Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φορολογια Οικονομικου Ετους 2015


Recommended Posts

Μετά και την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ σχετικά με τη φορολόγηση για τα μπλοκάκια για το 2015, αναφέρεται:

 

''Σε σχέση με δημοσιεύματα για φορολογική επιβάρυνση όσων αμείβονται με «μπλοκάκι», το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα εξής:

 

1. Σύμφωνα με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τα φυσικά πρόσωπα που αμείβονται αποκλειστικά με «μπλοκάκια» εξακολουθούν να φορολογούνται ως μισθωτοί (με φορολογικό συντελεστή 22% για φορολογητέο εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ) και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες, εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

 

α. Παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία ή, ακόμη και αν υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, εφόσον ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες (όπως άλλωστε ακριβώς ίσχυε και για τα εισοδήματα του 2013 με τον προϊσχύσαντα Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος).

 

β. Δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία.''

 

Καταλαβαίνω ότι από την ΄β΄προϋπόθεση πολλοί μηχανικοί συμπεριλαμβανομένου και εμού οι οποίοι έχουν την έδρα τους στο πατρικό τους και ενώ οι ίδιοι μένουν αλλού με ενοίκιο θα φορολογηθούν ως ελ. επαγγελματίες.

Άρα αν και το 2014 θεωρούμασταν μισθωτοί, το 2015 λόγω της καινούριας και αναδρομικής προϋπόθεσης 'β' , θα φορολογηθούμε ως ελ. επαγγελματίες, κάτι για το οποίο είμασταν απροετοίμαστοι και κινηθήκαμε όλο το 2014 έτσι ώστε να φορολογηθούμε ως μισθωτοί.

Άραγε, αν κάνω αλλαγή της έδρας μου τώρα όπως πρότείνε και ο συνάδελφος, έτσι ώστε να είναι ίδια με τη διεύθυνση της κατοικίας μου θα προλάβω να σώσω ότι μπορώ ελπίζοντας όταν κάνω την δήλωση μου η διασταύρωση του TAXIS να δείξει ότι οι διευθύνσεις της έδρας και της κατοικίας είναι οι ίδιες?

Η αλλαγή έδρας δεν είναι και τόσο δύσκολη από όσο ξέρω.

 

Οπως λεει και ο συναδελφος, και εγω με τη σειρα μου εχω επαγγελματικη εδρα το σπιτι των γονιων μου αλλα εχω αλλο ιδιοκτητο σπιτι ως κατοικια (γιατι δεν εκανα ως τωρα αλλαγη εδρας;;-απλα δεν χρειαστηκε).

Εως τωρα δηλωνα ενοικιο (ενα μικρο ποσο) για την παραχωρουμενη επαγγελματικη μου εδρα αφου δεν νοειται δωρεαν παραχωρηση επαγγελματικης στεγης (η δωρεαν παραχωρηση ισχυει μονο για 1η κατοικια αν δεν κανω λαθος). Σκεφτομαι λοιπον, αν δεν αλλαξουν ολη αυτη τη βλακεια περι ταυτισης κατοικιας και επαγγελματικης εδρας για να θεωρηθω μισθωτος, να δηλωσω ενα μεγαλο ενοικιο οτι πληρωνω στους γονεις μου για την παραχωρηση της επαγγελματικης εδρας, οι γονεις μου θα φορολογηθουν αυτοτελως με 11% (εισοδημα απο ακινητα) και εγω θα γλυτωσω 26% φορο αφου θα μπει ως εξοδο. Αρα θα ειναι σαν να φορολογουμαι με 15% .

Βλεπετε καποιο λαθος στην σκεψη μου;

Ο Σωτηρης, ως ποιο καταλληλος, ας μας πει...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 157
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Παράταση χωρίς πρόστιμα για τη μεταβολή επαγγελματικής εγκατάστασης

Αθήνα

Παρατείνεται μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2015, χωρίς κυρώσεις, η δυνατότητα των φυσικών προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών και φορολογούνται υπό προϋποθέσεις ως μισθωτοί, να προβούν σε τακτοποίηση της μεταβολής της επαγγελματικής τους εγκατάστασης. Δηλαδή να δηλώσουν, αν δεν το έχουν πράξει, την κατοικία τους ως επαγγελματική εγκατάσταση προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να φορολογούνται ως μισθωτοί. Αλλιώς θα φορολογηθούν με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Τη διευκόλυνση αυτή προς τους φορολογουμένους προβλέπει απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσιών Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου.

 

Οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ορίζουν ότι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία παρέχουν υπηρεσίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε μέχρι τρία φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες, φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών υπηρεσιών υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα και δεν διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση που διαφέρει από την κατοικία τους.

 

 

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231377169

 

Link to comment
Share on other sites

Διαβαζοντας μια αναλυση για το πως φορολογειται το εισοδημα απο "μπλοκακια", εφοσον τηρουνται οι προυποθεσεις ισχυει:

Μπορούν να αφαιρέσουν το σύνολο των δαπανών που αφορούν την δραστηριότητά τους, σε αντίθεση με τη διάταξη του παλιού Κ.Φ.Ε. που όριζε ότι φορολογικά εκπεστέα δαπάνη, ήταν μόνο οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές.  

 

Αυτο σημαινει οτι φετος θα παμε εσοδα-εξοδα και ταυτοχρονα θα φορολογηθουμε και ως μισθωτοι;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Αυτό είναι εκτίμηση του συγγραφέα της ανάλυσης εκεί που την είδες. (μάλλον εδώ)

 

Εχει βγει η ΠΟΛ. 1097 _28-04-2015 _ Οδηγίες συμπλήρωσης Ε3 οπου ρητά αναφέρει:

"[...]

Κωδ. 348 Προκειμένου να προκύψει το καθαρό εισόδημα των υπαγόμενων στις διατάξεις της περ. στ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του ν.4172/2014 (φυσικά πρόσωπα που υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ενώ αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, φορολογούνται τελικώς ως μισθωτοί) από τα ακαθάριστα έσοδα θα αφαιρούνται μόνο οι δαπάνες των εισφορών σε ταμεία ΟΑΕΕ κλπ. (κωδ. 517) δηλαδή, δεν θα αφαιρούνται οι υπόλοιπες δαπάνες που έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία.

[...]"

 

Κατά τ' άλλα οι φορολογούμενοι επιτηδευματίες που θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, έχουν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα τους ως επιτηδευματίες.
Συμπληρώνουν το βιβλίο εσόδων – εξόδων τους, καταθέτουν κανονικά περιοδικές δήλωση ΦΠΑ, βεβαίως μπορούν να συμψηφίζουν τον ΦΠΑ εισροών και δαπανών , έχουν την υποχρέωση να καταθέτουν συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών κ.λπ. 
Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

O φορολογικός νόμος (αρθρο 14 περίπτωση δ, ε ) αναφέρει ότι από το εισόδημα που προέρχεται απο μισθωτή εργασία (και συντάξεις ) αφαιρουνται οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλει ο εργαζόμενος ....σε ταμεια που έχουν συσταθεί με νόμο .

Εξ αυτού του λογου και από το εισόδημα των "μπλοκάκηδων" , το οποίο θα φορολογηθεί με την κλιμακα των μισθωτών και συνταξιούχων , θα αφαιρεθούν μόνο οι δαπάνες των ασφαλιστικών εισφορών , ενώ τα υπόλοιπα έξοδα που είναι περασμένα στο βιβλίο , θα αναμορφωθούν κατά 100% στο Ε3.

Link to comment
Share on other sites

..... θα αφαιρεθούν μόνο οι δαπάνες των ασφαλιστικών εισφορών , ενώ τα υπόλοιπα έξοδα που είναι περασμένα στο βιβλίο , θα αναμορφωθούν κατά 100% στο Ε3.

 

δηλαδή έξοδα όπως μελάνια,συνδρομή τεε, τηλεφωνίες ή και πάγια όπως λαπτοπ, πάνε κατά 100% στον κωδικό 566 του Ε3?

Link to comment
Share on other sites

Σωτήρη είσαι σίγουρος ότι "τα υπόλοιπα έξοδα που είναι περασμένα στο βιβλίο , θα αναμορφωθούν κατά 100% στο Ε3" ???

Αν θες μην περιοριστείς σε μια λακωνική απάντηση, αιτιολόγησέ το (αν θες)

 

Γιατί το λέω αυτό (για την περσινή δήλωση ανέφεραν, τονίζω στην περσινή):

 

1) Εδώ : " Τονίζουμε ότι κατά τα άλλα το Έντυπο Ε3 θα συμπληρωθεί κανονικά σαν να μην υπήρξε ποτέ το άρθρο 45 παρ. 1 του Ν.2238/1994, δηλαδή θα καταχωρηθούν κανονικά οι δαπάνες, θα συμπληρωθεί ο Πίνακας ΣΤ,  θα υπολογιστεί το λογιστικό αποτέλεσμα και το καθαρό αποτέλεσμα στον Κωδικό 346 (χωρίς βέβαια να αθροιστεί το ποσό του 348) και θα συμπληρωθεί εάν το θέλετε ο Πίνακας  I  για τον αυτοέλεγχο. Επίσης η φορολογική αναμόρφωση θα γίνει κανονικά, π.χ. θα αναμορφωθεί μέρος της δαπάνης κινητής τηλεφωνίας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 31 του Ν.2238/1994 και γενικά δεν διαφοροποιείται σε τίποτε η συμπλήρωση της δήλωσης παρά μόνο στα ποσά που μεταφέρονται στους Κωδικούς 401 ή και 501 και βέβαια στον τρόπο που γίνεται η εκκαθάριση με την κλίμακα των μισθωτών."

 

2) Επίσης στην ΠΟΛ.1054/17.2.2014:

Οδηγίες συμπλήρωσης εντύπων οικονομικού έτους 2014: α) Δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος
Ο.Ε, Ε.Ε, κ.λπ. (Ε5) και β) Οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3)
........
Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι όσον αφορά για τα υπόλοιπα θέματα της συμπλήρωσης του εντύπου Ε5, τη συμπλήρωση του εντύπου Ε3 καθώς και για την φορολογική αναμόρφωση, εξακολουθούν να ισχύουν για το οικον. έτος 2014 κατά περίπτωση οι παλαιότερες εγκύκλιοί μας.>>
Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Για τα μπλοκακια που εχουν και μισθωτες απολαβες τελικα τι θα ισχυσει?

 

Δε μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε τίποτε , γιατί σχεδον μέρα παρά μέρα καταθέτουν τροπολογίες-μερεμέτια επι του φορολογικού νόμου και μάλιστα στο παρά πέντε της ημερομηνίας που θα ανοίξει (επιτέλους ) η εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων.

Σήμερα για την περίπτωση αυτή ισχύει 26% στα μπλοκάκια και οι μισθωτές με την κλίμακα των μισθωτών.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.