Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διερεύνηση Τελέσεως Αυθαιρεσιών σε μισθίο


Recommended Posts

Καλησπέρα Συνάδελφοι,

 

ακίνητο με Οικοδομική Άδεια Ανεγέρσεως του 1971 είχε εκμισθωθεί σε γνωστό πολυκατάστημα από τον τότε πλήρη κύριο του ακινήτου. Ο μισθωτής (=ενοικιαστής) αναμένεται να αποχωρήσει συντόμως. Ο πλήρης κύριος εν έτει 1971 έχει αποβιώσει και η κυριότητα έχει περιέλθει στα τέκνα αυτού. Αυτά, δε γνωρίζουν ποιά ήταν η κατάσταση του μισθίου ως παραδόθηκε το 1971 από τον γονέα τους. Ωστόσο, εντός του σώματος του Μισθωτηρίου Συμβολαίου αναφέρεται η έκταση επιφανείας εκάστου ορόφου καθώς και ενός παταριού. Από τα αρχιτεκτονικά σχέδια που διαθέτουν από την Οικοδομική Άδεια Ανεγέρσεως του 1971 οι νέοι κύριοι διεπίστωσαν:

 

α) Επέκταση του παταριού με τελική έκταση επιφανείας διπλάσια από την εμφαινομένη επί των Αρχιτεκτονικών Σχεδίων της Οικοδομικής Αδείας Ανεγέρσεως του 1971

 

β) Κατασκευή ανελκυστήρος που δεν απεικονίζεται επί των Αρχιτεκτονικών Σχεδίων της Οικοδομικής Αδείας Ανεγέρσεως του 1971

Το ζήτημα είναι εάν πράγματι οι κατασκευές αυτές πραγματοποιήθηκαν από τον μισθωτή (=ενοικιαστής) ή από τον εκμισθωτή και ει δυνατόν πότε προσεγγιστικά πραγματοποιήθηκαν και εάν πραγματοποιήθηκαν νομίμως ή όχι ;

Σε ερώτηση των νέων κυρίων προς το Τεχνικό Τμήμα του γνωστού πολυκαταστήματος δεν έχει δοθεί σαφής απάντηση. Αρκούνται στο να απαντήσουν και πού να ξέρουμε πότε έγιναν και πώς έγιναν και εάν έγιναν κ.λπ. κ.λπ.

Εν πρώτοις θεωρώ ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην αρμοδία Υπηρεσία Δομήσεως και να ελεγχθεί το εάν στο φάκελο της Οικοδομικής Αδείας Ανεγέρσεως υπάρχουν και στοιχεία για μεταγενέστερες Οικοδομικές Άδειες για κατασκευή ανελκυστήρος ή/και επέκταση παταριού. Βέβαια εάν είχε συμβεί κάτι τέτοιο θεωρώ ότι το Τεχνικό Τμήμα θα απαντούσε ότι ναι έγιναν τότε οι κατασκευές με την τάδε Οικοδομική Άδεια, ώστε να παραλάβουν και την εγγύηση κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί τώρα εάν δεν αποσαφηνισθεί το ζήτημα.

 

Επίσης, από το φάκελο της Πυροπροστασίας λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι το Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας για τα καταστήματα ανανεώνεται κάθε 5 χρόνια οπότε εάν ανανεωνόταν και εάν αποτυπωνόταν επί των σχεδίων της Πυροπροστασίας η πραγματική κατάσταση και σε κάποια στιγμή πραγματοποιήθηκε η επέκταση του παταριού ή/και η κατασκευή του ανελκυστήρος αυτό θα φανεί. 

Έχει κάποιος Συνάδελφος κάποια άλλη ιδέα για το πώς είναι δυνατό να αποδειχθεί η κατάσταση στην οποία παραδόθηκε το μισθίο και εάν και πότε πραγματοποιήθηκαν οι αυθαιρεσίες και στην περίπτωση που πραγματοποιήθηκαν εάν αυτό έγινε με νόμιμο τρόπο ;

Για το πατάρι ενδεχομένως και να αρκεί ότι αναφέρεται η μισή έκταση επιφανείας στο Μισθωτήριο Συμβόλαιο από την πραγματική. 

Στην περίπτωση που αποδεικνύεται ότι το μισθίο παραδόθηκε με πατάρι με τη μισή έκταση επιφανείας από την πραγματική και χωρίς ανελκυστήρα και ότι κατασκευάσθηκαν μη σύννομα τότε ο εκμισθωτής δύναται να ζητήσει από τον μισθωτή να παραδώσει το μισθίο ως του εκχωρήθηκε και εφόσον ο μισθωτής δεν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες τότε να τις πραγματοποιήσει ο εκμισθωτής και εις βάρος του μισθωτού. Στην περίτπωση δε, που ο εκμισθωτής επιθυμεί να τηρήσει τις αυθαίρετες κατασκευές μπορεί ( ; ) να ρυθμίσει τις αυθαίρετες κατασκευές και να διεκδικήσει τη δαπάνη ρυθμίσεως από τον εκμισθωτή εφόσον αυτός προέβει στις εν λόγω αυθαίρετες κατασκευές μη σύννομα αντίθετα με τα οριζόμενα εντός του Μισθωτηρίου Συμβολαίου (σύννομα). 

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

να φτιαξουν   σωστα τα....τιμημενα Ε9 και να ξεμπερδευουν... :smile: :-)

 

κανε εναν υπολογισμο για το "μισο"  παταρι

- παλαιοτητα.....%

- εκπτωση 50% λογω...παταριού

- εκπτωση για εφαπαξ καταβολη..

 

[κι αν αλλαξουν οι αντικειμενικες σε λιγο και γινει καποια προβλεψη για μειωμενες τιμες ζωνης...να κι άλλο μπονους..]

αυτα

 

δες τα ΠΜ

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

πριν φθάσουν σε δικαστικές διαμάχες οι κληρονόμοι και πριν αρχίσεις να ψάχνεις την ηλικία των αυθαιρεσιών (που σωστά σκέφτηκες τα πιστοποιητικά ΠΥ) λάβε υπ' όψη και αυτό:

συνήθως στα συμβόλαια μίσθωσης υπάρχει η πρόβλεψη της επίσκεψης του μισθίου από τον εκμισθωτή για την βεβαίωση καλής χρήσης του

καλό θα ήταν να εκτιμηθεί πρώτα από δικηγόρο η πιθανότητα επιτυχούς έκβασης μιας διεκδίκησης σαν αυτή (αυτές) που αναφέρεις

πιστεύω ότι η αποδοχή των αυθαιρεσιών και η ρύθμισή τους (ως κατ' αρχάς επωφελής προς τον ιδιοκτήτη) είναι μειονεκτικώτερη δικαστικά από την αποκατάσταση - αποζημίωση (λόγω κακής χρήσης)

..

πέραν αυτών μπορείς να εκτιμήσεις από τον τρόπο κατασκευής -στήριξης- του "νέου" παταριού και του ανελκυστήρα αν ήταν όντως μεταγενέστερα της αρχικής κατασκευής (μήπως νοικιάστηκε στην φάση κατασκευής βάσει σύστασης ή εργολαβικού? και έγιναν εξ αρχής οι αυθαιρεσίες?)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Σας,

 

αρχικώς να σας ευχαριστήσω αμφοτέρους για τις απόψεις σας. Επικαιροποιώ το θέμα με τα νέα στοιχεία τα οποία έχουν ως εξής:

 

- Ο χώρος εκμισθώθηκε στο πολυκατάστημα το 1999 και όχι το 1971 πριν το 1971 ήταν εκμισθωμένο σε Δημoσία Υπηρεσία

 

- Ιδιοκτήτες αρχικώς ήταν και οι δύο γονείς και ο μη αποθανών γονέας καταμαρτυρά τα εξής:
 
  α) Το πατάρι επεκτάθηκε μετά το 1999. Το 1999 όταν εκμισθώθηκε στο Πολυκατάστημα ήταν όπως στα σχέδια της αδείας του 1971
 
  β) Ο ανελκυστήρας κατασκευάσθηκε μετά το 1999

 

  γ) Η σκάλα που υπήρχε πριν το 1999 μετακινήθηκε μετά το 1999 σε ετέρα θέση

Σήμερα επισκέφθηκα την Πολεοδομία όπου έμαθα ότι κατόπιν της Αδεία Ανεγέρσεως του 1971 πραγματοποιήθηκαν οι εξής πράξεις με χρονική σειρά :

- Οικοδομική Άδεια του 1973 Προσθήκης Βοηθητικού Κτίσματος

 

  Σημ: Τα τέκνα αναφέρουν ότι πρόκειται για κάποιο κτίσμα που δεν έχει σχέση με τις ανωτέρω μαρτυρίες. Άλλωστε είναι προ του 1999.

 

- Οικοδομική Άδεια του 1995 χωρίς κανένα λοιπό στοιχείο. Φαίνεται στο σύστημα ως η υπ' αριθμ. ????/1995 Οικοδομική Άδεια αλλά δεν υπάρχει τίποτα από αυτήν την άδεια ! ! Άλλωστε είναι προ του 1999.

 

- Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακος του 2005 !

 

Μήπως έγιναν οι εργασίες με την Έγκριση αυτή ; Μήπως δήλωσαν εργασίες διαφορετικές από τις πραγματικά επικείμενες και πραγματοποιήθηκαν οι προαναφερθείσες α, β, γ ; Τι Εργασίες δικαιολογούσε η ΕΕΜΚ του 2005 και θα ήταν δυνατό να έχουν περιληφθεί οι α, β και γ σε ΕΕΜΚ ; (Δε νομίζω...)

Αύριο θα ζητήσω τα στοιχεία της ΕΕΜΚ του 2005, θα μου τα δώσουν άραγε ;;;;

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.