Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έλλειψη αγωγού PE στη γραμμή μετρητή-πίνακα


manolis1978

Recommended Posts

Καλησπέρα σας.

 

Εκανα σήμερα μια επίσκεψη στο ρολόι του διαμερίσματος σε πολυκατοικία στου Ζωγράφου κατασκευής 1975 και ειδα ότι στο ρολόι μου αλλα και στα άλλα έρχετε μόνο η φάση και ο ουδέτερος.

 

1) Το καλώδιο της γείωσης δεν περνάει απο τους μετρητές? Πάει κετευθείαν στο ρολόι της ΔΕΗ? Μήπως δεν έχει κάποια γείωση και γειώνονται όλα στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ?

Edited by manolis1978
Link to comment
Share on other sites

Το παροχικο καλωδιο της ΔΕΗ ειναι ειτε μονοπολικο ειτε τριπολικο, με προστατευτικο μεταλλικο μανδυα...Ο μανδυας ειναι συνδεδεμενος με τον ουδετερο της ΔΕΗ που γειωνεται ανα τακτα διαστηματα και σιγουρα σε καθε Υ/Σ. Στο εσωτερικο του καλωδιου βρισκονται οι φασεις/η.

 

Για αυτο θα δεις παροχικα καλωδια να χαρακτηριζονται πχ 2*6 , 4*6, με τα αντιστοιχα καλωδια μετρητη-γενικου πινακα 3*10, 5*10 κτλ κτλ

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για την απάντηση. Εγω αυτό που ρωτάω είναι το εξής.

Σε κάθε μετρητή έρχετε μόνο φάση και ουδέτερος.

Κανονικά δεν έπρεπε σε κάθε μετρητή να μπάινει και το καλώδιο της γείωσης και απο εκει να συνδέεται με τον επόμενο μετρητή και στο τελος πηγαίνει στο μπαροκιβώτιο και απο εκει στη γείωση?

Επειδή δεν έχω δυνατότητα να ανοιξω τον μετρητή για να δω γιατι προφανώς ειναι παράνομο ελεγα μήπως στις παλιες πολυκατοικίες γινότανε αλλιώς η εγκατάσταση. Μηπως δηλαδή οι γειώσεις απο τους πίνακες των διαμερισμάτων συνδέεονται κάπου αλλου ή καπως αλλιώς (πχ στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ).

Edited by manolis1978
Link to comment
Share on other sites

πιθανον, να εχουν τραβηξει την γειωση απο τους σωληνες αποχευτεσης κατω απο τον νυπτηρα του μπανιου, εκει την ειχα εντοπισει.

Link to comment
Share on other sites

στο κουτι του ρολογιου ερχεται και η γειωση με ξεχωριστη γραμμη,Απο εκει φευγει το καλωδιο 3πολικο ή 5πολικο.

Link to comment
Share on other sites

Αφού σου λέω ότι 2 καλώδια έρχονται απο πάνω απο το μετρητή. Φαση ουδέτερος. Εκτός και αν μπάινει στον μετρητή το καλώδιο της γείωσης απο άλλο σημείο, όχι απο πάνω!

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

Σχεδόν σε όλες τις παλιές κατασκευές η γείωση εφαρμοζόταν στο δίκτυο ύδρευσης ,οπότε μην ψάχνεις άδικα στο ρολόι να βρείς το καλώδιο γείωσης .Μες στο σπίτι σου σε κάποια σωλήνα του νερού θα είναι συνδεδεμένη.Μέτρα με όργανο το βρόχο σφάλματος να δείς αν όντως υπάρχει και η σύνδεση αυτή .

Edited by hektor
Link to comment
Share on other sites

Η γειωση στο δυκτιο της ΕΥΔΑΠ εχει απαγορευτει απο 1975 με ΦΕΚ.Πρεπει να κατασκευαστει νεα κεντρικη γειωση για την πολυκατοικια και να αναχωρουν απο τον ζυγο γειωσης ολες οι νεες παροχες προς τα διαμερισματα με την αναλογη διατομη.

 

 

ΥΓ:Στο υδραυλικο δυκτιο πρεπει να κατασκευαζουμε ισοδυναμικες συνδεσεις οταν ειναι απο μεταλλικα υλικα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις κατοπιστικές απαντήσεις. Οι φόβοι μου επιβεβαιώθηκαν! Περιττο να πώ ότι στη πολυκατοικία μου έχουν πουληθει τα τελευταία 5 χρόνια 3 διαμερίσματα. Οπότε καταλαβαίνω τι ΥΔΕ δώσανε. Γνωστό το π΄ροβλημα... ας μην το αναλύσουμε πάλι εδω.

Link to comment
Share on other sites

Manoli βάλε στο πρωτόκολλο ελέγχου σημείωση οτι <Δεν εντοπίστηκε είδος γείωσης>.Οπότε εάν η μέτρηση με βρόχο σφάλματος είναι εντός ορίων βάση ΚΕΗΕ μιάς και είναι κατασκευή του 1975 τότε δεν έχεις κανένα λόγο να ανησυχείς.Βέβαια ισχύει αυτό που λέει ο Νικόλαος ποίο πάνω αλλά φαντάσου να γίνει αυτό σε πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας, κάτι το οποίο είναι σχεδόν αδύνατο .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.