Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πυρ/κη Διαταξη 15/2014_Πρότυπα


Recommended Posts

Το πρότυπο αναφέρεται στο πως θα υπολογίσεις και θα τοποθετήσεις τα συστήματα και όχι στο που . Το που θα τα τοποθετήσεις εξαρτάται από τους τοπικούς κανονισμούς κάθε χώρας -και ανάλογα με την χρήση.

Η πυροδιαμερισματοποιηση έχει σχέση με τις ζώνες που θα επιλέξεις , δεν αλλάζει την μελέτη σου , αλλά βέβαια σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να συμφέρει να αλλάξεις την παθητική για να σου βγουν μικρότερες οι απαιτήσεις , και παλιά ισχυε αυτό.

Την ορολογία στα σχέδια εγώ χρησιμοποιώ την αγγλική ΟΗ1, ΟΗ2 κλπ , όταν το μεταφράσουν ή βγάλει κάποια οδηγία η Π.Υ βλέπουμε.

Τεχνική περιγραφή πρέπει να κάτσεις να μεταφράσεις ,δεν γίνεται αλλιώς.

Το πρότυπο  μέχρι και τον Ιούνιο δεν το είχε ούτε και το Αρχηγείο.

Δεν είναι καθόλου χαζομάρα σαν πρότυπο , κάθε άλλο , αλλά θέλει λίγο προσοχή , υπάρχουν κάποια θεματάκια  ( που καλό θα είναι να τα αναφέρεις καπως στην Τ.Π.) γιατι πχ δεν υπάρχει φορέας ή εγκεκριμένη διαδικασία για κάποια πιστοποίηση ή δοκιμή ελέγχου που απαιτεί το πρότυπο.Για να μην εχεις και την ευθύνη δηλαδή  :smile: 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις συμβουλές! όσο... για το χαζομάρα, δεν αφορά τον κανονισμό, που σαφώς είναι πιο αναλυτικός απ΄ότι η 3/81, αλλά στον τρόπο με τον οποίο μας τον επέβαλαν, δηλαδή στα Αγγλικά ή μεταφρασμένο με αδρα πληρωμή στον ΕΛΟΤ.

Πήγα από το Αρχηγείο την Παρασκευή για να συζητήσω το θέμα, και ο αξιωματικός ήταν παρα πολύ κατατοπιστικός και με βοήθησε να βγάλω ακρη από όλο αυτό. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι πρέπει να γίνει μια γενικότερη αναθεώρηση του ΠΔ71/88 και το κόστος για την απόκτηση του να είναι τάξης μεγέθους όπως οι ΤΟΤΕΕ, και όχι να το πληρώνουμε χρυσάφι. Το ότι πήγαν και μετεφρασαν χωρίς καμία επεξεργασία ένα πρότυπο που ισχύει σε μια άλλη χώρα δεν μου λέει τιποτα. Επίσης άλλη μια χαζη διαδικασια είναι που πρέπει να πάς τις μελέτες πρώτα πυροσβεστική να πάρεις διαβιβαστικό, μετα να τις καταθέσεις στην ΥΔΟΜ και μετα να γυρίσεις πυροσβεστική και μετά πάλι ΥΔΟΜ...της ταλαιπωρίας. Και όλα αυτά γιατί με τις νέες νομοθεσιες ν.4030 κλπ θεωρητικά μπορείς να βγαλεις άδεια δόμησης άν έχεις όλες τις εγκρίσεις αρκεί στο τέλος ο φάκελλος να είναι πλήρης. Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσει όλο αυτό το πανηγύρι με την γραφειοκρατεία που διογκώνεται όσο βγαινουν νέοι νόμοι που προσπαθούν να την καταργήσουν...

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

εχει καποιος προχωρησει σε μελετη springler με το προτυπο ελοτ 12845; και αν ναι ειχε συνδυασμο με μονιμο πυροσβεστικο δικτυο (ΠΦ); 

εχω μια περιπτωση και κανω επιλυση με το λογισμικο γνωστης εταιρειας και δεν βγαζω ακρη. Περιπτωση συνηθους κινδυνου ΟΗ2 

ενω με το παλιο ΤΟΤΕΕ ειχα 1100 lt/min (720+380) παροχη τωρα παω κοντα στα 1300 (920 +380 περιπου) ενω η δεξαμενη παει για περιπου 1800 lt/min  (108 m3 απαιτουμενα)

η επιλυση γινεται ξεχωριστα για καθε συστημα γιατι με την προσθηκη ΠΦ τα αποτελεσματα στα springler "τρελαινονται"

επισης πολλες φορες δεν μου βγαζει καν αποτελεσμα αντλιας στα σπρινγκλερ.

 

Παρακαλώ, συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο profil σας.

Ευχαριστώ, hkamp.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

εχω μια περιπτωση και κανω επιλυση με το λογισμικο γνωστης εταιρειας και δεν βγαζω ακρη

 

Ειδικά στη περίπτωση μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας, μην εμπιστεύεσαι τα ''γνωστά'' λογισμικά καμμίας εταιρείας .. είναι όλα για κλωτσές και μπάτσες  :sad: 

 

Τα ακριβή αποτελέσματα θα τα εξάγεις μόνο με χαρτί και μολύβι βάσει των υδραυλικών εξισώσεων ... αλλοιώς θα σου βγούν υπερδιαστασιολογημένα αποτελέσματα με προφανή αγανάκτηση του εργοδότη !!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Γεια σας κ καλές γιορτές να έχουμε 
Θέλω τη βοήθειά σας σε μια περίπτωση που μου έχει τύχει. Κατάστημα όπλων έχει εγκαταστήσει σύστημα ανιχνευτών καπνού τύπου ιονισμού ασύρματα. Η μελέτη που είχε γίνει το 2006 έλεγε για ενσύρματο δίκτυο. Σε αυτοψία που έκανε η πυροσβεστική διαπίστωσε αυτή τη διαφοροποίηση. Ευτυχώς το γραφείο πυρασφάλειας της περιοχής είναι πολύ εξυπηρετικό. Σε συζήτηση που είχα με κάποιον υπεύθυνο του γραφείου είπαμε να δούμε αν τα νέα πρότυπα του ΕΛΟΤ επιτρέπουν τη τοποθέτηση ασύρματα των ανιχνευτών ή όχι . Αν το επιτρέπουν θα κάνω απλά μια τροποποίηση της μελέτης. Αν δεν επιτρέπεται , θα πρέπει να μετατραπεί το σύστημα σε ενσύρματο. Πράγμα που ο ιδιοκτήτης θα ήθελε να το αποφύγει. Καταλαβαίνετε ότι δεν έχω τα πρότυπα και θα ήθελα αν κάποιος έχει κάποια εικόνα επί του θέματος ή αν κάποιος έχει έστω κάποια παράγραφο του προτύπου που να αναφέρει κάτι . 

Link to comment
Share on other sites

Αλλες επιχειρήσεις ανοίγουν εύκολα και άλλες κλέινουν τόσο εύκολα με αυτή τη νομοθεσία...Ο νοών νοείττω

Link to comment
Share on other sites

Ακόμα και αν το επιτρέπουν θα πρέπει ο ανιχνευτής να εχει συμμόρφωση στο πρότυπο πράγμα δύσκολο αφού κατασκευάστηκε πριν το πρότυπο.

Η ζητάς από την εταιρία πιστοποιητικό συμμόρφωσης στο νέο πρότυπο (δύσκολο αλλά οχι απίθανο , ειδικά αν δεν εχουν βγάλει νέα μοντέλα) , η αναγκαστικά βάζεις ενσύρματο.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλημέρα, μήπως γνωρίζει κάποιος για μόνιμο σύστημα με springler κατά EN 12845, η σκηνή θεάτρου κατατάσεται σε κατηγορία κινδύνου OH4, δηλαδή για χρήση θεάτρου - κινηματογράφου ή επειδή είναι μεμονομένος επικίνδυνος χώρος και δεν προστατεύουμε το σύνολο της χρήσης μπορούμε να το θεωρήσουμε σε χαμηλότερη κατηγορία;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.