Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καταργούνται τα ΤΕΙ και συγχωνεύονται με τα ΑΕΙ


chrisven

Recommended Posts

 

                                                               ΩΣΤΟΣΟ

 

Αυτό δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επιφέρει αυτόματη εξίσωση ΤΕ και ΠΕ, όχι τόσο λόγω επαγγελματικών δικαιωμάτων,αλλά λόγω γνωστικού υπόβαθρου.

 

- πρωην Δομικών Έργων αποκλειστικά στον δομοστατικό τομέα 

- πρώην Έργων Υποδομής σε οδοποιίες,συγκοινωνιακά,υδραυλικά,λιμενικά κτλ

- νυν Πολιτικοί Μηχανικοί  πάλι αποκλειστικά στους τομείς εξειδίκευσης (για να υπάρχει δικαιοσύνη) και όχι σε όλο το φάσμα της ιδιότητας του μηχανικού.Στα λοιπά να έχουν τα ίδια δικαιώματα με εναν Τ.Ε.

 

Βάση της παραπάνω σκέψης σου, δεν θα υπάρχει λοιπόν καμία διαφορά σε επίπεδο ΕΔ μεταξύ μηχανικών ΠΕ και ΤΕ! Παρά μόνο θα υπάρχουν ΠΜ ΠΕ με ΕΔ στα Γεωτεχνικά μιας και οι υπόλοιποι θα έχουν κοινά ΕΔ με τους ΤΕ βάση κατεύθυνσης! 

 

Επίσης το πλέον βασικό,είναι οτι θα πρέπει να δωθεί η δυνατότητα άνευ εξετάσεων / κατατακτηρίων και με την εισαγωγή "σπουδών εξ`αποστάσεως" για να μην επιβαρυνθούν επιπλέον τα ιδρύματα, σε όσους Τ.Ε. επιθυμούν να αποκτήσουν τα αντίστοιχα πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα του εκάστοτε τομέα Π.Ε. (επομένως δεν θα υπάρχουν πλήρη ΕΔ για τους ΤΕ σε συγκεκριμένο τομέα, αλλά θα υπάρχουν για τους ΠΕ;; πχ στατικές μελέτες Σ3 και Σ4;) , να μπορούν να το πράξουν με πλήρη αναγνώριση όλων των μαθημάτων προ επιλογής τομέα και να συνεχίσουν τις σπουδές για ακόμα 1-2 χρόνια το πολύ μαζί (τομέας + διπλωματική).

 

Δύο είναι τα μοντέλα απόκτησης ΕΔ που σκέφτομαι:

Α) Βάση του προσχεδίου του Πανάρετου το 2011: ΕΔ σε ΤΕ βάση τομέα. Πχ στατικά Σ1&Σ2. Παραπάνω κατηγορίες (Σ3&Σ4) απευθείας με μεταπτυχιακό στο αντικείμενο. ΠΜ όπως σήμερα..

Β) Εγγραφή σε συγκεκριμένες βαθμίδες και κατηγορίες για όλους τους μηχανικούς. Εμπειρία, εξετάσεις.. Λίγο πολύ το προσχέδιο του ΤΕΕ με μηχανικούς Α,Β,Γ&Δ.

 

Για το Α: έχω ενστάσεις ως προς το ότι χωρίς πραγματική εργασιακή εμπειρία, δεν είναι δυνατόν να δίνεται η δυνατότητα εκπόνησης ειδικών μελετών απλά λόγο του ότι κάποιος στα 24 τελείωσε μία πολυτεχνική σχολή και δεν έχει σιδερώσει ποτέ μία πλάκα (έστω και εδαφόπλακα 3Χ3). Επίσης, δεν είναι δυνατόν ένας ΠΜ ΠΕ να έχει πλήρη ΕΔ σε όλα τα αντικείμενα... (ακόμα και στην "αναδουλειά"). Οι ΤΕ τουλάχιστον θα έχουν επιτέλους κατοχυρωμένα ΕΔ. Τα υπόλοιπα θέματα όμως παραμένουν.  

 

Για το Β: έχω ενστάσεις ως προς το ότι η αγορά απλά δεν υπάρχει για να απορροφηθούν μηχανικοί προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρία. Επίσης, θα υπάρχει εύκολη εκμετάλλευση μηχανικών από εργοδότες. Οι πρώτοι θα βγάζουν τη δουλειά, και οι δεύτεροι θα τους δίνουν... εμπειρία. Η "κόντρα" μεταξύ ΠΕ & ΤΕ θα σταματήσει, και θα σχηματιστεί κοινό μέτωπο εναντίον του.. κεφαλαίου.    

 

Πέρα από το θέμα των ΕΔ, υπάρχουν και άλλα ανοικτά μέτωπα και προβλήματα, όπως η εγγραφή στα μητρώα μελετητών στα οποία οι ΤΕ θεωρητικά γράφονται. Πρακτικά όμως όχι γιατί δεν υπάρχουν ΕΔ. Υπάρχει το θέμα εγγραφής στα ΜΕΚ. Γιατί ένας μηχανικός ΠΕ γράφεται απευθείας με τη λήψη πτυχίου χωρίς εμπειρία; Αφού ΠΕ=ΤΕ, γιατί δεν υπάρχουν διευθυντές ΤΕ σε δημόσιες υπηρεσίες; Για ενεργειακούς επιθεωρητές Α&Β κατηγορίας δεν το σχολιάζω. Νομίζω ότι είναι απλά ντροπή! 

 

Μερικές σκέψεις να έχουμε να λέμε, όσο δεν υπάρχει δουλειά. 

Link to comment
Share on other sites

Και με ποιό κριτήριο θα γίνει η αντιστοιχία των επιστημονικών τομέων με τα εκάστοτε επαγγέλματα?

 

Μη μπερδεύετε τους επιστημονικούς με τους επαγγελματικούς τομείς.

 

Πχ τα δικαιώματα του πολ/μηχ μπορεί να είναι πολλά σε αριθμό, αλλά λίγα σε όγκο γνώσης σε σχέση με άλλες επιστήμες που δίνουν ένα και μόνο δικαίωμα, το οποίο όμως σπουδαστικά είναι σπασμένο σε τομείς και κάθε απόφοιτος με τη λογική σας γνωρίζει μόνο μέρος της δουλειάς. Όμως στο πολυτεχνείο τουλάχιστον, η επιλογή ενός τομέα είναι ενδεικτική και δε σημαίνει ότι δε καλύφθηκε όλη η ύλη που αντιστοιχεί στον όλο τίτλο.

 

Άσε που είναι πρακτικά αδύνατο ένας πολ μηχ να μεταπηδά από κλάδο σε κλάδο, άρα δε μπορεί να κάνει χρήση όλων των υπογραφών του, που οι πιο πολλές είναι δημοσίων έργων που δε σου τυχαίνουν καθημερινά και δε πρόκειται να τα πάρεις αν δεν είσαι προετοιμασμένος και τα οποία έχουν κι άλλους περιορισμούς, πχ εμπειρίας, ηλικίας, οικονομικούς... Οπότε δεν ισχύει και το άλλο με την ανάληψη εξειδικευμένης μελέτης από 24χρονο που δεν έχει σκυροδετήσει ούτε μπετό καθαριότητας..

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Iσως η πιο απλή ( και δίκαιη) μεταβατική λύση να είναι η διατήρηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων ως είχαν την εποχή αποφοίτησης τους για τους ήδη διπλωματούχους / πτυχιούχους , με δυνατότητα αναβάθμισης τους μέσω μεταπτυχιακών και η αλλαγή στο καθεστώς επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους μετά την αλλαγή του νόμου.

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Στην περ. γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 30 του Ν 4009/2011 αναφέρεται πως τα ΑΕΙ μπορούν να χορηγούν τίτλους σπουδών σύντομου κύκλου που ισοδυναμούν το πολύ με 120 ECTS. Κανένα ΤΕΙ δεν χρειάζεται να καταργηθεί ως ίδρυμα και καμία υποβάθμιση τμημάτων ΤΕΙ σε ΙΕΚ δεν χρειάζεται να γίνει. Όσα τμήματα ΤΕΙ δεν πληρούν τα κριτήρια μπορούν να υποβιβαστούν σε τμήματα σύντομου κύκλου σπουδών, όχι ΙΕΚ.

Edited by geoste
Link to comment
Share on other sites

Iσως η πιο απλή ( και δίκαιη) μεταβατική λύση να είναι η διατήρηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων ως είχαν την εποχή αποφοίτησης τους.

 

Αλίμονο, αυτό θεωρείται δεδομένο.

 

Να δείτε πόσοι 24χρονοι φαντάροι , υπέγραφαν πολυκατοικίες τις καλές εποχές .......

 

Είναι η πολυκατοικία εξειδικευμένη μελέτη?

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

Iσως η πιο απλή ( και δίκαιη) μεταβατική λύση να είναι η διατήρηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων ως είχαν την εποχή αποφοίτησης τους για τους ήδη διπλωματούχους / πτυχιούχους

 

Για τους αποφοίτους μηχανικούς πανεπιστημίων Οk.Για τους αποφοίτους μηχανικούς ΤΕΙ,αυτό δεν μπορεί να γίνει,γιατί πολύ απλά δεν είχαν/έχουν επαγγελματικά δικαιώματα.

Edited by atsalovergas
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.