Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόσβαση σε κτηματολογικά δεδομένα


Recommended Posts

Συνάδελφοι, η πρόσβαση στα στοιχεία του Εθνικού Κτηματολογίου είναι πλέον βασικό θέμα στην σύνταξη ενός τοπογραφικού. Δεν μιλάω για τις συντεταγμένες που αποκτούνται με αίτηση και πληρωμή, αλλά για τους κοινούς κτηματολογικούς πίνακες. Σε κάποια γραφεία γίνεται δουλειά, σε κάποια άλλα με το ζόρι, αυτές τις μέρες δεν μου επιτρέψανε να δω τα κτηματολογικά βιβλία του πελάτη μου και των ομόρων, κάτι το οποίο επιτρέπεται μόνο σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους (στο συγκεκριμένο κτηματολογικό γραφείο).

 

Ποιά είναι η εμπειρία σας σε αυτό το θέμα;

Από τον οδηγό που βρίσκω εδώ:

http://www.ktimatologio.gr/aboutus/Documents/Pages/33/LqYyvusGBh2JgNdw/KG_USER_MANUAL_1.pdf

στην σελίδα 24, "3.10 Δημοσιότητα των Κτηματολογικών Στοιχείων", μάλλον δεν λέει και πολλά για τους μηχανικούς.

 

Το θεωρώ εξοργιστικό από την στιγμή που ο τοπογράφος μηχανικός έχει άρτια κατάρτιση για το συγκεκριμένο αντικείμενο, καλύτερη από αυτή ενός συμβολαιογράφου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

έχεις απόλυτο δίκιο αλλά το ΤΕΕ μονίμως υπνώττει σε αυτά τα θέματα

σε άλλα ξέρει (άμα έχει οικονομική συναλλαγή όπως με τον ιστότοπο του ΔΣΑ) να συνεργάζεται με δικηγορικούς συλλόγους

τα κτηματολογικά γραφεία συμπεριφέρονται όπως τα υποθηκοφυλακεία (από παλιότερη εμπειρία στην επαρχία) όπου το αποκλειστικό δικαίωμα "έρευνας" (επ' αμοιβή) έχει ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος, διότι "για τα λεφτά τα κάνουν όλα"

 

έντιτ το λέει εξάλλου ξεκάθαρα εκεί στο 3.10, το "άλλο" υπάρχει ως αόριστη αναφορά κάποιου αιτήματος του ΟΚΧΕ και φυσικά όχι του ΤΕΕ

 

να δω αν έμπαινε αντίστοιχη αποκλειστικότητα στα αρχεία των ΥΔΟΜ τι θα λέγανε οι δικηγόροι

Edited by imhotep
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μάλλον, δεν συγκινεί ιδιαίτερα το θέμα. Θα 'πρεπε ίσως να το γράψω αλλιώς:

 

Για να συντάξει κάποιος τοπογραφικό διάγραμμα σε περιοχή με κτηματολόγιο σε λειτουργία, θα πρέπει να πληρώσει δικηγόρο ή συμβολαιογράφο για να πάει να δει τις τελικές εγγραφές στο κτηματολογικό βιβλίο των όμορων.

 

Λέω «δει» γιατί δεν χρειάζεται να παραγγείλει Χ κτηματολογικά φύλλα των ομόρων, χρειάζεται απλά να σημειώσει ονόματα (ούτε καν ποσοστά στις περισσότερες περιπτώσεις τοπογραφικών).

 

Αδιάφορο αν πρώτα στον συγκεκριμένο δικηγόρο ή συμβολαιογράφο - εκτός φωτεινών εξαιρέσεων - θα πρέπει κάποιος μηχανικός να του έχει κάνει συγκεκριμένη κατήχηση για το πως θα εντοπίσει ποια ΚΑΕΚ πρέπει να κοιτάξει.

 

Η επίσημη δικαιολογία δεν είναι τα προσωπικά δεδομένα όπως θα περίμενε κανείς αλλά το αν ο υποθηκοφύλακας είναι έμμισθος ή όχι...

... τρία πουλάκια κάθονται... άστοχη απάντηση που έτσι και αλλιώς δεν δικαιολογεί γιατί οι δικηγόροι έχουν ελεύθερη πρόσβαση...

 

Όπως και να'χει, το θέμα θα πάει στο σύλλογο. Δεν είναι δυνατόν να έχεις το επαγγελματικό δικαίωμα να συντάσσεις τους συγκεκριμένους πίνακες (και να φανταστεί κανείς ότι η πράξη εφαρμογής είναι ακόμα πιο πολύπλοκη από το κτηματολόγιο) και να έρχεται κάποιος έμμεσα να σου λέει ότι δεν έχεις τα προσόντα για να διαβάσεις τους ίδιους πίνακες.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε το πρόβλημα σου είναι ότι θέλεις να μελετήσεις τα αναλογικά στοιχεία (εκτυπωμένα διαγράμματα, πίνακες) ή να κάνεις έρευνα στα βιβλία του πρώην υποθηκοφυλακείου?

Στα αναλογικά στοιχεία δεν είχα πρόβλημα μέχρι τώρα στο να τα μελετήσω. Πράγματι όμως δεν μπορούμε να μελετήσουμε τα βιβλία, αυτό εξακολουθεί να είναι αρμοδιότητα μόνο των νομικών.

Υποψιάζομαι όμως ότι μάλλον αναφέρεσαι στο ΣΠΕΚ. Ποτέ μέχρι τώρα δε έχουν απαγορεύσει ούτε σε εμένα ούτε στο συνέταιρο μου να χρησιμοποιήσουμε τους υπολογιστές των γραφείων. Με το ΣΠΕΚ μπορείς να βρεις ακριβώς την πληροφορία που θέλεις και για το ακίνητο του πελάτη σου και των όμορων. Αν θέλεις να διαβάσεις μερίδες και συμβόλαια όμως, είπαμε χρειάζεται νομικός.

Εκτός αν έχεις πέσει σε περίπτωση "ανάποδου" προϊστάμενου. 

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν μιλάω για υποθηκοφυλακείο, μιλάω για κτηματολόγιο σε λειτουργία. Για πρώτη φορά μου απαγορεύσανε να δω τα τυπωμένα βιβλία με τα κτηματολογικά φύλλα (αρχικές εγγραφές, τελικές, κλπ), το ίδιο και με την αντίστοιχη λειτουργία σε υπολογιστή.

Link to comment
Share on other sites

Μου κάνει εντύπωση. Προφανώς απαράδεκτο αυτό. Ενημέρωσε το σύλλογο και αν δε βαριέσαι πάρε και την κτηματολόγιο.

Αν δε θέλεις να το γράψεις ανοικτά μπορείς να μου στείλεις μήνυμα ποιο γραφείο ήταν?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Καλημέρα, πεντε χρονια μετά, το ιδιο βιολι. Για να μην ανοίγω αλλο θέμα, με διωξανε σαν κλέφτη απο τους υπολογιστές του κτηματολογίου στο οποιο κάνουν έρευνα μονο «δικηγοροι» οπως μου λεγανε. Και το λεει ο «νομος». Φυσικά εκανα φασαρια και εγινε χαμος. Ντροπή στον κλάδο μας, μόνο αυτό. Ξεφτίλα σε ολα

Link to comment
Share on other sites

Δε γίνεται να πηγαίνουμε ετσι να κάνουμε τη δουλεια μας. Τους απειλούσα να μου φέρουν τη Διας να με βγάλουν εξω και κατι δικηγόροι (με τους οποίους μάλωσα επίσης) έβλεπαν ικανοποιημένοι

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Τα τελευταία επεισόδια στο συγκεκριμένο σήριαλ:

Το έγγραφο του ΠΣΔΑΤΜ

https://www.psdatm.gr/index.php/latest-nes/2016-08-10-14-02-08/2016-08-10-15-41-13/584-2020-05-19-07-50-25

Και η σημερινή απάντηση-εξώδικο από τους δικηγόρους

https://www.b2green.gr/el/post/80406/exodiko-dikigorikon-syllogon-pros-topografous-gia-tin-prosvasi-se-ypothikofylakeia-kai-ktimatologika-grafeia

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.