Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μέτρηση διαφορικής πίεσης (head) κυκλοφορητή: Γίνεται και πώς?


EvanSarris

Recommended Posts

Έχω τον κυκλοφορητή Wilo Top-S40/4 που λειτουργεί σε ένα διώροφο (3 διαμερίσματα). Η πίεση στο δοχείο διαστολής έχει ρυθμιστεί (από τον αυτόματο πλήρωσης) σε 1,7 bar. O κυκλοφορητής έχει μέγιστη διαφορική πίεση (head) 4 m (0,4 bar) και μέγιστη παροχή 14 m3/h. 

 

Για να υπολογίσω (από την χαρακτηριστική καμπύλη P-Q του κυκλοφορητή) την παροχή σε διάφορες καταστάσεις λειτουργίας (ένα ή περισσότερα διαμερίσματα, με ή χωρίς Boiler ΖΝΧ κλπ) χρειάζομαι να γνωρίζω το head που έχει στην κάθε συγκεκριμένη κατάσταση. Στην κατάσταση μέγιστου head θα έχω στην αναρρόφηση 1,7-0,2=1,5 bar και στην κατάθλιψη 1,7+0,2=1,9 bar. Αν βάλω πιεσόμετρα 0-2 bar στην αναρρόφηση (ζεστό) και στην κατάθλιψη (κρύο) δεν θα έχω καλή ακρίβεια μέτρησης.

 

Υπάρχουν πιεσόμετρα με range 1,5 - 2 bar (να μ,ην αρχίζουν από μηδέν bar) για να βάλω σε αναρρόφηση και κατάθλιψη;

 

Ή διαφορικό πιεσόμετρο (με range περίπου 0-5 bar) που να συνδέεται ταυτόχρονα στην αναρρόφηση  και στην κατάθλιψη και να μετράει την διαφορά πίεσης;

 

Κάθε βοήθεια θα εκτιμηθεί δεόντως!

 

Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο profil σας.

Ευχαριστώ, hkamp.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Για φθηνή λύση, πάρε ένα μεγάλο μανόμετρο (πχ Φ100) με μικρό εύρος μέτρησης και σύνδεσέ το εναλλάξ σε αναρρόφηση-κατάθλιψη.

 

Δεν έχω δει μανόμετρο που η κλίμακά του να μην ξεκινάει από το μηδέν (ή από τη -1Atm). Διαφορικά μανόμετρα υπάρχουν, αλλά δεν έχω κάτι φθηνό υπ'όψην.
 

Στην κατάσταση μέγιστου head θα έχω στην αναρρόφηση 1,7-0,2=1,5 bar και στην κατάθλιψη 1,7+0,2=1,9 bar

 

Το πως θα διαμορφωθούν οι πιέσεις εξαρτάται από τη θέση του δοχείου διαστολής ως προς τον κυκλοφορητή. Αν δεν υπάρχει παγιδευμένος αέρας σε άλλη θέση του δικτύου, τότε στη θέση σύνδεσης του δοχείου διαστολής η πίεσης θα παραμένει σταθερή. Έτσι, αν το δοχείο διαστολής συνδεθεί στην αναρρόφηση του κυκλοφορητή, τότε η πίεση στην αναρρόφηση θα παραμείνει 1,7bar και στην κατάθλιψη θα γίνει 1,7bar+ΔP.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Μίλτο έχεις δίκιο. Το δοχείο διαστολής είναι στο κρύο (επιστροφή νερού δηλ. στην αναρρόφηση του κυκλοφορητή - πριν τον λέβητα αλλά δεν κάνει διαφορά).

Και ο αυτόματος πλήρωσης διατηρεί την πίεση στα 1,7 bar εκεί. Άρα στην κατάθλιψη θα πάει 1,7+0,4 = 1,9. 

 

Άρα χρειάζομαι να μετρήσω μόνο την πίεση στην κατάθλιψη.

 

Δεν κατάλαβα αυτό με το μεγάλο μανόμετρο, αλλά θα ήθελα να έχω μόνιμα την ένδειξη της πίεσης στην κατάθλιψη. Ίσως ένα όργανο 0-2,5 bar (αν υπάρχει)... Το υπάρχον στον αυτόματο πλήρωσης (αναρρόφηση) είναι 0-4 bar. 

Link to comment
Share on other sites

Το δοχείο διαστολής είναι στο κρύο (επιστροφή νερού δηλ. στην αναρρόφηση του κυκλοφορητή - πριν τον λέβητα αλλά δεν κάνει διαφορά).

 

Δεν κάνει διαφορά με την προυπόθεση ότι η πτώση πίεσης από τη θέση σύνδεσης του δοχείου μέχρι την αναρρόφηση του κυκλοφορητή είναι μικρή.

 

Δεν κατάλαβα αυτό με το μεγάλο μανόμετρο

 

Εννοώ με μεγάλη διάμετρο, για να έχεις καλύτερη ανάλυση. Αυτό που έχεις στον αυτόματο πλήρωσης είναι μικρό. Δες για παράδειγμα εδώ μανόμετρα σε διάφορες διαμέτρους και κλίμακες (δεν γνωρίζω για τη διαθεσιμότητα στο συγκεκριμένο κατάστημα)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.