Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατώι σε κτίριο εντός οικισμού


Recommended Posts

Καλημέρα,

 

Ένας παλιός τρόπος κατασκευής κατοικιών σε ορεινές  περιοχές ήταν η κατοικία με κατώι δλδ ισόγειο χώρο όπου φυλάττονταν διάφορα υλικά και τα ζώα ενώ ο χώρος διαβίωσης των ανθρώπων ήταν στον όροφο.

       Πρόκειται για διόροφες κατασκευές όπου οι δύο στάθμες μπορεί να επικοινωνούσαν μπορεί και όχι. Σίγουρα η κύρια πρόσβαση στην κατοικία του 1ου ορόφου γινόταν με εξωτερική σκάλα αλλά μπορεί να υπηρχε και καταπακτή για πρόσβαση από τον 1ο στο Ισόγειο (όχι πάντα γιατί υπήρχε και θέμα με μυρωδιές κλπ).

Το Ισόγειο οπωσδήποτε είχε δική του πόρτα.

Σε μια τέτοια παλαιά κατοικία έγινε ολική αυθαίρετη ανακατασκευή - ανακαίνιση και το κατώι διαμορφώθηκε σε χώρο κατοικίας.

Δεν ξέρω αν πρέπει να προσμετρήσω και πώς να προσμετρήσω την διαμόρφωση του Ισογείου σε κατοικία.

Σκέπτομαι ότι το κατώι ούτως ή άλλως ως στεγασμένος Ισόγειος χώρος ήδη μετρουσε στην δόμηση του οικοπέδου οπότε η διαμόρφωσή του σε κατοικία δεν προσέθεσε τετραγωνικά στο κτίριο.

Εάν αυτό είναι σωστό τότε απλώς θα κάνω έναν αναλυτικό προϋπολογισμό για όλη την ανακατασκευή και θα τα χρεώσω στην κατηγορία 4.

Παρακαλώ για τις απόψεις σας, ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με την άποψη του αναλυτικού για τις εργασίες που έχουν γίνει. Μια επίσης συχνή παρέμβαση εργασιών μεταγενέστερων του 1955 είναι η αντικατάσταση στέγης, κουφωμάτων κλπ.

Για την επιλογή της κατηγορίας το τοπίο είναι ομιχλώδες (και για τους συντελεστές επιβάρυνσης όταν υπάρχει τέτοια περίπτωση). 

Με δεδομένο το κτίριο είναι υφιστάμενο πριν το 1955, το τροποποιημένο παράρτημα ορίζει την επιλογή "ΝΑΙ" στην ύπαρξη οικοδομικής άδειας προκειμένου να υπολογιστεί το πρόστιμο όταν σε ακίνητο υπάρχει κτίσμα ανάλογης χρονολογίας (προ 55).

Η αποδοχή όμως ύπαρξης άδειας δεν έχει ουσιαστικό αντίκρυσμα, γιατί μια τέτοια άδεια διοικητικά δεν  υπάρχει. Είναι bonus για υπολογισμό προστίμου.

Οπότε με βάση το παραπάνω, υπάρχει η γνώμη ότι δεν μπορεί ένα τέτοιο κτίριο το οποίο στερείται διοικητικής άδειας,  να λάβει κατηγορία 4 και θα πρέπει να μεταβεί σε κατηγορία 5.

Η άλλη άποψη-τελείως διαφορετική- ισχυρίζεται ότι μπορείς να θεωρήσεις το κτίριο νομίμως υφιστάμενο (αυτό γεννά πολλά ερωτηματικά) και να συγκρίνεις τις αυθαιρεσίες με βάση αυτό για την επιλογή της κατηγορίας. Όμως αυτός ο τρόπος δεν έχει νομοθετική βάση. Οπότε υπάρχει ρίσκο ορθής επιλογής ή όχι.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Pavlos ευχαριστώ,

 

Η επιφύλαξή μου δεν ήταν τόσο για την κατηγορία της αυθαιρεσίας, αλλά για το αν θα χρεώσω το ισόγειο ως υπέρβαση δόμησης ή ως αναλυτικό γιατί εκεί προκύπτει σημαντική οικονομική διαφορά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.