Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα στους συναδέλφους. Μου έχει ανατεθεί μελέτη σε μια ψησταριά, με ηλεκτρικά παρασκευαστήρια, που διαθέτει μικρό χώρο με τραπέζια όχι μεγαλύτερο των 15 μ2. Το κτίριο είναι υφιστάμενο (1982). Ερωτήσεις:

1) Θεωρείται αίθουσα συγκέντρωσης κοινού;

2) Αν όχι τότε με ποια Π.Δ. θα πάω; 

3) Προφανώς αν πάω με την Π.Δ. 3/81 απαιτούνται στο χώρο παρασκευής φαγητού σπρίνκλερς. H δεξαμενή όμως δεν χωράει στο υπόγειο. Τι κάνουμε εδώ;

Δημοσιεύτηκε

1) Ναι (ανεξάρτητα αν υπάρχουν 2-3 σκαμπό μέσα ή 1-2 τραπέζια ή είναι μόνο για περαστικούς)

2) Με την 3/81

3) Και όχι μόνο...θέλει της παναγιάς τα μάτια αφου έχει και υγραέριο.

 

Θέλει δεξαμενή υγραερίου ? Αν ναι, ξέχνατο...1-2 φιάλες 25Kg και πολύ του είναι

 

Άμα θέλει δεξαμενή, να πάει σε άλλο μαγαζί μεγαλύτερο (και με αυλή) και να την βάλει. :smile:

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ευχαριστώ dib, όχι δεν έχει υγραέριο, είναι όλα τα παρασκευαστήρια (φριτέζες, ψηστιέρες κλπ) ηλεκτρικά. Τη γλιτώνουμε; Μπα...Η 3/81 ορίζει ρητά ότι (άρθρο 12, &4 - α) ο χώρος χρειάζεται springlers. Με βάση το Παράρτημα Γ της ιδίας η ελάχιστη χωρητικότητα δεξαμενής νερού για τα springlers πρέπει να είναι τουλάχιστον 12 m3.  Όλο το υπόγειό του είναι 30 m3  3 x 3,5 x 2,8. Τον ήπιαμε λέει;  

Ευτυχώς έχει τα WC στο πατάρι... 

Edited by Konstantinos IB
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ dib, όχι δεν έχει υγραέριο, είναι όλα τα παρασκευαστήρια (φριτέζες, ψηστιέρες κλπ) ηλεκτρικά. Τη γλιτώνουμε; Μπα...Η 3/81 ορίζει ρητά ότι (άρθρο 12, &4 - α) ο χώρος χρειάζεται springlers. Με βάση το Παράρτημα Γ της ιδίας η ελάχιστη χωρητικότητα δεξαμενής νερού για τα springlers πρέπει να είναι τουλάχιστον 12 m3. Τα ακροφύσια (springlers) ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ που τοποθετουνται κάτω απο τη φούσκα, λειτουργούν με ξηρή σκόνη, wet chemical ,CO2, κλπ. Δεν έχει καμμία σχέση με τη δεξαμενή νερού, αυτή είναι για άλλες περιπτώσεις.  Όλο το υπόγειό του είναι 30 m3  3 x 3,5 x 2,8. Τον ήπιαμε λέει;  

Ευτυχώς έχει τα WC στο πατάρι... 

 

Κάνεις κανονικά μελέτη και προχωράς ....ακάθεκτος !!!

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ο χωρος χρειαζεται συστημα τοπικης εφαρμογης. Μαλλον wet chemical. Αναλογα με τις συσκευες.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Δε χρειάζεσαι νερό, παρά μόνο σύστημα τοπικής εφαρμογής, πάνω απο τις καυτές επιφάνειες...

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Με wet chemical θα πας και εισαι οκ. Τα ακροφύσια θα ειναι στις φούσκες πάνω απο καθε εστία. Με ενα 12kg πιστευω σε καλύπτει. Στη συνέχεια βάλε και 2 πυροσβεστήρες, exit, ΠΦ κοντά στο wc, πόρτα μα ανοίγει προς τα έξω με τις προβλεπόμενες διαστάσεις και τελειώσεις

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ναι πολύ σωστή η παρατήρηση για το CO2 - και μ' αυτό πάνε όλοι οι μελετητές σε αντίστοιχες περιπτώσεις - το οποίο όμως βρίσκεται παρακάτω στην παράγραφο 5 του ιδίου άρθρου. Αλλά στην παράγραφο 4 - β (είχα γράψει κατά λάθος 4 -α) ορίζεται ότι:

 

 "Αυτόματον σύστημα καταιονισμού ύδατος “springler” πρέπει να τοποθετείται:

...

β) Εις χώρους υψηλού βαθμού κινδύνου και εις την σκηνήν, παρασκήνια, αποθήκας, σκηνικά κ.λ.π."

 

Πράγματι - λάθος μου - δεν ορίζεται ρητά από το ανωτέρω εδάφιο ότι ο χώρος μιας ψησταριάς θέλει σπρίνγκλερ αλλά ο χώρος υψηλού βαθμού κινδύνου όπως περιγράφεται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 δεν είναι λίγο γενικός και χωράει πολλές ερμηνείες; Ή κάνω λάθος; 

Edited by Konstantinos IB
Δημοσιεύτηκε

Ναι πολύ σωστή η παρατήρηση για το CO2 - και μ' αυτό πάνε όλοι οι μελετητές σε αντίστοιχες περιπτώσεις Αμα βάλεις CO2 στη ψησταριά και ενεργοποιηθεί, σε 5 λεπτά τα έχει τινάξει ο ψήστης !!! Επικρατέστερο υλικό είναι η ξηρή σκόνη σε συνδυασμό με wet chemical (ανάλογα το θερμικό φορτιο) ή μόνο wet chemical, άσε που η φιάλη του CΟ2 είναι πανάκριβη !!!  - το οποίο όμως βρίσκεται παρακάτω στην παράγραφο 5 του ιδίου άρθρου. Αλλά στην παράγραφο 4 - β (είχα γράψει κατά λάθος 4 -α) ορίζεται ότι:

 

 "Αυτόματον σύστημα καταιονισμού ύδατος “springler” πρέπει να τοποθετείται:

...

β) Εις χώρους υψηλού βαθμού κινδύνου και εις την σκηνήν, παρασκήνια, αποθήκας, σκηνικά κ.λ.π."

 

Πράγματι - λάθος μου - δεν ορίζεται ρητά από το ανωτέρω εδάφιο ότι ο χώρος μιας ψησταριάς θέλει σπρίνγκλερ αλλά ο χώρος υψηλού βαθμού κινδύνου όπως περιγράφεται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 δεν είναι λίγο γενικός και χωράει πολλές ερμηνείες; Ή κάνω λάθος; 

Δημοσιεύτηκε

θα φτιάξεις κανονικά την μελέτη ενεργητικής. Από πλευράς Πυρασφάλειας θα βάλεις 2 πυροσβεστήρες των 6 κιλών σκόνης, μία Π. Φωλιά μικρή με λάστιχο νερού 15 μ'ετρων και τόσα EXIT όσες οι εξόδοι.

 

τώρα όσον αφορά το ΣΤΕ

1) αν ο συνολικός όγκος ελαίων λιπών είναι μέχρι και 10 λίτρα, τότε μπορείς να βάλεις σύστημα με σκόνη (πιο φτηνό) ή wet-chemical (προαιρετικά)

2) αν ο όγκος είναι πάνω από 10 λίτρα πρέπει να βάλεις wet-chemical

 

το wet-chemical είναι πιο πολύπλοκο, πιο ακριβό αλλά και πιο καλό (έχει κάποιες απαιτήσεις διακοπής υγραερίου, θέλει πίνακα κατάσβεσης, παροχή ρεύματος-μπαταρία κλπ, αν ψάξεις λίγο σε εταιρίες που εμπορεύονται το wet-chemical θα καταλάβεις περισσότερα, επίσης θέλει καλό μάστορα υδραυλικό SOS)

το στε με σκόνη είναι πιο φτηνό,με λιγότερες απαιτήσεις σαν κατασκευή και λειτουργία, αλλά ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα κατά τη λειτουργία του(ενδέχεται, ενδέχεται και όχι) γιατί η σκόνη λόγω θερμοκρασίας ξηραίνεται και φρακάρει στις σωληνώσεις και τα sprinlkers

 

κοίταξε προσεκτικά την εγκατάσταση - προδιαγραφές - λειτουργία του wet-chemical και πρότεινέ την στον πελάτη αν ο όγκος είναι κάτω των 10 λίτρων

αν είναι πάνω των 10 λίτρων πας οπωσδήποτε σε wet-chemical

  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.