Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πυροπροστασία σε ψησταριά υφισταμένου κτιρίου


Konstantinos IB

Recommended Posts

dib #4:

"Τα ακροφύσια (springlers) ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ που τοποθετουνται κάτω απο τη φούσκα, λειτουργούν με ξηρή σκόνη, wet chemical ,CO2, κλπ. Δεν έχει καμμία σχέση με τη δεξαμενή νερού, αυτή είναι για άλλες περιπτώσεις." 

 

Konstantinos IB #9:

"Ναι πολύ σωστή η παρατήρηση για το CO2 (εννοώ και τα υπόλοιπα που έγραψες) - και μ' αυτό πάνε όλοι οι μελετητές σε αντίστοιχες περιπτώσεις - το οποίο όμως βρίσκεται παρακάτω στην παράγραφο 5 του ιδίου άρθρου. "

Συμπλήρωμα η παράγραφος 5: 

"5.- Αυτόματον σύστημα κατασβέσεως τοπικής εφαρμογής CO2 ή ξηράς κόνεως ή ετέρου καταλλήλου εγκεκριμένου κατασβεστικού υλικού, δυναμένου να λειτουργή και χειροκινήτως, να τοποθετείται:

α) Άνωθεν απασών των καυτών επιφανειών των συσκευών παρασκευής φαγητών αι οποίαι είναι δυνατόν να προκαλέσουν ανάφλεξιν, ως ηλεκτρικαί κουζίναι υγραερίου, συσκευαί με επιφανείας καυτού ελαίου ή μαγειρικού λίπους, ως και εις επιφανείας όπου υπάρχει παρουσία φλογός."

 

dib #4:

"Αμα βάλεις CO2 στη ψησταριά και ενεργοποιηθεί, σε 5 λεπτά τα έχει τινάξει ο ψήστης !!!"

 

 

Τι να υποθέσω; Εγώ συμβουλές ζήτησα αλλά μπλέξαμε χειρότερα......................

 

Panagiotis_H σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ομολογουμένως κατατοπιστικότατες συμβουλές σου.

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Με wet chemical θα πας και εισαι οκ. Τα ακροφύσια θα ειναι στις φούσκες πάνω απο καθε εστία. Με ενα 12kg πιστευω σε καλύπτει. Στη συνέχεια βάλε και 2 πυροσβεστήρες, exit, ΠΦ κοντά στο wc, πόρτα μα ανοίγει προς τα έξω με τις προβλεπόμενες διαστάσεις και τελειώσεις

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ikaros γιατί χρειάζεται και ΠΦ? Ρωτάω γιατί σε περίπτωση γνωστού μου που άνοιξε ψησταριά συνολικού χώρου 40 τ.μ. (περίπου) δεν του είπαν κάτι τέτοιο. Το λέει κάπου η 3/81?

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά ακριβώς από πάνω, στην παρ 2γ λέει ότι απαλλάσονται από την υποχρέωση υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου χώροι με πληθυσμό μικρότερο των 50 ατόμων. Επίσης, στην παρ3 όπως λές, λέει "αντί του υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου δ υ ν α τ α ι .....". Αυτό δεν σημαίνει οτι είναι προαιρετικό?

Τεσπα, μακάρι να μην γίνει καμιά στραβή και την πατήσει ο συνάδελφος. (πέρα από τυχόν θύματα κλπ).

Link to comment
Share on other sites

Πρεπει να καταλαβαινουμε τι διαβαζουμε...

 

 

Εις αιθούσας συγκεντρώσεως κοινού κατηγορίας «Α» του άρθρου 2 της παρούσης ∆ιατάξεως δύναται αντί του υδροδοτικού δικτύου της παραγράφου 1α του παρόντος άρθρου, να τοποθετήται εύκαµπτος σωλήν µετ’ ακροφυσίου, το έτερον άκρον του οποίου να προσαρµόζηται µονίµως εις κρουνόν της εσωτερικής υδραυλικής εγκαταστάσεως, τοποθετηµένον προς τον σκοπόν αυτόν, µήκους 15 µέτρων.

Ο ευκαμπτος σωληνας μηκους 15 μετρων ειναι αυτο που λεμε στην καθομιλουμενη πυροσβεστικη φωλια.

 

Τον ορισμο του υδροδοτικου δικτυου τον βρισκουμε στο παραρτημα Β της 3/81, αν μπουμε στον κοπο να κανουμε scroll down  :smile:

 

Β΄ΕΙ∆ΙΚΑ Υδροδοτικόν Πυροσβεστικόν ∆ίκτυον: 1.-Τύποι υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου: α) Υδροδοτικόν πυροσβεστικόν δίκτυον που να παρέχη ύδωρ µε µόνιµον πίεσιν εις την βάναν (βαλβίδα) της πυροσβεστικής φωλεάς. β) Υδροδοτικόν πυροσβεστικόν δίκτυον, το οποίον δέχεται ύδωρ αυτοµάτως εις τας σωληνώσεις της µονίµου υδραυλικής εγκαταστάσεως όταν ανοιχθή η βαλβίς (βάνα) της πυροσβεστικής φωλεάς. γ ) Υδροδοτικόν πυροσβεστικόν δίκτυον το οποίον δέχεται ύδωρ εις το σύστηµα δια µοχλού ή κοµβίου ενεργοποιήσεως της αντλίας, τοποθετηµένου εις εκάστην πυροσβεστικήν φωλεάν. δ) Υδροδοτικόν πυροσβεστικόν δίκτυον, το οποίον δεν διαθέτει αποθήκην ή σύνδεσιν παροχής ύδατος εκ µονίµου πηγής, ήτοι ξηρού τύπου. ε) Υδροδοτικόν πυροσβεστικόν δίκτυον, συνδυασµού πυροσβεστικής φωλεάς και SPRINKLER, τροφοδοτουµένων εκ των κατακορύφων σωλήνων συστηµάτων καταιονισµού «SPRINKLER». Εις την περίπτωσιν αυτήν να υπολογίζωνται ποσότητες ύδατος και πιέσεις ικαναί να εξυπηρετούν αµφότερα τα συστήµατα ταυτοχρόνως.

κτλ κτλ... στην συνεχεια αναφερονται οι κατηγοριες των μονιμων υδροδοτικων και καποιες προδιαγραφες τους

 

Δηλαδη να μην μπερδευουμε την απλη ΠΦ, που ειναι συνηθως ενα κοκκινο (για να φαινεται) ερμαριο με ενα κομματι απλο λαστιχο (συνδεδεμενο με το δικτυο) με ενα υδροδοτικο δικτυο, που παρεχει νερο με μεγαλη παροχη, με μεγαλη πιεση, που αναλογα την περιπτωση συνδεεται με δεξαμενες εφεδρειας και αντλιες που μπορουν να λειτουργησουν ακομα και σε διακοπη του ρευματος.

Edited by ckiriako
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ο ευκαμπτος σωληνας μηκους 15 μετρων ειναι αυτο που λεμε στην καθομιλουμενη πυροσβεστικη φωλια. πυροσβεστικό ερμάριο (ΠΕ). Η πυροσβεστική φωλιά (ΠΦ) τοποθετείται σε χώρους όπου προβλέπεται να υπάρχει εγκατεστημενο πυροσβεστικό υδροδοτικό δίκτυο στην επιχείρηση και αποτελείται απο σωλήνα λινάτσας με διατομή > 11/2 '' και μήκος 25m.

...............................

.............................

 

Δηλαδη να μην μπερδευουμε την απλη ΠΦ το πυροσβεστικό ερμάριο (ΠΕ), που ειναι συνηθως ενα κοκκινο (για να φαινεται) ερμαριο με ενα κομματι απλο λαστιχο (συνδεδεμενο με το δικτυο) με ενα υδροδοτικο δικτυο, που παρεχει νερο με μεγαλη παροχη, με μεγαλη πιεση, που αναλογα την περιπτωση συνδεεται με δεξαμενες εφεδρειας και αντλιες που μπορουν να λειτουργησουν ακομα και σε διακοπη του ρευματος.

 

Συνάδελφε @ckiriako

 

Συγνώμη για την μικρή συμπλήρωση - επεξήγηση, αλλά για να μπορούν οι συνάδελφοι να κατανοήσουν τις διαφορές στις πυροσβεστικές έννοιες.

Link to comment
Share on other sites

Πολυ πολυ πολυ σωστος-ευχαριστω, ειχε ξανασυζητηθει παλιοτερα απο οτι βλεπω, και τα ειχες ξαναγραψει :smile: . Για να συνοψισουμε, πυροσβεστικο ερμαριο=απλο υδροδοτικο δικτυο, ενω πυροσβεστικη φωλια=μονιμο υδροδοτικο, συμφωνα με τις προδιαγραφες που αναφερονται στις πυρ διαταξεις και την  τοτεε 2451/86

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Αν ενα κ.υ.ε. πλήρους γευματος έχει ψησταριά και 1-2 μπουκάλες υγραερίου , υπάρχει ελάχιστη απόσταση που πρέπει να τηρείται μεταξύ τους ?

 

Δεν μπορώ να βρω πουθενά κάτι και μου φαίνεται παράλογο να μπορείς να τοποθετήσεις τις μπουκάλες υγραερίου δίπλα στην ψησταριά ( όπως θέλει ο ιδιοκτήτης )

 

Επίσης είναι υποχρεωτικά τα ανοίγματα αερισμού πάνω απο τις μπουκάλες , αναφέρομαι σε κατάστημα συνολικού εμβαδού 50 τ.μ.

 

Ευχαριστώ πολύ

 

Υ.Γ. επανήλθα στις μελέτες πυρασφάλειας  μετά απο χρόνια και έχουν αλλάξει πάρα πολλά

 

 

Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο profil σας.

Ευχαριστώ, hkamp.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.