Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέρμανση σε μεγάλο βιομηχανικό χώρο


zio7

Recommended Posts

Σε βιομηχανικό κτίριο που θα γίνει νομιμοποίηση θα έχει ένα κοινό χώρο με γραμμές μεταφοράς εμβαδού περίπου 2500τ.μ. Στον χώρο αυτό θα εργάζονται οπότε στη πολεοδομία θα γίνει μελέτη θέρμανσης. Σε τόσο μεγάλους χώρους πως μπορεί να γίνει η θέρμανση? Τα αερόθερμα πετρελαίου είναι μια σωστή λύση?

Link to comment
Share on other sites

Κάνε πρώτα μια μελέτη θερμικών απωλειών, πες μας τις θερμικές απώλειες.

Από αυτές θα αφαιρέσεις την ισχύ της γραμμής παραγωγής στον χώρο που μετατρέπεται σε θερμότητα (π.χ. κινητήρες, ηλεκτροσυγκόλληση, κτλ . Η εκτίμησή της άλλες φορές είναι εύκολη, άλλες δύσκολη. 

 

Αφού πλέον θα έχεις την απαιτούμενη ισχύ και αφού υπολογίσεις τις απαιτήσεις σε ανανέωση αέρα, τότε μπορείς να επιλέξεις το σύστημα θέρμανσης.

Η ανανέωση του αέρα είναι σημαντική στα βιομηχανικά κτήρια, δεν θέλεις να πάθει κανείς τίποτα από αναθυμιάσεις, καυσαέρια, κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Η ανανέωση αέρα θα γίνεται μέσω των ανοιγμάτων? Δεν νομίζω να βάλει εξαερισμό ή είναι υποχρεωτικός? 

 

Μια δεύτερη ερώτηση οι απώλειες θα υπολογιστούν για όλο το κοινό χώρο (οπότε θα βγουν τεράστιες = τεράστιος λέβητας και δεξαμενή) ή μπορούμε νοητά να υπολογίσουμε μόνο τοπικά τις απώλειες στους χώρους που θα κινείται το προσωπικό και να κάνουμε στοχευμένη θέρμανση μέσω αερόθερμων?

Link to comment
Share on other sites

Ο κτηριοδομικός έχει απαιτήσεις για φυσικό φωτισμό και αερισμό στους χώρους κύριας χρήσης.

Εφόσον θέλεις να θερμάνεις τον χώρο, προφανώς είναι κλειστός.

Συνεπώς πρέπει να ελέγξεις τις απαιτήσεις σε αερισμό και εφόσον δεν υπάρχει επαρκής φυσικός αερισμός πρέπει να κάνεις μελέτη για τεχνητό αερισμό.

Link to comment
Share on other sites

Σε βιομηχανικό χώρο δεν έχω κάνει εξαερισμό. Τυχόν αερισμός του χώρου θεωρώ ότι γίνεται από τα ανοίγματα. Αν βάλω και μηχανικό εξαερισμό, πέρα από το κόστος του εξαερισμού, αυξάνονται και οι θερμικές απώλειες και μετά σιγά με τα εγκαταστήσει ο ιδιοκτήτης. Την ισχύ της γραμμής παραγωγής στον χώρο που μετατρέπεται σε θερμότητα πως μπορώ να την υπολογίσω? Το κτίριο είναι υφιστάμενο αλλά θα γίνει νομιμοποίηση, ελεγκτής δόμησης μηχανολόγος έρχεται?

 

 

 

Μια δεύτερη ερώτηση οι απώλειες θα υπολογιστούν για όλο το κοινό χώρο (οπότε θα βγουν τεράστιες = τεράστιος λέβητας και δεξαμενή) ή μπορούμε νοητά να υπολογίσουμε μόνο τοπικά τις απώλειες στους χώρους που θα κινείται το προσωπικό και να κάνουμε στοχευμένη θέρμανση μέσω αερόθερμων?

 

γιαυτό καμιά σκέψη?

Link to comment
Share on other sites

Τη στιγμη που γινεται νομιμοποίηση θα απαιτηθεί απο οτι ξερω παρουσία και Τεχνικη εκθεση Η/Μ εγκαταστάσεων απο μηχανολόγο

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Τυχόν αερισμός του χώρου θεωρώ ότι γίνεται από τα ανοίγματα. Αν βάλω και μηχανικό εξαερισμό, πέρα από το κόστος του εξαερισμού, αυξάνονται και οι θερμικές απώλειες και μετά σιγά με τα εγκαταστήσει ο ιδιοκτήτης. Την ισχύ της γραμμής παραγωγής στον χώρο που μετατρέπεται σε θερμότητα πως μπορώ να την υπολογίσω? Το κτίριο είναι υφιστάμενο αλλά θα γίνει νομιμοποίηση, ελεγκτής δόμησης μηχανολόγος έρχεται?

 

Μην ΘΕΩΡΕΙΣ αλλά να σιγουρευτείς για τον αερισμό. Για την ακρίβεια, όταν εκδόθηκε η οικοδομική άδεια του κτηρίου πρέπει να είχε γίνει μελέτη φωτισμού και αερισμου.

Οι μελέτες φυσικού φωτισμού και φυσικού αερισμού είναι αρχιτεκτονικές μελέτες και συνοδεύουν συνήθως τις κατόψεις, σε πολλές περιπτώσεις έχω δει τους υπολογισμούς πάνω δεξιά στα σχέδια μαζί με τους υπολογισμούς της κάλυψης και της δόμησης.

 

Η μελέτη τεχνητού φωτισμού (μελέτη φωτοτεχνίας) και τεχνητού αερισμού είναι Η/Μ μελέτες.

Η μελέτη φωτοτεχνίας δυστυχώς δεν γίνεται, τουλάχιστον στην επαρχία. Ξέρω 2~3 άτομα που κάνουμε και μελέτες φωτοτεχνίας αλλά σπανίως μας την ζητάνε.

Η μελέτη τεχνητού αερισμού γίνεται με βάση την ΤΟΤΕΕ για τον κλιματισμό αλλά συστήνω ανεπιφύλλακτα το βιβλίο του Σελλούντου "Θέρμανση - Κλιματισμός". Είναι κοινώς αποδεκτό βιβλίο για κλιματισμό από όλους τους συναδέλφους.

 

Οι θερμικές απώλειες είναι μεγάλες οπότε καλό είναι να βάλεις συσκευή ανάκτησης θερμότητας.

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω να τοποθετήσει ο εργοδότης εξαερισμό με εναλλάκτη στο βιομηχανικό κτίριο. Εδώ για θέρμανση και η πρόταση του είναι αερόθερμα πετρελαίου τοπικά στους χώρους που θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι τις πιο πολλές ώρες και όχι γενικά σ όλο το χώρο (ο χώρος είναι ενιαίος). Η σκέψη μου είναι υπολογισμός θερμικών απωλειών χωρίς υπολογισμό του αερισμού αφαίρεση από τις απώλειες της θερμότητας των μηχανημάτων (αυτό πως υπολογίζεται? Είναι κάτι εύκολο?) και εγκατάσταση λέβητα πετρελαίου ή βιομάζας (κουκούτσι επιτρέπεται?) με αερόθερμα πετρελαίου.

Link to comment
Share on other sites

Τα θερμαινόμενα βιομηχανικά κτίρια, που συνήθως έχουν μεγάλο ύψος, αν δεν έχουν σύστημα μηχανικού εξαερισμού (από χαμηλά), καταλήγουν να ζεσταίνουν τα πουλάκια στο ταβάνι.

 

Με εξαερισμό από χαμηλά αναγκάζεται ο ζεστός αέρας να κατέβει χαμηλά, και με εναλλάκτη αέρα-αέρα (VAM) έχουμε ανάκτηση της απορριπτόμενης θερμότητας σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

 

Έτσι καλύπτουμε συγχρόνως και απαιτήσεις θέρμανσης και εξαερισμού.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.