Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Αναφέρομαι σε μια κατασκευή σαν αυτή: http://www.stagones.org/wp-content/uploads/2013/06/IMG_3977.jpg
 
Μόλις γύρισα από την πολεοδομία και σε σχετική μου ερώτηση μου απάντησαν πως χρειάζεται κανονική άδεια δόμησης.
Σε επερώτησή μου για το πως είναι δυνατόν μια σκηνή όσο μεγάλη κι αν είναι να μην χρειάζεται αλλά για μια τέτοια κατασκευή να είναι απαραίτητη, μου είπαν πως ακόμη κι αν η σκηνή (αντίσκηνο) είναι πακτωμένη τότε κι αυτή χρειάζεται. Επιπλέον πρόσθεσαν πως αφού είναι για κύρια χρήση (ασκήσεις γιόγκα, όπως τους ανέφερα) τότε ένας λόγος παραπάνω για άδεια.
 
Ξέρετε κάτι παραπάνω, κάτι διαφορετικό;
 
 



Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Didonis Edited by Didonis
Δημοσιεύτηκε

Η φωτογραφία που έβαλες δείχνει ένα σκελετό στήριξης.

Τι στηρίζει ή με τι γεμίζει, και τι χρήση θα έχει?

Μπορείς να δείξεις τελική μορφή ή παράδειγμα?

Δημοσιεύτηκε

Η χρήση του θα είναι για φιλοξενεία μαθημάτων γιόγκα, για συναντήσεις, σεμινάρια... και όταν δεν γίνονται αυτά, για φιλοξενεία και πρόσκερη διαμονή φίλων.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, πρόκειται για κατασκευή σαν αυτές: http://pacificdomes.com/eco-living-domes/

Δημοσιεύτηκε

ωραίο και ενδιαφέρον...

Δεν μας είπες όμως ακόμα αν είσαι μηχανικός (και ειδικότητα) ή ιδιώτης?

Δημοσιεύτηκε (edited)

Δεν το έχω γράψει στο προφίλ μιας που δεν βρήκα ειδική κατηγορία ...για την περίπτωσή μου. Προετοιμάζω την παρουσίαση της διπλωματικής μου εργασίας στο τμήμα αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, αλλά έχω εργαστεί ηδη κάποια χρόνια ως αρχιτέκτων (κυρίως ως εξωτερικός συνεργάτης) μέχρι πολύ πρόσφατα στη Γαλλία.

 

Ο γεωδαιτικός θόλος, ναι είναι και ωραίος, και πολύ ενδιαφέρουσα κατασκευή (στατικά, γεωμετρικά, λειτουργικά...) αλλά αλήθεια, μπορώ να τον στήσω και να μη θεωρηθεί αυθαίρετο, όπως στην πολεοδομία μου είπαν ξεκάθαρα;

Edited by I.Ps
Δημοσιεύτηκε

Εσυ για ποιον λογο δεν θες να βγαλεις αδεια δομησης οπως σε παροτρυνουν απο την ΥΔΟΜ?

Δημοσιεύτηκε
 

http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=5nRUKLGlL8E%3D&tabid=506&language=el-GR

ΝΟΚ

αρθρο 2,παρ 16

Δημοσιεύτηκε

από αυτό που βλέπω στις φωτογραφίες, δε σε βλέπω να τη γλιτώνεις την άδεια δόμησης. Το μόνο που σκέφτομαι που μπορεί να σε κάνει να τη γλιτώσεις είναι να υπάρχει αντιπρόσωπος στην Ελλάδα και να έχει καταφέρει να περάσει τους θόλους ως πρότυπες τυποποιημένες κατασκευές (υπάρχει κάτι αντίστοιχο και στα θερμοκήπια). 

Δημοσιεύτηκε

Δεν το έχω γράψει στο προφίλ μιας που δεν βρήκα ειδική κατηγορία ...για την περίπτωσή μου. 

Βάλε στο προφίλ σου επάγγελμα Φοιτητής και ειδικότητα το Αρχιτέκτονας οπότε καταλαβαίνουμε οι συνομιλητές σου σε τι επίπεδο μπορούμε να βοηθήσουμε.

Λοιπόν στην ουσία του προβλήματος σου και σε συνδυασμό  με ανάλογες πρωτοβουλίες από κοινότητες με τεχνικές επιστροφή στη φύση. (παρ ότι το συγκεκριμένο που αναζητάς δεν είναι τόσο επιστροφή στη φύση αλλά να είναι ένα με τη φύση όσο αυτό είναι εφικτό)

Καθαρά πολεοδομικά ναι υπάρχει πρόβλημα και οι πολεοδομικές (γενικά) διατάξεις δεν έχουν στο πνεύμα τους αυτό ως διαδικασία δόμησης των ανθρώπων.

Οπότε για να έχεις τις ευνοϊκότερες λύσεις πάει ανά περίπτωση με λεπτούς χειρισμούς οι οποίοι ξεκινούν κατ αρχή από το γήπεδο… δηλαδή αν το γήπεδο έχει ήδη κάποιο κτίριο με άδεια δόμησης ή ήταν όλα χωράφια και στα χωράφια θες να κάνεις κάτι…

Δεύτερη παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική είναι να δεις με προσοχή το άρθρο του ΝΟΚ που σου αναφέρει ο sdim … το οποίο αναφέρει τι είναι σταθερές κατασκευές.

Οπότε μια παραλλαγή είναι το μη σταθερές κατασκευές αλλά να μπορούν να μεταφερθούν αρά να έχουν μια εποχικότητα. Όπως τα σταντ των εκθέσεων πχ

Άλλη παραλλαγή είναι οι διατάξεις για πέργολες όπου ανάλογα πάλι με το γήπεδο και τι υπάρχει μπορείς να επιλέξεις μικρής κλίμακας ή 48ωρη ενημέρωση (δες ΝΟΚ σιγά σιγά μη αγχωθείς από τώρα)

 

Αυτά για ξεκίνημα και τα λέμε…

 

(έχω δει κι εγώ πρωτοβουλίες από κοινότητες για αυτές τις ειδικές κατασκευές και έτσι απλά νοητικά με απασχόλησε για λίγο τι μπελάδες θα υπήρχαν με πολεοδομίες αλλά δεν το προχώρησα … ακόμα)

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

Από το άρθρο 2, παρ. 16 του ΝΟΚ (βλ.απάντ. sdim), καταλαβαίνω πως όταν η κατασκευή δεν είναι σταθερά συνδεδεμένη με το έδαφος, έχει δυνατότητα αυτοκίνησης και μπορεί να ρυμουλκυθεί, τότε η κατασκευή αυτή δεν θεωρείται δομικό έργο.

Για να ξαναθέσω λοιπόν το ερώτημά μου: Αν θέλω να στήσω μια τέτοια κατασκευή (σαν της εικόνας: http://assets.dornob.com/wp-content/uploads/2011/09/geodesic-dome-home-design.jpg ), χωρίς να την συνδέσω σταθερά με το έδαφος, τότε χρειάζομαι άδεια δόμησης αν αυτή η κατασκευή δεν θεωρείται δομικό έργο (βλ.πιο πάνω) ; Αν ναι, γιατί;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.