Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετρούμενο μέγεθος μετρητών ΔΕΔΗΕ


aster1x

Recommended Posts

Σε περίπτωση που μια κατανάλωση που δεν είναι καθαρά ωμική (όπως η αντίσταση του θερμοσίφωνα) αλλά είναι επαγωγική ή πυκνωτική (όπως ενα μεγάλο μοτέρ) και έτσι το συνφ δεν είναι 1, ποιά ενέργεια μετράνε τα ρολόγια της ΔΕΗ στις καταναλωτικές εγκαταστάστεις του τιμόλογιου Γ1Ν ή Γ21 ας πούμε μέχρι 3χ50Α?

1. Την πραγματική (real) ισχύ P μόνον της κατανάλωσης?

2. Την άεργο (reactive) ενέργεια Q που μπορεί να καταναλώνει μια μεγάλη αντλία?

3. Την φαινόμενη (Apparent) S ενέργεια όπου S*S=P*P+S*S ή διαφορετικά TruePower P= ApparentPower*cosφ

 

4. Σε ενα τριφασικό ρολόι της ΔΕΗ, η μέτρηση μιας φάσης που έχει καθαρά ωμικό φορτίο (αρα συνφ=1) επειρεάζεται απο μια άλλη φάση που μπορεί να έχει ενα επαγωγικό φορτίο με συνφ διάφορο του 1? Σε αυτή τη περίπτωση ποιά είναι η τελικά κατανάλωση που θα μετρήσει η ΔΕΗ και θα μας χρεώσει?

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση και συμφωνώ. Η ερώτηση όμως είναι "Η ΔΕΗ μετράει την άεργο ενέργεια?" Διότι αν την μετράει και την συνυπολογίζει μαζί με την πραγματική ενέργεια, τότε το συμπέρασμα είναι οτι την μετράει, την χρεώνει αλλά δεν αναφέρει ξεχωριστά την χρέωση της άεργου ενέργειας. Γνωρίζοντας την βασική αρχή λειτουργείας των ηλεκτρομηχανικών μετρητών ενέργειας καταλαβαίνω οτι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την διαφορά φάσης άρα και την άεργο ενέργεια.

 

Θα ήθελα λοιπόν μια ποιό αναλυτική εξήγηση αν τελικά οι ηλεκτρομηχανικοί μετρητές της ΔΕΗ μετράνε την άεργο ενέργεια.

Link to comment
Share on other sites

Την άεργο δεν μπορεί να την μετρήσει ο μετρητής της ΔΕΗ ως ενέργεια επειδή όση ενέργεια καταναλώνεις στον μισό κύκλο τόση ενέργεια επιστρέφεις στον άλλο μισό.

 

Ο συντελεστής ισχύος χρεώνεται στις μεγάλες καταναλώσεις όχι λόγω της άεργου ισχύος, που στο κάτω κάτω δεν την καταναλώνεις, αλλά επειδή επιβαρύνεις το δίκτυο της ΔΕΗ και συνεπώς χρειάζεται η ΔΕΗ να επενδύσει περισσότερο σε υποδομές (καλώδια, υποσταθμούς μέσης τάσης, κτλ).

 

Αν έχεις π.χ. 100kW πραγματική ισχύ και 50kW άεργο ισχύ, σε μία ώρα θα καταναλώσεις 100kWh αλλά το δίκτυο της ΔΕΗ θα πρέπει να δίνει 150kW ισχύος.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις π.χ. 100kW πραγματική ισχύ και 50kW(kvar) άεργο ισχύ, σε μία ώρα θα καταναλώσεις 100kWh αλλά το δίκτυο της ΔΕΗ θα πρέπει να δίνει 150kW(kva) ισχύος.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

100kW+50kVAr=111,8kVA

 

 

Θα ήθελα λοιπόν μια ποιό αναλυτική εξήγηση αν τελικά οι ηλεκτρομηχανικοί μετρητές της ΔΕΗ μετράνε την άεργο ενέργεια.

οι μετρητές της ΔΕΗ μετρούν το μέγεθος που αναγράφουν δίπλα από την ένδειξη, αν είναι kWh μετρούν την πραγματική ενέργεια και οχι την άεργη. Όμως φυσικά και συνυπολογίζουν το συνφ αφού αλλιώς θα ήταν μετρητές kVAh.  To συνφ=1 που αναγράφεται στους λογαριασμούς σημαίνει ότι σε αυτή την εγκατάσταση δεν υπολογίζεται πρόστιμο χαμηλού συνφ και οχι ότι δεν το αντιλαμβάνεται ο μετρητής

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστή η διόρθωση του @Νικοστρι. Αρα αφού ο μετρητής αντιλαμβάνεται και συνυπολογίζει το συνφ, τότε συμπεραίνω απο τα λεγόμενα σας, οτι σχετικά με το παραπάνω παράδειγμα ο μετρητής θα καταγράψει 111,8 που ναι μέν είναι KVA αλλά τα ονομάζουμε ΚWh (δεν ξέρω γιατί).

 

Ειναι σωστή η ερμηνεία των μέχρι τώρα απαντήσεων σας?

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ρωτάω μόνον για τους ηλεκτρομηχανικούς μετρητές και όχι για τους ηλεκτρονικούς μετρητές. Στη βιομηχανία που μετράται και χρεώνεται ξεχωριστά η άεργος ενέργεια ώς "πρόστιμο", τι μετρητές χρησιμοποιούνται?

Link to comment
Share on other sites

Στις συνήθεις παροχές κατοικιών και γραφείων ο μετρητής δεν μετράει την άεργο ισχύ.

 

Καλύτερα διάβασε αυτό για να κατανοήσεις το θέμα

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B7_%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%8D%CF%82

 

και αν τα πας καλά με τα αγγλικά http://en.wikipedia.org/wiki/AC_power#Apparent_power

 

@ΝΙΚΟΣΤΡΙ

Σωστή η παρατήρηση.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Με τις παραπάνω απαντήσεις και σε συνδιασμό με τα τιμολόγια χαμηλής τάσης της ΔΕΗ (https://www.dei.gr/Documents2/TIMOLOGIA/TIMOL25072014/XT%20OIKIA%20EPPAGGE.pdf) καταλαβαίνω ότι το συνφ λαμβάνεται υπόψη μόνο για τις χρεώσεις του δικτύου διανομής και με αυτό τον τύπο:

 

συνφ: η μέση τιμή του συντελεστή ισχύος του Πελάτη κατά την Περίοδο κατανάλωσης όπου συνφ = [1/(1+(Άεργα/Ενεργά)²)]½.

 

Η δικιά μου ερώτησή είναι τι εννοεί Άεργα και Ενεργά; Ισχύ; Υπάρχει μετρητής δηλαδή που μετράει μέση τιμή Άεργης και Ενεργής Ισχύος σε κάποιο χρονικό διάστημα ή βγαίνει με άλλο έμμεσο τρόπο;

Edited by azisi
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.