Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Πάντως οι φοιτητές είναι τόσοι πολλοί που ειδικά τώρα που υπάρχει ανεργία παντού, είναι αδύνατο να βρεθούν θέσεις πρακτικής με ουσιαστικό περιεχόμενο για όλους.

 

Επίσης, μη ξεχνάμε ότι στα πολυτεχνεία αντί για πρακτική προβλέπεται ο θεσμός της διπλωματικής, η οποία δείχνει και τη διαφορά μεταξύ ενός πρακτικού επαγγελματία που εκπαιδεύεται από τους "παλιούς" οι γνώσεις των οποίων θα έπρεπε να θεωρούνται παρωχημένες και ενός επιστήμονα που θα ανανεώσει αυτές τις παρωχημένες γνώσεις με αυτές που ο ίδιος και άλλοι σαν αυτόν μόλις ανακάλυψαν.

 

Η τόση έμφαση που δίνουμε στην προϋπηρεσία, δείχνει και το συντηρητισμό της αγοράς εργασίας. Ιδίως όταν η θεωρούμενη εμπειρία είναι κυρίως η εξοικείωση με γραφειοκρατικές και άλλες συνήθειες του χώρου. Δεν είναι απαραίτητα το ιδανικό να ανταποκρινόμαστε σ' αυτή την αγορά εργασίας, που ούτως ή άλλως κατέρρευσε!

 

Και τα ΤΕΙ έχουνε τον θεσμό της πτυχιακής η οποία εκπονείται στο ίδιο εξάμηνο με την πρακτική (8ο)

  • Upvote 2
  • Απαντήσεις 101
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Νομιζω ο θεσμός της πρακτικής πρέπει να αλλάξει και και να αποκτήσει νόημα, επιτελους. Οι έξι μήνες ειναι λίγοι, και οι 3 που ειναι το minimum όσο ημουν στο ΕΜΠ ειναι αστείοι.

 

Στην Αγγλία εχουν το 1 year industrial placement. Ο φοιτητής αποφασίζει να αφήσει τις σπουδές για ενα χρονο και να δουλέψει στην βιομηχανία κατω απο συνεχή επίβλεψη του πανεπιστημίου. Εμείς εδω παίρνουμε καθε χρονο ορδές απο φοιτητές και τους βάζουμε να δουλέψουν σε αληθινά προβλήματα. Με αυτο τον τροπο βοηθάνε εμάς και παράλληλα παίρνουν εμπειρια. Win win δηλαδή. Εννοείται πως τους αντιμετωπίζουμε ως ισότιμους συναδέλφους και όχι υποτιμητικά. Και οταν τελειώσουν τις σπουδές, αν ειναι καλοί και κάνουν αιτηςη, τους παίρνουμε μόνιμα και έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας γιατι τους ξέρουμε και μας ξέρουν.

Κλείνοντας, αυτοί οταν ψάξουν για δουλεια, θα πουν οτι εχουν ενα χρονο εμπειρια ήδη σε αληθινά προβλήματα και με πρότζεκτ στο κοντέρ. Και ο Ελληναρας το μυαλό θα εχει εμπειρια απο καφέδες. Εσείς ποιος λέτε οτι εχει το προβάδισμα;

Δημοσιεύτηκε

Μόνο που η Αγγλία και η κάθε Αγγλία έχει χώρο στη βιομηχανία της να απορροφήσει τους επιστήμονες όλου του κόσμου, άρα δεν είναι δύσκολο να βρεθούν θέσεις για πρακτική των φοιτητών. Στην Ελλάδα που ούτε οι έμπειροι πτυχιούχοι (με προϋπηρεσία στην Αγγλία) δε βρίσκουν σοβαρή δουλειά, θα βρουν οι πρακτικάριοι?

 

Οπότε υπάρχει ταβάνι στο νόημα που μπορεί να αποκτήσει η πρακτική. Ούτε χρονικά μπορεί να αυξηθεί διότι θα απαιτηθούν ακόμα περισσότερες θέσεις.

Δημοσιεύτηκε

Θέσεις υπάρχουν, λεφτά για μισθούς δεν υπάρχουν. Αν η πρακτική είναι επιδοτούμενη όπως στα ΤΕΙ δε θα υπάρχει πρόβλημα. Επίσης καλή ιδέα για το 1 έτος αλλά νομίζω θα πρέπει να σπάει σε 2 εξάμηνα, 1 ανά εργοδότη. Αλλιώς ίσως παρουσιαστεί το φαινόμενο κάποιες εταιρείες να δουλεύουν με πρακτικάριους αντί υπαλλήλων. 

Δημοσιεύτηκε

Γιατί νομίζεις ότι υπάρχει χώρος για τους φοιτητές των ΤΕΙ? Δηλαδή τα λεφτά της επιδότησης θα πείσουν έναν εργοδότη να επεκτείνει την επιχείρηση για να αξιοποιήσει το φτηνό εργατικό δυναμικό των πρακτικάριων?

 

Το φαινόμενο που περιγράφεις ήδη ισχύει. Πολλές (μικρές κυρίως) εταιρείες απασχολούν μόνο πρακτικάριους.

 

Αυτό το φαινόμενο επεκτείνει την απαξίωση και στους αποφοίτους. Αναγκάζονται δηλαδή να δουλέψουν και μετά το πτυχίο υπό συνθήκες πρακτικάριου για να μην αντικατασταθούν από τον επόμενο πρακτικάριο.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Όχι δε θα επεκταθεί η επιχείρηση. Αλλά τους υπάλληλους που τους έχει υπερφορτωμένους με ευθύνες μπορεί να τους ελαφρύνει αφήνοντας τις χαμηλών απαιτήσεων δουλειές στους πρακτικάριους. Αυτό γίνετε και στην πραγματικότητα.

 

Όσο για το τι απαξιώνει έναν απόφοιτο είναι πολλά. Η πρακτική δεν είναι ένα από αυτα. Ίσα ίσα που του δίνει αυτοπεποίθηση και ένα σοβαρό εφόδιο για να προχωρήσει μπροστά.

Edited by stayros
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Δημοσιεύτηκε

Και γιατί δηλαδή ο πρακτικάριος να βγάζει στο τζάμπα τη λάντζα της εταιρείας? Ας προσλάβουν έναν από τους πολλούς άνεργους πτυχιούχους με κανονική εργασιακή σχέση και την απειρία του να την πληρώσουν εκείνοι, που θα επωφεληθούν κιόλας από τη δουλειά που θα τους βγάλει όταν θα είναι έμπειρος.

 

Η πρακτική έχει νόημα όταν γίνεται σε κάποιο ερευνητικό ίδρυμα. Η συνήθης δουλειά σε θέματα προπτυχιακού επιπέδου πρέπει να γίνεται με φουλ αμοιβή διότι είναι αγγαρεία και δε πρέπει να πλασάρεται ως νέα γνώση. Βέβαια για να ξεχωρίσεις τη νέα γνώση θα πρέπει να κατέχεις την παλιά, και να μη την βλέπεις για πρώτη φορά μόλις πας για πρακτική. Λογικό είναι τότε να νιώθεις ότι κάνεις κάτι πολύ σπουδαίο..

Δημοσιεύτηκε

Η πρακτική είπαμε είναι με επιδότηση άρα ο πρακτικάριος πληρώνεται από το κράτος και όχι από τον εργοδότη. Άρα δε δουλεύει τζάμπα. Όσο για το ερώτημα σου γιατί δεν προσλαμβάνουν κανονικά υπάλληλο, μάλλον θα είσαι στην άλλη Ελλάδα, αυτή που δεν έχει κρίση,  η οικοδομή ακμάζει κτλ...

 

Η πρακτική έχει νόημα όταν γίνεται σε κάποιο ερευνητικό ίδρυμα. 

 

Μάλλον τότε παγκοσμίως όπου εφαρμόζεται ο θεσμος της πρακτικής, εφαρμόζεται λάθος...

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Δεν ξεκολλάμε λίγο από τις αρνητικές όταν γίνεται ένας διάλογος? 

 

Εδιτ τις συμψήφισα...

Edited by ikaros13
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Δημοσιεύτηκε

1) Η πρακτική είπαμε είναι με επιδότηση άρα ο πρακτικάριος πληρώνεται από το κράτος και όχι από τον εργοδότη.

 

2) Άρα δε δουλεύει τζάμπα.

 

3) Όσο για το ερώτημα σου γιατί δεν προσλαμβάνουν κανονικά υπάλληλο, μάλλον θα είσαι στην άλλη Ελλάδα, αυτή που δεν έχει κρίση,  η οικοδομή ακμάζει κτλ...

 

1) και γιατί το κράτος, δηλαδή πάλι εμείς οι εργαζόμενοι, να επιδοτούμε τον εργοδότη για την εκπαίδευση του προσωπικού του? αυτό είναι δική του δουλειά.

 

2) δε παίρνει όμως και όσα θα έπαιρνε ο κανονικός εργαζόμενος

 

3) αφού λοιπόν υπάρχει κρίση και ουσιαστικές τεχνικές εργασίες δε γίνονται, τότε σε τι ασκείται πρακτικά ο πρακτικάριος? μήπως αυτό από μόνο του αποδεικνύει πόσο χαμηλή είναι η ποιότητα της πρακτικής έτσι όπως γίνεται?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.