Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας. Ελπίζω να μπορείτε να με βοηθήσετε.

 

Προ 23-25 ετών, ο πατέρας μου άλλαξε τις ξύλινες ανοιγόμενες μπαλκονόπορτες του σαλονιού με συρόμενες χωνευτές αλουμινίου, που σημαίνει ότι χρειάστηκε να κάνει γκρεμίσματα στον τοίχο του διαμερίσματος (δεν ξέρουμε τι ακριβώς) και ξανάχτισε (δεν ξέρουμε αν ο χώρος χάθηκε προς τα έξω ή προς τα μέσα ή κι από τις δυο πλευρές - παντως τα συρόμενα κουφώματα είναι γύρω στα 16 εκ ή παραπάνω).

 

Τώρα θέλουμε να τις ξαναλλάξουμε κι οι προτάσεις είναι:

α) να ξαναβάλουμε συρόμενες, με μειονέκτημα ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε μειωμένη θερμομόνωση-ηχομόνωση από τον τοίχο, ο οποίος από τότε έχει αυτό το διάκενο που έχουν οι συρόμενες, χωρίς να έχει κάποιο ενδιάμεσο μονωτικό,

β) να βάλουμε ανοιγόμενες και να χτίσουμε το κενό του τοίχου, χωρίς όμως να γίνουν γκρεμίσματα όπως ειχαν γινει προ 25ετίας που τα έπιπλα είχαν καλυφθεί με τσιμεντόσκονη παρόλο που ήταν τυλιγμένα με πλαστικό.

 

Ο αλουμινάς που έκανε την προσφορά είπε ότι στη 2η περίπτωση θα γεμίσει το διάκενο με 2 φύλλα γαλάζιο φελιζόλ (θα το κάνουν οι εργάτες που θα αλλάξουν τα κουφώματα διότι είπε θα είναι κοροϊδία να φέρουμε να πληρώσουμε άλλους), αλλά η λέξη "φελιζόλ" μου προκάλεσε δυσπιστία και ζήτησα να το χτίσουν με τούβλο. Απάντησε ότι το τούβλο δεν προσφέρει ηχομόνωση-θερμομόνωση, αλλά είδε ότι δεν με έπεισε. Σχολίασα ότι στην Αγγλία νομίζω το γεμίζουν με τούβλο ή υτονκ, και απάντησε ότι δεν ξέρει το δεύτερο αλλά μονωτικός είναι ο υαλοβάμβακας και θα βάλουν φελιζόλ και πετροβάμβακα. Θ'αγοράσει αυτός τα υλικά με απόδειξη και θα του τα πληρώσω. Ψάχνοντας στο ίντερνετ μετά τη συζήτηση βρήκα κάτι για "πλήρωση τοίχων με Supafil" που μου φαίνεται πιο αποτελεσματική τεχνική για γέμισμα τοίχων.

 

Εσείς τι θα κάνατε στη θέση μου, θα διαλέγατε την επιλογή (α) ή (β) ; Κι αν διαλέγατε τη (β), με τι θα γεμίζατε το διάκενο που θα απέμενε;

Δημοσιεύτηκε

Καλως ήλθες φίλε Ιδιώτη και καλές αναγνώσεις και κατασκευές.

Ο Αλουμινάς σου δεν σου τα έλεγε λάθος, βέβαια καλό θα ήταν το πέρασμα από ένα ειδικό γραφείο, που θα σου έκανε μια ολοκληρωμένη έρευνα θερμομόνωσης της κατασκευής. Γιατί αν "από αλλού" είσαι μονωμένος και "απο αλλού χάσκεις", δεν πετυχαίνεις πολλά.

(Η θερμοκρασία που θα "χάνεται" δεν σώζεται από τα μονωμένα παράθυρα, όταν αλλού υπάρχουν τρύπες.

Το θέμα περιλαμβάνει δώμα και θερμομονωτικά διάκενα).

Δευτερευόντως σωστά σκέφτηκες για τις πόρτες. Εγώ με τις σύγχρονες θερμομονωτικές απαιτήσεις επιλέγω τα ανοιγόμενα με καλή μόνωση, ειδικά για τους βόρειους, "προβληματικούς" τοίχους.

Το κενό εν συνεχεία θα μπορούσε να γεμίσει με το "υλικό" που θα σου πει ο Μηχανολόγος, όμως αν πχ ο μάστορας σου σκόπευε να βάλει 16εκ (?) "μπλέ φελιζόλ" (sic :P  :smile: ) Σφάλεις και δεν επιτυγχάνεις στοχευμένα αποτελέσματα. 

Παρεταίρω συζήτηση για το τι θες να κάνεις και τους λόγους που θέλεις να αλλάξεις τα κουφώματα, θα σου λύσει μερικές απορίες ακόμα.

Δημοσιεύτηκε

Κατ'αρχάς το ιδανικός είναι να πας σε έναν μηχανικό/ενεργειακό επιθεωρητή καθώς είναι σίγουρα εκπαιδευμένος στα ενεργειακά θέματα.

 

Αν τώρα θες μια γρήγορη απάντηση στο ερώτημά σου, θα σου πρότεινα να αφαιρέσεις τα συρόμενα, να τοποθετήσεις μόνωση στο διάκενο (π.χ. διογκωμένη πολυστερίνη σε πλάκες. Απέφυγε τον πετροβάμβακα γιατί η υγρασία μειώνει την θερμομονωτική του ικανότητα) και να τοποθετήσεις ανοιγόμενα κουφώματα όσο πιο κοντά μπορείς στον έξω τοίχο.

 

Ένας μηχανικός θα σε καθοδηγήσει καλύτερα καθώς μπορεί να υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις με το ίδιο κόστος, π.χ. θερμομόνωση δώματος ή πυλωτής, εσωτερική θερμομόνωση, κτλ.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Ο λόγος που θέλουμε να τ'αλλάξουμε είναι διότι από την αρχή δεν εφαρμόστηκαν πολύ καλά (τσάμπα πήγαν τα γκρεμίσματα που έκανε στον τοίχο ο πατέρας μου για να τα κάνει χωνευτά...), με αποτέλεσμα τα τελευταία 10 χρόνια σε κάθε φύσημα αέρα να κουνιούνται οι κουρτίνες.

 

Απλά προβληματίστηκα για το αν είναι όντως εφικτό να τ'αλλάξουμε με ανοιγόμενα και να κλείσουμε αποτελεσματικά το διάκενο που θα μείνει χωρίς να κάνουμε γκρεμίσματα. Ο αλουμινάς εξαρχής πρότεινε συρόμενα ξανά.

Δημοσιεύτηκε

Τα ανοιγόμενα έχουν σημαντικά καλύτερη αεροστεγανότητα από τα συρόμεα.

Ακόμα και να μην βάλεις μόνωση στο διάκενο, αν σφραγίσει με το κούφωμα θα δεις σημαντική βελτίωση και οι κουρτίνες δεν θα κουνιούντα.

 

Δεν χρειάζεται να κάνεις γκρεμίσματα. Το κενό θα το καλύψεις είτε με κάποιο έλασμα αλουμινίου, βαμένο στο χρώμα του κουφώματος, είτε με γυψοσανίδα.

Δημοσιεύτηκε

Εγω δεν εχω αντιρρησει για τα συρομενα ...αν υπαρχει θεμα χωρου, επειδη ακομη και το διακενο στον τοιχο παρεθει μονωση. (οχι βεβαια σαν τα ειδικα μονωτικα).

Το να βαλεις-γεμισεις το κενο με μονωτικο (ειτε εξ.πολυστερινη, ειτε αφρο, ειτε πετροβαμβακα) ειναι σιγουρα καποιο μετρο. Ομως δυστυχως πιστευω οτι θερμογεφυρες θα εχεις γιατι σιγουρα πανω απο το σεναζ δεν υπαρχει κενο και ετσι θα ειναι αμονωτο. Δηναδη θα μονωσεις..αν γινει σωστη δουλεια...σε εναν τοιχο σου σε ολη το μηκος του, μια ζωνη απο το δαπεδο μεχρι το πανω σεναζ και μετα αμονωτο μεχρι το ταβανι.

Δες ποσο θα σου κοστισει το υλικο του γεμισματος και δες μηπως κανεις εξωτερικη μονωση.

Οσο για τα ανοιγομενα...κοιτα να εχεις χωρο για να ανοιγουν.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ευχαριστώ για τις πρόσθετες απαντήσεις. Δεν ξέρω τι είναι το σενάζ, αλλά ένας 2ος τεχνικός που περιμένουμε την προσφορά του, είπε ότι βάζει dow στο κενό που μένει μετά την αφαίρεση των συρόμενων. Βέβαια ο χρηστης sdim σύστησε διογκωμένη πολυστερίνη, ενώ διάβασα ότι το dow είναι εξηλασμένη πολυστερίνη, αλλά ελπίζω η διαφορά τους να μην είναι σημαντική - αλλιώς θα πω στον τεχνικό να χρησιμοποιήσει τη διογκωμένη.

 

Το ύψος του σαλονιού είναι γύρω στα 285 εκ. κι οι μπαλκονόπορτες έχουν διαστάσεις 235x135.

 

Καταλήξαμε ότι θα μπουν ανοιγόμενα κι όχι συρόμενα, αλλά δεν έχουμε καταλήξει αν θα είναι θερμοδιακοπτόμενα αλουμινίου (Europa, Alumil...) ή συνθετικά Rehau. Κλίνω προς τα συνθετικά επειδή το σαλόνι είναι βόρειο κι έχει ένα σώμα καλοριφέρ λιγότερο, οπότε θέλω τα παράθυρα να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερο Uw. Βέβαια η κουμπάρα μου που έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική σχολίασε ότι αυτό δεν είναι πολύ σημαντικό διοτι ζούμε σ'ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας κι όχι στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά δεν έχουμε σκοπό να ξαναλλάξουμε κουφώματα πριν περάσουν άλλα 25 χρόνια, οπότε τα θέλουμε όσο πιο θερμομονωτικά γίνεται. (το κόστος δεν παίζει ρόλο)

 

Και στις δυο περιπτώσεις πάντως καταλήξαμε ότι θα βάλουμε εξωτερικά ρολά αλουμινίου με μοτέρ για μεγαλύτερη αντιδιαρρηκτική προστασία. (είμαστε στον 3ο όροφο, αλλά αν κάποιος έκανε διάρρηξη στο διπλανό διαμέρισμα θα μπορούσε πανεύκολα να περάσει στο δικό μας μπαλκόνι...)

Edited by helen079
Δημοσιεύτηκε (edited)

H κουμπάρα σου έχει ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο, αρκεί να σου πληρώνει τα έξοδα θέρμανσης.

 

Καλή Ανάσταση !!!

 

Αν θες αντιδιαρρηκτική προστασία, πρόσεχε τα ρολλά να είναι προφίλ, και όχι με φυλλαράκι πολυουρεθάνης.

 

Επίσης, προσοχή στα τζάμια. Παίζουν μεγάλη σημασία....

Edited by FouksMechMech
Δημοσιεύτηκε

Ποιό σενάζ? Για τι ύψος ορόφου μιλάμε?

Το σεναζ πανω απο την μπαλκονοπορτα ή το παραθυρο.

 

Οσο για το αν ειναι αλλουμινια ή PVC κοιτα αυτα που θα ειναι,  με απλα λογια,περισσοτερο μονωτικα, ειτε ειναι το προφιλ του κουφωματος, ειτε το ειδος του τζαμιου.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.