Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Για τη τοποθέτηση ενός φούρνου αερίου ισχύος 44KW σε υπόγειο καταστήματος για τη τροφοδοσία αέρα και την απαγωγή καυσαερίων στη νομοθεσία αναφέρει τα παρακάτω:

 

13.5.2.1 Τροφοδοσία αέρα μέσω ανοιγμάτων προς το ύπαιθρο

 

Η τροφοδοσία αέρα μέσω ανοιγμάτων προς το ύπαιθρο συνιστάται για μικρά μαγειρεία με συνολική ονομαστική θερμική φόρτιση μέχρι 50 kW. Για μικρά μαγειρεία με συνολική ονομαστική θερμική φόρτιση μέχρι 50 kW, αν ο χώρος εγκατάστασης έχει όγκο τουλάχιστον 2 m ανά 1 kW, τότε αρκεί ένα άνοιγμα προσαγωγής προς το ύπαιθρο με ελεύθερη διατομή 150 cm . κατά το δυνατό κοντά στο δάπεδο. Αν ο χώρος εγκατάστασης δεν έχει όγκο τουλάχιστον 2 m ανά 1 kW, τότε αντί του ενός ανοίγματος προσαγωγής προς το ύπαιθρο των 150 cm, πρέπει να δημιουργηθούν δύο ανοίγματα των 75 cm. Για την ανανέωση του αέρα του χώρου και για συσκευές με συνολική ονομαστική θερμική φόρτιση μέχρι και 14 kW εάν δεν υπάρχει χοάνη απαγωγής καυσαερίων και αέρα επάνω από τις συσκευές, τότε απαιτείται δεύτερο άνοιγμα απαγωγής προς το ύπαιθρο με ελεύθερη διατομή 150 cm, κατά το δυνατό κοντά στην οροφή. Για συσκευές με συνολική ονομαστική θερμική φόρτιση άνω 14 kW, απαιτείται απαγωγή αέρα μέσω χοάνης μαζί με τα καυσαέρια.

 

13.6 Απαγωγή καυσαερίων

13.6.1 Σε χώρους, στους οποίους η συνολική ονομαστική θερμική φόρτιση των συσκευών αερίου του τύπου Α είναι μεγαλύτερη από 50 kW. πρέπει να εγκαθίστανται εγκαταστάσεις απαγωγής και να διατάσσονται έτσι ώστε τα καυσαέρια να απάγονται μέσω αυτών (βλέπε την εικόνα 13.1). Μέσω διατάξεων ασφαλείας πρέπει να είναι εγγυημένο ότι η προσαγωγή αερίου προς τους καυστήρες ελευθερώνεται μόνον όταν είναι εξασφαλισμένη η αναρρόφηση απαγωγής. Αν η ΘΕΡΜΙΚΉ φόρτιση είναι το πολύ 14 kW αυτή η διάταξη ασφαλείας μπορεί να παραλειφθεί.

 

13.6.2 Τα καυσαέρια συσκευών του τύπου Β πρέπει να απάγονται μέσω

  • καπνοδόχων.
  • εγκαταστάσεων με μηχανική απαγωγή καυσαερίων
  • χοανών εξαερισμού.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνω ότι :

 

1. Για αερισμό θέλω μόνο ένα άνοιγμα προσαγωγής προς το ύπαιθρο με ελεύθερη διατομή 150 cm

2. Για την απαγωγή καυσαερίων αν είναι τύπου Α ναι μεν στη παράγραφο 13.6.1 αναφέρει ότι δεν θέλει εγκατάσταση απαγωγής (συνολική θερμική φόρτιση κάτω από 50KW) αλλά στη παράγραφο 13.5.2.1 αναφέρει "Για συσκευές με συνολική ονομαστική θερμική φόρτιση άνω 14 kW, απαιτείται απαγωγή αέρα μέσω χοάνης μαζί με τα καυσαέρια." οπότε θέλει απαγωγή καυσαερίων στη περίπτωσή μου μέσω χοάνης ή όχι?

3.Για την απαγωγή καυσαερίων αν είναι τύπου Β σύμφωνα με τη παράγραφο 13.6.2 θέλει να εγκαταστήσεις μια από τις τρεις περιπτώσεις ανεξαρτήτως ισχύος?

 

Και δύο ακόμα απορίες: Με τον όρο θερμική φόρτιση εννοούμε την ισχύ του φούρνου σωστά? Και πως ξεχωρίζουμε αν ο φούρνος είναι συσκευή τύπου Α ή Β?

 
Ευχαριστώ

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσιεύτηκε

 

Για τη τοποθέτηση ενός φούρνου αερίου ισχύος 44KW σε υπόγειο καταστήματος Είσαι σίγουρος οτι θα βάλετε το φούρνο στο υπόγειο χωρίς να είναι χώρος κύριας χρήσης ? Για δεστε το προσεκτικά ! για τη τροφοδοσία αέρα και την απαγωγή καυσαερίων στη νομοθεσία αναφέρει τα παρακάτω:

 

.................................

 

....................................

 

13.6.2 Τα καυσαέρια συσκευών του τύπου Β πρέπει να απάγονται μέσω

  • καπνοδόχων.
  • εγκαταστάσεων με μηχανική απαγωγή καυσαερίων
  • χοανών εξαερισμού.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνω ότι :

 

1. Για αερισμό θέλω μόνο ένα άνοιγμα προσαγωγής προς το ύπαιθρο με ελεύθερη διατομή 150 cm Ναι και με διαστάσεις οτι αναφέρει και επιπλέον 2 θυρίδες αερισμού (ανοίγματα προσαγωγής και απαγωγής αέρα ψηλά και χαμηλά).

2. Για την απαγωγή καυσαερίων αν είναι τύπου Α ναι μεν στη παράγραφο 13.6.1 αναφέρει ότι δεν θέλει εγκατάσταση απαγωγής (συνολική θερμική φόρτιση κάτω από 50KW) αλλά στη παράγραφο 13.5.2.1 αναφέρει "Για συσκευές με συνολική ονομαστική θερμική φόρτιση άνω 14 kW, απαιτείται απαγωγή αέρα μέσω χοάνης μαζί με τα καυσαέρια." οπότε θέλει απαγωγή καυσαερίων στη περίπτωσή μου μέσω χοάνης ή όχι?

3.Για την απαγωγή καυσαερίων αν είναι τύπου Β σύμφωνα με τη παράγραφο 13.6.2 θέλει να εγκαταστήσεις μια από τις τρεις περιπτώσεις ανεξαρτήτως ισχύος? Ναι, καπνοδόχο. Οι άλλες 2 περιπτώσεις δεν αφορούν την περίπτωση σου

 

Και δύο ακόμα απορίες: Με τον όρο θερμική φόρτιση εννοούμε την ισχύ του φούρνου σωστά? Και πως ξεχωρίζουμε αν ο φούρνος είναι συσκευή τύπου Α ή Β? Πρέπει να το αναφέρει ο κατασκευαστής τι τύπος είναι Α ή Β ! Στη περίπτωση σου είναι 100% τύπος Β.

 
Ευχαριστώ

 

 

Τέλος να σου πω οτι να κάνεις τη μελέτη για συσκευή με ισχύ > 50 KW (δηλαδή χώρο για λεβητοστάσιο) δεδομένου οτι είσαι κοντά στα 50 KW, γιατί σίγουρα θα το απαιτήσουν απο την ΕΠΑ.

 

Δημοσιεύτηκε

 

 

Τέλος να σου πω οτι να κάνεις τη μελέτη για συσκευή με ισχύ > 50 KW (δηλαδή χώρο για λεβητοστάσιο) δεδομένου οτι είσαι κοντά στα 50 KW, γιατί σίγουρα θα το απαιτήσουν απο την ΕΠΑ.

 

Αυτό γιατί να το απαιτήσουν?

 

Εκτός από άνοιγμα προσαγωγής προς το ύπαιθρο θέλει και επιπλέον 2 θυρίδες αερισμού?

 

Γιατί θέλει καπνοδόχο απαραίτητα και όχι χοάνη?

 

Και τέλος στο υπόγειο έχει όλη τη παραγωγή το εστιατόριο οπότε φαντάζομαι είναι χώρος κύριας χρήσης αλλά θα το ρωτήσω κιόλας για σίγουρα. Αν δεν είναι δεν επιτρέπεται? Και πως θα το ξέρουν απο το αέριο, ποτέ δεν μου ζητάνε κάποιο αντίστοιχο χαρτί για υπόγειο

Δημοσιεύτηκε

Αυτό γιατί να το απαιτήσουν? Η εμπειρεία μου αυτό έχει δείξει !!!!

 

Εκτός από άνοιγμα προσαγωγής προς το ύπαιθρο θέλει και επιπλέον 2 θυρίδες αερισμού? Ναι υποχρεωτικά, διάβασε την παργ. 8.6

 

Γιατί θέλει καπνοδόχο απαραίτητα και όχι χοάνη? Σε λέβητα θα έβαζες χοάνη ? Ο φούρνος (ως σύνολο) είναι ένα κουτί που παίρνει καυστήρα !

 

Και τέλος στο υπόγειο έχει όλη τη παραγωγή το εστιατόριο οπότε φαντάζομαι είναι χώρος κύριας χρήσης (είναι ?) αλλά θα το ρωτήσω κιόλας για σίγουρα. Αν δεν είναι δεν επιτρέπεται? Και πως θα το ξέρουν απο το αέριο, ποτέ δεν μου ζητάνε κάποιο αντίστοιχο χαρτί για υπόγειο

 

Εξαρτάται τι είδος φούρνου είναι ...δηλ. τι κάνει τι παράγει !

 

Αν φτιάχνει ψωμί και δεν είναι χώρος κύριας χρησης...άστο καλύτερα ! :sad:

Δημοσιεύτηκε

μάλλον δεν το είπα σωστά. Είναι φούρονς ψησίματος φαγητών για υπόγειο εστιατορίου

Δημοσιεύτηκε

Νομίζω οτι δεν αλλάζει κάτι....αν είναι φούρνος φαγητών !

 

Τελος παντων πάρε τηλ την ΕΠΑ να σε καθοδηγήσει.

Δημοσιεύτηκε

Μάλλον αλλάζει ...απο καπνοδόχος που έλεγα τώρα απαιτείται χοάνη !

Δημοσιεύτηκε

 

 

Μάλλον αλλάζει ...απο καπνοδόχος που έλεγα τώρα απαιτείται χοάνη !

 

δηλαδή? και από που βγάζεις αυτό το συμπέρασμα?

Δημοσιεύτηκε

Λάθος εκτίμηση έκανα.

 

Όλος ο διάλογος που κάναμε ισχύει για φούρνο παραγωγής ψωμιού και όχι για συσκευη φούρνου παραγωγής φαγητών. που ανηκεις η περίπτωση σου..

 

Εν ολίγοις, στη περίπτωση σου εφαρμόζεις οτι αναφέρονται στο κεφάλαιο 13.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.