Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Νέα φορολογική κλίμακα με αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη από το βήμα της Βουλής.

 

Η αναπληρώτρια υπουργός ανακοίνωσε επίσης την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέχρι τον Ιούνιο του 2015 καθώς και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Από τον νέο φόρο, όπως είπε η κ.Βαλαβάνη, θα εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία, εκτός από τις υπερπολυτελείς.

 

Την ίδια στιγμή πάντως η υπουργός έκανε έκκληση στους φορολογούμενους να πληρώσουν τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, καθώς και τον ΦΠΑ του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Επίσης ζήτησε από τους φορολογούμενους που έχουν οφειλές στο Δημόσιο να ενταχθούν στην υφιστάμενη ρύθμιση μέχρι να ανακοινωθεί η καινούργια και θα έχουν -όπως είπε- όλα τα οφέλη της νέας ρύθμισης.

 

Πάντως από τις ανακοινώσεις που έκανε η κ. Βαλαβάνη δεν γίνεται ξεκάθαρο αφενός το πώς θα εφαρμοσθεί η νέα φορολογική κλίμακα, δεδομένου ότι αυτή θα θεσμοθετηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αφετέρου δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Ειδικότερα και με βάση όσα ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, οι αλλαγές που προωθούνται στη φορολογία προβλέπουν:

 

1. Την αύξηση του αφορολογήτου ορίου σε 12.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015 που θα φορολογηθούν το 2016. Αν και δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα κλιμάκια και οι συντελεστές φορολόγησης, η υπουργός υπογράμμισε ότι η επιβάρυνση θα μεταφερθεί στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Το γεγονός ότι η κλίμακα θα θεσμοθετηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους πιθανόν να σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι -ακόμα και αυτοί που ευνοούνται από τη νέα κλίμακα- δεν θα δουν καμία αλλαγή στις αποδοχές ή τις συντάξεις κατά το τρέχον έτος. Το δημοσιονομικό βάρος θα μεταφερθεί στο 2016, δηλαδή μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων θα επιστραφούν τα επιπλέον ποσά που θα έχουν καταβληθεί εντός του 2015. Συνολικά 3 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα καταβάλουν φόρο εισοδήματος.

 

Η υπουργός ανέφερε ότι «προχωρούμε σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος στην κατεύθυνση της απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές για δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Από τον καθένα σύμφωνα με την πραγματική, κι όχι τεκμαρτή, φοροδοτική του ικανότητα, η οποία σήμερα, χάρη στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που υπάρχει και τις διασταυρώσεις στοιχείων που γίνονται, μπορεί να προσδιοριστεί με σχετική ακρίβεια για τους περισσότερους».

 

2. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με αφορολόγητη την πρώτη κατοικία. Θα φορολογηθούν, όπως είπε η κ. Βαλαβάνη, μόνο οι υπερπολυτελείς κατοικίες. Η πρώτη κατοικία με βάση όσα ανακοινώθηκαν δεν θα φορολογείται καθόλου ή θα φορολογείται ελάχιστα, καθώς η κλίμακα του νέου φόρου θα είναι προοδευτική, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν αναθεωρηθεί και αναπροσαρμοστεί οι αντικειμενικές αξίες μέχρι αυτό τον Ιούνιο.

 

Η απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ κατά το 2015 θα αποκατασταθεί, όπως είπε η υπουργός, «μέσω της μεγάλης προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του λαθρεμπορίου, που θα αναπτυχθεί με αποφασιστικότητα».

 

3. Ληξιπρόθεσμα χρέη. «Θέλουμε να μπουν αν είναι δυνατόν όλοι οι υπόλοιποι πολίτες σε σύστημα ρύθμισης», ανέφερε η κυρία Βαλαβάνη.

 

Οπως είπε, θα συνεχισθεί για λίγους ακόμα μήνες η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών με το σύστημα μέχρι 100 δόσεων, αφαιρώντας άμεσα όλους τους περιορισμούς που εμπόδιζαν να μπει η μεγάλη πλειονότητα σε αυτό το σύστημα.

 

Σε δεύτερη φάση θα ενταχθούν στη ρύθμιση και τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα περιθώρια είναι τεράστια, καθώς ενταγμένοι σε ρυθμίσεις χρεών είναι σήμερα συνολικά μόλις 198.000 πολίτες, οι 168.000 με την τελευταία ρύθμιση των 100 δόσεων, ενώ υπό διακανονισμό είναι συνολικά απ’ όλες τις μέχρι σήμερα ρυθμίσεις μόλις 2 δισ. ευρώ, δηλ. λιγότερα απ’ όσα χρέη γίνονται ληξιπρόθεσμα στο διάστημα δύο μηνών. Επίσης, στη ρύθμιση θα ενταχθούν και οφειλές άνω του ενός εκατ. ευρώ.

 

4. Αποκατάσταση των 15.000 μικροομολογιούχων.

 

Click here to view the είδηση

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Aφορλογητο εχουν οι μισθωτοι, αρα σε αυτους δε θα υπάρξει λογικά διαφορά σημαντική. Θα υπάρξει στους υπολοιπους . Μενει όμως να δουμε την κλιμακα , δεδομενης της προθέσεως να μετατοπισθει το φορολογικό βαρος στα υψηλά εισδήματα. Οταν όμως δεν προσδιροριζονται αυτά κρτα΄με μικρό καλάθι , γιατι μειωση φορολογικου βαρους και παροχές κάποιος θα πρεπει να τις πληρώσει. Αυτος ο κάποιος επί του παρόντος δεν κατονομάζεται αναλυτικά.

 

Ολα τα υπόλοιπα περί πραγνματικων και όχι τεκμαρτων εισοδημάτων τα εχουμε ακούσει πολλές φορές . Επειδή όμως σημασία έχει η αποτελεσματικότητα στην βεβαίωση των φόρων , περιμένουμε να δουμε τι θα ισχύσει ΤΕΛΙΚΑ . Καλές και άγιες οι προθέσεις .

 

Εις ότι αφορά τις ρυθμισεις αν νομιζουν οτι δε μπηκαν σε αυτές πολλοί και θα μπουνε με το που θα διευρύνουν τα κριτήρια , συντόμως θα πλανηθούν.

  • Upvote 4
Δημοσιεύτηκε (edited)

Αφου θα ρωτησουνε που θα ρωτησουνε την Τροικα (ή οπως τη βαφτισουμε), γιατι δεν την ρωτανε πριν προβουν σε εξαγγελιες?

 

Σωτηρη, αν καταργησουν την ελαχιστη δοση των 50Ε και την προυποθεση οτι απο δω και στο εξης πρεπει ο πολιτης να ειναι ενημερος, αλλιως βγαινει απο τη ρυθμιση, πολλοι θα υπαχθουν.

Edited by terry
  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Με το φόρο επιτυδεύματος τι θα γίνει ρε μάγκες? Θα πληρώνουμε για πολύ ακόμα γ....τικα χωρις όρια μη καταβολής?

  • Upvote 6
Δημοσιεύτηκε (edited)

σε ισχύ ΔΕΝ είναι...

αν δεν το δω σε ΦΕΚ  δεν μιλάω...

είπε ότι θα είναι και στους Ε.Ε?

γιατί για φοροφυγάδες μας διαφημίζει στο εξωτερικό....

έκοψα σε μια δανη απόδειξη και της έκανε εντύπωση.....

Edited by akius
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

-1 για τον τίτλο της είδησης.

Μάλλον "Εξαγγελίες για αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ για τα φετινά εισοδήματα" θα έπρεπε να λέει.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

 

Σωτηρη, αν καταργησουν την ελαχιστη δοση των 50Ε και την προυποθεση οτι απο δω και στο εξης πρεπει ο πολιτης να ειναι ενημερος, αλλιως βγαινει απο τη ρυθμιση, πολλοι θα υπαχθουν.

  Εστω ότι καταργούν το ελάχιστο όριο της δόσεως . Γιατί να πληρωσει ο άλλος που θα ρυθμίσει , εφόσον με τη ρύθμιση δε θα έχει πλεον συνέπειες ποινικές και αστικές ?

Μια τέτοιου είδους ρύθμιση δε θα συνεισφέρει στα δημόσια έσοδα. Παράδειγμα  μπορεί πχ κάποιος με χρέη 1.000.000,00 ευρώ (λέμε τώρα ) απλώς να κάνει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση και να ησυχάσει στο μέλλον από κάθε συνέπεια .

Δημοσιεύτηκε
Παράδειγμα  μπορεί πχ κάποιος με χρέη 1.000.000,00 ευρώ (λέμε τώρα ) απλώς να κάνει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση και να ησυχάσει στο μέλλον από κάθε συνέπεια .

 

 

Μα η οφειλη παραμενει.

Πως θα ησυχασει?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.