Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

• 1 year later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα συνάδελφοι. Έχω το εξής πρόβλημα....2 όμορα οικόπεδα εντός σχεδίου, ίδιου ιδιοκτήτη με αγορά με διαφορετικά συμβόλαια, από τα οποία το ένα άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση και το άλλο Μη άρτιο και κατ' εξαίρεση οικοδομήσιμο με το άρθρο 25, θέλω να δομηθούν ως ΕΝΑ(προκύπτει από τη συνένωση άρτιο και οικοδομήσιμο κατά κανόνα)!!! Η πολεοδομία μου ζητάει βάσει ποιας διάταξης επιτρέπεται η συνένωση των δυο συγκεκριμένων οικοπέδων. Έχετε κάτι στα υπόψιν?? Πλην της εγκυκλίου 12/1986 δεν έχω βρει κάτι άλλο! Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε
30 λεπτά πριν, christoforos7 said:

...Έχετε κάτι στα υπόψιν??...

υπάρχει απόφαση ΣτΕ για αυτό....

Αν θυμάμαι καλά πρέπει να το έχουμε στα Download..... κάνε μια αναζήτηση

Δημοσιεύτηκε (edited)
10 ώρες πριν, christoforos7 said:

Καλησπέρα συνάδελφοι. 

Απόφαση 1296/06 Αρείου Πάγου, και άρθρο 1192 παρ. 1 Αστικού Κώδικα

.... Έτσι, αν πλείονα συνεχόμενα ακίνητα περιέλθουν στην κυριότητα ενός και του αυτού  προσώπου (ή στη συγκυριότητα πολλών) θεωρούνται ως ενιαίο ακίνητο, χωρίς να ασκεί επιρροή το γεγονός ότι αυτά αποκτήθηκαν σε διαφορετικούς χρόνους και με διαφορετικούς τίτλους και χωρίς να απαιτείται προηγούμενη δήλωση του κυρίου για την ενοποίησή τους. Δεν συνάγεται δε το αντίθετο από το Αρθ-1192 αρ.1 ΑΚ, που ορίζει ότι  ....

Edited by tetris
συμπλήρωση
Δημοσιεύτηκε (edited)

Egkiklios_SESSE_46 για συνεχόμενα γηπεδα_οικόπεδα.7z

Όλα τα "κιτάπια" (Έτσι νομίζω. Ποιος μπορεί να είναι σίγουρος???) για το θέμα.

Υ.γρ. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον αν κάποιος .... "μερακλής", σε τέτοια θέματα, θα μπορούσε να μας γράψει πόοοοοοσα στρέμματα (πολεοδομικής) νομοθεσίας & διαταγμάτων έχουμε στην Ελλάδα και πόσα υπάρχουν σε άλλες χώρες τις Ευρώπης???

Edited by nbr
  • 5 months later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

Εχω την περίπτωση δύο ακινήτων διαφορετικών ιδιοκτητών εντός παλαιού σχεδίου πόλης.
Το μεν πρώτο (πελάτης μου) δεν είναι άρτιο ούτε οικοδομήσιμο λόγω μη ύπαρξης ικανού προσώπου (έχει 2 μέτρα μόνο).
Το δε δεύτερο (προς πώληση), είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση (Οροι δόμησης της παρέκκλισης που ανήκει: 4 μέτρα πρόσωπο - 50 τ.μ. εμβαδόν, 1936).

Μπορεί να αγοραστεί το δεύτερο από τον πελάτη μου και να συνενωθούν ώστε να είναι το ενιαίο οικοδομήσιμο;
Από ότι έχω καταλάβει, ναι. 

Οι ερωτήσεις είναι οι εξής:
1) Πρέπει να συνενωθούν συμβολαιογραφικά ή αρκεί ότι θα ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη; Σημειωτέον βρισκόμαστε σε λειτουργούν κτηματολόγιο
2) Μετά τη συνένωση, το οικόπεδο (λόγω αύξησης του εμβαδού), ανήκει σε παρέκκλιση μεταγενέστερη (1973).
Πρέπει να αποδειχθεί ότι το οικόπεδο προϋφίσταται της αρχικής παρέκκλισης (1936) ή αυτής μετά τη συνένωση (1973);

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δημοσιεύτηκε

1) Πρέπει να συνενεωθούν συμβολαιογραφικά, και το συμβόλαιο αγοράς είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να συμπεριλάβει και την συνένωση.
2) Με την συνένωση βελτιώνεται η παρέκκλιση του αρχικού (δεν αλλάζει η χρονολογία επίκλισης της παρέκκλισης).

Όλα τα παραπάνω θα περιγράφονται στις 3 δηλώσεις που θα πρέπει να έχει το τοπογραφικό αγοράς.

• Thanks 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

απο το αρχειο του φιλου  τετρις

Εγγρ-1182/27-2-13  

Συνένωση (όμορων - συνεχόμενων) ιδιοκτησιών αρτίων κατά παρέκκλιση

('Ομορα - συνεχόμενα οικόπεδα ή γήπεδα)

Σε απάντηση του Εγγρ-7161/2499/19-12-12, σας γνωρίζουμε ότι συμφωνούμε με τις απόψεις που διατυπώνονται στο Εγγρ-ΔΤΕ/β/42896/1117/17-11-09 για την συνένωση ομόρων κατά παρέκκλιση αρτίων γηπέδων ή οικοπέδων, καθώς και κατά παρέκκλιση αρτίων και μη αρτίων είτε αυτά βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου, διότι βελτιώνεται η κατά παρέκκλιση αρτιότητας τους (σχετ. οι Γνωμ-326/77 , Γνωμ-128/88 και Εγκ-39/88 ).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚ. ΚΑΙ ΕΠΕΞ. ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Εγγρ-ΔΤΕ/β/42896/1117/09  (Δνση Τοπογραφικών Εφαρμογών) Εγγρ-ΔΤΕ/β/42896/1117/2009

Εγγρ-ΔΤΕ/β/42896/1117/17-11-09 Εγγρ-42896/1117/09 Εγγρ-ΔΤΕ/β/42896/1117/17-11-2009

Συνένωση (όμορων - συνεχόμενων) ιδιοκτησιών αρτίων κατά παρέκκλιση

('Ομορα - συνεχόμενα οικόπεδα ή γήπεδα)

Σε απάντηση του παραπάνω εγγράφου σας σχετικά με την διατήρηση της κατά παρέκκλιση αρτιότητας κατά τη συμβολαιογραφική συνένωση ομόρων αρτίων κατά παρέκκλιση οικοπέδων εντός της εγκεκριμένης Πολεοδομικής Μελέτης οικισμού Καλυβών ( Αποφ-257/99 ΦΕΚ-296/Δ/99) έκαστο των οποίων εμπίπτει στο Αρθ-5 παρ.β της απόφασης έγκρισης της ΠΜ, σας πληροφορούμε ότι η άποψη της ΔΤΕ συγκλίνει με τη δική σας.

Δηλαδή, είναι δυνατόν τα οικόπεδα αυτά να συνενωθούν και να προκύψει ενιαίο οικόπεδο που εμπίπτει πάλι στην κατά παρέκκλιση αρτιότητα, δεδομένου ότι η συνένωση αυτή βελτιώνει την κατά παρέκκλιση αρτιότητα που έχουν ήδη τα οικόπεδα.

Σημειώνουμε ότι η αληθής έννοια της διάταξης της παρ.2β του Αρθ-6 του Ν-1577/85 που αναφέρει: "Οταν πρόκειται για οικόπεδο που "δημιουργείται" μετά τη δημοσίευση του Νόμου αυτού, να έχει τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου που ισχύουν κατά κανόνα στην περιοχή...." είναι ότι:

"Με την διάταξη αυτή επιδιώκεται τα οικόπεδα που προκύπτουν από κατάτμηση μεγαλύτερης έκτασης να έχουν τις προϋποθέσεις που τίθενται από το νόμο αυτό. Ρύθμιση που θα απέβλεπε στην παρεμπόδιση της βελτίωσης σχήματος ή εμβαδού οικοπέδων ήδη αρτίων κατά κανόνα ή κατά την παρέκκλιση δια της συνενώσεώς τους με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο με άλλη όμορη έκταση, θα ήταν αντίθετη προς το πνεύμα της πολεοδομικής νομοθεσίας. Κατά συνέπεια, για τον έλεγχο της αρτιότητας των οικοπέδων θα θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα που προέρχονται από συνένωση δύο ή περισσοτέρων τμημάτων εφόσον το ένα τουλάχιστον από αυτά είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά τον κανόνα ή την παρέκκλιση σύμφωνα με τις προϋποθέσεις για την αρτιότητα που τίθενται από το ίδιο αυτό άρθρο και με την επιφύλαξη του Αρθ-24 του ιδίου νόμου".

(Για το θέμα του παρόντος βλ. και Εγγρ-1182/13της Διεύθυνσης Νομοθετικού 'Εργου του ΥΠΕΚΑ)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ

Δ/ΝΣΗ ΤΟΠ. ΕΦΑΡΜΟΓΩN   ΤΜΗΜΑ Β

Μια παρατηρηση:

Δεν εχουμε συνενωση μη αρτιου σε αρτιο κατα παρεκλιση, αλλα το μη αρτιο αγοραζει το  αρτιο.

υγ: ποιά παρεκλιση επικαλεισαι;

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Συνάδελφοι σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια.

2 ώρες πριν, dimitris GM said:

(...)Μια παρατηρηση:

Δεν εχουμε συνενωση μη αρτιου σε αρτιο κατα παρεκλιση.αλλα το μη αρτιο αγοραζει το  αρτιο

υγ

ποιά παρεκλιση επικαλεισαι;

Δεν έχω κάνει ακόμα έλεγχο σε όλους τους τίτλους όμως θα με βόλευε να επικαλεστώ την παρέκκλιση του 1973 ως την πιο πρόσφατη καθώς θα είναι δύσκολο να πάμε ως το 1936.

Edited by Pavlos33

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.