμφέροντος τα σπίτια με τα παρακάτω προβλήματα (ερειπωμένα εγκαταλειμένα) θα γκρεμίζονται ασχέτως επιθυμίας του ιδιοκτήτη και να μην δίδεται δυνατότητα δικαστικής προσφυγής, αλλιώς ας τα ξεχάσουμε τα γκρεμίσματα.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Δημοσιεύτηκε

Οταν η περιοχή είναι επικίνδυνη , κανείς δεν πάει να μείνει εκεί . Ετσι το πρόβλημα ξεκινάει από αυτό . Γκρέμισμα , ανάπλαση , πολλές λύσεις . Γιά τους αστέγους υπάρχουν πολλές περιπτώσεις . Υπάρχουν κανονικοί άνθρωποι που βρέθηκαν άστεγοι , λόγω της κρίσης . Σε αυτούς θα μπορούσαν να είναι μία λύση η στέγαση τους .

 

Υπάρχουν όμως και άλλοι , που απλά θα τα κάνουν άντρο παραβατικότητας .

 

Είναι δύσκολο θέμα και πρέπει να κάνεις στρατηγικές επιλογές , οι οποίες πονάνε και έχουν πολιτικό κόστος και βέβαια το αποφεύγουν οι πολιτικοί .

Δημοσιεύτηκε

Διάφορα σχόλια:
* Αφού εν έτει 2014 υπάρχουν κτίρια στο κέντρο της Αθήνας με άγνωστο ιδιοκτήτη... και ύστερα πρέπει να μας αναγκάσει η τρόϊκα να ολοκληρώσουμε το κτηματολόγιο.
* Ερώτηση: τι δουλειά έχει ένα ασφαλιστικό ταμείο να έχει ακίνητα στην περιουσία του; Απάντηση: υποθήκη για νέα δάνεια. Μην απορείτε που δεν αξιοποιούνται αυτά τα κτίσματα, τα ταμεία (και διάφοροι κρατικοί φορείς επίσης) ούτε θέλουν ούτε μπορούν να τα αξιοποιήσουν.
* Επειδή νομίζουμε ότι το δημόσιο έφυγε από τα (νοικιασμένα) του κέντρου και πήγε σε ιδιόκτητα:
http://www.michanikos.gr/topic/39224-eurobank-properties-%CE%91%CF%80%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B5-14-%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%A4%CE%91%CE%99%CE%A0%CE%95%CE%94/?hl=eurobank
Ούτε η ΓΑΔΑ δεν είναι δημόσιο κτίριο αυτή τη στιγμή. Λάτσης, παντού.
* Έτσι και αλλιώς, πολλά από αυτά τα ακίνητα ανήκουν στις τράπεζες, πλέον.
* Πολλά από τα ακίνητα αυτά έχουν χαρακτηρισμούς διατηρητέου στο κεφάλι τους. Μέχρι τον επόμενο σεισμό.
* Πολεοδομικό θέμα: μία περιοχή με λειτουργίες τύπου «πολεοδομικό κέντρο» (ή όπως σκ@τ@ το λένε τώρα που άλλαξαν οι χρήσεις γης), με κτίρια υπηρεσιών, είναι ζωντανή την ημέρα / νεκρή την νύχτα.
* Το θέμα των ναρκωτικών το κράτος ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να το λύσει.

Έχει περάσει καιρός από το 1999 και τον τελευταίο σεισμό. Το νου μας...
 

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Διάφορα σχόλια:

* Πολεοδομικό θέμα: μία περιοχή με λειτουργίες τύπου «πολεοδομικό κέντρο», με κτίρια υπηρεσιών, είναι ζωντανή την ημέρα / νεκρή την νύχτα.

* Το θέμα των ναρκωτικών το κράτος ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να το λύσει.

 

Συνέχεια επί των σχολίων:

1) αυτή είναι η πραγματική αιτία του προβλήματος. απέραντες μεγαλουπόλεις μοιρασμένες σε τομείς με τεράστιο κόστος μετακίνησης από τις κατοικητικές ζώνες (υπνουπόλεις) στις ζώνες εργασίας, οι οποίες μετά τη δύση του ηλίου ερημώνουν. αλλά και οι ζώνες κατοικίας είναι γκέτο για τους μη κατοίκους τους: οι πλούσιοι δε τολμάνε να πάνε σε φτωχογειτονιές, οι φτωχοί στα προάστια των πλουσίων, οι φιλήσυχοι πολίτες στην ομόνοια, οι ναρκομανείς στο κολωνάκι..  

 

2) είτε θέλει είτε όχι, δε μπορεί να το λύσει όταν τόσο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι χρήστες. Η λύση θα έρθει από το λαό, όχι από το κράτος. Μόνο αν τα ναρκωτικά, η πορνεία, τα λαθραία είδη, η παράνομη εργασία μεταναστών κλπ. πάψουν να έχουν ζήτηση θα καθαρίσει ο τόπος. Η κατάσταση του κέντρου μάλλον βολεύει πολύ κόσμο ώστε να βρίσκει εύκολα και διακριτικά αυτό που ψάχνει.

  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.