Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αδειοδότηση Δεξαμενής Υγραερίου


Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Έχω κάποιες συγκεκριμένες, διαδικαστικές απορίες επί του θεματος. Αν μπορεί κάποιος, ας βοηθήσει:

 

1) Τη σύνταξη της μελέτης για την Πολεοδομία ποιον την αναλαμβάνει; ο ΜΜ ή ο ΠΜ;  Στη μελέτη αυτή, σύμφωνα με τη νομοθεσία, περιλαμβάνεται i) Τεχνική Περιγραφή, ii) Tεύχος υπολογισμών, iii) Κατόψεις, αξονομετρικό, τοπογραφικό.

 

2) Αφού συνταχθεί η μελέτη, κατατεθεί στην Πολεοδομία και εγκριθεί, παίρνουμε κάποιο χαρτί που κατατίθεται μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά στην ΠΥ;

 

3)Την Τεχνική Έκθεση Εγκατάστασης ποιος την υλοποιεί;

 

4) Στο Φάκελο Εγκατάστασης Υγραερίου περιλαμβάνονται όλα τα υπόλοιπα και τον καταθέτουμε στην αδειοδοτούσα αρχή πχ Δήμο;

 

Γενικά, θα ήμουν ευγνώμων, αν κάποιος συνάδελφος είχε το χρόνο και τη διάθεση να αναφέρει ποια βήματα και δικαιολογητικά απαιτούνται για την όλη διαδικασία, διότι τα έχω διαβάσει τόσες φορές, αλλά άκρη δεν βγάζω....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 58
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για την έκδοση άδειας από την πολεοδομία για εγκατάσταση υγραερίου σε υφιστάμενα κτίρια κατοικίας ή επαγγελματικών δραστηριοτήτων απαιτείται να υποβληθούν:

 

Μελέτη εγκατάστασης υγραερίου που θα περιλαμβάνει:

  • Τεχνική περιγραφή της εγκατάστασης υγραερίου.
  • Αναλυτικό τεύχος υπολογισμών της εγκατάστασης υγραερίου.
  • Σχέδια κατασκευής (κατόψεις του κτιρίου) στις οποίες θα φαίνονται ανά ιδιοκτησία η όδευση των σωληνώσεων, η διατομή και το είδος του υλικού των σωληνώσεων, η θέση των αποφρακτικών διατάξεων, οι θέσεις των ρυθμιστών πίεσης και των ασφαλιστικών, οι θέσεις, το είδος και η ισχύς των συσκευών υγραερίου και οι θέσεις και οι διαστάσεις των συστημάτων προσαγωγής και απαγωγής αέρα και των συστημάτων απαγωγής καυσαερίων.
  • Τρισδιάστατο αξονομετρικό σχέδιο της εγκατάστασης υγραερίου όπου θα φαίνονται τα μήκη, οι διατομές και το είδος του υλικού των σωληνώσεων, οι αποφρακτικές και λοιπές διατάξεις, οι ρυθμιστές πίεσης, τα ασφαλιστικά και το είδος και η ισχύς των συσκευών υγραερίου.

Τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου της εγκατάστασης.

Σχέδιο διαγράμματος κάλυψης.

Μελέτη Παθητικής Πυροπροστασίας.

Μελέτη Ενεργητικής Πυροπροστασίας.

 

Επίσης ανάλογα με το έτος κατασκευής του κτιρίου και με το αν πρόκειται να εξυπηρετηθούν εγκαταστάσεις θέρμανσης και ζεστού νερού, μπορεί να ζητηθούν απο την Πολεοδομία.

 

Μελέτη Θέρμανσης.

Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης - ΚΕΝΑΚ.

 

 

Η δεξαμενή υγραερίου εγκαθίσταται υποχρεωτικά σε υπαίθριο χώρο του οικοπέδου του κτιρίου. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4067/ΦΕΚ 79 Α’/9-4-2012 η επιφάνεια που καλύπτει προσμετρείται κανονικά τόσο στο συντελεστή δόμησης του κτιρίου όσο και στον συντελεστή κάλυψης του οικοπέδου. Κατά συνέπεια, για την εγκατάσταση δεξαμενής υγραερίου απαιτείται να υπάρχει υπόλοιπο τόσο στο συντελεστή δόμησης όσο και στον συντελεστή κάλυψης διαφορετικά δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση της.

 

Η εγκατάσταση μίας δεξαμενής υγραερίου δύναται να γίνει είτε πάνω στο έδαφος (υπέργεια), είτε κάτω από το έδαφος χωρίς επιχωμάτωση(υπόγεια), είτε κάτω από το έδαφος με επιχωμάτωση (επιχωματωμένη).

 

Για την εγκατάσταση δεξαμενών υγραερίου σε υπαίθριους χώρους κτηρίων απαιτείται με βάση την ΚΥΑ 31859/2003/ ΦΕΚ 1247/Β’/3-9-2003 να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας από το κτήριο, τα όρια ιδιοκτησίας, δημόσιους δρόμους, εσωτερικούς διαδρόμους, άλλα κτήρια και σταθερές πηγές εναύσεως (υπαίθριες ψησταριές, μπάρμπεκιου κ.λ.π) . Τα όρια αυτά έχουν ως εξής:

 

Για υπέργειες δεξαμενές υγραερίου τα όρια αυτά είναι:

  • Για δεξαμενές υγραερίου έως 500 lit - 1,5 m
  • Για δεξαμενές υγραερίου από 500 lit έως 2500 lit - 3 m
  • Για δεξαμενές υγραερίου από 2500 lit έως 9000 lit - 7,5 m
  • Για δεξαμενές υγραερίου από 9000 lit έως 100000 lit - 15 m

Για υπόγειες δεξαμενές υγραερίου τα όρια αυτά είναι:

  • Για δεξαμενές υγραερίου έως 500 lit - 1,5 m
  • Για δεξαμενές υγραερίου από 500 lit έως 100000 lit - 3 m

Για επιχωματωμένες δεξαμενές υγραερίου τα όρια αυτά είναι:

  • Για δεξαμενές υγραερίου έως 500 lit - 1,5 m
  • Για δεξαμενές υγραερίου από 500 lit έως 9000 lit - 3 m
  • Για δεξαμενές υγραερίου από 9000 lit έως 100000 lit - 5 m

ΚΟΙΝΩΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΦΟΣΟΝ ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΚΑΛΥΨΗΣ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΟΜΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗς ΑΔΕΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ.

Edited by dinotrend
  • Like 1
  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

συνάδελφε, είσαι σίγουρος ότι η επιφάνεια που καλύπτει η δεξαμενή υγραερίου προσμετρείται κανονικά στους συντελεστές δόμησης και κάλυψης σε όλες τις περιπτώσεις;

δηλαδή, στην περίπτωση που η δεξαμενή υγραερίου είναι υπόγεια, πρέπει να μετρήσει στον συντελεστή δόμησης;

(ουσιαστικά μιλάμε για ένα φρεάτιο με διαστάσεις 1χ1χ1,8 μ στην περίπτωση δεξαμενής 500 λίτρων)

 

ποια είναι η γνώμη σου;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα,

Η υπόγεια δεξαμενή υγραερίου δεν μετράει ούτε στη δόμηση ούτε στην κάλυψη. Το ερώτημα το δικό μου και η διαφωνία μου με την υπάλληλο της υπηρεσίας δόμησης είναι αν απαιτείται εγκεκριμένη μελέτη από την πυροσβεστική για εγκατάσταση δεξαμενής σε κατοικία. 

Σε ποιο νόμο αναφέρεται οτι αυτό γιατί δεν μπόρεσα να βρω κάτι σχετικό. Όταν ρώτησα στην πυροσβεστική που είπαν οτι δεν απαιτείται αλλά αν μας φέρεις θα την εγκρίνουμε....

 

 

Παρακαλώ, συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο profil σας.

Ευχαριστώ, hkamp.

Edited by hkamp
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οι υπόγειες δεξαμενές δεν προσμετρούν σίγουρα στη δόμηση κατά ΝΟΚ άρθρο 11, παρ 6 ιστ που παραπέμπει στο άρθρο 17 παρ 6 α. Η ΚΥΑ 31856/2003 περιγράφει τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας και με βάση αυτή συντάσσουμε την μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας για εγκαταστάσεις υγραερίου χωρίς ωστόσο να περιγράφει σαφώς στην διαδικασία εφαρμογής ότι πρέπει να κατατεθεί στην Π.Υ. η μελέτη.

Link to comment
Share on other sites

Συναδέλφισσα @iliana

 

Επειδή αναφέρεσαι σε δεξαμενή (υπόγεια εν προκειμένω) με χωρητικότητα μέχρι 9m3, σύφωνα με τον τεχνικό κανονισμό για κατηγορία εγκατάστασης υγραερίου ΙΙ (ή και ΙΙΙ), αν και δεν απαιτείται αδειοδότηση (γιατί αφορά κατοικία και όχι επιχείρηση) αλλά σύμφωνα με την εγκύκλιο της Πυρ. Υπηρεσίας 47871/29-10-2010, απαιτείται η κατάθεση πλήρους φακέλου στη πολεοδμία,  όπως προβλέπει η παργ. 3.3 της ΚΥΑ 31856/2003 καθώς εγκεκριμένη μελέτη και πιστοπιητικό πυρασφάλειας.

 

Η όλη διαδικασία της εγκατάστασης υγραερίου (μελέτη-εγκατάσταση-δοκιμές-παραλαβή), γίνεται σύμφωνα ΚΥΑ 31856/2003, όπως ανέφερε και συνάδελφος @sotiris82 στο προηγούμενο μήνυμα.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
Περι εγκαταστασης δεξαμενων υγραεριου σε υφισταμενα κτιρια με Καθεστως ΝΟΚ

 

ΝΙΚ αρ. 11 παρ. 6 εδ. ιστ

"Στο σ.δ. δεν προσμετρώνται: Οι κατασκευές που ορίζονται στα άρθρα 16, 17 και 19"

αρ. 17 παρ. 7

"Επί των ακάλυπτων χώρων του οικοπέδου και εφόσον καλύπτεται η υποχρέωση για

φύτευση, σύμφωνα με την §2, επιτρέπονται οι παρακάτω κατασκευές: .........στ) Δεξαμενή αερίου καυσίμου, όπως και αποθήκη συσσωρευτών φωτοβολταϊκών

συστημάτων εφόσον δεν μπορεί να είναι υπόγειες."

 

Κατα συνεπεια η επιφανεια της δεξαμενης υγραεριου δεν προσμετραται στην καλυψη και στον συντελεστη δομησης

 

Επισης , απαιτειται εκδοση εγκρισης εργασιων μικρης κλιμακας για δεξαμενες πρατηριων υγραεριου. Δεν τπαρχει αναφορα σε δεξαμενες σε αλλες εγκαταστασεις.

Επιπροσθετα δεν υπαρχει προβλεψη ενημερωσης εγκαταστασης δεξαμενης στις εργασιες του Αρ. 4 Παρ.3 ΝΟΚ.

 

Συνοψιζοντας, η εγκατασταση δεξαμενης υγραεριου σε υφισταμενα κτιρια δεν απαιτει καμμια εγκριση, διοτι δεν προβλεπεται πουθενα η ληψη της.

 

Οσον αφορα στην εγκατασταση του υγραεριου, δεν απαιτειται εγξριση της εγκαταστασης παρα στις περιοχες με δικτυο αεριου, στις οποιες η εταιρεια διανομης 

αεριου εγκρινει την μελετη (Ν. 4030/2010)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας 
Έχω κολλήσει κ εγώ σε μια υπόθεση υγραερίου.
Σε αρτοποιείο (Διεύθυνση Ανάπτυξης ) πρόκειται να αντικατασταθεί ο φούρνος από πετρέλαιο σε υγραέριο με τη τοποθέτηση 2 υπέργειων δεξαμενών 500 lit  έκαστος σε ιδιόκτητο ακάλυπτο χώρο της επιχείρησης. Μετά τη κατάθεση του ερωτηματολογίου στη Περιφέρεια η απάντηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά ήταν α)Υ.Δ. εκμεταλλευτή για τήρηση των  προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων της ΚΥΑ Φ15/οικ. 1589 όσο αφορά τη πυρασφάλεια β) πιστοποιητικά ελέγχου δεξαμενών και γ) οικ. άδεια για την εγκατάσταση δεξαμενών υγραερίου ή Υ.Δ. μηχανικού , περί μη απαίτηση έκδοσης νέας άδειας.

 

Ο ιδιοκτήτης έβγαλε άδεια εργασιών Ν.4067/12 με τίτλο εργασιών  ''Υπέργειος Σταθμός διανομής φυσικού αερίου" βάσει του άρθρου 4  παρ 3 η . Πιστεύετε ότι είναι καλυμμένος με αυτό ή η έκδοση νέας οικ. άδειας είναι μονόδρομος ; 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλημέρα σε όλους.

Αν μπορεί κάποιος ας βοηθήσει. 

Πρόκειται να εγκαταστήσω μία δεξαμενή υγραερίου 500 λίτρα σε μονοκατοικία. Μου είπαν από την εταιρεία που την κατασκευάζει ότι δεν χρειάζεται αδειοδότηση μιας και είναι <500 λίτρα ο όγκος του υγραερίου που αποθηκεύεται. Ισχύει κάτι τέτοιο?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.