Moύκου Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2015 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2015 Συνάδερφοι καλημέρα.Ο αδερφός μου ενδιαφέρθηκε να αγοράσει ένα οικόπεδο μέσα στο οποίο υπάρχει διώροφο κτίριο το οποίο είναι περίπου της δεκαετίας του 20.Ο μηχανικός κατέθεσε φάκελο για άδεια κατεδάφισης και τον έστειλαν ΕΠΑΕ και αρχαιολογίες. Οι αρχαιολογίες έκριναν πως δεν είναι διατηρητέο και έδωσαν και το σχετικό έγγραφο .Η ΕΠΑΕ όμως αποφάνθηκε πως πρέπει να προταθεί. Τι διαδικασία ακολουθείται στην περίπτωση αυτή (μέχρι να χαρακτηρισθεί διατηρητέο) και τι μπορεί να γίνει ώστε ώστε να μην χαρακτηρισθεί διατηρητέο. Ευχαριστώ.
Moύκου Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2015 Ναι οκ το διάβασα το άρθρο 6 αλλά το θέμα είναι τι γίνεται στην πράξη.Τι πιθανότητες υπάρχουν να βγει ένα κτίριο διατηρητέο από την στιγμή που η απόφαση της αρχαιολογίας ήταν αρνητική και απλά ''κόλλησε'' ένας αρχιτέκτονας στην ΕΠΑΕ?
ΚΑΝΑ Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2015 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2015 Πέρασε από όλες τις αρχαιολογίες αλλά πάντα υπάρχει και το ΥΠΕΚΑ
Didonis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2015 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2015 Μπορούμε να έχουμε κάποιες εικόνες από το κτήριο για να καταλάβουμε αν πράγματι έχει στοιχεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ή όχι? Στην τελική να ξέρεις ότι άλλη η αρχαιολογική υπηρεσία που την αφορά αν υπάρχει κάτι σε σχέση με την ιστορία και άλλο η ΕΠΑΕ που την αφορά η αρχιτεκτονική του κτίσματος. Σε έναν χώρο παράδειγμα μπορεί να μη υπάρχουν αρχαία και από απόψεως αρχαιολογίας να είναι μηδενικό το ενδιαφέρον. Αλλά να υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη αρχαιολογική αξία για το ίδιο το κτήριο. Οπότε και γενικά και αόριστα κανένας αρχιτέκτονας που σέβεται τον εαυτό του δεν θα μπορέσει να έχει άποψη στο ερώτημα σου. Μη σου πω ότι και έτσι από μακριά και με μια απλή φωτογραφική παράθεση πάλι είναι πιο πιθανό να μη υπάρχει τεκμηριωμένη άποψη. Θα σου συνιστούσα να βρεθείς με αρχιτέκτονες ή κάποιο ειδικευμένο γραφείο που να μπορέσει να σε κατευθύνει αν κατ αρχήν αξίζει τον κόπο να τεκμηριωθεί (αν μπορεί δηλαδή) η μη αναγκαιότητα χαρακτηρισμού του. Κατά κανόνα τα αποτελέσματα είναι αβέβαια διότι οι συνάδελφοι της ΕΠΑΕ κάπου θα στηρίζουν την άποψη τους (την οποία δεν γνωρίζουμε).
kan62 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2015 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2015 Ποιά ΕΠΑΕ ... δεν υπάρχει ΕΠΑΕ ... ΣΑ υπάρχει. Και για το θέμα : από ένα αρχιτέκτονα μέχρι το ΦΕΚ η απόσταση είναι μεγάλη ... 1
Didonis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2015 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2015 (edited) Σωστό, κεκτημένη φόρα το ΕΠΑΕ … (τόσα χρόνια με ΕΠΑΕ βολοδέρναμε) Κάτι θα έχουν γράψει όμως, ούτε αυτό το ξέρουμε…. Οπότε !! Εδιτ Υ.Γ ... η απόσταση είναι μεγάλη ... Το πιο σημαντικό είναι σε αυτό που λες. Η απόσταση (χρονική) είναι μεγάλη. Θα έλεγα τεράστια αν αφορά επιθυμία αγοράς ακίνητου. Η τελική απόφαση θα είναι τόσο μακρινή χρονικά που το κάθε ενδιαφέρον για την αγορά του θα εξαρτηθεί από αυτό. Edited Ιανουάριος 21 , 2015 by Didonis
Moύκου Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2015 Το θέμα όμως είναι τι κάνει ο υποψήφιος αγοραστής?Το αγοράζει και κάνει αυτός την διαδικασία για να μην χαρακτηρισθεί διατηρητέο ή το αφήνει?
Didonis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2015 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2015 Συγγνώμη πως περιμένεις να σου απαντήσουμε για κάτι που δεν ξέρουμε. Ούτε τι είναι Ούτε που είναι Ούτε ποια είναι η γνωμάτευση για τον χαρακτηρισμό Ούτε τι το θέλει να το κάνει ο αγοραστής Ούτε αν θα μπορούσε ανάλογα την χρήση που επιθυμεί να μπορεί να την συγκεραστεί με τον χαρακτηρισμό που θα βγει Ούτε αν είναι η τιμή πώλησης σε τιμή ευκαιρίας σε σχέση με την εμπορική του αξία αν δεν είχε τον χαρακτηρισμό. Ξέρεις η σωστή απάντηση μπορεί να δοθεί αν υπάρχει και σωστή ερώτηση. Και 99% τελική ορθή απάντηση δια αλληλογραφίας δεν θα έχεις. 100% δεν θα είναι δεσμευτική σε καμία περίπτωση. και ο αγοραστής θα χρειαστεί δεσμευτική απάντηση εκτός κι αν του περισσεύουν τα χρήματα του και θέλει να τα τζογάρει μπας και του κάτσει.
Moύκου Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21 , 2015 Ναι δίκιο έχεις.Το ακίνητο είναι στην Λάρισα ,το θέλει για οικόπεδο να κτίσει νέα οικοδομή δηλαδή να κατεδαφίσει την παλαιά οικία και είναι τιμή ευκαιρίας.Το οικόπεδο έχει μέσα διώροφο κτίσμα σε άσχημη κατάσταση.Κατά την γνώμη μου δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο αλλά έχει κάποια ωραία στοιχεία (κυρίως μπαλκόνια).Η γνωμάτευση της ΕΠΑΕ δεν ξέρω ποια είναι.Πάντως κάποιους που ρώτησα μου είπαν πως είναι πολύ δύσκολο να βγει διατηρητέο.Τώρα τι κάνει κάποιος είναι δύσκολο θέμα όντως.Ένας φίλος πολιτικός μηχανικός μας είπε πως μπορούν να γίνουν συμβόλαια πώλησης αλλά με τον όρο να μην βγει διατηρητέο.Δηλαδή δίνεται μία προκαταβολή από τον αγοραστή και τρέχουν την διαδικασία.Αν δεν βγει διατηρητέο γίνεται κανονικά η αγοραπωλησία. Αν βγει επιστρέφεται η προκαταβολή στον υποψήφιο αγοραστή.Ξέρει κανένας αν ισχύει αυτό?
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα