Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

"-Στην περίπτωση κατά την οποία στη διάρκεια μιας χρήσης τα ακαθάριστα έσοδα ξεπεράσουν το όριο των 10.000 ευρώ, αυτομάτως στην επόμενη χρήση ο φορολογούμενος θα επανενταχθεί στο κανονικό σύστημα ΦΠΑ."

Επόμενη χρήση=επόμενο έτος

Δημοσιεύτηκε

Όταν έχεις να κάνεις με ιδιώτες έχεις δύο επιλογές:

α) Να μειώσεις τις τιμές σου κατά τον ΦΠΑ προσδοκώντας σε περισσότερους πελάτες (αυτό κι εμένα δεν μου φαίνεται ρεαλιστικό, εκτός ίσως από περιπτώσεις όπως ΠΕΑ)

β) Να εξακολουθήσεις να χρεώνεις όσο χρέωνες και να κρατήσεις το ποσό που θα έδινες για ΦΠΑ ως έσοδο. Ή ακόμα και να ρίξεις τις τιμές σου λίγο αλλά και πάλι να σου μένουν περισσότερα στην τσέπη.

Όπως καταλαβαίνεις, στην δεύτερη περίπτωση είναι σαφές ότι βγαίνεις κερδισμένος από την απαλλαγή από ΦΠΑ.

 

Νομίζω και εγω οπως εχω ξαναπεί για ιδιώτες συμφέρει αυτο το καθεστώς. Πχ λεω τελική τιμή 1000 ενώ ο άλλος 1230. Δεν εχω κέρδος σε σχεση με τον αλλο, αλλα κατα πάσα πιθανότητα θα κερδίσω τον πελάτη. Αν όμως πω και εγω 1230 τελική τιμη εκει θα εχω κέρδος κτλ κτλ.

 

Αν χρεώνεις χαμηλότερα κατά 23% σε σχέση με τους άλλους είναι πράγματι ένας λόγος να προσελκύσεις παραπάνω πελάτες. Πόσους πελάτες όμως έχασες για αυτό τον λόγο? Κάνεις προσφορά σε πελάτη 1230 και αυτός σου λέει μέχρι 1000 δίνω. Τον αφήνεις να φύγει ...ή τα βρίσκετε? Αν τον διώχνεις πάω πάσο, αν τα βρίσκετε δεν βλέπω που εμποδίζει ο ΦΠΑ.

 

Αν εξακολουθείς να χρεώνεις όσο χρέωνες (για να σου μένει το ποσό ΦΠΑ ως κέρδος) τότε θεωρητικά θα προσελκύσεις τους ίδιους πελάτες που προσελκύεις και τώρα (με ΦΠΑ) μόνο που ο ΦΠΑ στο εξής θα σου μένει ως κέρδος. Για τι ποσό μιλάμε όμως? 10000 ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ τζίρος σου για να υπαχθείς άρα 7400 τα ΜΕΓΙΣΤΑ καθαρά. Αντίστοιχα αν είχες 10000 μαζί με ΦΠΑ τότε μείον ΦΠΑ θα ήταν 8130 και μείον τον φόρο θα ήταν 6016 τα ΜΕΓΙΣΤΑ καθαρά. Άρα αν χρεώνεις όσο χρέωνες μέχρι τώρα για να σου μένει κέρδος ο ΦΠΑ τότε στην καλύτερη περίπτωση το ΜΕΓΙΣΤΟ κέρδος σου θα ήταν 7400-6016=1384 ευρώ. Αν αφαιρέσεις από αυτό το ποσό και τον ΦΠΑ των εισροών (όλο και κάτι θα έχεις) τότε μιλάμε, στην ΚΑΛΥΤΕΡΗ των περιπτώσεων με τα ΜΕΓΙΣΤΑ δυνατά ποσά, για ένα χιλιάρικο περίπου διαφορά (=μία τακτοποίηση αυθαρέτου). Όμως κατά πάσα πιθανότητα (αν δεν είσαι ο Γκαστόνε, που αν ήσουν δεν θα συζητούσαμε για απαλλαγές ΦΠΑ κλπ) στην καλύτερη θα κινηθείς κάπου στη μέση, πχ 500 ευρώ. Δηλαδή μισή τακτοποίηση αυθαιρέτου παραπάνω απ' ότι πριν την απαλλαγή ΦΠΑ.

Δημοσιεύτηκε

Καλά τα λες, αλλά φαντάσου έχω χάσει πελάτη για 20 ευρώ!! Ναι για 20 ευρώ που θα μπορούσα να πω οκ, αλλά μόνο και μόνο για την ξεφτίλα δεν το έκανα. Δεν ξέρω παιδιά, πιστεύω ότι και τα λίγα ευρω τα παζαρεύουν αρκετοί... Φυσικά δεν λέω ότι θα θυσαυρίσω με αυτόν τον τρόπο, αλλά ίσως είναι κάτι...θα δείξει

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Προφανώς και δεν λύνεται το πρόβλημα των μηχανικών με αυτή τη ρύθμιση, δεν υποστήριξα κάτι τέτοιο, ούτε βγήκα στους δρόμους με σημαιάκια της ΝΔ :)

Όμως αν μου δώσει κάποιος ένα 500άρικο δεν θα πω "μπα, μισό αυθαίρετο είναι, κράτα το"... 

Δημοσιεύτηκε

Προφανώς και δεν περισσεύει σε κανέναν ένα 500άρικο για να το αφήσουμε να φύγει. Δεν είναι όμως ένα 500άρικο το χρόνο αυτό που μας λείπει για να πούμε ότι είμαστε εντάξει. Το συμπέρασμα είναι ότι δυστυχώς η απαλλαγή ΦΠΑ ακούγεται πολύ περισσότερο υποσχόμενη από όσο στην πραγματικότητα είναι.

Δημοσιεύτηκε

Μου ειπε η λογιστρια μου οτι για να μπει καποιος στο καθεστως θα πρεπει να πληρωσει το 1/5 του ΦΠΑ που ειχε εκπεσει στις προηγουμενες 5 χρησεις, εφαπαξ μαλίστα. ισχυει αυτο το πραγμα; Μου φανηκε παραλογο...

Δημοσιεύτηκε

arch2mag

 

Εκτιμω οτι για σοβαρες εταιρειες δεν εχει καμια διαφορα.

Αν ψαχνουν καποιον να υπογραφει και να τιμολογει, αυτο ειναι αλλο θεμα.

 

Ικαρε

Το μονο που αλλαζει για το λογιστη ειναι η υποβολλη των περιοδικων δηλωσεων ΦΠΑ.

Ειναι 10 λεπτα υποθεση, 4 φορες το χρονο. Το "αγγουρι" ειναι τα βιβλια.

Ομως και βιβλια θα πρεπει να κραταει και συγκεκτρωτικες καταστασεις και τη φορολογικη δηλωση και οτι αλλο προβλεπεται.

Δεν το εχω ψαξει αλλα εκτιμω οτι η συγκεντρωτικη του ΦΠΑ δεν καταργειται στην περιπτωση απαλλαγης απο το ΦΠΑ.

η εκκαθαριστικη δηλωση φπα εχει καταργηθει απο το 2014

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Απο φετος καταργουνται (περσυ, για το 2013, υποβληθηκαν).

Δεν το ηξερα, αλλα το εμαθα!

Δημοσιεύτηκε (edited)

Πάλι με μπέρδεψε η Λογιστρια, σε ερώτηση αν πλέον για αναλώσιμα πχ συνεχίζω να ζητάω τιμολόγιο η απλή απόδειξη μου λεει να ζητάω τιμολόγιο για να εκπίπτει απο το φορολογειτεο εισόδημα. Γιατι η απλή απόδειξη δεν εκπίπτει;

Δεύτερον πλήρωσα στις 24/12 100€ παράβολο ανανέωσης εν.επ αυτο περναει κάπου γιατι δεν μου φάνηκε να ήξερε με το διπλό τύπο που της πηγα

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edited by ikaros13
Δημοσιεύτηκε (edited)

Μου ειπε η λογιστρια μου οτι για να μπει καποιος στο καθεστως θα πρεπει να πληρωσει το 1/5 του ΦΠΑ που ειχε εκπεσει στις προηγουμενες 5 χρησεις, εφαπαξ μαλίστα. ισχυει αυτο το πραγμα; Μου φανηκε παραλογο...

του φπα παγιων ναι

άρθρο 251 του Ν. 4281/2014

 

7. Σε κάθε περίπτωση μετάταξης, ο υποκείμενος υποχρεούται να συντάσσει απογραφή των αγαθών επένδυσης, για τα οποία δεν έχει παρέλθει ο χρόνος διακανονισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33. Τα εν λόγω αγαθά αποτιμώνται στην αξία κτήσης αυτών, η οποία προσαυξάνεται με τις δαπάνες βελτίωσης και επέκτασης, εκτός από τις δαπάνες επισκευής και συντήρησης. Οι μετατασσόμενοι υποκείμενοι, για τον εναπομένοντα χρόνο του διακανονισμού, έχουν δικαίωμα έκπτωσης του φόρου ή, κατά περίπτωση, υποχρέωση διακανονισμού και καταβολής του φόρου, ανάλογα με το εάν πρόκειται για μετάταξη από το απαλλασσόμενο στο κανονικό καθεστώς ή αντίστροφα.

8. Για τα απογραφόμενα αγαθά, που προβλέπουν οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων 6 και 7, υποβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του δεύτερου μήνα από τη μετάταξη, δήλωση που περιλαμβάνει την αξία των αποθεμάτων κατά συντελεστή φόρου και το φόρο που αναλογεί.

Ο φόρος αυτός καταβάλλεται ή εκπίπτεται, κατά περίπτωση, με την προβλεπόμενη από το άρθρο 38 δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η μετάταξη. Για τους υποκείμενους που μετατάσσονται στο απαλλασσόμενο καθεστώς, η δήλωση για την απόδοση του φόρου υποβάλλεται εντός ενός μήνα από την υποβολή της δήλωσης του πρώτου εδαφίου.

 

δηλαδη για τα παγια της προηγουμενης χρονιας επιστρεφεις τα 4/5 του φπα, της προ-προηγουμενης τα 3/5. κλπ

Edited by zxgr

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.